Svet
SDF
Sirske demokratične sile sestavljajo arabski in predvsem kurdski borci, v bojih pa uživajo podporo ZDA. Foto: EPA
IS
T. i. Islamska država je pred leti nadzirala velike dele Sirije in Iraka, zdaj pa je omejena na majhno območje predvsem na vzhodu Sirije. Foto: Reuters
VIDEO
V Siriji ofenziva proti I...

Dodaj v

Začetek "zadnje faze" v boju proti IS-ju na vzhodu Sirije

Nekdanji mogočni "kalifat" se bojuje za preživetje
12. september 2018 ob 07:33
Damask - MMC RTV SLO

Sirske demokratične sile (SDF), ki uživajo podporo ZDA, so začele – po svojih besedah - zadnjo fazo kampanje proti t. i. Islamski državi (IS) na vzhodu Sirije.

SDF, ki ga sestavljajo arabski in predvsem kurdski borci, je v ponedeljek sprožil ofenzivo proti džihadistom v okolici Hadžina, mesta ob reki Evfrat blizu meje z Irakom. Kot so sporočili, pričakujejo "težak boj".

ZDA so po poročanju BBC-ja nedavno ugotovile, da ima IS v Siriji še vedno okoli 14.000 borcev. Večina naj bi jih bila na območju vzhodno od Evfrata proti meji z Irakom, približno 25 kilometrov od Hadžina, in v puščavskih predelih na jugu države ter v njenem osrednjem delu, kjer se z njimi spopada sirska vlada.

Borci SDF-ja so v preteklih štirih mesecih zavzeli območji Baguz in Dašiša severno in južno od Hadžina. Francoska tiskovna agencija AFP navaja neimenovanega SDF-jevega poveljnika, ki je dejal, da je bilo prvi dan ofenzive ubitih najmanj 15 IS-jevih pripadnikov.

IS je v Hadžinu utrdil svoje položaje, zaradi česar bo boj težak, je dejal poveljnik, ki pa je izrazil prepričanje o uspehu SDF-ja.

Medtem Sirski observatorij za človekove pravice, organizacija s sedežem v Veliki Britaniji, poroča, da so zračni, topniški in kopenski napadi na položaje IS-ja najmočnejši v zadnjih mesecih.

SDF je po poročanju observatorija vzpostavil humanitarni koridor, da lahko civilisti pobegnejo iz Hadžina.

"IS ni omejen na Hadžin"
Prejšnji mesec je IS objavil avdioposnetek, na katerem naj bi vodja skupine Abu Bakr Al Bagdadi oznanil, da bo kalifat obstal. "IS ni omejen na Hadžin," je dejal. Lokacija Al Bagdadija sicer ni znana, predstavnik mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA pa je dejal, da verjamejo, da so v Hadžinu še vedno pomembni člani IS-ja.

Sirski observatorij je medtem sporočil, da so borci IS-ja v torek v zasedi ubili najmanj 21 provladnih borcev na odročnem območju Tulul al Safa na jugozahodu Sirije. Sirski državni mediji so poročali o hudih bojih na območju in dodali, da so vladna letala in topništvo napadala položaje IS-ja, pri čemer da so ubili ali ranili veliko džihadistov.

IS tudi v Iraku
Po poročanju BBC-ja naj bi imel IS še okoli 15.500 in 17.100 borcev v Iraku, kjer pa ne nadzirajo več popolnoma ozemlja, kot so ga včasih. Večina jih je v ogromni puščavi na zahodu. Na svojem vrhuncu je IS na ozemlju Sirije in Iraka ustanovil t. i. kalifat, ki je bil velik kot Velika Britanija, v njem pa je živelo več kot 7,7 milijona ljudi.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
štamprle
# 12.09.2018 ob 07:53
SDF je brez Američanov popolnoma nepomemben faktor v Siriji. So zgolj zveste sluge Američanom, da slednji lahko nemoteno črpajo sirsko nafto, drugega od njih ni. Sramota, da nas nacionalni medij, za katerega plačujemo 13 eur vsak mesec, posiljuje s takšno ceneno prozahodno propagando.
totijosipborz
# 12.09.2018 ob 07:47
Če bi zaras hoteli uničiti tele ISovce, bi jih že zdavnaj. Da ima za talce 8 miljonov ljudi ena skupina nekaj tisoč fanatikov? Na a.
TIGR
# 12.09.2018 ob 07:52
B. V. lepo bi bilo, da bi reklu bobu - bob.

