Hilary Clinton ima veliko podpore med temnopoltimi volivci, obenem pa ji pri tem z neposrečenimi izjavami
Hilary Clinton ima veliko podpore med temnopoltimi volivci, obenem pa ji pri tem z neposrečenimi izjavami "pomaga" tudi Bernie Sanders. Foto: EPA
Elita republikanske stranke želi zaustaviti pohod Donalda Trumpa, a pri tem ni prav uspešna. Foto: Reuters
Michael Bloomberg je dejal, da ga skrbi Trumpova napoved o prepovedi vstopa muslimanov v ZDA, napoved trgovinske vojne s Kitajsko in Japonsko in njegovo pretvarjanje, da ne ve nič o belih rasistih, ki ga podpirajo. Foto: Reuters

Povedala nista nič novega. Sanders je dobil priložnost, da se malce pobere po dveh hudih udarcih, ko ga je Clintonova obtožila, da je bil proti reševanju avtomobilske industrije s proračunskim denarjem, sam pa se je zapletel z namigom, da so reveži le temnopolti, vsi temnopolti pa so reveži. Znova je pojasnil, da je januarja 2009 v senatu glasoval proti zakonu o reševanju Wall Streeta, katerega del je pač bilo določilo o reševanju avtomobilske industrije. Kljub pojasnilu je Sanders pri volivcih v Michiganu, kjer bodo strankarske volitve v torek, pustil občutek, da je nasprotoval pozivu predsednika Baracka Obame, da industrija potrebuje pomoč.

Z nespretnimi izjavami brez podpore temnopoltih
V anketah v Michiganu vodi Clintonova, ki bo obenem v torek zlahka osvojila tudi Misisipi, kjer je veliko temnopoltih volivcev. Sandersu teh doslej še ni uspelo prepričati, v nedeljo pa se je zameril tudi belim revnim, ko je namignil, da so revni le temnopolti. V ponedeljek je pojasnil, da pozna reveže tudi med belimi, in ponovil, da je nujna revolucija, ker so ZDA najbogatejša država na svetu, a z največjimi razlikami v premoženju in odločno preveč revnimi.

Clintonovo je znova povezal z Wall Streetom in napačnimi odločitvami v zunanji politiki, kot sta bila njeno glasovanje za vojno v Iraku v senatu leta 2003 in sodelovanje ZDA pri strmoglavljenju libijskega diktatorja Moamerja Gadafija. Clintonova je odgovorila, da bi imeli brez odstranitve Gadafija danes v Libiji podoben položaj kot v Siriji.

Nieta Trump spominja na Hitlerja
Republikanci so medtem obračunavali na daljavo. Donald Trump je na Floridi sprožil negativno kampanjo proti Marcu Rubiu z oglasi, ki floridskega zveznega senatorja obtožujejo, da je kradel strankin denar za lastne potrebe. Newyorški milijarder pa je tudi sam doživel kritike, ko je v Severni Karolini privržence pozval, naj prisežejo, da bodo volili njega. Nekatere v ZDA je to spomnilo na prisege Hitlerju, mehiški predsednik Enrique Pena Nieto pa je zagotovil, da njegova država ne bo plačala za zid na meji, ki ga napoveduje Trump. Nieto je tudi dodal, da ga Trump spominja na Hitlerja in Mussolinija. Trump je nato v Misisipiju dejal, da bo okrepil moč kristjanov v ZDA, ker po njegovih besedah izgubljajo vpliv.

Čakanje na Ohio in Florido
Republikanci v torek volijo v Misisipiju, Idahu, na Havajih in v Michiganu. Volitve in zborovanja ne bodo odločili ničesar, saj vsi čakajo 15. marec, ko bodo volitve v Ohiu in na Floridi. Takrat bo jasno, ali bosta guverner John Kasich in Rubio dobila kredibilnost za nadaljevanje tekme. V nasprotnem primeru ostaneta le teksaški senator Ted Cruz in Trump.

Po 15. marcu bo razdeljenih okrog 60 odstotkov delegatov za republikansko konvencijo julija v Clevelandu. Strankarska elita še naprej razmišlja, kako Trumpu preprečiti nominacijo, a še vedno ima podporo volivcev. V Clevelandu pričakujejo 50.000 uradnih obiskovalcev, to je politikov in novinarjev. Hoteli so že povsem polni, redke proste sobe pa imajo newyorške cene. Za varnost bo skrbelo okrog 5.000 policistov.

Bloomberg ne bo kandidiral
Nekdanji župan mesta New York Michael Bloomberg je napovedal, da ne bo kandidiral za položaj ameriškega predsednika, ker se boji, da bi s tem pomagal republikanskima kandidatoma Trumpu ali Cruzu. Bloomberg je sicer dalj časa premleval, ali naj se poda v tekmo za Belo hišo kot neodvisen kandidat. Bloomberg, ki je bil najprej demokrat, potem prestopil med republikance, da je lahko kandidiral za župana New Yorka, nato pa med županovanjem prestopil med neodvisne, je po nekaj mesecih le izračunal, da nima možnosti za zmago in lahko s kandidaturo pomaga le republikanskima kandidatoma Trumpu in Cruzu, ki sta zanj manj sprejemljiva kot demokratska favoritka Hillary Clinton.

"Ne morem zmagati. Lahko bi osvojil nekaj držav z mešanim prebivalstvom, vendar ne dovolj za osvojitev 270 elektorskih glasov, ki so potrebni za izvolitev predsednika ZDA," je ugotovil milijarder, ki bi se v tekmo spustil le, če bi bil vse verjetnejši končni spopad med Trumpom in Sandersom. "Preveč rad imam našo državo, da bi pomagal k izvolitvi kandidata, ki bi oslabil našo enotnost in potemnil našo prihodnost," je sporočil Bloomberg. Ob tem je napadel vodilnega republikanskega kandidata Trumpa in ocenil, da izkorišča predsodke in strahove ljudi.