Mesto, v katerem so potekali spopadi med policiti in teroristično skupino, je popolnoma uničeno. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Mesto, v katerem so potekali spopadi med policiti in teroristično skupino, je popolnoma uničeno. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
false
Makedonska policija je objavila fotografije aretiranih teroristov. Foto: Makedonska policija
Makedonija
V Makedoniji potekata dneva žalovanja za ubitimi policisti, ki so jih ali pa jih še bodo pokopali v naslednjih dneh. Foto: Reuters
Kumanovo
Posebne policijske enote so se iz Kumanova umaknile v nedeljo zvečer. Foto: Reuters
V Makedoniji dan žalovanja
Razmere v Makedoniji se umirjajo

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga in premier Isa Mustafa sta obsodila kakršno koli vpletenost državljanov Kosova v incidente v Makedoniji, katerih cilj je bil po njuni oceni destabilizacija regije ter ogrožanje miru in varnosti državljanov. Poudarila sta, da Kosovo ostaja zavezano večetnični Makedoniji, stabilni državi, enakopravnosti za vse skupine ter uresničevanju ohridskega sporazuma. Hkrati pa sta pozvala k transparentni in kredibilni preiskavi ter izrazila pripravljenost kosovskih institucij, da pomagajo pri razjasnitvi dogodkov v Kumanovu.


Predsednik republike Borut Pahor je danes v telefonskem pogovoru z makedonskim predsednikom Gorgejem Ivanovom obsodil teroristično dejanje v Kumanovu in izrazil sožalje za žrtve napada. Na MZZ opozarjajo, da je nadaljnji potek dogodkov v državi, kjer dnevno potekajo demonstracije po več mestih, nepredvidljiv. Slovenskim državljanom svetujejo, naj se izogibajo množičnim zbiranjem in območjem, kjer potekajo demonstracije, saj lahko prvotno mirne demonstracije hitro preidejo v nasilje. Poleg tega slovenskim državljanom, ki potujejo v Makedonijo ali so že tam, priporočajo, naj spremljajo razvoj dogodkov prek sredstev javnega obveščanja in upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov.

Tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je vse strani v Makedoniji pozval, naj sodelujejo pri ponovni vzpostavitvi miru v državi in se vzdržijo kakršnega koli nasilja. Pozval je k celoviti preiskavi dogodkov na objektiven in transparenten način.

Večina aretiranih s kosovskim državljanstvom
Spomnimo. V etnično mešanem mestu Kumanovo na severu Makedonije, blizu meje s Srbijo in Kosovom, se je po več dneh krvavih spopadov v nedeljo končala policijska akcija proti oboroženi albanski skupini. Policija je nevtralizirala skrajneže, v akciji pa je bilo ubitih 14 teroristov in osem policistov. Več deset napadalcev so aretirali, podatkov o žrtvah med civilisti v najhujšem incidentu po končanju vojnih operacij leta 2001 pa za zdaj ni. Ranjenih je bilo najmanj 37 policistov.

Makedonsko tožilstvo je zaradi terorizma, ogrožanja ustavnega reda in varnosti ovadilo 30 pripadnikov oborožene skupine, ki se je spopadla s policijo. Med njimi je bilo 18 državljanov Kosova, devet državljanov Makedonije, dva makedonska državljana z začasnim bivališčem na Kosovu in albanski državljan z bivališčem v Nemčiji. Vsem so za 30 dni podaljšali pripor. Nekateri so priznali, da so v Makedonijo prišli nezakonito.

"Vse je popolnoma uničeno"
Naselje Divo, kjer so potekali spopadi, je po poročanju medijev videti kot vojno območje. Na hišah je videti luknje nabojev, porušene strehe, posledice požarov, ulice so prekrite z ruševinami. Policija je prebivalcem dovolila, da se vrnejo na svoje domove. "Vse je popolnoma uničeno. Hvala Bogu, da smo varni," je za agencijo Reuters povedal eden izmed prebivalcev mesta, ko se je vrnil na svoj dom.

Nevarna skupina naj bi načrtovala več napadov
Makedonske oblasti so po operaciji objavile fotografije zajetih teroristov. Skupino, v kateri naj bi bilo več kot 50 članov, naj bi vodili Albanci s Kosova. Med voditelji skupine so bili tudi kosovski državljani Muhamed Krasniqi, Mirsad Ndrecaj, Sami Ukshini, Ber Rizaj in Dem Shehu. Za nekaterimi člani skupine je bila zaradi hudih zločinov razpisana tudi mednarodna tiralica.

Po navedbah makedonskih predstavnikov naj bi skupina načrtovala teroristične napade na cilje po vsej Makedoniji. Makedonski premier Nikola Gruevski je povedal, da naj bi bili njihovi cilji trgovski centri in športni dogodki ter čim več smrtnih žrtev. Pripravljali naj bi tudi napade na makedonske institucije, saj naj bi želeli destabilizirati državo, predstavljali pa so grožnjo celotnemu območju.

Strah, da bi se nasilje razširilo po regiji
Direktor srbske vojaške obveščevalne službe VBA Petar Cvetković je izjavil, da so bili albanski teroristi, ki so izvedli napad v Kumanovu, že dalj časa v tem delu Makedonije in da so srbske varnostne službe že aprila opozorile makedonske kolege, da bi se lahko zgodil napad, a so menili, da so te napovedi pretirane. Njihov skupni cilj naj bi bila vzpostavitev velike Albanije.

Medtem ko evropski politični vrh obsoja dogodke v Kumanovu, je vedno bolj izražena skrb, da bi se lahko nasilje iz Makedonije razširilo po regiji. Komisar za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja Johannes Hahn je opozoril, da dogodki ne smejo dodatno zaplesti etničnih napetosti v državi in da ne smejo odvrniti pozornosti od težkih notranjepolitičnih razmer v Makedoniji.

Srbski in albanski analitiki iz Kosovske Mitrovice pa opozarjajo, da se nasilje iz Makedonije lahko prenese na Kosovo. Analitik Živojin Rakočević je za agencijo Tanjug dejal, da je Kosovo v osnovi popolnoma destabilizirano ter da se kaos le preliva v sosednje sisteme, ki jih poskuša uničiti, saj v osnovi za Albance formalno ne obstajajo. "Večina Albancev v Makedoniji ne priznava Makedonije, večina Albancev na jugu osrednje Srbije ne priznava Srbije, večina Albancev v Črni gori ne vidi črnogorskega sistema kot dela svojega sistema," je dejal in dodal, da bo potreben le "primeren trenutek, da se združi etnični albanski teritorij".
Srbska vojska povišala raven pripravljenosti
Zaradi napetih razmer v Makedoniji je srbska vojska povišala raven bojne pripravljenosti in je skupaj z drugimi varnostnimi strukturami pripravljena braniti suverenost in ozemeljsko celovitost Srbije. Na mejo z Makedonijo so napotili več kot 450 orožnikov kot tudi del protiteroristične policijske enote, okrepljena je tudi obmejna policija. "Enote vojske in policije so v polni pripravljenosti," je povedal srbski notranji minister Nebojša Stefanović.

Minister je zatrdil, da so vzpostavili združeno taktično skupino, ki jo sestavljajo pripadniki policije, vojske in varnostno-obveščevalne službe. "Zvišali smo raven pripravljenosti in sprejeli potrebne ukrepe. S kolegi v Makedoniji smo v stalnem stiku. Imamo resne partnerje in vse informacije delimo z njimi, da smo tako učinkovitejši," je dejal.

V Makedoniji dan žalovanja
Razmere v Makedoniji se umirjajo