ISIS je proxy vojska ZDA-SA-Izraela ustanovljena, da sesuje države, ki se ne uklonijo diktatu omenjenih.
Dokazov o zgoraj zapisanem je kolikor hočeš...od zaseženega orožja do fotografij, kjer se vidni politiki zahoda družijo z pomembnimi člani ISIS-a.
https://www.reddit.com/r
/conspiracy/comments/6gjm99/will_mccain_
mourn_the_loss_of_his_friend_abu_bakr/ a>
zeus-zengg
# 12.09.2018 ob 07:43
Začetek "zadnje faze" v boju proti IS-ju na vzhodu Sirije..
-------
ne bi se čudil , če bi bila to zrežirana predstava amričanov , njihov kurdskih služabnikov in amero proksi isil vojske . seveda bomo poslušali prirejene informacije ter ,,holivudske ,, posnetke bitk in mogoče bodo celo res uničili kakšno skupino isil pripadnikov , ki so ,, ušli s povodca ,, Pentagona - kaj več pa ne smmo pričakovati . Vsa predstava je namenjena cilju , da bi američani ,,legalno ,, zavzeli ozemlje proti Iraku pred zakonito Sirsko vojsko , ki ima trenutno dosti dela drugje ...
Krtomir
# 12.09.2018 ob 07:55
Sploh pa že pogled na kakšen vojaški zemljevid pokaže jasno sliko, da ISIS začuda uspeva le na obrobju ameriških baz. Kot kakšna ameriškofilna gliva.
Ratomira
# 12.09.2018 ob 07:42
Saj bodo podporniki Al Kaide, ki jim je 11.9 sesula ZDA... uredili lažni kemični napad, da bodo lahko spet kradli nafto....
TIGR
# 12.09.2018 ob 07:57
B.N.D.
Dokler so ekipe NATA "tolkle" po ISIS puščavi, se je le-ta razširil čez celotno Sirijo....

Ob nastopu Rusov na sceno, se je ISIS teritorij zmanjšal na par enklav. Pametnemu dovolj.
Gaius Julius
# 12.09.2018 ob 08:01
SDF je po poročanju observatorija vzpostavil humanitarni koridor, da lahko civilisti pobegnejo iz Hadžina.

