Protizračne rakete S300V, ki jih je Rusija poslala v Sirijo. Foto: EPA
Protizračne rakete S300V, ki jih je Rusija poslala v Sirijo. Foto: EPA
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov zatrjuje, da so vse pošiljke orožja iz Rusije v Siriji zakonite in posledica starih pogodb. Foto: EPA

Rusija je namreč v Sirijo poslala rakete, ni pa jasno, katere. Medtem ko je New York Times poročal, da gre za napredne protiladijske manevrirne rakete, pa je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da je vse dostavljeno orožje namenjeno zračni obrambi in da zato ne more spremeniti ravnotežja moči med Al Asadovimi silami in uporniki. Kot piše rt.com, je tudi ameriško zunanje ministrstvo sporočilo, da Washington nima informacij glede pošiljke protiladijskih raket.

Lavrov je še dejal, da so vse ruske pošiljke orožja Siriji zakonite in da gre za stare pogodbe. Nekatere izvirajo še iz časov Sovjetske zveze, sporočajo iz Moskve. Po izpolnitvi obstoječih pogodb pa nove niso predvidene, še pravi Kremelj.

"Rakete bi opogumile Al Asada"
Mediji sicer poročajo, da je Rusija Siriji dostavila protiladijske rakete, ki so za dvainpolkrat hitrejše od zvoka, letijo do 300 kilometrov in nosijo s seboj 200 kilogramov eksploziva. Dempsey je dejal, da gre za nesrečno potezo Rusije, ki lahko opogumi Al Asadov režim. Rakete pa bi lahko po Dempseyjevem mnenju območje morebitnega spopada razširile. Čeprav ti izstrelki niso nepremagljivi, pa povečujejo tveganje, da bi opogumljeni Al Asad morda potegnil napačne poteze, je še dejal Dempsey.

Da oboroževanje Sirije ni v interesu Rusije, pa meni ameriški obrambni minister Chuck Hagel. Rusija se bo morala prav tako ubadati s posledicami morebitne širitve državljanske vojne, je dejal.

Ruske dobave orožja Siriji so v ameriškem kongresu sicer okrepile pozive, naj ZDA oborožijo sirske upornike, a administracija predsednika Baracka Obame za to še ni zelo ogreta. Razlog naj bi bila možnost, da bi ameriško orožje končalo v rokah Al Kaide, povezane s sirskimi uporniki.

Evropska unija neenotna
Tudi EU nima enotnega stališča glede oboroževanja. Medtem ko se Velika Britanija in Francija zavzemata za dvig embarga Evropske unije na prodajo orožja v Sirijo, pa Avstrija temu močno nasprotuje.