Uredniški izbor
Severna Koreja
Severni Koreji vse od ustanovitve vlada dinastija Kim. Foto: Reuters
Severna Koreja
Pogled na prestolnico Pjongjang. Foto: Reuters
       Ko so kupili radio, so ga morali odnesti na policijo, da so onemogočili vse druge programe z izjemo domačega, enako je veljalo za televizijo.       
 Bogomil Ferfila
Severna Koreja
Kipa obeh nekdanjih voditeljev, Kim Il Sunga in Kim Džong Ila. Foto: Reuters
Severna Koreja
Režim je ob 70. obletnici odprl meje in v državo spustil več tujih medijskih hiš, ki so dobili vpogled v življenje Severnih Korejcev. Foto: Reuters
Severna Koreja
Nekatere družine, ki so ostale na različnih straneh meje, po več desetletjih le dobijo priložnost za ponovno snidenje. Foto: Reuters
       Zakaj je tako veliko spomenikov Kim Il Sunga, ne pa Kim Džong Ila? Prvi voditelj je imel več sinov in ni bilo jasno, kateremu sinu bo prepustil vladanje. Kim Džong Il je bil pretkan in je začel množično postavljati kipe svojega očeta, postavil jih je več deset tisoč po vsej državi. Poleg tega je napisal več knjig in posnel tudi več propagandnih filmov o očetu. Zato ga je oče izbral za naslednika.       
 Bogomil Ferfila
Severna Koreja
Srečanje severnokorejskega voditelja Kim Džong Una (desno) z južnokorejskim predsednikom Mun Dže Inom ... Foto: Reuters
       Kim Džong Un ne more sprejeti tržne zakonodaje, ker ga blokirata vojska in partija. Trajalo bo desetletja, da se bodo razmere normalizirale in približale zahodnim.       
 Bogomil Ferfila
Severna Koreja
... in junijsko rokovanje z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki se je zapisalo v zgodovinske knjige. Foto: Reuters
       Vsi trije voditelji so bili mojstri pri, po domače povedano, nategovanju Zahoda, v tem smislu, da so vedno iznašli neko formulo, kako dobiti denar, hrano in vojaško opremo od sosednjih oz. ideološko sorodnih držav. Kim Il Sung je sprva dobil orožje in pomoč od Sovjetske zveze, ko so mu ti nehali dajati pomoč, se je obrnil na Kitajsko. Ko so ti prenehali s pomočjo, pa so začeli izsiljevati Japonsko, Južno Korejo in ZDA.       
 Bogomil Ferfila
       Edina realna možnost ob združitvi Korej je, da se vzpostavi federacija dveh delov in se nekaj desetletij v Severno Korejo pošilja denar in vse drugo, da se usposobi človeški kader, nov šolski sistem. Ob 100. obletnici bi bila recimo Severna Koreja sposobna, da se združi.       
 Bogomil Ferfila
VIDEO
Na vojaški paradi v Sever...

Dodaj v

Severna Koreja: Sedem desetletij, trije voditelji, ena ideologija

Pregled dogajanja od nastanka države
9. september 2018 ob 08:32
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Najrealnejša možnost za razvoj Severne Koreje je, da sedanje strukture ostanejo na oblasti in, kot v primeru Kitajske, Kube in Vietnama, počasi uvedejo spremembe," ob 70. obletnici Severne Koreje meni profesor Bogomil Ferfila.

V Severni Koreji je prazničen dan. Obletnico nastanka države bodo zaznamovali na številne načine, med drugim tudi s slavnostno parado, na kateri bo sodelovalo desettisoče državljanov, priprave nanjo pa so potekale šest mesecev. Kot poročajo svetovni mediji, so ob obletnici severnokorejske oblasti prižgale zeleno luč za vstop tujim televizijskim ekipam.

Severna Koreja velja za eno najbolj izoliranih držav na svetu. Kaj se dejansko dogaja v njej, je težko realno oceniti: država je v zadnjih letih sicer odprla vrata tujim turistom, toda ti si lahko ogledajo le točno določene točke v državi, pri čemer jih spremljajo tamkajšnji vodniki in vojska, ki bedijo nad vsakim njihovim korakom. Komunikacija s prebivalci je bolj kot ne onemogočena, še dodatna ovira je jezik: le redki govorijo tuje jezike.

Združeni narodi ocenjujejo, da okoli 40 odstotkov prebivalcev te 25-milijonske države (48. na svetu po številu prebivalcev) potrebuje humanitarno pomoč, okoli 20 odstotkov otrok je podhranjenih. Kot poroča BBC, je bilo letošnje poletje najbolj vroče na Korejskem polotoku od začetka meritev. Severnokorejski mediji so ga označili kot "še ne zaznano naravno katastrofo". Letina riža, koruze in drugih žitaric bo zelo slaba, kar bi lahko imelo katastrofalne posledice, menijo v Mednarodnem Rdečem križu. Še dodaten udarec so bili avgustovske poplave in tajfun, v katerem je umrlo najmanj 76 ljudi.

Nikoli podpisan mirovni sporazum
Zgodovina Severne Koreje, ki je nastala 9. septembra pred 70 leti, je neločljivo povezana z dinastijo Kim, saj so vsi trije dozdajšnji voditelji njeni člani, in komunistično partijo, ki ima trdno v rokah vse niti dogajanja v državi, na njenem čelu pa je predsednik države.