To je edino mesto v članku, kjer so omenjeni civilisti. Zdaj pa primerjajte članke pred Alepom, Dumo, Idlibom,...v vseh teh primerih je sirska vojska tudi omogočila več koridorjev, pa ni nič pomagalo, Asad je še vedno klavec...
zeus-zengg
# 12.09.2018 ob 08:02
Sramota, da nas nacionalni medij, za katerega plačujemo 13 eur vsak mesec, posiljuje s takšno ceneno prozahodno propagando.
--------------
ne samo to - vse bol se opaža , kako MMC počenja zastonj propagando za razne nevladne organizacije in točno definirane osebe in - kot da je javni medij podaljšana roka vseh NVO in ne medij , ki bi moral delovati po načelih objektivnosti - torej obveščati in ne subjektivnosti - torej komentiranja s ciljem spreminjati javno mnenje ,, ....
džeko
# 12.09.2018 ob 08:00
Če komu še zdaj ni jasno da Je USaSR rak rana tega planeta pol pa res ni pomoči....
zeus-zengg
# 12.09.2018 ob 08:08
Sploh pa že pogled na kakšen vojaški zemljevid pokaže jasno sliko, da ISIS začuda uspeva le na obrobju ameriških baz. Kot kakšna ameriškofilna gliva.
----------------
Po minusih sodeč so se ,,uslužbenci ,, ameriške ambasade že živahno vklopili v debato - zaenkrat le z glasovanjem - ostalo pa še pride ....
Sicer pa - samo umsko zablokirani osebi bi bilo možno prodajati pravljice o borbi ZDA proti IS-ilu . Če jih že res tako ne marajo naj izvolijo vLibijo , kjer se to ,,gibanje ,, zopet krepi in počistijo shranje , ki so ga ustvarili ....
noprou
# 12.09.2018 ob 07:59
Podobne članke bi pričakoval tudi, ko ozemlje osvobaja sirska državna vojska.
Sicer pa plus točke za avtorja, ki omenja sirsko vlado brez slabšalnih pridevnikov. Minus pa za preveč navajanja fake sohr.
zeus-zengg
# 12.09.2018 ob 07:54
Vse kaže , da bo po končanih manevrih v Rusiji , sirska vojska pričela napad na pokrajino Idlib , kar se bo verjetno zgodilo konec tega tedna . Upajmo , da so se Rusi dobro pripravili na pravokacijo ,,bombardiranja ,, z bojnimi strupi ter potem takojšnjo napovedano reakcijo ZDA in ,,ugodnikov ,, ko bodo spet poleteli tomohavki in avionski izstrelki na Sirijo . V tem kontekstu ne razumem slovenskih politikov , ki so pripravljeni brezrezervno sodelovati z NATO- m - ali se ne znamo učiti iz zgodovine in nas prva svetovna vojna , ko smo hlapčevsko sledili avstroogrski še ni dovolj izučila ...
Krtomir
# 12.09.2018 ob 07:53
Tiste tri vasi ob Evfratu z mogoče 1000 borci ISISa SDF in mednarodna koalicija za agresijo na Sirijo, v kateri je po zaslugi naših mehkužcev tudi Slovenija oblega že kakšne 2 leti. Ne čudi me, da je interes za izkoreninjenje ISISa nastal ravno v času, ko bodo Sirci počistili Idlib. Da bodo lahko rekli, se opravičujemo, ampak naša raketa je po ne sreči letela kakšnih 300 km stran in zadela Sirce.
topol
# 12.09.2018 ob 09:58
Včasih podvomim v človeško pamet, sploh ko prebiram take in podobne novice. Piše, da imajo 14 tisoč borcev. Tja so prišli, pa nihče jih uradno ne podpira (še Iran in Severna Koreja ne). Zjutraj menda preberejo kako poglavje iz Korana in se lahko borijo ves dan. Nikakor jih ne morejo poraziti ZDA s številnimi zavezniki, ki jih napadajo iz zraka že več let.
Brez kakršnegakoli vojaškega znanja povprečno inteligenten človek lahko sklepa:
1. da morajo jesti, se obleči in odpočiti (zamenjati enote v boju),
2. da morajo biti oskrbljeni z gorivom, vozili in njihovim servisiranjem,
3. da morajo dobivati orožje in strelivo,
4. da jih morajo usposabljati osebe z vojaškim znanjem, ki jih tudi vodijo.
5. morda dobivajo tudi plačo in verjetno nekdo finančno pomaga njihovim družinam (redki bi pustili družino v revščini in negotovosti za še take ideale)
Če jih napadajo že toliko časa in jih nihče ne podpira, potem bi že zmanjkalo vsega, kar potrebujejo. Če pogledamo samo gorivo. Nafta, ki teče iz zemlje, ne poganja ničesar. Za gorivo je potrebna rafinerija. To pa je prvi cilj bombandiranja sovražne države.
Sprašujem se, ali so vlade tako butaste, da menijo, da imajo popolnoma neinteligentne državljane, ali so državljani res tako nezainteresirani in neinteligentni, da ne pomislijo malo s svojo glavo, ko slišijo tako novico? 14 tisoč vojakov stane, stane plača, hrana, oprema, orožje. Za prevoz vsega je potrebno veliko število tovornjakov, ki menda ne morejo voziti, če nad njimi letajo številna letala drugih držav, niti nimajo voziti od kje, če so vse sosednje države proti njim. A oni se še kar upirajo!
Krtomir
# 12.09.2018 ob 07:57
B.N.D.

Rusi so po mojem opažanju že zadnje nekaj let tam kjer je treba. Mogoče nisi spremljal ampak poglej si kako lepo so obrnili ZDA ko je šlo za Iraško mejo.
TIGR
# 12.09.2018 ob 08:30
B.N.D.
Ne smeši se...razen, če si za to plačan...
Kekec99
# 12.09.2018 ob 08:32
Napadi ki jih vodijo ZDA so kozmetične narave.
šurda
# 12.09.2018 ob 08:14
Nimrod no.1
Se zavedaš kaj pišeš ?
Dajmo legalna Sirska vojska, počistite to zadevo zavedno !
vl4do
# 12.09.2018 ob 10:20
Novinarji spite ali pa nocete napisati kdo je razbil ISIS v Siriji?
Ratomira
# 12.09.2018 ob 09:10
Oni so Žavbijeva Varda.
davison20
# 12.09.2018 ob 08:38
SDF je po poročanju observatorija vzpostavil humanitarni koridor, da lahko civilisti pobegnejo iz Hadžina.

