Svet
Govor Donalda Trumpa
Donald Trump je dejal, da ima Izrael pravico določiti svoje glavno mesto. Ob tem je pozval, naj mirni in zmerni glasovi preglasijo glasove sovraštva. Foto: Reuters
Jeruzalem
Izrael je vzhodni Jeruzalem zasedel leta 1967 in ga kasneje pripojil, kar je v nasprotju z mednarodnim pravom. Foto: Reuters
Antonio Guterres
Generalni sekretar ZN-a Guterres je o statusu Jeruzalema dejal, da ga je "treba rešiti na neposrednih pogajanjih med stranema na podlagi relevantnih resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov in Generalne skupščine ZN-a". Foto: Reuters
Tel Aviv
Selitev ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem naj bi trajala več let. Foto: EPA
MZZ
Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi poteze ZDA izrazilo zaskrbljenost. Foto: BoBo
Donald Trump
Trump kaže svoje oznanilo, da ZDA priznavajo Jeruzalem za glavno mesto Izraela. Foto: Reuters
VIDEO
Trump priznal Jeruzalem z...

Dodaj v

ZDA Jeruzalem priznale kot glavno mesto Izraela

Turški zunanji minister: Selitev bi bila "velika napaka"
6. december 2017 ob 11:41,
zadnji poseg: 7. december 2017 ob 00:03
Washington - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da je čas, da ZDA priznajo Jeruzalem kot glavno mesto Izraela. Ukazal je tudi preselitev veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem. Napoved ameriške odločitve je izzvala ostre odzive in zaskrbljenost v mednarodni skupnosti ter med Palestinci.

Trump je v govoru dejal, da ima Izrael pravico določiti svoje glavno mesto. Po njegovih besedah bi do te odločitve ZDA zavoljo mirovnega procesa moralo priti že zdavnaj, poroča Reuters.

Kot je dejal, njegova oznanitev pomeni začetek novega pristopa k izraelsko-palestinskemu konflitku. Odlaganje priznanja Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela nikakor ni pripomoglo dosegi miru, je še dejal. Ob tem se ZDA po Trumpovih besedah ne opredeljujejo do zadev, katerih končni status mora biti šele določen, vključno z vprašanjem meja.


Trump je dejal, da je po njegovi oceni ta odločitev "v interesu ZDA in miru med Izraelom in Palestinci". Odločitev ne pomeni odklona od ameriške zavezanosti miru, je dodal. ZDA so globoko zavezane omogočanju mirovnega dogovora med obema stranema, je še dejal. ZDA so pripravljene podpreti rešitev v obliki dveh držav, če obe strani tako želita. Ta rešitev je bila do zdaj uradno stališče ZDA.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer večkrat dejal, da ne podpira palestinske države. Netanjahu je Trumpovo odločitev pozdravil kot "zgodovinsko prelomnico". Vsak mirovni sporazum s Palestinci pa mora vključevati Jeruzalem kot izraelsko glavno mesto, je še dejal izraelski premier. Tudi izraelski predsednik Reuven Rivlin je pozdravil odločitev Trumpa in sicer kot "mejnik pri priznanju pravic Judov do svoje dežele in mejnik na naši poti do miru - miru za vse prebivalce Jeruzalema in celotne regije".

Palestinci: Uničena rešitev dveh držav, pekel za ZDA
Palestinski predsednik Mahmud Abas je v odzivu dejal, da ZDA poslej ne morejo več imeti vloge mirovnega posrednika v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. "Ti obžalovanja vredni in nesprejemljivi ukrepi namerno spodkopavajo vsa mirovna prizadevanja," je dejal Abas. Ocenil je tudi, da so ZDA s priznanjem Jeruzalema kot izraelske prestolnice kršile vse mednarodne in dvostranske resolucije ter sporazume.

Generalni sekretar Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Saeb Erakat pa je Trumpa obtožil, da je uničil rešitev dveh držav in da je ZDA izločil iz kakršnega koli bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Vodja palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija je Trumpovo odločitev obsodil in poudaril, da ne bo spremenila zgodovinskih in geografskih dejstev. "Palestinsko ljudstvo ve, kako bo ustrezno odgovorilo na omalovaževanje svojih čustev in svetih krajev," je zapisal v izjavi.

