Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.7 od 47 glasov Ocenite to novico!
Robert Mugabe, Grace Mugabe
Vojska je 93-letnega predsednika Mugabeja priprla, njegova žena pa naj bi pobegnila v Namibijo. Foto: Reuters
Robert Mugabe
Mugabe je bil predsednik Zimbabveja od leta 1987, pred tem pa je bil sedem let premier. Foto: Reuters
Sibuiso Moyo
Generalmajor Moyo je na javni televiziji ZBC prebral izjavo, v kateri vojska poudarja, da je predsednik Mugabe varen in da želijo le prijeti kriminalce okoli njega. Foto: Reuters
VIDEO
Vojaški udar v Zimbabveju

Dodaj v

Zimbabve: Mugabe pridržan, vojska prevzela nadzor nad državo

Vojska zanika državni udar
15. november 2017 ob 07:23,
zadnji poseg: 15. november 2017 ob 17:53
Harare - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Zimbabvejska vojska je prevzela nadzor nad državo in 93-letnega predsednika Roberta Mugabeja pridržala na njegovem domu. Mugabe se počuti dobro, je po telefonskem pogovoru z njim sporočil južnoafriški predsednik Jacob Zuma.

Na profilu Mugabejeve stranke Zanu-PF na Twitterju so sporočili, da je bil za začasnega predsednika postavljen nekdanji podpredsednik Emmerson Mnangagwa, ki ga je Mugabe prejšnji teden odstavil zaradi domnevne nelojalnosti, s čimer je svojo 52-letno ženo Grace Mugabe postavil na mesto najverjetnejše naslednice. Po poročanju BBC-ja sicer ni jasno, ali profil v resnici upravlja stranka.

Predstavnik Zanu-PF-ja v Veliki Britaniji Nick Mnangwana je za BBC dejal, da je prejel informacije o pobegu Grace Mugabe v Namibijo. Mnangwana je še poudaril, da Mugabejeva žena ni pomemben člen stranke in da je njena moč izvirala zgolj iz tega, da je predsednikova žena.

Vojska prevzela nadzor
Vojska je z oklepniki zaprla ceste do vladnih prostorov, parlamenta in sodišč v prestolnici Harare in prevzela nadzor nad letališčem, glavnimi prometnicami v mestu in javno televizijo ZBC, kjer je generalmajor Sibuiso Moyo prebral izjavo, v kateri vojska zanika "vojaški prevzem vlade" in poudarja, da je predsednik Mugabe varen, sodstvo pa ostaja neodvisno.

"Iščemo kriminalce, ki obkrožajo Mugabeja in ki povzročajo družbeno in gospodarsko trpljenje v državi. Takoj ko bomo končali misijo, pričakujemo, da se bo povrnilo normalno stanje," je prebral Moyo. Med prijetimi je finančni minister Ignatius Chombo.

V mestu so sicer odjeknile eksplozije. Vojska je ljudi pozvala, naj ostanejo mirni, se izognejo nepotrebnim potem in raje ostanejo doma. Svoje državljane sta k temu pozvali tudi britansko in ameriško veleposlaništvo.

Aretirani minister in vodja podmladka
Vojska naj bi po navedbah na Twitterju aretirala finančnega ministra Ignatiusa Chomboja in vodjo podmladka Kudzaia Chipango, ki je poudarjal, da vrhovni poveljnik Constantin Chiwenga, ki naj bi stal za prevzemom oblasti, nima polne podpore vojske. Oba politika sta javno podpirala Grace Mugabe za naslednico na predsedniškem položaju.

Južna Afrika pošilja v Zimbabve ministra
Južna Afrika v Zimbabve pošilja obrambno ministrico Nosiviwe Mapisa-Nqakulo in ministra za varnost Bonganija Bonga, ki se bosta pogovorila tako z Mugabejem kot z vojaškim vrhom, saj želi sosednja država, kot je dejal Zuma, prispevati k mirni rešitvi krize v Zimbabveju

Mugabe že izgublja podporo med privrženci
Mugabe sicer že izgublja podporo med dosedanjimi privrženci. Tako ga je vplivno združenje veteranov osvobodilnega boja danes pozvalo, naj odstopi tako s položaja predsednika države kot položaja predsednika vladajoče stranke. Generalni sekretar združenja Victor Matemadanda je še dejal, da zahtevajo tudi preiskavo vseh kaznivih dejanj, ki jih je Mugabe zagrešil v svojem 37-letnem vodenju države.

