Mnogi menijo, da si po tem udarcu Trump ne bo več opomogel in da ga lahko reši samo še čudež. Foto: Reuters
Mnogi menijo, da si po tem udarcu Trump ne bo več opomogel in da ga lahko reši samo še čudež. Foto: Reuters
Trump je bil po obelodanjenju posnetka prisiljen v nekaj zanj popolnoma neznačilnega - javno opravičilo. Foto: Reuters
Da so Trumpove izjave neprimerne, meni tudi njegova soproga Melania (na sliki s Trumpovima otrokoma Donaldom mlajšim in Ivanko). Foto: Reuters
Na dan so prišli tudi stari posnetki Trumpovega gostovanja pri Howardu Sternu, kjer je voditelju dejal, da ga ne moti, če se o njegovi hčerki izraža na vulgaren način. Foto: AP
Trump trdi, da ga volivci še vedno podpirajo - na fotografiji njegovi podporniki, ki so mu takole pred nebotičnikom Tump Tower v New Yorku izrazili podporo. Foto: Reuters
Trump in Clinton v složnejših časih - fotografija je iz leta 2000 in je nastala ob Odprtem prvenstvu ZDA v Flushing Meadowsu. Melania stoji ob Billu. Foto: Reuters
Hillary Clinnton že komaj čaka na drugo soočenje - municije ima več kot dovolj. Foto: Reuters
Melania Trump in Bill Clinton pred prvim predsedniškim soočenjem svojih partnerjev. Foto: Reuters

republikancem, Melania Trump pa je soprogove besede označila za žaljive in nesprejemljive.

Trumpova kampanja se je tako po letu in pol politično nekorektnih, seksističnih in ksenofobnih izjav znašla na najnižji točki doslej, tako da večina ameriških medijev zdaj premleva scenarije, kaj se zgodi, če Trump odstopi oz. ali je še čas, da ga republikanci zamenjajo z njegovim podpredsedniškim kandidatom, konservativnim guvernerjem Indiane Mikom Penceom.

Ta je medtem o Trumpovih neprimernih izjavah dejal, da jih pač ne more braniti. "Molimo za njegovo družino in se veselimo priložnosti, da pokaže, kaj mu leži v srcu, ko stopi jutri zvečer pred narod," je dejal Pence.


Napeto pred drugim soočenjem Trump - Clinton
Hillary Clinton in Donald Trump se bosta nocoj v St. Louisu pomerila na drugem od treh televizijskih soočenj pred volitvami 8. novembra. Na prvem 26. septembra na Long Islandu, ki je minilo v znamenju medsebojnih obtožb, se je bolje odrezala demokratka (tako sta menili dve tretjini vprašanih), ki je nato povečala prednost pred republikancem v anketah. Trump se tudi na drugo soočenje ni veliko pripravljal in se je s tem celo hvalil. Od prvega soočenja se je pojavljal le na Twitterju in pri televizijskih voditeljih, ki so mu naklonjeni. Taktiko je spremenil šele v petek, ko je časnik Washington Post objavil sporni videoposnetek, in se je za svoje besede celo opravičil. A je pri tem v opravičilo vpletel soproga Clintonove, nekdanjega ameriškega predsednika ZDA Billa Clintona, češ da mu je Bill med partijo golfa izrekel še precej hujše besede o ženskah.

Nastop, ki čaka Trumpa že nocoj, je namreč drugo predsedniško soočenje. Tega se verjetno še posebej veseli tudi demokratska kandidatka Hillary Clinton, ki ji je Trump z novim dokazom, da se pač ne vede predsedniško, dal nove municije. Clintonova je na Twitterju zapisala, da je nad Trumpovimi besedami zgrožena, in protikandidata pozvala k odstopu.

Melania: "Trump ima um in srce voditelja"
Naj spomnimo: Trump se je leta 2005 na posnetku oddaje Access Hollywood voditelju Billyju Bushu, sicer bratrancu Georgea W. Busha, hvalil, da lahko z ženskami dela, kar hoče, ker je slaven. Zaradi tega jih lahko grabi tudi za spolovila - in priznal je, da je to tudi redno počel. Ob tem je Bushu zaupal, kako je neuspešno osvajal nekdanjo voditeljico oddaje Access Hollywood, Nancy O'Dell, in jo celo peljal kupovat pohištvo, pa nič. Na dan je prišlo tudi, da naj bi Trump po zavrnitvi O'Dellove to skušal na mestu voditeljice Miss Universe zamenjati.