Ismail Radvan, visoki predstavnik Hamasa, pa je medtem dejal, da je Trump z odločitvijo "odprl vrata pekla za ameriške interese v regiji". Arabske in muslimanske države je pozval k prekinitvi gospodarskih in političnih odnosov z ameriškimi veleposlaništvi in k izgonu ameriških veleposlanikov iz svojih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je dejal, da je predsednik Trump zelo zavezan bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu. Tillerson je v povezavi s pričakovanim Trumpovim govorom, v katerem naj bi sporočil, da ZDA Jeruzalem priznavajo kot izraelsko glavno mesto, ljudi pozval, naj poslušajo celoten govor in upoštevajo celoten kontekst.


Ukaz o preselitvi veleposlaništva
Trump je zunanjemu ministrstvu ukazal, naj izdela načrt preselitve ameriškega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem, podpisal pa je odlok, ki za pol leta zamika preselitev veleposlaništva. Po napovedih ameriških uradnikov naj bi selitev veleposlaništva sicer trajala od tri do štiri leta. Netanjahu je že pozval druge države, naj sledijo ameriškemu primeru in tudi same preselijo svoja veleposlaništva.

Obsodbe Trumpove odločitve z vsega sveta
Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je poudaril nasprotovanje enostranskim ukrepom, ki bi ogrozili možnost miru med Izraelom in Palestinci. Vprašanje statusa Jeruzalema je "treba rešiti na neposrednih pogajanjih med stranema na podlagi relevantnih resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov in Generalne skupščine ZN-a, pri tem pa upoštevati legitimne skrbi palestinske in izraelske strani", je dejal Guterres.

Regionalni zaveznik ZDA Egipt je Trumpovo odločitev označila za enostransko, ki krši mednarodne resolucije. V Kairu so poudarili, da to ne bo spremenilo pravnega statusa Jeruzalema, ki je okupirano mesto. Zunanje ministrstvo Egipta, ki je ob Jordaniji edina arabska država, ki ima diplomatske odnose z Izraelom, je izrazilo še izredno zaskrbljenost zaradi možnih posledic Trumpove odločitve na stabilnost v regiji.

Tudi Jordanija, varuhinja svetih muslimanskih krajev v Jeruzalemu, je odločitev obsodila kot kršitev mednarodnega prava in ustanovne listine ZN-a, je sporočil tiskovni predstavnik jordanske vlade Mohamed Mumeni.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je glede Trumpove odločitve dejal, da jo obžaluje in da je Francija ne podpira. Izpostavil je "zavezanost Francije in Evrope rešitvi dveh držav, v skladu s katero bi Izrael in Palestina živela ena ob drugi v miru in varnosti v okviru mednarodno priznanih meja z Jeruzalemom kot prestolnico obeh držav".

Turško zunanje ministrstvo je obsodilo "neodgovorno" potezo ZDA. V Ankari so izpostavili, da je mogoče konflikt med Izraelom in Palestinci rešiti samo z oblikovanjem palestinske države z Vzhodnim Jeruzalemom kot glavnim mestom. Opozorilo je še, da bo imela Trumpova odločitev negativen vpliv na mir in stabilnost v regiji ter da zato "grozi popolno uničenje podlage za mir".

Iran je prav tako ostro obsodil Trumpovo odločitev o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela in posvaril pred novo spiralo nasilja v regiji. "Ta neracionalna in provokativna odločitev bo privedla do nove intifade in novega ekstremizma in nasilja," so sporočili iz iranskega zunanjega ministrstva, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Slovenija: Trumpova odločitev škodljiva
Ministrstvo za zunanje zadeve je resno zaskrbljeno nad odločitvijo ZDA, da Jeruzalem priznajo kot prestolnico Izraela. Odločitev je v nasprotju z dosedanjimi mednarodnimi dogovori in lahko vodi v dodatne napetosti na terenu ter škoduje naporom mednarodne skupnosti v iskanju rešitve izraelsko-palestinskega konflikta.

Ministrstvo ob tem ponovno opozarja, da sta mir in stabilnost možna le ob spoštovanju mednarodnega prava, vključno s številnimi resolucijami Generalne skupščine in Varnostnega sveta OZN, na čelu z resolucijo 478 (1980), ki poziva k opustitvi vseh pravnih in administrativnih ukrepov, ki spreminjajo ali lahko spremenijo status Jeruzalema.