Nekdanji finančni minister Tendai Biti je Mugabeja medtem označil za "starca, ki bi mu morali dovoliti, da se odpočije". Za afriško televizijo eNCA je še dejal, da je Mugabe zelo inteligenten človek, ki najverjetneje ve, da je kocka padla. Dodal je, da državljani Zimbabveja upajo, da se bo sedanja kriza končala brez prelivanja krvi.

AU obsoja, EU zaskrbljen
Dogajanje v Zimbabveju je medtem že obsodila Afriška unija (AU). Predsedujoči AU-ju, gvinejski predsednik Alpha Condé, je dejal, da je dogajanje v tej državi "videti kot državni udar", poroča francoska tiskovna agencija AFP. AU je še pozval zimbabvejsko vojsko, naj konča svoje operacije in "znova vzpostavi ustavni red".

Kot je dejal Condé, gre v Zimbabveju "očitno za vojake, ki hočejo s silo prevzeti oblast". "Afriška unija izraža resno zaskrbljenost zaradi razvoja dogodkov v Zimbabveju", piše v sporočilu AU-ja, ki izraža podporo "zakonitim institucijam" v južnoafriški državi.

Evropska unija pa je zaradi dogajanja v Zimbabveju izrazila zaskrbljenost in pozvala k mirni rešitvi krize. "Vse vpletene strani pozivamo, naj od konfrontacije preidejo k dialogu, da bi dosegli rešitev po mirni poti," je v Bruslju dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Catherine Ray.

Streli na severu mesta
V severnem predmestju prestolnice, kjer živijo predsednik in več zaposlenih v vladi, je bilo po poročanju BBC-ja pred pridržanjem Mugabeja slišati strelno orožje in topove. V prestolnici je po poročanju Reutersa pred bankami videti dolge vrste ljudi, ki želijo dvigniti gotovino, medtem ko taksiji zaposlene prevažajo na delovna mesta.

Vrhovni poveljnik napovedal možnost posega
Prevzem oblasti se je zgodil le nekaj ur po tem, ko je vladajoča stranka Zanu-PF vrhovnega poveljnika vojske Constantina Chiwengo obtožila izdajalskega vedenja. Ta je napovedal možnost vojaškega posega, s katerim bi "očistili" vladajočo stranko. Chiwenga je prejšnji teden obiskal Kitajsko, medtem pa Kitajska sporoča, da je šlo le za običajen vojaški obisk. Mugabe je že pred mesecem napovedoval možnost vojaškega upora.

J. R., B. V.
Harare
Harare
Harare
Harare
Harare
Harare
Prijavi napako
Komentarji
krumpek
# 15.11.2017 ob 07:58
Slike z Zimbabvejske televizije je pa kot da bi gledal posnetke Bojana Križaja iz 80-ih.
anban
# 15.11.2017 ob 07:59
Nič kolikokrat viden scenarij v Afriki...Žal mi je le ljudi, ki trpijo zaradi pohlepa po oblasti nekaterih ljudi
Skippy
# 15.11.2017 ob 07:47
"Iščemo kriminalce, ki obkrožajo Mugabeja in ki povzročajo družbeno in gospodarsko trpljenje v državi.

Narobe iščejo. Ta kriminalec je ravno Mugabe.
zapravico
# 15.11.2017 ob 08:12
Ko pujsek pride do korita ga je težko odgnat,po navadi traja tako dolgo,da rata ornk prasc,še pesem Mlakarja govori o tem
mooodeeel
# 15.11.2017 ob 08:30
Jugoslovanski ljubljenec Mugabe se se vedno oklepa oblasti.
nikoli
# 15.11.2017 ob 07:58
@black_barn
# 15.11.2017 ob 07:52
Prijavi neprimerno vsebino
Skippy

Tole pa ne bo drzalo - britanci in americani so mu med drzavljansko vojno prodajali orozje, s katerim je pobil na deset tisoce svojih drzavljanov. Torej je good guy.