Kratek opis novejše zgodovine: leta 1910 si je Japonska priključila Korejo, po japonskem porazu v drugi svetovni vojni pa je bila Koreja razdeljena na dva dela (po 38. vzporedniku): severni del je prešel pod nadzor takratne Sovjetske zveze, južni pa pod ZDA. Potem ko so pogajanja o združitvi obeh delov propadla, sta leta 1948 oba dela oblikovala svoji vladi: na severu je nastala Demokratična ljudska republika Koreja, na jugu pa Republika Koreja. Po invaziji Severne Koreje je izbruhnila korejska vojna, ki je trajala med letoma 1950 in 1953, državi pa nista nikoli podpisali mirovnega sporazuma in sta tehnično še vedno v vojni.


Po smrti Kim Il Sunga triletno žalovanje
Prvi voditelj novonastale države je bil Kim Il Sung, ki v severnokorejski kulturi zaseda posebno mesto. "Večnega vodjo" oz. velikega vodjo še danes častijo kot Boga, po državi je več deset tisoč njegovih kipov. Na čelu Severne Koreje je bil od leta 1948 do 1972 kot predsednik vlade, zatem pa kot predsednik države. Ko se je po njegovi smrti leta 1994 končalo triletno uradno žalovanje, so njegov rojstni dan, 15. april, razglasili za praznik sonca. Leto njegovega rojstva, 1912, pa se je po novem upoštevalo kot začetek novega uradnega koledarja. Pri snovanju svoje različice komunizma je izhajal iz starih idej konfucijanstva, ki je na Korejski polotok prišel iz Kitajske nekaj pred začetkom našega štetja. "Severno Korejo je najbolj zaznamoval Kim Il Sung. Ko sem študiral politologijo, smo brali nekaj njegovih zbranih del kot študijsko gradivo. Razvil je neko novo varianto marksizma, kjer bi vlogo delavskega razreda prevzela vojska. V tem je bil teoretsko pomemben, vendar kljub naporom, Severna Koreja se je namreč zelo trudila, da bi ga promovirala po svetu, njegova ideologija ni prodrla širše," je dejal Ferfila.

Kim Il Sung je državo tako zaprl, da ljudje skorajda niso vedeli, da sploh obstaja še kakšna druga država. "Ko so kupili radio, so ga morali odnesti na policijo, da so onemogočili vse druge programe, z izjemo domačega, enako je veljalo za televizijo. Časopisov ni bilo. Še danes ljudje skorajda ne vedo, da je mogoča še kakšna druga država oziroma sistem. Na tej osnovi popolne hermetične zaprtosti so obvladovali svoje ljudi," razlaga profesor. "Južni Korejci so – to so sicer zdaj umaknili – na meje postavili velike zvočnike, na katerih pa ni bilo nobene posebne propagande, temveč zgolj svetovne novice. Tako so Severni Korejci sploh lahko slišali, kaj se dogaja po svetu."

Koncept džuče = koncept samozadostnosti
Kot meni Ferfila, so vsi trije voditelji ljudi obvladovali na osnovi popolne zaprtosti in na prepričevanju, da je to edini in najboljši sistem, da so najboljša rasa in da so najpametnejši. Pomemben koncept za delovanje države predstavlja koncept džuče, ki so ga v ustavo dodali leta 1972. Gre za koncept samozadostnosti, država je lastnica vsega, vse storitve, od zdravstva do proizvodnje hrane, pa so subvencionirane ali državno podprte.

"Džuče je bil njihova varianta marksizma oz. leninizma. Kim Il Sung je ta stalinistični sistem najbolj izpopolnil. To je bila ideologija, da so vsi enaki ... oblast delavcem. Njegovo ideologijo je nadaljeval tudi Kim Džong Il, ki je potem dodal še koncept songun – vojska na prvem mestu. Kim Džong Il je še pisal tekste, medtem ko sedanji vodja ni napisal niti stavka," pojasnjuje Ferfila. Ob tem dodaja, da zdajšnji voditelj Kim Džong Un ne propagira več te ideologije, temveč "skuša državo nekako normalizirati in uvesti tržno gospodarstvo, pri čemer sledi kitajskemu modelu in začenja s kmetijstvom. Kuba, Vietnam, S. Koreja, vsi sledijo kitajskemu modelu. Zadovoljni so, ko vidijo, kako Kitajska bogati, predvsem pa jim je všeč, da je partija ostala glavna."

Po propadu Sovjetske zveze so šle stvari navzdol
V 60. letih je bila ekonomska rast Severne Koreje celo višja kot v Južni Koreji, leta 1976 je bil severnokorejski BDP enak južnokorejskemu. V 80. pa so se razmere močno poslabšale, na kar je vplival tudi proces razpada Sovjetske zveze, kajti takrat je Moskva prenehala pošiljati pomoč. V tem obdobju se je gospodarstvo skoraj zlomilo, država je padla v hudo krizo, ponovna vzpostavitev trgovinskih odnosov s Kitajsko pa ni sledila potrebam severnokorejskega prebivalstva.