Rešitev dveh držav, dosežena skozi pogajanja in ob spoštovanju osnovnih načel mednarodnega prava, z Jeruzalemom kot bodočo prestolnico obeh držav, je edina možna pot do miru in stabilnosti tako za Izrael in Palestino kot za celotno regijo.

Palestinci napovedali "tri dni jeze"
Več palestinskih gibanj je že pred Trumpovim govorom zaradi ogorčenja pozvalo k "trem dnem jeze". V Betlehemu na Zahodnem bregu so demonstranti že v torek sežigali Trumpove slike, o manjših protestih pa poročajo tudi iz mesta Gaza. Palestinsko gibanje Hamas je načrtovane Trumpove ukrepe označilo za "očiten napad na pravice Palestincev, Arabcev in muslimanov v Jeruzalemu". Tiskovni predstavnik Hamasa na območju Gaze Favzi Bahrum je še dejal, da bi Trump s tem pokazal, da ZDA niso mirovni posrednik v palestinsko-izraelskem konfliktu, pozval pa je k mobilizaciji prebivalstva.

Palestinci in Jordanija so zaradi Trumpovih načrtov že zahtevali sklic izrednega zasedanja Arabske lige. Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še sporočili iz organizacije, bo srečanje najverjetneje v soboto.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je dejal, da bi bila selitev "velika napaka," in da je že posvaril ameriškega zunanjega ministra Rexa Tillersona. "To ne bo prineslo stabilnosti, temveč prej kaos in nestabilnost," je dejal pred dvostranskim srečanjem na sedežu Nata. "Ves svet je proti temu." "Gospod Trump! Jeruzalem je rdeča črta za muslimane. Lahko gremo tako daleč, da prekinemo diplomatske stike z Izraelom," je bil v torek v televizijskem nagovoru oster turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.
Tudi ZN svari pred priznanjem Jeruzalema kot glavnega mesta

Posebni odposlanec ZN-a za bližnjevzhodni mirovni proces Nickolay Mladenov je posvaril pred posledicami morebitnega priznanja Jeruzalema kot izraelske prestolnice. "Generalni sekretar ZN-a je večkrat govoril o tem vprašanju (...) in dejal, da moramo biti zaradi posledic zelo pazljivi pri kakršnih koli dejanjih," je povedal in dodal, da se je treba o prihodnosti Jeruzalema dogovoriti na neposrednih pogajanjih z Izraelci in Palestinci.

Berlin in Pariz svarita državljane
Zaskrbljenost zaradi možnega izbruha nasilja kot posledice ameriške odločitve je izrazilo tudi nemško zunanje ministrstvo, ki svoje državljane svari pred morebitnimi protesti, enako je tudi francosko zunanje ministrstvo na svoji spletni strani objavilo sporočilo, da so pričakovani protesti, zato svojim državljanom svetuje, naj se izogibajo zbiranju v velikih množicah v Vzhodnem Jeruzalemu, na Zahodnem bregu in v Gazi.

Britanska premierka Theresa May je napovedala, da se namerava o načrtovanem priznanju Jeruzalema kot izraelskega glavnega mesta pogovoriti s Trumpom. Ob tem je zagotovila, da se britansko stališče glede tega vprašanja ni spremenilo in da bi morali status Jeruzalema določiti na pogajanjih med Izraelci in Palestinci. "Jeruzalem bi moral na koncu postati skupna prestolnica izraelske in palestinske države," je dodala.

Rusija je izrazila zaskrbljenost zaradi napetosti, ki bi jih lahko povzročila ameriška odločitev. V Kremlju so poudarili, da ruski predsednik Vladimir Putin podpira takojšnjo obnovitev pogajanj med Izraelci in Palestinci o vseh spornih vprašanjih, vključno s statusom Jeruzalema.

Papež je v nagovoru palestinski skupini, ki je na obisku v Vatikanu v okviru medverskega dialoga, dejal, da je priznavanje pravic vseh ljudi temeljni pogoj za dialog. "Sveta dežela je za nas kristjane par excellence kraj dialoga med Bogom in ljudmi."