Ne, to je počenjala Jugoslavija. Plus šilala kader, videl na lastne oči.
Yanez
# 15.11.2017 ob 09:13
Seneca; # 15.11.2017 ob 08:53
Pozabil si na Mao Cetunga, Honeckerja, Todorja Živkova, Chausescuja, Gadafija, Sadama Huseina, Arafata...
Pa še kar nekaj jih je bilo. Vsaj zadnji štirje so končali po svetopisemskem načelu: kdor prime za meč, bo z mečem pokončan...
kingeston
# 15.11.2017 ob 08:01
dokler se sami ljudje temu ne bodo uprli se takšni režimi ne bodo končali.
vsi gledajo proča in se brigajo zase, namesto da bi se združili in napadli parlament in ostale inštitucije
Rockos
# 15.11.2017 ob 09:22
šurda:
Nekaterim na tem portalu je zgodovina nekaj kar jim ne gre dobro od rok ! Robert Mugabe je prav lepo sodeloval z ZDA, malce znanja res ne škodi !


Tudi Sadam Husein je v nekem trenutku in Iranci tudi, pa to ne pomeni, da so danes amerosi prijatelji z iranci ali skregani z Irakom. Stvari se spreminjajo, nekateri pa bodo ves čas v timelinu zgodovine kazali na točno določeno točko, da bi poneverili trenutno situacijo in jo zavili v meglo.
Seneca
# 15.11.2017 ob 08:53
Še zadnji med Titovimi morilskimi prijatelji. Poslovili so že Idi Amin, Bokassa, Kim il Sung, Castro...
sirus
# 15.11.2017 ob 08:48
Okupatorji Rodezije še danes ne vedo, kaj bi z državo počeli.
Yanez
# 15.11.2017 ob 08:06
Ko jih bodo polovili najprej okrog njega, bo potem ostal na čistini sam. Nato bo sledila sodba v imenu (obubožanega) ljudstva v eni nekoč najbolj razvitih afriških držav (Rodezija), ki je zaradi katastrofalne levičarske politike enega in edinega 93. letnega Mugabeja, ki je nepretrgoma na oblasti že 37 let, postala ena najrevnejših držav sveta.
Same vase se zaradi enakosti v (katastrofalnem) uboštvu sesipajo zadnje utrdbe starega komunizma Kuba, Venezuela in Zimbabve.
Tako našim levičarjem ostajata za zgled samo edini svetli komunistični državi Kitajska, (ki s številom novih milijarderjev hitro dohiteva Ameriko) in Severna Koreja, kjer je na oblasti že tretji Kim, narod pa je pod komunizmom za južnimi brati (Samsung, LG, Kia, Hyundai...) zaostal v razvoju za stoletje.
black_barn
# 15.11.2017 ob 07:52
Skippy

Tole pa ne bo drzalo - britanci in americani so mu med drzavljansko vojno prodajali orozje, s katerim je pobil na deset tisoce svojih drzavljanov. Torej je good guy.
lenivec1
# 15.11.2017 ob 10:11
Ni res, da so razlastitve prinesle samo menjavo lastnika: novi (črni) lastnik je tudi po hitrem postopku vse zafural in pahnil v revščino še tiste, ki so prej relativno v redu živeli.
oziris.va
# 15.11.2017 ob 10:01
ivod
# 15.11.2017 ob 08:50

... krščanska Evropa
je okupirala še preostale celine ... zasužnjila ali iztrebila prebivalstvo ter vpeljala suženjstvo in vero, ki je daleč od Jezusove ... in tudi korumpirala kar je bilo potrebno za čim enostavnejše izkoriščanje ... ki traja in traja v vedno novih oblikah ...
... morda je bilo nekaj optimističnih let ... ko so se narodi izvili izpod kolonializma ... a žal spet pristali v neo kolonializmu... v svetu globalizacije ... itd itd ...
seveda pa imajo zdraharji svoje razlage ...