Ko to naredi regularna sirijska vojska, se observatorij iz kuhinje v Londonu ne oglasi.
zeus-zengg
# 12.09.2018 ob 13:15
@sas
... Rusi in Asad. Zrežirajo kemični napad nekih belih čelad in za režijo okrivijo Američane ....
---------------
sas-a se šač ne more prepričati , saj je eden tistih , ki so zadolženi , da razširjajo fake novice in po stari ameriški metodi ,, lovite tatu ,, meče lastno blato na druge . Napraviti zločin in potem po svojih zahodnih medijih obtoževati druge je pač že utrjena praksa zahodnih režimov ter njihovih sredstev osveščanja . Ja nič , v borbi za resnico ni premora , kaj čemo ...
Rasta75
# 12.09.2018 ob 08:50
ZDA so po poročanju BBC-ja nedavno ugotovile, da ima IS v Siriji še vedno okoli 14.000 borcev. Večina naj bi jih bila na območju vzhodno od Evfrata...

...je bilo prvi dan ofenzive ubitih najmanj 15 IS-jevih pripadnikov.


Še 1000 dni. Lol. Res bo to izjemno hitra "zadnja faza". Kake pravljice poskušajo ZDA prodajat svetu...
šurda
# 12.09.2018 ob 08:05
A predsednik ZDA Donald Trump še vedno grozi ?
Tole so tisti njihovi prijatelji, upam, da jih LEGALNA
Sirska vojska prežene ZA VEDNO !
audiac
# 12.09.2018 ob 10:38
ZDA so po poročanju BBC-ja nedavno ugotovile, da ima IS v Siriji še vedno okoli 14.000 borcev
Ja,res težko ugotoviti.Prešteješ plačilne liste in to je to :))
šurda
# 12.09.2018 ob 09:55
Ha, ha pa so se oglasili ljubitelji ZDA, škoda debate z
vam, ker ste popolnoma zaslepljeni ! O tem kako si
DEMOKRACIJO zamišljajo v ZDA pa govori neki
drugi članek na tem portalu !
KLIK
J@st
# 12.09.2018 ob 09:19
Kaj imaš spomin zlate ribice? Bele čelade so financirane s strani ZDA in prijateljev in ne Rusije, hodijo roko v roki z teroristi za kar obstajajo posnetki ki to dokazujejo
------------------
Po sasu bo Rusija izvedla kemočni napad, ampak na medijskih posnetkih bodo še vedno isti nesmrtni beločeladarji, ki jih že poznamo po starih " kemičnih napadih Asada".:))))
aparat-čik
# 12.09.2018 ob 08:58
kaj se bo zgodilo, ko bodo začeli čistit Idlib?

nekaj teednov bomo polušali cviljenje raznih liberalnih, multikulti, "humanitarnih" in LGBT likov in to bo tudi fse. Pa še kakšen patetičen posnetek ubogih teroristov, kako so ubogi in nedožni.
NoFuture
# 12.09.2018 ob 12:40
Na koncu bodo rekli da so gringosi osvobodili Sirijo :D
šurda
# 12.09.2018 ob 10:26
Res me zanima kako bo ukrepal predsednik ZDA
Donald Trump, saj se spomnite, da je grozil.
Kekec99
# 12.09.2018 ob 09:54
Kaj glede belih čelad pravi kanadska novinarka Eva Bartlett? Ona je v Siriji bila, za razliko od novinarjev prepisovalcev.
Kekec99
# 12.09.2018 ob 09:15
@sas
... Rusi in Asad. Zrežirajo kemični napad nekih belih čelad in za režijo okrivijo Američane ....
-------------------------------------------------
Kaj imaš spomin zlate ribice? Bele čelade so financirane s strani ZDA in prijateljev in ne Rusije, hodijo roko v roki z teroristi za kar obstajajo posnetki ki to dokazujejo. Bele čelade so ujeli med pripravljanjem scene za napad z kemičnim orožjem. Se spomnim posnetka ko "žrtve" pritečejo in se vržejo na tla kjer igrajo umorjene z bojnimi strupi. Ne vem od kod taka izguba spomina, bodo leta in kakšna bolezen ali pa le slaba mamila?
Kekec99
# 12.09.2018 ob 09:08
@B.N.D.
... boš vido prvo bomo premagali is, pol pa še Asada.
-----------------------------------
Kdo vi? Izraelci, američani, arabci, Al Kaida, Al Nusra, ... ? Kdo vi?
aparat-čik
# 12.09.2018 ob 09:02
Vojna proti IS-ju bo trajala 10 let (Barry Soetoro alias Barack Obama) 2014

to je izjavil preden so rusi začeli intervencijo.
gizmolinux
# 12.09.2018 ob 09:00
Civilistov ni tukaj? Se pravi vse bo potekalo kirurško natančno brez kolateralne škode?
štamprle
# 12.09.2018 ob 08:05
B. N. D. očitno o situaciji v Siriji nisi ravno seznanjen, ker v nasprotnem primeru ne bi postavljal tako neumnih vprašanj.
vxxxx
# 12.09.2018 ob 13:51
B.N.D.