Leta 1992 se je začelo zdravstveno stanje Kim Il Sunga slabšati in vse več dolžnosti je začel prevzemati Kim Džong Il, ki se ga je prijel naziv ljubljeni vodja. "Zakaj je tako veliko spomenikov Kim il Sunga, ne pa Kim Džong Ila? Prvi voditelj je imel več sinov in ni bilo jasno, kateremu sinu bo prepustil vladanje. Kim Džong Il je bil pretkan in je začel množično postavljati kipe svojega očeta, postavil jih je več deset tisoč po vsej državi. Poleg tega je napisal več knjig in posnel tudi več propagandnih filmov o očetu. Zato ga je oče izbral za naslednika. Najbolj je bil problematičen največji kip v Pjongjangu, visok od 10 do 15 metrov. Ta kip so pozlatili, in ko je prišel Deng Šjaoping na obisk in videl pozlačen kip, se je razburil, kako Severna Koreja porablja kitajski denar. Zlato so potem odstranili, kip je pa ostal."

90. leta sta zaznamovala poslabšanje gospodarskih razmer in velika lakota, ki je zahtevala več sto tisoč žrtev. Leta 1996 je država sprejela pomoč Združenih narodov v obliki hrane. Zaostrene razmere so pomenile tudi razcvet črnega trga in razrast korupcije, naraščalo je nezadovoljstvo s Kim Džong Ilom.

Od leta 2011 na oblasti Kim Džong Un
Ko je leta 2011 Kim Džong Un, Kim Džong Ilov tretji sin, prevzel oblast, je svetovna javnost z zanimanjem spremljala dogajanje v Pjongjangu. Kim Džong Un predtem ni imel veliko vodstvenih izkušenj, v nasprotju z očetom, ki so ga 20 let pripravljali na prevzem oblasti. Kim Džong Un je v soj žarometov stopil leta 2010 kot general s štirimi zvezdicami in si prislužil vzdevek "ljubljeni mladi general" ter postal podpredsednik centralnega vojaškega odbora Delavske stranke. Uradno naj bi Kim Džong Un diplomiral na vojaški univerzi, poimenovani po njegovem dedu Kim Il Sungu, govori več tujih jezikov, tudi angleško, in je ljubitelj računalnikov in tehnologije. Kmalu je pokazal, da bo nadaljeval vladanje s trdo roko svojega očeta in dedka. Decembra 2013 so usmrtili njegovega strica Džang Song Teka, ki je veljal za drugega človeka v Severni Koreji.

"Pravočasna, točna odločitev naše stranke, da odstranimo protistrankarske, protirevolucionarne in razkolniške elemente, je v veliki meri pripomogla k utrditvi enotnosti stranke in revolucije ter okrepila našo solidarnost za stokrat," je dejal Kim. Na področju zunanje politike je največji korak naprej pod njegovim vodstvom država storila na področju izboljšanja odnosov z Južno Korejo in ZDA. Konec marca je Kim Džong Un obiskal Peking, kar je bil njegov prvi obisk tujine po prevzemu oblasti leta 2011.

Na domačem prizorišču je napovedal krepitev gospodarstva z razvojem infrastrukture, energetike in kmetijstva. "Kim Džong Un skuša vpeljevati tržno gospodarstvo, začel je kot Kitajci, in ga skuša razviti predvsem tako, da v obstoječih kmetijskih podjetjih pušča ljudem kot njihovo zasebno lastnino del dohodka. V državi je tudi že nekaj podjetnikov, toda vse to poteka v brezzakonju. Uradno je še vedno vse v lasti države. Veliko je tudi korupcije. Bili so primeri, ko so šli direktorji na Kitajsko, pa so vse stroje prodali, delavci so hodili v službo, tovarna je bila pa prazna," je dejal Ferfila. Kot še poudarja, je ključno pri razumevanju počasnosti sprememb vloga partije in vojske. "Kim Džong Un ne more sprejeti tržne zakonodaje, ker ga blokirata vojska in partija. Trajalo bo desetletja, da se bodo razmere normalizirale in približale zahodnim. Najbolj realna možnost je takšna, da sedanje strukture ostanejo na oblasti in kot v primeru Kitajske, Kube in Vietnama počasi uvedejo spremembe."

Grožnja z jedrskim orožjem
V zadnjih letih je Severna Koreja največkrat v središču pozornosti svetovne javnosti zaradi razvijanja svojih jedrskih zmogljivosti. Pomembno obdobje, povezano z razvojem jedrskega orožja, je bilo v 90. letih, ko je država po okvirnem dogovoru s takratnim ameriškim predsednikom Billom Clintonom privolila v ustavitev svojega jedrskega programa. S prihodom ameriškega predsednika Georgea Busha so se odnosi znova zaostrili, okvirni dogovor pa je padel v vodo. Severni Korejci so podvojili napore pri razvijanju jedrskega programa. Leta 2006, ko je bil na oblasti še Kim Džong Il, so izvedli prvi raketni poskus, večino pa so jih izvedli pod vladanjem Kim Džong Una, kar je v mednarodni skupnosti izzvalo oster protest, retorika se je lani močno zaostrila. Preobrat se je zgodil, ko sta po sprva zelo ostrih besednih spopadih med Trumpom in Kimom državi z diplomatskimi napori prišli do pogajalske mize.

Junija sta se tako v Singapurju na zgodovinskem srečanju sešla ameriški predsednik Donald Trump in Kim Džong Un, to je bilo prvo srečanje katerega koli aktualnega ameriškega predsednika s severnokorejskim voditeljem. Ta je privolil v končanje jedrskega programa in denuklearizacijo države. Ali to dejansko pomeni novo poglavje v odnosih Severne Koreje in sveta in bo Pjongjang res prenehal razvijati jedrsko orožje, bo pokazal čas. Vso svojo zgodovino pa ostaja Severna Koreja diplomatsko tesno povezana s Kitajsko in Sovjetsko zvezo oz. pozneje Rusijo.