Zanimivo razmišljanje.
O tem, da so med drugim tudi sami afriški vladarji/kralji zaradi zaslužka ali pa obljub prodali/izdali/lovili sosednja plemena ali pa (celo lastno ljudstvo) pa večina modro molči.

Seveda so bili v igri tudi Arabcem in Zahodnjaki.

Glede kolonializma pa: to je na grbi zahodnih držav.
Avstro-Ogrska NI IMELA kolonije, kaj šele Jugoslavija. Nas ne vlečite not v to mlako.

Sicer pa lahko vedno doniraš 1 ali 5 € na 1919. Lahko tudi več po drugi kanalih.
Spremenil pa ne boš ničesar. Afričani so že marsikje zdavnaj ugotovili, da je treba malo jokat in se smehljat, nato pa pridejo pare.

Potem pa pridejo warlordi in lokalni veljaki in poberejo, kar se je dostavilo "obupanemu" ljudstvu in jim to prodajajo po oderuških cenah.

Že videno v Bosni, Kosovu pa še kje ...
BlackCatXing
# 15.11.2017 ob 15:47
@tuintam
Ti si resno ob vsaki temi močno močno predolg!

Skrajšaj in boš berljiv!
Ne gre za to, da te človek nebi razumel ali želel prebrati tvojega mnenja, ampak:
- dolžina komentarja odbija potencialnega bralca
- z dolžino komentarja se izgubi bistvo in rdeča nit
- prevečkrat se zaradi dolžine zapleteš in zaplezaš

Pa brez zamere, nič osebnega.
Karakala
# 15.11.2017 ob 12:29
Mugabe živi skromno? Aja? Kaj pa je tole?
https://gistmagazine.wordpress.com/2015/
08/10/10-photos-of-president-mugabes-private-mansion-in-zimbabwe/
ZVONKO
# 15.11.2017 ob 10:39
A si predstavljate, da bi se nekaj podobnega pripetilo v Evropi in bi nekdo začel resno jemati zadeve korupcije in bančnih ropanj prebivalstva? Seveda ne, nam je vse jasno in govorimo o "bančnih luknjah" - kako prikupno!! Sicer pa tudi najbrž zato, ker smo sila demokratični in nas niti slučajno nihče ne ropa oz. je - za razliko od Afrike - "pri nas vendarle vse v redu"...?!

Nenazadnje: bodite pozorni na BBC vsaj v tem oziru, da je Britanija - predvsem Britanija (ki se po Brexitu vrača na stara lovišča!!! - še kako debelo povezana z Afriko. To še kako pomeni tudi z Zimbabvejem, in sicer - če smo direktni - na zelo krvave načine. Poročanje BBCja torej ni NEDOLŽNA reč, še manj pa je to njegovo povzemanje.
black_barn
# 15.11.2017 ob 10:31
lenivec1
Ni res, da so razlastitve prinesle samo menjavo lastnika: novi (črni) lastnik je tudi po hitrem postopku vse zafural in pahnil v revščino še tiste, ki so prej relativno v redu živeli.

Kul, samo omeniti moraš še dejstvo, da niti ne poznamo (samo en primer v morju primerov) števila ljudi, ki so jih v Kongu poklali, pohabili, posilili Belgijci v samo 23 letih obstoja 'Svobodne države Kongo', konec 19. stoletja. Govorimo o več pobitih, kot je umrlo ljudi v holokavstu. Pa je to samo en primer.

In res je, Slovenci s tem nimamo popolnoma nič, se nas absolutno nič ne tiče - Belgijcev (Francozov, Britancev, Američanov, Špancev, Portugalcev) pa se.
bob
# 15.11.2017 ob 09:35
Demokracija po Afriško.
Knez_Kocelj
# 15.11.2017 ob 14:23
@Canis.Lupus

To je zelo otročje.