# 12.09.2018 ob 13:35 Prijavi neprimerno vsebino

Šurda,ha, ha,ha so se oglasili ljubitelji ZDA.

Ja, nekaj se nas res oglasi, večinoma pa nimamo časa bluzit po forumih, ker smo to delovni ljudje.

Proruski jokeci pa namesto da bi delali, trošite čas po forumih in razmišljate, kako bi onim ki delajo vse pobrali.
----------------------------------
A ti si pa kao zaposlen na tem forumu in s svojim pomembnim delom prispevaš za blaginjo naše države in slovenskega naroda ?
zeus-zengg
# 12.09.2018 ob 13:51
B.N.D.
No future, kdo bo pa osvobodil Sirijo, Rusi, ki podpirajo diktatorja? To ni nobena svoboda.
-------------------
za nekatere je seveda svoboda podpirati zahodne multikorporacjske diktatorje . Ni problem - seveda če imaš toliko ,,svobode,, da jim boš ta mesec lahko odplačal,, kredit,, da te ne bodo zahodno svobodnega seveda slekli do golega preden jih boš znova,, volil,, ....
J@st
# 12.09.2018 ob 12:22
11.09 na seji ZN je nikki haley imenovala al kaido kot borce za demokracijo proti režima Asada.
Toliko o ameriškem hinavstvu in dvoličju.
skuggi
# 12.09.2018 ob 08:58
Zacetek velike ofenzive in 15 ubitih borcev isisa? Oni pa iz male zasede 21 vojakov????
štajerc64
# 12.09.2018 ob 08:29
samo cepaj !
Kekec99
# 12.09.2018 ob 09:35
Glede na to da so v "ofanzivo" vmešani amerićani, pričakujem da se bo tam število teroristov povečalo ter da bodo obnovili zaloge orožja. Asad mora to popucati brez pomoči ZDA, če se želi terorizma in teroristov do končno znebiti.
Kekec99
# 12.09.2018 ob 08:37
@sas
Pomešal si, take neumnosti počnejo ukrajinci z američani na čelu. Stvari ki jih počnete sami pripisujete drugim. Kot hlapec ki se trudi biti gospod in ga posnema, vendar ne ve da si zaradi tega pljuva v skledo iz katere bo kasneje jedel.
Ratomira
# 12.09.2018 ob 18:07
Pa HOR a res misliš, da je Al Kaida dejansko kdaj napadla ZDA? Jaz mislim, da so ZDA sami izvedli lažni teroristični napad, da so potem lahko kradli nafto. Al Kaida je v bistvu na svetu samo zato, da služi interesom ZDA. Drugače ne bi skupaj z NATOM in ZDA uničila Libije.
vxxxx
# 12.09.2018 ob 13:54
B.N.D.


# 12.09.2018 ob 13:35 Prijavi neprimerno vsebino
Ne razumem, kako je lahko nekomu zaostala in revna država kot Rusija neki ideal, življenske sanje. Tja še begunci nočejo.
-----------------------------------------------------

Jz pa ne razumem, kako nekdo ki je nerazgledan, komentira o nečem, kar mu ni niti približno jasno !
PravnoSredstvo
# 12.09.2018 ob 12:28
Zakaj prenasate take nebuloze?? Skupaj vec kot 30.000 teroristov? Ste resni? Pa da bi jih bilo toliko bi jih bilo se vedno dovolj, da nadzirajo kaj oziroma kaksno mesto/obmocje/podrocje.
šurda
# 12.09.2018 ob 11:17
Bodo ZDA evakuvirale svoje prijatelj ?
Dajmo Sirska vojska počistite zadevo do konca !
bicesniga
# 12.09.2018 ob 11:16
Najboljše od vse te cenene prozahodne propagande v tem članku je pa takoimenovani neimenovani poveljnik SDF, mislim looool, pa kako avtorja ni sram, kljub temu, da mu je ukazano...jz nebi.
sirius
# 12.09.2018 ob 11:14
Tudi državljani ZDA in to celo bivši kongresniki iz vrst republikancev se sprašujejo zakaj Amerika ščiti teroriste.

https://www.logicno.com/vijesti/ron-paul-zasto-smo-mi-amerikanci-na-strani-al-qaede.html
Kazalo