V Pekingu menijo, da bi premik veleposlaništva in priznanje Jeruzalema kot prestolnice lahko izzvala nove sovražnosti. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Geng Švang je na novinarskem brifingu dejal, da je položaj Jeruzalema zapleteno in občutljivo vprašanje ter da je Kitajska zaskrbljena, da bi lahko ameriška odločitev "zaostrila regionalni konflikt." Ob tem je dejal, da bi morale vse strani narediti več za mir v regiji.

Vzhodni Jeruzalem okupiran od leta 1967
Mednarodna skupnost ne priznava izraelske suverenosti nad celotnim Jeruzalemom, ki vključuje vzhodni del, v katerem so sveti kraji za muslimansko, judovsko in krščansko skupnost. Izrael ima celoten Jeruzalem za svojo prestolnico, Palestinci pa nasprotno vztrajajo, da mora biti Vzhodni Jeruzalem, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967 in si ga kasneje pripojil v neskladju z mednarodnim pravom, prestolnica njihove prihodnje države. Od začetka okupacije je Izrael v vzhodnem Jeruzalemu porušil številne domove Palestincev, na tem območju pa je zgradil številne domove za Jude. Ob tem kljub pripojitvi Izrael palestinskim prebivalcem vzhodnega Jeruzalema ne priznava izraelskega državljanstva.

K. T., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
skuggi
# 06.12.2017 ob 11:52
Neprilagojen
Daj se malo prilagodi. Jeruzalem je sveti kraj tudi za muslimane in kristjane, kot ti ze tudi ckanek pove. Ce ze kaj, je zalostno, da vera se tudi danes prinasa razdor med ljudi
BlackCatXing
# 06.12.2017 ob 12:02
Boli Trumpa frizura za tisto kar sledi, zanj je to win-win situacija.
Izraelu bo dal signal, da ima v ZDA močnega zaveznika in da lahko počne kar ga je volja.
Muslimanskim deželam bo dal vedeti, da je on BOG ki lahko naredi kar hoče.
Največja win-win situacija pa je, da bo dobil veliko plusov in simpatij pri ameriških židih, ki tako ali tako vodijo ameriško politiko, pa naj bo notranja ali zunanja.

Za tisti loose-loose situacijo pa bo na koncu plačevala Evropa, ker ji je Izrael in muslimanski svet geografsko blizu. Do Amerike jih loči najprej Sredozemsko morje, potem pa še cel Atlantik.

Je sploh kdo od tujih voditeljev razen Izraelcev ostal vsaj mlačen, če že ni podprl Trumpa pri tej nameri???
Rusi, Kitajci, EU ... vsi ga svarijo pred posledicami, samo kaj ko je on BOG s slabo frizuro.
SrMaček
# 06.12.2017 ob 11:53
Neprilagojen se noremu Trumpu hitro prilagaja.
Ramus
# 06.12.2017 ob 11:43
Odlična priložnost za Trumpa, da poveča dobiček orožarske industrije v ZDA,...
7x7
# 06.12.2017 ob 12:19
(Arabske) države naj napovejo bojkot nakupov ameriškega orožja. Te argumente američani dobro razumejo.
Ramus
# 06.12.2017 ob 11:53
kako so se imenovali tisti kateri so poskusali zatreti Jude
kako se imenujejo danes?


To so bili socialni darvinisti in Trump je socialni darvinist. Gre za isto ideologijo, da močnejši premagujejo (iztrebljajo) šibkejše,....
garmond
# 06.12.2017 ob 12:51
Trump samo dokazuje, da Američani nikoli niso bili peacemakerji, temveč le warmakerji.
Bivši uporabnik
# 06.12.2017 ob 11:56
Noro. Čisto se mu je zmešalo, čim prej naj ga odstranijo preden naredi eno veliko s----je.
aparat-čik
# 06.12.2017 ob 11:51
priprava na izgradnjo tretjega templja?
junkmail
# 06.12.2017 ob 12:35
Kdo pa je Trump, da bi se odločal o tem?
WeeBay
# 06.12.2017 ob 11:57
Have told Trump not to recognise Jerusalem as capital of Israel:

- Saudi Arabia
- Turkey
- France
- Germany
- European Union
- UN Secretary General
- Egypt
- Jordan
- Palestinian Authority
- Kuwait
- Qatar
- Arab League