@Rozmarin

Za pravičnejšo družbo ni potrebno uvajati tako ekstremnih eksperimentov kot sta marksizem, diktatura ali fašizem. Za pravičnejšo družbo je potrebno samo nekaj zdrave pameti. Prične pa se s tem, da že male otroke in mladostnike vzgajaš (doma, v šoli, v službi) v duhu pravičnosti, solidarnosti, poštenosti in odgovornosti do narave in družbe. Ne da jih že od malih nog učiš pohlepa, razbojništva, kriminala in individualizma. Ter da država zavira razrast divjega kapitalizma tako, da pravično obdavčuje, se aktivno bori proti davčnim utajam, izvaja aktivno socialno politiko (ne da daje miloščino ljudem), je aktivna na trgu delovne sile in regulira prosti trg z svojo monetarno in zakonodajno politiko.
Enostavno
# 15.11.2017 ob 12:47
Da.Afrika.Ko sem bil v 1.vem razredu OŠ v moji domovini in Državi SFRJ tukaj v bivši SR Sloveniji...so učiteljice in učitelji dejali..."V Afriki je vojna.V Afriki je lakota...ni vode...itd."
Takrat sem bil star 7 let.
Minilo in preteklo je kar nekaj 10...let od takrat.
Stanje?
Še slabše.
Kje je denar in vsa zbrana sredstva...hrana,oblačila....za Rdeči križ....Unicef,Unesco......itd...???
Kje?
Hm...
Toliko denarja kolikor smo ga samo mi v Jugoslaviji zbrali za lačne v Afriki....bi bilo dovolj,da nahranimo lačne otroke v Zimbabve.
Kje je ta denar?
Kdo vse se je z temi našimi prispevki okoristil...hodil na morje,seminarje,kongrese,kosila...večer
je...žurke?
Veste kaj...to se še danes dogaja.Z našim davkoplačevalskim denarjem si nekateri privoščijo žurke,potovanja po svetu....itd.itd.itd.
Rockos
# 15.11.2017 ob 09:40
šurda: V kateri pravljici pa ti živiš ??? Tvoje ljube ZDA prodajajo orožje vsem in tudi Zimbabveju so ga ! Tako kot radi rečejo ( tudi pod novim predsednikom Donaldom Trumpom ) biznis je biznis, le če kdo skrene z njihove poti, potem tam "širijo demokracijo"

1. Nauči se komunikacije in se drži pravil - ne obračunavaš z menoj osebno, ampak pišeš tematiki primerno vsebino.

2. Biznis delajo vsi, ki ga znajo in lahko. Pa naj bodo britanci, američani, francozi, rusi, kitajci ali kdorkoli drug.

3. Orožje prodajajo vse države, ki imajo veliko proizvodnjo. Če je baje ženska bolj kriva, ker pač želi krznen plašč, kot sta lovec in krznar, potem mi razloži zakaj so proizvajalci orožja bolj krivi, kot naročniki?

4. Je potem tisti, ki ga razvija sam manj kriv, kot nekdo, ki ga kupi? Primer S. Koreja, Izrael, Iran,...
audiac
# 15.11.2017 ob 09:19
Seneca,zadeva je enostavna.Če ne bi bilo Tita in nekdanje Jugoslavije,se ti ne bi mogel nikoli namakati v slovenskem morju.Sem pa tja pa bi malo zavil v italijansko Copadistrio.Ampak pred tem bi pokazal italijanskim mejnim organom (pred Schengnom) pasoš tam nekje blizu Postojne.Nekatera jasna zgodovinska dejstva vseeno malo bolijo,a ne? Ali je spletena tudi kakšna nova teorija na to temo? :))
Spuzva
# 15.11.2017 ob 08:28
"Generalmajor Moyo"

Primerno ime za naslednjega vladarja.
gremyus
# 15.11.2017 ob 07:56
A ni mugabe desna roka amerosov... ? Glede na to kakšen genocid je delal in so amerosi stran pogledal, je zadeva jasna.
BlackCatXing
# 15.11.2017 ob 16:11
In še tole dodam....
Spomnim se, bilo je tam nekje v sredini 80ih, ko je bil na obisku pri znancu sorodnik iz Zimbabveja.
Ja, bil je bel človek in ja bil je lastnik srednje velike posesti.
Ko je razlagal način na katerega je pobegnil iz dežele v kateri je bil rojen se ti dvignejo kocine.
Razlastitev ni potekala na način: "Tok tok, to je sedaj naše. Tu je papir podpisan s strani predsednika, ki pravi da ta posest pripada domačinom."
Tekom noči so jih domačini napadli, požgali hišo, skladišče s hrano pripravljeno tako za domač kot tuj trg, in prevzeli posest. On s svojo družino je v pižami pobegnil ravno dovolj hitro, da niso končali pod mačetami.
Kouvran
# 15.11.2017 ob 15:21
Evropo skrbi kaj se tam godi.
Ko so Katalonce s policijo pretepali, pa se je delala slepa.
The Matrix
# 15.11.2017 ob 10:32
... krščanska Evropa
je okupirala še preostale celine....


