Ameriška vojska je napade v Jemnu izvedla z ladje USS Nitze (na fotografiji v newyorškem pristanišču). Foto: Reuters
Ameriška vojska je napade v Jemnu izvedla z ladje USS Nitze (na fotografiji v newyorškem pristanišču). Foto: Reuters
Podporniki hutijevskih upornikov v Sani
Proti hutijevskim upornikom se v Jemnu bori tako vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije kot ZDA in privrženci pobeglega predsednika Abd Rabuja Mansurja Hadija. Foto: Reuters
Vključitev ZDA v vojno v Jemnu

Po prvih podatkih naj bi bili radarji v napadih, ki jih je odobril ameriški predsednik Barack Obama, uničeni, je sporočilo ameriško obrambno ministrstvo, ki je dodalo, da so bile tarče na območju, ki ga nadzirajo hutijevski uporniki.

Ob tem so iz ZDA sporočili, da so bile tarče na "odročnih območjih, kjer je obstajalo majhno tveganje za civilne žrtve ali stransko škodo," poroča rt.com.

Ameriška vojska je napade izvedla z raketami Tomahawk z vojaške ladje USS Nitze. Predstavnik obrambnega ministrstva Peter Cook je napade po poročanju BBC-ja označil za "omejene" in "samoobrambne", njihov namen pa naj bi bil "zaščititi naše osebje, naše ladje in svobodo plutja po tem pomembnem morskem prehodu".

Ameriški napadi so se zgodili nekaj ur po tem, ko je bila najmanj ena raketa izstreljena na ameriško vojaško ladjo USS Mason ob obalah Jemna. Ladja v napadu ni bila poškodovana, sporočajo iz ZDA. V nedeljo pa sta bili z istega območja na to ladjo izstreljeni še dve raketi, ki pa sta padli v vodo, preden sta dosegli ladjo. Predstavnik hutijevskih upornikov je tedaj dejal, da uporniki niso napadli nikakršnih ladij.

Tudi ZDA del vojne
V boj proti hutijevskim upornikom v Jemnu so se tako dejavno priključile tudi ZDA, katerih udeležba v vojni je bila doslej omejena na deljenje obveščevalnih podatkov, izvidništvo in zračno oskrbo vojaških letal koalicije pod vodstvom Savdske Arabije, ki se bori proti upornikom, z gorivom. ZDA ob tem močno oborožujejo Savdsko Arabijo. Koalicija, v kateri sodeluje devet arabskih držav, od marca 2015 izvaja zračne napade proti upornikom.

Po nedavnem zračnem napadu na pogrebno dvorano v Sani, glavnem mestu Jemna, v katerem je bilo ubitih najmanj 140 ljudi, pa so se ZDA distancirale od koalicije. Savdska vlada sicer ni uradno priznala, da so napad izvedla njena letala, je pa napovedala preiskavo dogodka.

Od začetka vojne v Jemnu leta 2014 je po podatkih ZN-a umrlo več kot 10.000 ljudi, od začetka posredovanja koalicije pod vodstvom Savdske Arabije pa je bilo po podatkih svetovne organizacije ubitih najmanj 4.125 civilistov, več kot 7.000 pa jih je bilo ranjenih.

Vključitev ZDA v vojno v Jemnu