Minister se je moral zaradi odločitve zagovarjati pred razjarjenimi poslanci. Foto: Reuters
Minister se je moral zaradi odločitve zagovarjati pred razjarjenimi poslanci. Foto: Reuters
Al Megrahi in Moamer Gadafi
V javnosti se pojavljajo namigovanja, da je Škotska Al Megrahija izpustila zaradi trgovinskega dogovora z Libijo. Foto: Reuters

izpustitve napadalca nad Lockerbijem ne popušča, škotska vlada in še posebej pravosodni minister sta deležna tudi ostrih domačih kritik.

Na izredni seji škotskega parlamenta se je moral škotski pravosodni minister Kenny MacAskill zagovarjati zaradi odločitve, da na osnovi sočutja iz zapora blizu Glasgowa izpustijo Libijca Abdelbaseta Alija Mohameda Al Megrahija, obsojenega zaradi bombnega napada nad Lockerbiejem leta 1988, v katerem je umrlo 270 ljudi. Al Megrahi boleha za rakom in naj bi imel pred seboj le še tri mesece življenja.

Minister je razdvojenim poslancem zatrdil, da ne obžaluje svoje odločitve, ki je bila sprejeta v skladu z zakonom. Ponovil je, da je izpustitev odobril na podlagi idealov škotskega pravnega sistema, in zatrdil, da odločitev ni bila politično, diplomatsko ali gospodarsko motivirana. "Odločitev je bila moja in samo moja. Živel bom s posledicami te odločitve."

Napačna odločitev z napačnimi posledicami
"Pretekli teden je škotska vlada sprejela napačno odločitev, na napačen način, z napačnimi posledicami," je bil oster vodja opozicijske delavske stranke Iain Gray. "Vladni minister je celotno zadevo obravnaval napačno od začetka do konca," je bil oster do ministra MacAskilla. Da je MacAskillova odločitev osramotila Škotsko, je izrazil mnenje poslanec iz vrst liberalnih demokratov Tavish Scott.

Družinam žrtev ni bilo izkazano sočutje
Voditeljica torijcev Annabel Goldie je zatrdila, da odločitev ministra ni bila sprejeta v imenu Škotske. Al Megrahi bi moral po njenem mnenju preostanek svojih dni preživeti v varni hiši ali bolnišnici na Škotskem, s čimer bi se izognili četrtkovim prizorom v Libiji, ko je izpuščenega zapornika toplo sprejel libijski voditelj Moamer Gadafi. MacAskill je izrazil obžalovanje zaradi tople dobrodošlice obsojenega terorista. "S tem družinam 270 žrtev zagotovo ni bilo izkazano sočutje," je dejal in povedal, da je Libija pred izpustitvijo zagotovila, da sprejem v Libiji ne bo javen.

Po kritkah pozivi k bojkotu
Najbolj so ogorčeni v ZDA, od koder je bilo največ, 189, žrtev napada nad Lockerbijem. Odločitev sta grajala tako predsednik Barack Obama kot direktor FBI-ja Robert Mueller, na spletu pa se je pojavila stran Boycottscotland.com, ki Američane poziva, naj ne potujejo na Škotsko in bojkotirajo škotske izdelke, vključno z viskijem, poroča CNN.