LINK
SamoRes
# 06.12.2017 ob 12:54
Čakamo našega manekena da kaj reče. Ga niste izvolili?
Kekec99
# 06.12.2017 ob 13:06
@SamoRes
Je šel na piling, da bo ob davanju izjave lep.
praetor
# 06.12.2017 ob 13:25
Umetna ustanovitev Izraela je ena od dveh največjih napak človeštva v 20. stoletju.
šurda
# 06.12.2017 ob 12:41
Kot sem že večkrat napisal na tem portalu, predsednik
ZDA Donald Trump po prišel v zgodovino kot daleč najslabši
predsednik ZDA, njemu do kolen ( po neumnostih ) ne
seže niti Georga W: Busha, tako oče kot sin !
Še WeeBay občasno spregleda, le "modeli" ala
neprilagojen še vedno slepo sledijo, do bridkega konca !

Na kocu 1 ( in zadnjega ) mandata bodo ZDA sprete z
3/4 svobodnega sveta, le kakšna Saudova Arabija in
seveda Izrael jim bo ostal !
Kekec99
# 06.12.2017 ob 12:50
Ta poteza bo Turčijo dokončno porinila v objem Rusije, nespametno od Trumpa ki s takimi in podobnimi potezami zgubljajo B.V. .
pripet
# 06.12.2017 ob 16:14
Klankon
# 06.12.2017 ob 15:04
Prijavi neprimerno vsebino
@veza Zakaj bi v Evropi kaj v zrak letelo?, Evropa ne podpira ZDA pri tem.
--------------------
Saj ravno zato. Židje/Mossad so že večkrat izvedli falseflag bombni napad in ga naprtili Palestincem. Še pomnite ugrabitve Achille Laura?
KovacevaKobila
# 06.12.2017 ob 15:57
Trump bo 'ustavil židovski lobi' ... potem pa tole.

Trump bo 'izsušil močvirje Wall Streeta' ... potem pa v kabinet natlači kup Goldman Sachsovcev, deregulira finančni sektor, davčno razbremenjuje elito itn.

Trump 'za razliko od tiste nore ženske ne bo povzročal vojn in konfliktov' ... potem pa zvišuje proračun vojski, ponovno sproža jedrsko tekmo, povečuje število napadov z brezpilotnimi letali, izvaja krvave ofenzive v Siriji, meče 'matere vseh bomb' v Afganistanu, grozi Pakistanu, grozi Venezueli, grozi Iranu, grozi z atomsko vojno v Združenih narodih, priznava Jeruzalem za izraelsko prestolnico itn.

Trump bo 'ustavil teroriste' ... potem pa največji podpornici terorizma prodaja gore orožja.

Trump je 'domoljub' ... potem pa ukinja narodne parke, ukinja prepoved metanja odplak v reke itn.

Trump bo 'poskrbel za malega človeka' ... potem pa milijonom ljudi črta zdravstveno zavarovanje.

Trump 'za razliko od ostalih politikov pove, kar res misli' ... pa čeprav ves čas dela ravno nasprotno od tega, kar govori.

Teater absurda.
generacija56
# 06.12.2017 ob 12:03
Na hlapce nima smisla izvajati pritiskov.
Dobili bodo svoj procent za prodajo orožja.
Pripravlja se konflikt, ki bo poskrbel, da bo EU prosperirala naslednjih 50 let!
royayers
# 06.12.2017 ob 13:48
Zda, kuga 21. stoletja.
aktivist
# 06.12.2017 ob 13:16
Sankcije! Aja ne to samo ZDA lahko stori
šurda
# 06.12.2017 ob 12:52
pkorosec
A bejž no bejž ? Kako pa kaj v sosednji Avstriji ? Malce
ti peša znanje zgodovine !

Dejstvo je, da muslimani ne bodo prenehali sovražiti Jude ne
glede na to, ali Trump Jeruzalem kot prestolnico Izraela prizna
ali ne.