Bo treba počasi zakorakat v 21 st. Danes to počnejo socialistični Kitajci!

China Loans Guinea $20 Billion In Exchange For Minerals
BlackCatXing
# 15.11.2017 ob 09:53
@ivod
... morda je bilo nekaj optimističnih let ... ko so se narodi izvili izpod kolonializma ... a žal spet pristali v neo kolonializmu... v svetu globalizacije ... itd itd ...
seveda pa imajo zdraharji svoje razlage ...
----------
kolonizacija - osamosvojitev: imeli so svojo možnost izbrati boljšo pot, a kot se v prepogosto Afriki kaže, je osamosvojitev od kolonizatorjev ljudstvu povzročilo več gorja in večjo revščino.
Drugače pa, še dobro da se vedno najde izgovor: kolonizacija je kriva za vse!

@audiac
po drugi strani pa seveda razlastitve niso prinesle (v stari afriški maniri na žalost) nikakršnih pozitivnih rezultatov-prej obratno
--------------
Razlastitev (večinoma) angležev je prinesla samo to, da se je lastnik zamenjal: iz belega v črnega, ljudstvo pa je ostalo točno tam kjer je bilo pred tem, če ne celo še na slabšem.
Zimbabve pa je iz nekoč najbogatejše države postal najrevnejša država na kontinentu, z izjemo Mugabe Co.
nikoli
# 15.11.2017 ob 15:16
MMC komentira zbirka, ne bom rekel česa. Ker bi me administrator baniral za zmeraj.
Podpreti Gadafija, podpreti Huseina, Mugabeja, Kima III., Putina in podobne samodržce, samo da je proti "zahodu".

Hkrati živijo na zahodu in uživajo vse prednosti zahoda. Morda pa je vse tole rahel problem inteligence ali pa izobrazbe. Ker takole jamranje in stokanje kaže na nezmožnost sklepanja. Kot žival - če jo udariš, udari nazaj
E24
# 15.11.2017 ob 15:02
Kolonialna oblast bi seveda bila dobrodošla. Samo zdaj te stvari niso več moderne. No, pa imajo, kar pač imajo...
oziris.va
# 15.11.2017 ob 13:06
Orožje prodaš tistemu, ki plača zanj. Fučka se ti za posledice oz. kje bo uporabil.
tureavanture
# 15.11.2017 ob 12:38
nič novega v afriki
HOR
# 15.11.2017 ob 12:36
Bomo videli ali se nasledniki že tepejo med seboj ali gre za resen poskus čiščenja Mugabejeve nesnage.
Je pa ta vojska bolj pametna saj ne odstavlja predsednika, ki ima legalen status in ga raje prevzame pod svojo kontrolo...
Miham
# 15.11.2017 ob 09:20
zdaj pa hitro v Evropo...

stanje v Afriki pa naj ostane enako

kako drugace bi lahko ohranjali visoko nateliteto v Afriki in nizko v Evropi ter koncni cilj nadomestitve evropejcev?
GorskiVodnik
# 15.11.2017 ob 22:29
@nikhrast
Tako kot Tito v Jugi, je Mugabe v Zimbabwu zafural državo.
Spet en uspeh komunizma.
Pa saj vem, nikoli nismo imeli komunizma, pa če bi bili vsi pošteni bi bil komunizem uspešen, pa kriv je zahod, posebno Američani...