"Vsi trije voditelji so bili mojstri pri, po domače povedano, nategovanju Zahoda, v tem smislu, da so vedno iznašli neko formulo, kako dobiti denar, hrano in vojaško opremo od sosednjih oz. ideološko sorodnih držav. Kim Il Sung je sprva dobil orožje in pomoč od Sovjetske zveze, ko so mu ti nehali dajati pomoč, se je obrnil na Kitajsko. Ko so ti prenehali s pomočjo, pa so začeli izsiljevati Japonsko, Južno Korejo in ZDA. Vsi ti dogovori z ZDA so temeljili na eni predpostavki: odpovemo se razvijanju jedrskega orožja (takrat so ga še razvijali), če nam vi daste to in to. Dobili so na stotine milijonov v denarju in hrani. Program so prekinili in pomoč obdržali," dodaja Ferfila.

Do dogovora Trump-Kim je Ferfila precej skeptičen. "Jasno je nekaj: Kim bi se morda odpovedal jedrskemu orožju, če bi dobil res veliko denarja, kajti Severna Koreja je danes na ravni razvitosti kakšne afriške države, česar se Kim dobro zaveda. Druga stvar, ki jo je treba upoštevati, pa je: kakšna varnostna zagotovila bi mu ZDA lahko dale? Eno bi mogoče bilo nepreklicen umik ameriške vojske iz Južne Koreje, kar pa je malo verjetno."

Kot meni profesor, so, če je njihov namen resnična sprememba politike, potrebna leta in leta srečevanj različnih ekspertov, ki bi določila, na katerih področjih in kako bi se popuščalo in odstranjevalo orožje. "Ko so Američani videli, kaj oni zahtevajo, so preprosto dojeli, da niso pripravljeni na to. Zdaj se kaže, da seveda tudi ameriška administracija kaj dosti ne namerava storiti na tem področju. Druga stvar je tudi, da se je vmešala Kitajska, ki ima velik vpliv na severnokorejsko politiko. Tako da iz tega se kaj veliko ne bo izcimilo. Verjetno so tudi ameriške ocene zdaj, da je ta predsednik sorazmerno racionalen igralec in da ni za pričakovati – če seveda ne bo velikih izzivanj napada. Severna Koreja izginja z naslovnic svetovnih medijev in se umika drugim težavam."

Kompleksni odnosi s Seulom
Odnosi med Korejama so v desetletjih doživljali različne faze, večino časa so bili sovražni, najbolj pa je razdelitev države po 38. vzporedniku zaznamovala življenja številnih družin, ki so se morale ločiti. Prvi dve desetletji državi nista imeli stikov, Severni Korejci pa so v 60., 70. in 80. letih skušali izvesti več atentatov na južnokorejske voditelje. Potem ko so na začetku 70. let propadli pogovori o morebitni združitvi držav, se je leta 1973 Južna Koreja zavzela za ločeno članstvo držav v mednarodnih organizacijah.

Veliki preboj v odnosih se je zgodil letos. Februarja je na olimpijske igre v Južni Koreji prišla tudi severnokorejska delegacija, kar je bil zgodovinski dogodek, aprila pa je potekal vrh držav, šele tretji po letu 1953. Kim Džong Un in Mun Dže In sta se na zgodovinskem srečanju na demilitariziranem območju v kraju Panmunjom zavezala k popolni jedrski razorožitvi Korejskega polotoka in mirnemu končanju vojne med državama, ki uradno še traja.

Sogovornik je glede združitve previden. "Bližnja združitev ne pride v poštev. Ko je recimo prišlo do združevanja Nemčij, so Južni Korejci tja pošiljali cele delegacije, ki so spremljale proces. Že razlike med Nemčijama so bile ogromne, tu so še bistveno večje. Severna Koreja je tako rekoč uničena. Ena stvar je materialna infrastruktura, druga pa je človeška infrastruktura: nimajo računalnikov, večina ljudi, ki prihaja iz šol, je neuporabna za svet sodobne tehnologije. Edina realna možnost je, da se vzpostavi federacija dveh delov in se nekaj desetletij v Severno Korejo pošilja denar in vse drugo, da se usposobi človeški kader, nov šolski sistem. Ob 100. obletnici bi bila recimo Severna Koreja sposobna, da se združi."

Ksenja Tratnik
Prijavi napako
Komentarji
copcop
# 09.09.2018 ob 09:17
Komaj čakam da se normalizirajo, to je da so polni kreditov, stanovanj, avtov, vsaj deset omar oblek in predvsem dobrih telefonov za objavljanje selfijev na facebooku. Mokre sanje vsakega normalnega človeka.