----------------------------------------------------------------------------------
Ti kaj pa "bratska" naveza med Izraelom in Saudovo Arabijo
najbolj radikalno muslimansko državo ?? A to ti pa ne "kapne" ?
Calendula
# 06.12.2017 ob 20:44
Kako je lahko opravilno omejena oseba dobila mandat za predsednika USA? Verjetno je večina, tam čez lužo, njemu enaka.
moj komentar
# 06.12.2017 ob 20:28
veza
zakaj ne zahtevjo od Putina, naj vrne Sibirijo in Kavkaz, kar so Rusi zavzeli v 19. stol. in pripojili v neskladju z mednarodnimi pravili?

Zakaj nabijaš neumnosti.
Sibirija je v sestavi Rusije že od sredine prejšnjega tisočletja (1550). To ozemlje je bilo zvečine neobljudeno, ponekod pa zelo redko poseljeno z divjimi plemeni. Vsa ta plemena še danes obstajajo in živijo nemoteno na svojem ozemlju, imajo svoje republike, kar za ameriške indijance ne moremo reči.
V tistem času mednarodna pravila sploh niso obstajala.
Bondjanez
# 06.12.2017 ob 12:34
Tukaj se pa tudi jaz s Trumpom ne strinjam. Ne vidim pravega razloga oziroma prednosti tega pocetja. Krivi so pa po svoje arabci, ker pustijo ,da jih ameri ze leta šetajo in se ne postavijo zase.
pripet
# 06.12.2017 ob 16:41
veza
# 06.12.2017 ob 14:48
Prijavi neprimerno vsebino
el kondor prevc
# 06.12.2017 ob 14:43

Število prebivalcev v Gazi (365 km²):

dober podatek, je bila ena ANG reportaža, vso oskrbo Gaze urejajo skupaj, Palestinci in Izraelci,
----------------------------------
Nič ne urejajo skupaj ampak vse urejajo židje. Vem, ker smo vozili žito iz ZDA kot pomoč Palestincem. Dejansko so bile to smeti najslabše kvalitete. Da ne omenjam podcenjevanja židovskih oblasti češ, da je to za njih še predobro in še hujših opazk.
aktivist
# 06.12.2017 ob 15:53
@steiermark

Iztael je obstreljeval drzave okoli sebe tudi, ko ni bilo vojne. En primer se je zgodil vceraj ali nekaj dni nazaj.
Kekec99
# 06.12.2017 ob 12:54
ZDA imajo problem ker noben izmed zadnjih predsednikov (Bush, Obama in Trump) ni bil v nobeni vojni, torej je ni izkusil in zaradi tega z lahkoto gredo v novo vojno. Če bi bili udeleženi v kaki izmed njih bi zagotovo peli drugače.
junkmail
# 06.12.2017 ob 23:52
@robespierre

Perzija je obstajala par tisoč let pred islamom.
GeorgeB
# 06.12.2017 ob 21:47
Najbolj glupo je, kako cel svet pada na trumpove fore. Kaj ima on tukaj za priznat. To je isto, kot bi mi priznali, da postane Donja rupa iz Slavonije glavno mesto Hrvaške... :))))
Svašta
DeepBlue
# 06.12.2017 ob 20:49
'Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je dejal, da je predsednik Trump zelo zavezan bližnjevzhodnemu mirovnemu procesu.'

Ma na čem so ti kljukci, naj še meni malo pustijo.
šurda
# 06.12.2017 ob 13:29
WeeBay
Vsak dan bolje, zakaj sprašuješ ?
Večkrat omenjeni Jeruzalem je stičišče več ver in
ne samo Judovske ! Sicer pa meni osebno ni blizu
prav nobene vera, ne v boga, alaha in podobna
pravljična bitja !
HOR
# 07.12.2017 ob 03:23
Dr Jože Kraševec je na TV dnevniku SLO1 med drugim govoril kako je potrebno glede situacije zgodovine Jeruzalema začeti od začetka, vendar je začel razlago z Davidovim zavzetjem Jeruzalema ca 1000 let p.n.š., kar pa pomeni, da je začetek Jeruzalema preskočil za vsaj ca 1000 let in tako ni začel na začetku...
In Jeruzalem ni judovskega izvora, kakor tudi niso judovskega izvora prva Jeruzalemska sveta mesta oziroma templji (in seveda tudi ne islamskega ali krščanskega)...