Poslušaj, če je nekdo kreten Mugabejevega kova, ki je pripravljen v imenu populistične nacionalistično/rasistične politike spodžagati (ekonomsko) vejo, na kateri sedi cela država in on sam, je popolnoma vseeno, če prisega na komunistične ali kapitalistične parole. Rezultat bo enak...
Kekec99
# 15.11.2017 ob 17:56
93 letnik je za v pokojnino, saj ljudje v tej starosti niso sposobni za v službo.
Skippy
# 15.11.2017 ob 17:33
Žal nikoli nismo imeli komunizma. To ideologijo so znova in znova izkoriščali za vse vrste diktatur.

Nikoli se ni izkoriščalo!, ampak je diktatura sestavni del komunizma. Brez diktature komunizem pač ne more uspevati, saj je plenjenje nujni pogoj.

Najbolj smešno pa so poveličevalci komunizma, katerega utemeljitelj Marx:
1. ni delal 5 minut v svojem življenju,
2. nikoli ni nič plačal svoji zaposleni služkinji,
3. ves čas živel na račun tovarn Engelsovega očeta.
Pač tipični komunist, levičar - nič delati in živeti na tuj račun.
audiac
# 15.11.2017 ob 08:58
Mugabeja so nekoč sponzorirali (in mu dajali orožje) pri njegovem prevzemu oblasti seveda Amyji in Britanci.Pozneje jim je malo "pobegnil s ketne" in razlastil belske plantažarje v Zimbabveju.Kar je po eni strani popolnoma pravilno (kolonialna nesnaga),po drugi strani pa seveda razlastitve niso prinesle (v stari afriški maniri na žalost) nikakršnih pozitivnih rezultatov-prej obratno.Tale vojaški udarček je samo notranji boj za nasledstvo-korito med Mugabejevo ženo in zdajšnjim podpredsednikom.Je pa tale njegova žena pravi hudiček :)) Malo preberite na spletu."Tričrkovne agencije zahoda" pa verjetno zavzeto podpirajo podpredsednika.Brez njihovega vmešavanja tam še zmeraj ne gre.Na žalost.
Churchill W.
# 15.11.2017 ob 21:25
V kateri luknji pa se gospa Mugabe skriva?
Je vzela kakšno manekenko za boksarsko vrečo s sabo?
BlackCatXing
# 15.11.2017 ob 19:49
@Bolek
Eno pa je vsem skupno, vsi pišejo, da bo odločilno vlogo igrala Kitajska, ki ogromno surovin uvaža iz Zimbabveja in ne bi rada izgubila tega vir a surovin.
----------
Joj, s tem stavkom si se pa zameril množici!
Kako Kitajska????
Zimbabve, Afriko in cel svet; v katero smer in s kakšno hitrostjo se vrti, kdo komu jemlje in daje vendar vodi CIA in zahodni kapitalisti!
Kitajske investicije na afriškem kontinentu so humanitarne narave, nikakor pa nimajo namena koristiti naravnih bogastev, ki jih celina premore.
Oni jim delajo železnice zastonj, ne pa da bi v zameno želeli da njihova podjetja prevzemajo primat nad rudninami, minerali in vsem ostalim kar imajo!

Grešna misel, Bolek!

;-))
BlackCatXing
# 15.11.2017 ob 15:57
@audiac

@BlackCatXing,
Zimbabve pa je iz nekoč najbogatejše države postal najrevnejša država na kontinentu, z izjemo Mugabe Co.
No,v poudarjanju svoje miselnosti seveda pretiravaš.Zimbabve nikakor ni najrevnejša država Afrike.
In ko sem napisal "razlastitev" je verjetno logično,da je razlaščeni del dobilo domače črnsko prebivalstvo,ne pa Klingtonci.
-----------
No, mogoče je Zimbabve tretja najrevnejša država v Afriki.
Če greš malce pogooglat kako je gospodarsko stala država pod Angleži, takoj po osamosvojitvi in kje je danes je zadeva brez, da grem navajat statistične podatke v decimalkah precej očitna.

Razlastili so "bele okupatrje", zemljo in ostale vire pa razdelili svojim "vplivnežem" - Mubarak & Co. Obstaja pa ena razlika med Angleži in Mubarak & Co. - eni so znali voditi gospodarstvo, drugi pač ne.