Res je. Le kdo si ne želi polnega želodca, oblek, lastnega avta, stanovanja, novega telefona in komentiranja po forumih brez strahu, da ga bo oblast kaznovala?
clutch00
# 09.09.2018 ob 09:31
folk uporablja pluge, dela 12 ur na dan. Zivijo v kocah kot srednjem veku, in dejansko obstaja folk, ki brani ta sistem. Moti vas, da imate avto, polne omare, polne hladilnike, dobre telefone, kjer imate stik s komerkoli, aplikacije, ki vam prikazejo najblizje in najboljse restavracije z enim klikom in se zgrazate nad tem, jeste lahko prakticno kar hocte za 3 evre, tam so ne dolg nazaj lovil podgane za prezivetje. Se vid da vam gre predobr, in ste se zgubil v neki pozabljeni ideologiji, ki je unicila na miljone zivljenj. Spostujte to obdobje, ker to je zlata doba za clovestvo. Verjetno uni k so najbolj ponosni na severno korejo ne bi v njej prezivel enega tedna
firtoh
# 09.09.2018 ob 09:04
Mokre sanje našega princa Teme
Krimsky
# 09.09.2018 ob 09:40
Najbolj totalitaren režim na svetu ...
~
... rabi atomsko bombo za obrambo pred najbolj svobodnim režimom na svetu.

Mar ni v tem nekaj ironičnega, tragičnega?

Čigava so očala, ki jih nosimo? Od prvega ali drugega? A zaradi barvnega sloja na njih vidimo svet pravilno?

O stranskih učinkih očal ... se posvetujte z vašim optikom ...
sirius
# 09.09.2018 ob 09:24
Komentatorji upam, da ste že slišali za propagando. Seveda vlada diktatura v S. Koreji, diktatura vlada tudi v ZDA, samo pod demokratično krinko. Seveda živijo slabo, vendar sigurno vse kar pripoveduje zahodna propaganda tudi ni res. Spomnite se kakšne informacije so imeli Američani dolga leta po 2. svetovni vojni o življenju v Jugoslaviji, živeli naj bi domala v votlinah ob svečah. Poglejte tudi vse ostale države, ki jih "svobodni zahodni svet" skuša osvoboditi z embargi, finančnimi pritiski in podtalnim rovarjenjem. Ljudje bi živeli relativno normalno, tako kot so živeli v Libiji, Siriji, Iraku, itd, ki jih je zahod "demokratiziral". Daleč od tega, da bi bil naklonjen takim režimom kot vlada v Koreji, vendar me pa močno moti demoniziranje vsega kar ni pro zahodno ali še bolje pro ameriško.
sirius
# 09.09.2018 ob 09:59
Zahodna propaganda seveda ne govori o 40 milijonih (40.000.000) skrajno revnih, ki živijo v najbolj svobodni in najbolj demokratični državi na svetu, ZDA. Naša propaganda tudi redko spregovori o 300.000 revnih, ki živijo v Sloveniji.
zapravico
# 09.09.2018 ob 09:08
Ideologija je znanost kako zatirati narod na fin način
stewie
# 09.09.2018 ob 09:11
Nimrod no.1
# 09.09.2018 ob 08:53
Kimova Koreja
Putinova Rusija
Kitajska novega Mao Zedonga
Orbanova Madžarska
Erdoganova Turčija
...
Rajske dežele naše pete kolone, ki v EU, NATU, ZDA... vidijo velikega hudiča.


V bistvu bo kar držalo. Naš Janez, v mladih letih zaprisežen član ZSMS, je dandanes velik prijatelj od Orbana, pa tudi v Putinu vidi svojega velikega vzornika. Še 10 let nazaj je pa kot premier navdušeno pozdravljal Busha.
aparat-čik
# 09.09.2018 ob 09:55
na nevedne: komunizem je diktatura partije, fašizem je diktatura kapitala. Dolgoročno pripeljeta do podobnih rezultatov. Bogata vladajoča kasta in revščina večine.
clutch00
# 09.09.2018 ob 09:33
Jan Oz, zakaj potem masovno bezijo ven, ta gnili kapitalizem ti daje moc svobodnega govora, nekej o cemer lahko samo sanjajo v tvoji ljubljeni severni koreji. Predlagam ti da ti prvo osvobodis svoj um, preden se sramotis z nekimi genericnimi izjavami, tipicnega fdv diplimoranca
karambo
# 09.09.2018 ob 11:40
sirius
vsebino Zahodna propaganda seveda ne govori o 40 milijonih (40.000.000) skrajno revnih, ki živijo v najbolj svobodni in najbolj demokratični državi na svetu, ZDA.


To je res. Poglejte si kakšen film o Los Angelesu in San Franciscu (ključna beseda Skidrow street), kjer so downtown okupirali brezdomci. Najbolj je smešno, ko kakšen Američan še vedno živi v iluziji in misli, da živijo v NAJBOLJŠI an NAJBOLJ demokratični državi na svetu. Zlati časi Amerike so minili, počasi bodo minili še pozlačeni in potem bomo lahko rekli bobu bob. Včasih sem res videl ZDA kot ideal, danes pa daleč od tega. Dolgo se s kremplji ne bodo mogli oklepati preteklosti.
NoFuture
# 09.09.2018 ob 08:54
Kaj imajo davek na nepremičninah? Plačujejo dodatno zavarovanje? ...
Tuemsi
# 09.09.2018 ob 08:49
Komaj čakam da se normalizirajo, to je da so polni kreditov, stanovanj, avtov, vsaj deset omar oblek in predvsem dobrih telefonov za objavljanje selfijev na facebooku. Mokre sanje vsakega normalnega človeka.
Nikolaj
# 09.09.2018 ob 12:15
Kje bi raje živeli
- Južna Koreja +
- Severna Koreja -
mietke10
# 09.09.2018 ob 10:37
Kaj mislite, v kateri državi je boljše življenje? Tam kjer se postavi ograja zato, da ljudje ne bežijo iz nje, ali tam, kjer se postavi ograja zato, da ljudje ne prihajajo nezakonito v njo?
aparat-čik
# 09.09.2018 ob 10:07
@repcu

