Napad naj bi organiziral 27-letni Abror Azimov. Foto: Reuters
Napad naj bi organiziral 27-letni Abror Azimov. Foto: Reuters

Kot poroča obveščevalna skupina SITE, je skupina Bataljon imama Šamila v izjavi, ki jo je povzela mavretanska tiskovna agencija ANI, zapisala, da je napad izvedla po naročilu Al Kaide.

"Po navodilih šejka Ajmana Al Zavahirija ... je junak Akbaržon Džalilov, eden izmed vitezov islama v Bataljonu imama Šamila, izvedel to junaško dejanje ... v mestu Sankt Peterburg, kjer je bil takrat na obisku zločinec Putin," se glasi izjava.

Skupina pojasnjuje, da so z napadom želeli Rusiji in drugim državam, ki sodelujejo v vojni proti muslimanom, poslati sporočilo, da bo cena te vojne visoka, so še sporočili po navedbah SITE. "Ta operacija je zgolj začetek in zaradi tega, kar bo prišlo, boste to pozabili, z dovoljenjem Alaha," so zapisali.

Skupina se imenuje po imamu Šamilu, ki velja za prvega muslimanskega gverilskega borca, ki je živel v 19. stoletju.

Ruske oblasti domnevajo, da je imel napad islamistično ozadje. Izvedel ga je 22-letni ruski državljan Džalilov, rojen v Kirgiziji, organiziral pa 27-letni Abror Azimov iz Kirgizije, ki je dejanje priznal. V povezavi z napadom so aretirali več osumljencev iz srednje Azije.