IS-ju se je odrekla celo Al Kaida. Danes se zdi, da je učenec prerastel učitelja. Foto: Reuters
IS-ju se je odrekla celo Al Kaida. Danes se zdi, da je učenec prerastel učitelja. Foto: Reuters
Dinamika znotraj džihadističnih skupin se nenehno spreminja in ji je težko slediti. Foto: Reuters
IS še kar širi svoje ozemlje. Foto: AP

Abu Katada, jordanski pridigar, ki je do deportacije leta 2013 živel v Londonu, in Abu Muhamad Al Makdisi, ki velja za najvplivnejšega džihadističnega učenjaka, pravita, da je vodja Al Kaide Ajman Al Zavahiri odrezan od svojih poveljnikov, skupino pa ohranja pri življenju zgolj s pozivanjem k zvestobi.

Kot poročajo obveščevalne službe, Al Kaidi na Bližnjem vzhodu primanjkuje tako rekrutov kot finančnih sredstev, potem ko je izgubila ozemlje in prestiž proti svojemu nekdaj podrejenemu odredu. Ob nenehno spreminjajoči se dinamiki in obratih ter vojni med Al Kaido in IS-jem ZDA težko sledijo vsem premikom globalnega džihadističnega gibanja.

Ko učenec prekosi učitelja ...
Makdisi, sicer tesen prijatelj 63-letnega Zavahirija, odkrito razlaga o položaju, v katerem se je znašel vodja Al Kaide: "Deluje izključno na temelju zvestobe. Organizacijske strukture ni. Obstajajo samo kanali komunikacije in zvestoba." Katada pa pravi, da je Zavahiri izoliran in priznava, da IS proti Al Kaidi zmaguje tako v propagandni vojni kot tudi na terenu. Katada, ki so ga lani izpustili iz jordanskega zapora, velja za glasnega kritika IS-ja, člane te organizacije označuje za skrajneže, IS pa za "raka", ki zadnji dve leti raste znotraj džihadističnega gibanja. "IS ne spoštuje nikogar," pove.

IS je bil veja Al Kaide na Bližnjem vzhodu, dokler ga ni mreža lani izobčila, potem ko se je IS upiral Zavahirijevim ukazom in začel vojno z džihadisti v Siriji. Spopadi znotraj džihadističnih skupin se nadaljujejo še danes in so se razširili vse do Sredozemlja. Odkar je IS pred letom dni ustanovil svoj kalifat, si je zgradil globalno mrežo podružnic in vej, ki se zdaj raztezajo od Afganistana do zahodne Afrike, pri svojem obsegu že povsem konkurira Al Kaidi, po krutosti pa jo je že davno prekosil.

Voditelji IS-ja, ki Al Kaido opisujejo kot "utopljeno bitje", so napovedali, da ne bodo tolerirali nobene druge džihadistične skupine na ozemlju, na katerem delujejo, kar so takoj demonstrirali, ko so prejšnji teden v Afganistanu obglavili deset pripadnikov talibanov, v Libiji pa ubili enega izmed poveljnikov Al Kaide.

Počasno dojemanje ZDA
A kot ocenjujejo obveščevalne službe, so ZDA kljub podrobnemu preučevanju IS-ja prepočasi dojele implikacije počasnega zatona Al Kaide. "Znotraj obveščevalne skupnosti je tako velik kader ljudi, tako tesno povezan z znamko Al Kaide, da mislim, da ne vidijo, kaj se dogaja zunaj organizacije," je povedal Derek Harvey, nekdanji obveščevalni analitik, ki je pravilno napovedal, kako težko bo razbiti odpor v Iraku.

Analitiki ugotavljajo, da je napredovanje IS-ja v zadnjem letu Al Kaido prignalo prav na rob globalne svete vojne. ZDA po drugi strani na razdor med IS-jem in Al Kaido po večini še vedno gledajo kot na "notranje pričkanje", kar se kaže tudi v javnih izjavah predsednika Baracka Obame, državnega sekretarja Johna Kerryja in njegovih višjih svetovalcev, ki IS in Al Kaido pojmujejo kar kot eno enoto ali pa razdor odpravljajo kot neznatnega. Ob tem se porajajo vprašanja, ali se lahko ameriška protiteroristična birokracija, dolga leta osredotočena na Al Kaido kot prvo grožnjo, spoprime z zatonom skupine in vzponom nove skupine.