pomembno je samo to kam se stvari premikajo. Ko severni korejci spucajo svojo garnituro jim bo šlo počasi na bolje. Kar se tiče "svobodnega" sveta mu gre počasi na slabše, revnih je vedno več, tudi vedno bolj nemaren in zanemarjen. Tudi državi kot je Nemčija, Švedska, Anglija....
Ramus
# 09.09.2018 ob 10:00
Kimova Koreja
Putinova Rusija
Kitajska novega Mao Zedonga
Orbanova Madžarska
Erdoganova Turčija


Trumpove ZDA,...
zeus-zengg
# 09.09.2018 ob 16:38
BarakOrkbama
Osebno podpiram popolnoma odprte meje. Pod pogojem, da se prej ukine vsa sociala seveda. Od kje tebi ideja, da podpiram kar si naštel?
-------------------
No če razmišljaš v smeri popolnega kaosa , kjer bi vsak lahko počel kar hoče in kjer bi ljudje ubijali že za hlebec kruha ter bi ljudje lahko prosto prestopali ,,meje, ter ropali , posiljevali in ubijali seveda je to tvoja pravica in tvoj problem . Sicer smo to že imeli preden so se ljudje odločili da bodo v izogib takega nereda ustvarili neko zaščito za prebivalce in to so vedeli že pred kakih 8000 leti . Zanimivo neo liberalno razmišljanje pa spet prihaja iz bogataških logov in njihov aktivistov ki ne samo da bi radi ustvarili neo- fevde ampak celo gangsterske ,,skupnosti ,, ... Si pa pravi džekson - ni kaj ...
m72
# 09.09.2018 ob 11:55
"Severna Koreja: Sedem desetletij, trije voditelji, ena ideologija"

Slovenija: tri desetletja, pet voditeljev, ena ideologija. Razprodaja.
Dejstva
# 09.09.2018 ob 09:36
Ali ni neverjetno, da socialisti v EU trmasto navajajo, da so oni vseeno "drugačni" od SK.
Nikolaj
# 09.09.2018 ob 09:32
Značinosti S. Koreje:
Ena država, en narod, en voditelj, ena ideologija
ali
drugače povedano: Enoumje, ki nima perspektive.

Enoumje tudi ni naravno, naravna je pluralnost.
In za države v katerih vlada enoumje je značilno : revščina, zaostalost.
Muka Lesec
# 09.09.2018 ob 19:05
A lahko še enkrat ponižno prosim seznam držav, ki so kdaj v zgodovini deklarirale komunizem ali socializem kot državno ureditev, pa niso bile šikanirane, napadene ali pod embargom USA in/ali ZN?
Če takih ne najdemo, potem prosim, da projiciramo 50-letni embargo proti Kubi na primer na Avstrijo, da primerjamo, kako bi cvetoča Avstrija izgledala v tem primeru.
Bivši uporabnik
# 09.09.2018 ob 16:21
ne more bit 'tri četrt' sveta v zmoti...
Zakaj ne? Lahko da je tudi 100% sveta v zmoti.
------------------
he,he...kako pa veš,da je 100% sveta lahko v zmoti,
če niti eden ne more tega potrditi ali ovreči ?
ker 100% je pač 100%...