Da ne bom predolg (kar očitam @tuintam-u), bom na najpreprostejši načim objasnil kaj mislim:
Anglež je imel črno delovno silo za svojih 100 krav. 50% od dobička je zadržal zase, 30% je šlo kraljici, 10% pa delovni sili. Se pravi, še vedno je bil dobiček za vse.
Mubarak & Co. pa so teh 99 krav vzeli zase, 1 pa dal delovni sili (ista kot pod Angleži), medtem pa pozabili, da se 100 krav lahko postara in postane neuporabnih.
Če hočeš furati gospodarstvo mu ne moreš samo jemati, ampak moraš vanj tudi vlagatI!
Na ta del pa je Mubarak & Co. v 37 letih pozabil, država pa je katastrofalno zadolžena, s hiperinflacijo, ljudstvo pa še bolj revno kot je bilo v času kolonizacije.
Canis.Lupus
# 15.11.2017 ob 13:47
želel sem tole prilepiti: https://pics.onsizzle.com/socialist-system-collapses-socialisnm-happens-but-that-wasnt-real-socialism-28793906.png

p.s.
a mi kdo prisim pove, kako lahko v ta predpotopni MMC vstaviš sliko v komentar?
audiac
# 15.11.2017 ob 11:47
Rockos,
Pejt malo vprašat koroške slovence čez mejo kako hudo jim je, ker so danes onstran meje.

Pejt malo vprašat primorske Slovence,če si bi želeli,da bi danes živeli onstran meje v Italiji.Taki kot ti so brez kančka narodne zavesti in bi danes najraje govorili nemško.Ampak Avstrijci seveda ne bi pozabili,da si Slovencelj.
GORILA
# 15.11.2017 ob 11:39
@Rockos
Ker slej ko prej prične tako smrdeti, da postane življenje tudi v okolici neznosno.

...hvala bogu, da je danes življenje v Iraku, Libiji, Afganistanu znosno...
pripet
# 15.11.2017 ob 20:35
Še en državni udar pod taktirko zahodnih zločincev. Mugabe/Zimbabve jim je že dolgoooo trn v peti ker jim ne pusti izropati države.
Homer.
# 15.11.2017 ob 18:16
Žena je že odletela....
v Nambijo
Bolek
# 15.11.2017 ob 16:44
Mugabe je poskrbel, da ima Zimbabve svetovni rekord v inflaciji, ki se je odvijala s svetlobno hitrostjo.

Inflacija je bila Januarja leta 2008 približno 100.000 %. Od Januarja 2008 pa do Julija 2008 pa se je povzpela na 231 Milijonov %, nato pa do Novembra 2008 narasla na 90 Triljard Procentov. Nato so ekonomisti prenehali izračunavati inflacijo, ker ni imelo nobenega smisla več.

Zanimivo: Januarja 2009 je Centralna banka izdala bankovec vrednosti 100 bilijonov Zimbabve dolarjev (100.000.000.000.000, upam, da sem ničle prav napisal).

Nemške firme, ki so jim tiskale njihove dolarje, so jim zaradi te inflacije prenehale dobavljati bankovce, 12. Aprila 2009 je Zimbabve opustil svoj dolar kot plačilno sredstvo in od takrat uporabljajo tuje valute.
Rozmarin
# 15.11.2017 ob 13:59
@Canis.Lupus
Wikipedija lepo razloži kje je problem.
Po Karlu Marxu se družba ne more preobraziti iz kapitalizma v komunizem takoj. Zahteva vmesno obdobje, ki ga Karl Marx imenuje diktatura proletariata. Komunistična družba, ki jo Karl Marx opisuje, da bo izšla iz kapitalizma, se v praksi ni nikoli uresničila in ostaja zgolj teoretična. Težave implementacije teoretičnega koncepta so se pokazale pri praktično vseh prevzemih oblasti s strani političnih sil, ki so same sebe imenovale za komunistične.

Kdo bi si mislil, da ko daš posameznikom neomejeno moči, jo bodo zadržali zase! A nekateri pa še kar naprej sanjajo o komunizmu.
Kazalo