Julian Assange že štiri leta biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, saj se boji izročitve Švedski, kjer je obtožen spolnega napada, ta pa bi ga potem lahko izročila ZDA. Foto: Reuters
Julian Assange že štiri leta biva na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, saj se boji izročitve Švedski, kjer je obtožen spolnega napada, ta pa bi ga potem lahko izročila ZDA. Foto: Reuters
Ob desetletnici Wikileaksa nova razkritja

Assange je na novinarski konferenci dodal, da bo organizacija razkrila tudi dokumente s tremi vplivnimi organizacijami v treh državah, poroča TV Slovenija. Ob tem je ustanovitelj Wikileaksa, ki je pred šestimi leti vzbudila pozornost z objavljanjem ameriških zaupnih dnevnikov in diplomatskih depeš, zanikal, da so z ameriškimi volitvami povezani dokumenti, ki jih bodo razkrili, namenjeni namernemu škodovanju in očrnitvi demokratske kandidatke Hillary Clinton. Kot je dejal Assange, so bili v zvezi s tem napačno citirani.

Wikileaks je v desetih letih razkril deset milijonov dokumentov. Med drugim je razkril informacije o priročnikih za paznike v Guantanamu, posnetek ameriškega napada na neoborožene civiliste v Bagdadu, Washington pa so predvsem osramotile diplomatske depeše. Objave so ujezile ameriško administracijo, Clintonova, ki je bila takrat državna sekretarka, je bila tedaj ostra: "Zavedajmo se, da razkritje ni le napad na ameriške zunanjepolitične interese. To je napad na mednarodno skupnost."

Prve objave že ta teden
Assange je napovedal objavo okoli milijona dokumentov. Prvi naj bi bili razkriti že ta teden, a ni točno povedal, kdaj. "Med temi dokumenti je pomembno gradivo o vojnah, orožju, nafti, Googlu, volitvah v ZDA in množičnem vohunjenju," je sporočil Assange, ki se je v Berlin oglasil prek videopovezave.

Ko gre za gradivo v povezavi z ameriškimi predsedniškimi volitvami, pa je Assange dejal, da v zvezi z njim v ZDA vladajo velika pričakovanja in da bodo na nekatera izmed teh pričakovanj odgovorili, v dokumentih pa je veliko zanimivih vidikov: "Da, mislimo, da bodo te objave pomembne. Pokazale bodo zanimive vidike klik v osrčju oblasti v ZDA. Da." Ameriški mediji pričakujejo, da bo v središču teh razkritij Clintonova. Objave v zvezi s Clintonovo so pričakovali že tokrat, a se to ni zgodilo: "Razumeti morate, da če želimo objaviti nekaj v povezavi z ZDA, tega ne bi storili ob 3. uri zjutraj."

Wikileaks bo še razširil svojo dejavnost
Assange je še dodal, da je Wikileaks tarča lova na čarovnice, ki ga izvaja predvsem Clintonova in tako kot je v 50. letih v ZDA senator Josepha McCarthyja zatiral komuniste: "Wikileaks bo povečal objave v obrambo pred mccarthystičnim pritiskom iz ZDA, še posebej v obrabo pred Hillary Clinton in njenimi zavezniki, saj je ona tista, ki je trenutno najbolj izpostavljena." Predstavniki organizacije so medtem na berlinski novinarski konferenci navajali v ZDA objavljene trditve, po katerih je Clintonova, ko je bila na čelu ameriške diplomacije, želela, da bi bil Assange tarča napada brezpilotnega letala. Wikileaks je sicer že julija letos objavil elektronsko pošto med ameriških demokratskimi funkcionarji, v katerih so dajali prednost v primarnih volitvah Hillary Clinton pred njenim izzivalcem za strankino nominacijo Bernardom Sandersom.

Ustanovitelj Wikileaksa je izrekel hvalo na račun svoje organizacije, ki je v preteklem desetletju objavila 10 milijonov dokumentov in razkrila skrivnosti držav in korporacij. Napovedal je, da bo Wikileaks skušal razširiti svojo dejavnost z dodatnimi uslužbenci in novimi medijskimi partnerji. Tako naj bi načrtovali zaposlitev dodatnih 100 novinarjev v prihodnjih treh letih. "Potrebovali bomo vojsko, da nas bo branila pred pritiskom, ki že prihaja," je poudaril Assange, ki se je prek videopovezave oglasil v črni majici z napisom resnica.

Ob desetletnici Wikileaksa nova razkritja