bluziš človek...
zeus-zengg
# 09.09.2018 ob 15:16
BarakOrkbama
danes pa še toliko bolj. Če je tako preprosto, potem nevem, zakaj nisi sam že milijonar. Aja verjetno si preveč moralen za kaj takega
--------------
Ti se res pogrezaš v živi pesek kapitalističnega potrošništva . Pa kaj za božvo voljo mi bo miljon če lahko z običajnim zaslužkom mirno spim , dobro jem in si privoščim tisto kar res potrebujem ? Seveda nimam dodatnih želja , ker mi organitem šepeta , da sem celov fizični dejavnosti v ,,deficitu ,, in naj se poboljšam . Enostavno bi ne imel čas zapraviti miljona ker mi telo tako prišepetava . Skratka : razmišljati na način drugih in gledati čez plot kaj nekdo ima , ti pa nimaš - hmm je pa res nekaj kar je vredno zagodnega sužnja . mogoče je edina smer ki bi me ..vzburili ,, biti bogat zaradi tekmovanja - ampak tudi to ne pelje nikamor ...
zeus-zengg
# 09.09.2018 ob 15:07
BarakOrkbama
Razen če trdiš, da v Luksembourgu živi kup revežev z 2000€ prihodkov na mesec. Ampak seveda ideologiv kot si ti to ne zanima. Če se indeks imenuje "revščina" (kar se ubistvu sploh ne, ampak gre za "tveganje revščine"
-------------------
Ti si nekako indoktriniran za zahodno potrošniško miselnostjo in ti je žal ušla za tebe nepomembna podrobnost , da je sam pojem ..revščina ,, neke vrste dogma zahodnega sveta , ki jo seveda računajo z dolarji - koliko lahko kupiš in tako . seveda statistična matematika lahko nekaj takega tudi potrjuje . Vendar bi moral - pa nikoli ne boš ker se bojiš ,, odprtega prostora ,, vedeti nekaj krucialnega :
- revščina ni materialen pojem ampak popolnoma moralno psihološki , saj se čutiš revnega takrat , ko ti manjka tisto kar drugi imajo , pa četudi bi v normalnih pogojih tega niti ne pogrešal .
to je seveda bistveni elemnt razširjanja sodobnega kapitalizma , ki deluje na način vere v dobrine ne pa na realnih temeljih ....
zeus-zengg
# 09.09.2018 ob 14:54
BarakOrkbama
Iz kapitalizma lahko pobegneš kamorkoli. Ti nihče ne preprečuje. Lahko tudi znotraj kapitalizma ustanoviš socialistično podjetje ali celo anarho komunistično komuno...
---------------
seveda ti nihče ne preprečuje da storiš karkoli , kakor tudi v komunizmu ali socializmu ni nihče nikomur preprečeval njegovih dejanj . Seveda , je v kapitalizmu možno oditi iz kapitalistične kletke le na način da izgubiš vse kar imaš , v komunizmu pa ti v vsakem primeru ostane streha nad glavo in možnost vrnitve .. floskula : nihče ti ne preprečuje je sicer glavna ideja kapitalčizma , ki se dobro zaveda , da posamezniki , ki razmišljajo s svojo glavo niso volilci in se jih lahko uniči tako ali drugače . Problem je drugje . Dejstva da v kapitalizmu vse manj ljudi razpolaga s svojimi nepremičninami in vse več bogatih ljudi razpolaga z večino zemlje in denarja se ne da zatajiti . aktualni primer je v ZDA kjer pokojninski skladi plačujejo 40 miljonom američanov samo še POLOVICO pokojnin .
oliva
# 09.09.2018 ob 13:37
@Repec:
"Romunija, Kuba, Albanija, Yogoslavija (tito), Vzhodna nemčija, .... Ni da ni.
Vedno se obljubi raj za "zatirane delavce" konča z zaprtjem meje, da ti isti delavci ebi pobegnili iz raja.
Tako se bo (pinovno) koncalo prinas, če mji sodržavljani kdaj izvolijo Levico na oblast...."

Laž in manipulacija.
Z jugo pasošom preštopala velik del zahodne evrope, doživela pa tudi vzhodno nemčijo, tako da to lahko nakladaš komu drugemu oz. tistim, ki jih tedaj še ni bilo.
K meni/nam pa hodil folk iz zda, nizozemske, nemčije, švedske, avstralijw, ni da ni... in niso mogli verjet, kako kul imamo tle (ker so njih tud pital s 'komunizmom' ki da je tle).
zeus-zengg
# 09.09.2018 ob 13:28
Severna Koreja: Sedem desetletij, trije voditelji, ena ideologija
-----
ZDA - sedem desetletij , en kup nesposobnih voditeljev , ena skrajno kapitalistčna idelogija - vendar za razliko severni korejci uživajo zdravo hrano , američani pa gensko spremenjene hamburgerje ....
firtoh
# 09.09.2018 ob 12:55
BAD
V kateri državi živiš?
rubin
# 09.09.2018 ob 11:51
Kitajska ma to dobro, da so veliki naravni viri v državni lasti. To bi trebalo tut pri nas, in dat v koncesije za deset do trideset let, po zgledu Postojnjske jame in batagela. Nihče ni ustvaril narave da bi služil na njej rento!
Bivši uporabnik
# 09.09.2018 ob 16:24
tisto niso bili niti ljudje...ampak Batistini krvoloki,ki so ljudi klali,jim nohte trgali,oči izkopavali...
To si moral brati zapisnike revolucionarjev, kaj so počeli ujetnikom. Sicer pa toliko o "človeški plati". Nekdo, ki je tvoj ideološki nasprotnik, kar naenkrat ni več človek. Super.
------------------------
he,he...

ti kar neki...bluziš...nepovezano...
Bivši uporabnik
# 09.09.2018 ob 15:56
A ne da.... Zmeni se s seboj ..
------------------
he,he...saj sem mu že jaz rekel,da se pogovarja sam s sabo in najde na vsako izjavo repliko,še na svojo...in,da je zato rojen za politika...hi,hi,hi...
Bivši uporabnik
# 09.09.2018 ob 15:50
@mare...k
in katere 'masovne morilce' sem označil za heroje?

Che Guevarro, ki je lastnoročno pobil nekaj sto ljudi, posredno pa nekaj tisoč.
----------------------
to je ednina,kot prvo,kot drugo pa-
a ti sploh veš kdo so bili tisti,ki so jih v in po kubanski revoluciji pobili Kastrovci?
tisto niso bili niti ljudje...ampak Batistini krvoloki,ki so ljudi klali,jim nohte trgali,oči izkopavali...
sploh pa... kaj sploh poznaš 'pot' Che Guevare?

da pa je Che Guevara heroj pravi 'tri četrt' sveta...