Mimogrede, Trump je izjave izrekel le nekaj mesecev po poroki s slovensko manekenko Melanio Knauss, ki se je ob vsem tem tudi sama oglasila in dejala, da so soprogove besede zanjo žaljive, da pa ne predstavljajo moškega, ki ga pozna, da ima on "srce in um voditelja", da upa, da bodo Američani sprejeli moževo opravičilo, kot ga je ona sama, in se osredotočili na "pomembne stvari, s katerimi se spoprijema naša država in svet".

Podporo mu je odrekel tudi McCain
A Trump bo imel očitno veliko dela že s prepričanjem lastne stranke, da ga mesec dni pred volitvami ne zamenjajo. Američani uporabljajo oznako "oktobrsko presenečenje", ko se v tekmi tik pred zdajci pojavi kaj nepričakovanega, kar vpliva na izid volitev, in očitno je kljub Wikileaksovi objavi e-pošte Clintonove, v kateri je razvidna njena naklonjenost Wall Streetu, tokratno oktobrsko presenečenje, da je newyorški magnat seksist. Ali je to presenečenje ali ne, je sicer stvar debate, dejstvo pa je, da so tisti republikanci, ki že prej niso bili goreče privrženi Trumpu, zdaj to šibko podporo nepredvidljivemu kandidatu dokončno odrekli.

Tako je Trumpu podporo umaknil ugledni veteranski senator iz Arizone John McCain, ki je napovedal, da bo 8. novembra na glasovnico pripisal ime konservativnega republikanca, ki ne bo Trump. K odstopu so ga med drugimi pozvali senatorji iz Idaha Mike Crapo, Utaha Mike Lee, Kolorada Cory Gardner, Aljaske Dan Sullivan, New Hampshira Kelly Ayotte, kongresniki iz Teksasa Will Hurd, iz Illinoisa Rodney Davis, Missourija Ann Wagner, Nebraske Deb Fischer in nekdanja predsedniška kandidatka Carly Fiorina, za katero je Trump takrat dejal, da ima "obraz, za katerega ne bi nihče volil".

Guverner Ohia John Kasich je medtem strankarskim kolegom sporočil, da jih je že davno opozarjal, da bo prišlo do tega. "Tole me niti najmanj ne preseneča. Številni ste bili jezni name, ker ga nisem podprl. Upal sem, da se bo spremenil, in se ni. Naša država si zasluži kaj boljšega," je dejal Kasich, še en nesojeni republikanski predsedniški kandidat, ki je sicer pred začetkom tekme veljal za enega izmed favoritov.

Kazenski pregon?
Podpredsednik ZDA Joseph Biden je šel še dlje in meni, da je to, kar je govoril Trump, de facto priznanje spolnega napada, nekateri komentatorji pa so že začeli pozivati h kazenski preiskavi, češ, če bi kaj takšnega izrekel demokrat, bi jo republikanci že sprožili.

Trump je medtem v izjavi za Wall Street Journal zatrdil, da se ne bo umaknil iz tekme, in zatrdil, da dobiva ogromno izrazov podpore. Pri tem je napadel politike, ki se delajo svetnike, čeprav je on v primerjavi z njimi dojenček. Tudi nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani trdi, da le redki republikanci zapuščajo Trumpa, kar pa ni pomembno, ker je populist in ima na svoji strani ljudstvo - a to ljudstvo so zdaj v večini res samo še bolj ali manj belopolti moški.

Neprimerne izjave o Ivanki
Trump se brani tudi na Twitterju, kjer prepošilja stare in predelane obtožbe Juanite Broaddrick, ki še vedno trdi, da jo je Bill Clinton leta 1978 posilil, Hillary Clinton pa ji je grozila. Na Trumpovo žalost tega posilstva ni na posnetku, je pa v arhivih še en posnetek, ki dodatno priliva olja na ogenj - Trumpov nastop v radijski oddaji zloglasnega Howarda Sterna, ki je Trumpa v pogovoru leta 2004 vprašal, ali bi ga kaj motilo, če bi njegovo takrat 23-letno hčerko Ivanko označil za "dobro p***o", na kar je Trump odgovoril, da ga ne bi.

To sicer ni prvič, da je Trump o Ivanki, sicer svoji desni roki v kampanji, govoril na neprimeren način - nekoč je dejal, da če ne bi bila njegova hčerka, bi z njo verjetno hodil, spet ob neki drugi priložnosti pa jo je označil za "bujno".