Egipčani Jeruzalem omenjajo že ca 2000 let p.n.š, ko so v njem vladali nad Canaanci (pomenljivo je, da je imelo mesto takrat dva vladarja...). ki so imeli ob takratnem Jeruzalemu izven mestnih zidov dve sveti mesti. Na enem so častili svojega boga Salem-a (od tod tudi ime Jeru-Salem, kar pomeni mesto boga Salem-a), na območju sedanjega Tempeljskega griča, ki je šele kasneje postal prvi sveti kraj judov in tretji muslimanov.
Drugi sveti kraj so imeli Canaanci pb Jerusalemu približno na območju, ki je kasneje postal krčšanski sveti kraj (križanje) in kjer je danes krščanska Bazilika božjega groba.
Canaanska religija in mitologija pa spada v skupino antičnih semitskih verovanj. Prostor Jeruzalema je bil sicer poseljen že 5000 let p.n.š. vendar ni jasnih sledov kontinuirane naselbine, ki se spet pojavijo s ponovno naseltvijo ca 3000 let p.n.š.

Skratka vse tri religije so svojo versko mitologijo nalepile na prejšnje Canaanske religiozne temelje Jeruzalema in iz tega vidika ni podlage, da bi si katera (ali kdorkoli v njihovem imenu) lahko bolj izvorno lastila Jeruzalem...
LINK ali
www.biu.ac.il/JS/rennert/history_2.html
LINK
www.jewishvirtuallibrary.org/myth-and-reality-of-king-david-s-jerusalem
glasnost
# 07.12.2017 ob 00:19
ZDA podpirajo državo, ki krši mednarodno pravo (Izrael). Po drugi strani podpirajo državo, ki nedvomno krši človekove pravice (Savdsko Arabijo). Proti Rusiji pa uvajajo sankcije zato, ker krši človekove pravice in mednarodno pravo. Nekam nekredibilno že to vse skupaj deluje.
moj komentar
# 07.12.2017 ob 00:01
Konec koncev so judovska plemena prišla na prostor današnjega Izraela kot nomadi iz Egipta. To so bila zelo bojevita pastirska plemena, ki so na svoji poti pobijala in preganjala ostala plemena. Z ostalimi plemeni se niso želela mešati in so jih smatrala za ničvredne. Deloma so bila pregnana s strani Egipčanov, deloma pa so iskala boljši življenski prostor.
moj komentar
# 06.12.2017 ob 23:54
In nikar ne jamrajte, ko bodo v Evropo spet prihajali milijoni beguncev z BV. S tem, ko navijate za širjenje Izraela in podtikanje vojn med arabskimi državami, s tem obenem navijate za migrantske in begunske valove muslimanov, ki so usmerjeni proti Evropi.
Zdaj pa izberite, kaj vam je ljubše.
socrates
# 06.12.2017 ob 22:57
@neprilagojen mi ni jasno kaj hočeš povedati pa ce se še bolj trudim .... tole o prastarih ognjiščih je floskula za populiste in pika! Američani pa dvoličneži, ki delajo kot jim ustreza - Kosovo, zibelko Srbstva, so dali Šiptarjem, Židom pa so dali izrael in dovolili krajo zemlje Palestincem da so si oprali lastno slabo vest na račun holocausta. Evo, to je to .... in meni je slabo, ko berem komentarje, ki opravičujejo zahodni imperializem samo zato, ker ima orangutan eno Dolenjko za nevesto.
mb128
# 06.12.2017 ob 20:23
veza
Mirovni proces se nikamor ne premakne zato ker Izraelu ne pade niti na pamet, da bi se vrnil v okvirje, ki jih zapovedujejo ZN iz leta 1967! Potem je pa še tukaj hipokritska SA, ki se še kako dobro zaveda, da bo kraljeva družina na oblasti tako dolgo dokler bodo lizali rit ZDA!
GORILA
# 06.12.2017 ob 15:57
@el kondor
Hehe, to pa se res pozna v prazni SA. Da bi bila tako poseljena kot EU bi SA morala imeti 255,6 milijona prebivalcev. Še veliko veliko beguncev/bratov lahko sprejmejo Savdijci. Sploh glede na njihovo bogastvo to ne bo problem. Denarja imajo toliko da lahko kupijo pol Evrope, v lasti pa imajo že 7% ZDA.

