V zadnjem času iz Sirije prihaja vse več poročil o uporabi kemičnega orožja. Foto: EPA
V zadnjem času iz Sirije prihaja vse več poročil o uporabi kemičnega orožja. Foto: EPA

Visoki predstavnik izraelske vojaške obveščevalne službe je zatrdil, da je sirski režim v boju z uporniki uporabil živčni bojni plin sarin. General Itaj Brun je na varnostni konferenci v Tel Avivu zatrdil, da so dokaze za uporabo sarina opazili večkrat, med drugim v napadu v pokrajini Alep, ko je bilo marca ubitih 31 ljudi.

Po generalovih besedah se sirska vojska v zadnjem času vse pogosteje zateka k uporabi kemičnega orožja. Brun je pojasnil, da fizični simptomi žrtev napada v Alepu kažejo na to, da so bile ubite s kemičnimi sredstvi. To je Izraelcem uspelo ugotoviti s pomočjo fotografij s prizorišča napada.

"Zožene zenice, pena na ustih in druga znamenja so dokazi za uporabo kemičnega orožja," je dejal in dodal, da naj bi šlo za smrtonosni plin sarin. V Siriji je več tisoč ton kemičnih sredstev in "veliko" bojnih konic ter raket, na katere se lahko namesti smrtonosno orožje.

Ameriški državni sekretar John Kerry je pozneje sporočil, da je govoril z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, ki mu je dejal, da ne more potrditi Brunovih izjav. "Ne vem, kakšna so dejstva," je dejal Kerry.

Kerry je sicer dejal, da bi morala zveza Nato premisliti o svoji vlogi v Siriji, vključno s tem, kako bo odgovorila na morebitno uporabo kemičnega orožja.

Kemično orožje spreminja pravila igre
Ameriški obrambni sekretar Chuck Hagel je med ponedeljkovim obiskom v Izraelu ponovil stališča ZDA, da bi uporaba kemičnega orožja v Siriji "spremenila pravila igre". Zatrdil je, da ZDA tega ne bodo dopustile.

Neki drugi neimenovani predstavnik izraelske vojske je za agencijo Reuters povedal, da Brunove trditve izhajajo iz tajnih podatkov, ki niso na voljo javnosti.

"Če avtoriteta, kot je Brun, izjavi nekaj takega v javnosti, ste lahko gotovi, da ima za to trdne dokaze," je dejal.

Neodvisni strokovnjak za kemično in biološko orožje Ralf Trapp je pojasnil, da se simptomi, ki jih je opisal Brun, ujemajo s posledicami uporabe sarina, vendar same fotografije niso zadosten dokaz.