...le zakaj bogati američani (31 na km2) nočejo sprejemati svojih krščanskih bratov mehičanov??????

Če te prav razumem, ti predlagaš, da Slovenija sprejme 280.000 ljudi, da se izenačimo z povprečno EU gostoto!
rabbit
# 07.12.2017 ob 03:14
In kako bi moral normalno odreagirati ves normalni svet? Priznanje palestine in sankcije / blokada Izraela...in seveda zapreti vsa Ameriska veleposlanistva... In kaj se bo zares zgodilo? Verjetno nic od slednjega, le svet bo postal se manj varen zaradi grozenj vsakersnih extremizmov...
moj komentar
# 07.12.2017 ob 00:57
Za današnje stanje na BV so krivi tisti, ki so tam razmejevali prostor z ravnimi črtami in povzročali vojne med narodi in verskimi sektami.
Saj ni treba biti posebno pameten, da ugotoviš komu vojne med arabskimi državami najbolj odgovarjajo in kdo iz njih vleče največje koristi.
Taisti te vojne tudi sproža in ustanavlja teroristične vojske.
glasnost
# 07.12.2017 ob 00:04
Eh, Američani se požvižgajo na mnenja ostalih. America first, je rekel rumenolasi. Sicer pa se spomnimo tudi ameriške pomožne sekretarke za evropske zadeve Victorie Nuland (judovske veroizpovedi, mimogrede), kako je pred leti med načrtovanjem sestave nove ukrajinske vlade po telefonu ameriškemu diplomatu zabrusila "F*ck EU!"
moj komentar
# 06.12.2017 ob 23:55
Na kaj najprej pomisli človek, ko sliši Jeruzalem.

Jaz pomislim na tri vere, ki imajo tam svoje hramove in svetišča.
Jeruzalem bi moral biti nevtralna cona pod mednarodno zaščito.
moj komentar
# 06.12.2017 ob 21:47
Kdo je ustvaril in podpiral najhujši islamski ekstremizem v celotni zgodovini njegovega obstoja?
To so Izrael, njegov pobratim Saudska Arabija in financ-boter ZDA.
Vsem trem državam bi moral ZN soditi za organiziran terorizem, agresijo na tuje države in zločin proti človeštvu.
Ker pa pravice na tem svetu ni, se pač dogaja kot se dogaja.....
marelnd
# 06.12.2017 ob 21:36
vsak imperij je padel, tudi ta bo. ampak ta bo zgodovinjski.
pancho
# 06.12.2017 ob 21:19
Rinejo v Jeruzalem v pričakovanju terorističnega napada, obsodili bodo pa Iran, Hezbolah...
skuggi
# 06.12.2017 ob 14:44
El kondor prvec
Ja, res ne vem zakaj tudi slovenci ne bi prestolnice prestavili v maria saal ma gosposvetsko polje v austriji, kjer smo se ne tako dolgo nazaj, svoje kralje ustolicevali???
zeus.zeng
# 06.12.2017 ob 13:57
Malo za šalo , malo za res : kakor v zadnjem času vleče Trump neracionalne poteze , bom počasi pričel verjeti da ima v resnici kaj s Punom , saj mu pošilja res iskrena in prijateljska politična darila ,, s tem omogoča Rusom , da se vrnejo na levant skozi prednja vrata in s trobentami .. Go , go Trump ....
REsnica
# 06.12.2017 ob 13:35
Saj ne vem kdo se mi bolj smili...palestinci ali ubogi zmešani američani, ki imajo tako zmedeno strašilo za predsednika... Demokracija pa to...
moj komentar
# 07.12.2017 ob 01:10
neprilagojen

O tem kaj piše v verskih knjigah ne bom razpravljal, niti me se ne tiče. Jaz na obstoj neke skupine gledam zgolj s stališča pripadnosti narodu in sedanjega življenskega avtohtonega okolja.
Če bi se morali vsi seliti tja, kjer smo nekdaj živeli pred 3000 leti, se nebi selil nobeden, ker smo genetsko že tako premešani, da ne vemo kam točno pripadamo in bi se morali seliti na vse štiri strani sveta.
In če želite, da v Evropo prihaja manj narodov z BV-ja in Afrike, potem podprite mirovne načrte, ne pa da iščete rešitev v vojnah.
Kazalo