ne more bit 'tri četrt' sveta v zmoti...
še v ZDA ga imajo mnogi za heroja...
zeus-zengg
# 09.09.2018 ob 15:48
BarakOrkbama
poglej enkrat na stvari iz ČLOVEŠKEGA VIDIKA..
Halo? Ti si tisti, ki trdi, da je popolnoma isto, če si z orožjem in silo prisiljen v to, da ostaneš v državi in to, da lahko kadarkoli odideš.
------------
Težko se je pogovarjati človekom , ki istočasno kritizira nedotakljivost državnih meja , istočasno pa bi takoj pozdravil ameriške vize in stroga preverjanja na mejah , in ki istočasno zagovarja svobodo kapitala , na drugi stani pa zagovarja ameriške carine . Torej kar je kapitalistično je lepo , kar pa socialistično je slabo . Saj res smrtna kazev v USA je kull , v Kitajski pa beeeed .. A ne da.... Zmeni se s seboj ...
zeus-zengg
# 09.09.2018 ob 14:58
Česa? A da ne moraš živeti na račun ostalih? Po mojem jim je še kako jasno. Niso tako zaplankani kot nekateri pri nas.
--------
na račun ostalih vedno živijo kapitalisti , ki dobičke prisvajajo , delavce smatrajo za strošek , izgube pa podržavijo ali jih izničijo preko stečajev . Pa kaj je zdaj to - ali nekateri res mislite da smo sesali ,,vesla ,, in da ne vemo kako se svet obrača - malo spoštovanja prosim ... ?
Bivši uporabnik
# 09.09.2018 ob 14:27
Ja je kar napor o tam. Vseeno pa te noben ne sili v to in odideš lahko kadarkoli na katerikoli konec sveta, za razliko od dejanske ječe Severne Koreje, kjer ne moraš oditi iz dežave.
------------------------
seveda lahko grejo...samo,ko pridejo nazaj se jim zlahka zgodi,da je na njihovem delovnem mestu kdo drug...
zato hodijo na dopust enkrat na pet let...in to v strahu kaj bo ko pridejo nazaj...
oliva
# 09.09.2018 ob 13:45
Danes je zgleda 'desni admin' (dopoldne), ker tle se lohk piše in celo v ospredju je 'novica' (nič novega sicer), medtem ko pa pri švedskih desničarjih pa že par ur niso spustili nobenega novega posta. ;o)))
ti-ne
# 09.09.2018 ob 12:20
sirius

# 09.09.2018 ob 12:08
Prijavi neprimerno vsebino 7up
še enkrat bom ponovil, skušaj zbrati na kup 300.000 revnih Slovencev, stopiti pred njih in jim razlagati o relativni revščini. Upam, da imaš dovolj hitre noge.

######
Revščina je relativen pojem. Tristo tisoč revnih v Sloveniji je hud problem Slovenije ampak naši revni bi v Koreji bili visok srednji razred. Torej, neprimerljivo.
sirius
# 09.09.2018 ob 11:44
karambo
glas razuma.
masster
# 09.09.2018 ob 11:38
nevem pa zakaj bežijo ljudje iz demokacije...
božo1
# 09.09.2018 ob 11:10
Naročeni članki z namenom?! Tudi Videmšek v Sobotni prilogi v enosmerni interpretaciji. Zanimivih ideologij je še kar nekaj. Ali lahko pričakujemo še kaj npr. iz Južne Afrike ali Saudove Arabije?
VKokielov
# 09.09.2018 ob 10:45
@sirius človek je pokazal na pomankljivost in zavajanje statističnih podatkov. Zakaj ga obtožuješ brezsrčnosti?

Tisti pravi revni največ trpijo ko njihovo revnost statistika trpa v isto košaro z ljudmi ki živijo ok
gozdar1
# 09.09.2018 ob 10:39
@sirius
Sploh če primerjaš primejaš ukrajno s poljsko državo , ki je štartala iz podobnega izhodišča samo, da ni bila še nadaljnjih 20 let ruski satelit.
VKokielov
# 09.09.2018 ob 10:18
@Jan Oz
Zakaj vojska in partija v SK ima vse medtem ko ti svobodni ljudje nimajo nič?

Mar ni nemoralno lačnemu človeku ki živi v novodobnem fevdalizmu govorit "Lačen si ampak srečen, Bog naj bo z tabo" medtem ko vzdrževatelj njegove lakote ima morda malo ampak 100x več od njega?!

Če bi vse bili enako lačni jih ne bi nihče dotikal. Vidi pod naslovom "Amish" v ZDA.

Vendar v tem primeru dvomim, da bi vojska sploh obstajala, ne da ima denarja za jedrsko bombo dokler ljudstvo gine od lakote.
sirius
# 09.09.2018 ob 10:05
Repec
Daj no daj Repec, zate je svet samo črn ali pa bel. Ob takem poenostavljanju pa ostane človek res brez besed.
aparat-čik
# 09.09.2018 ob 09:50
Severna Koreja = prihodnost človeštva. Če bo število prebivalstva še naprej naraščalo...
Bivši uporabnik
# 09.09.2018 ob 09:47
Zanimivo je, da se kljub temu, da smo v sloveniji ljudje relativno dobro izobraženi in obveščeni, najdejo ljudje, ki trdijo, da je poročanje o slabem stanju življenja severnih korejcev le propaganda in laž.
Hijena
# 09.09.2018 ob 09:33
@ Repec
# 09.09.2018 ob 09:03
Pod katerimi kriteriji si Jugoslavijo uvrstil na svoj seznam? Očitno posplošuješ stvari in pišeš provokativno...pa še Kuba, ki je zaradi izolacije s strani ZDA postala revna in ne zaradi tega, ker bi Kastro to želel
Bivši uporabnik
# 09.09.2018 ob 15:26
Mene pa bolj zanima, zakaj od mene zahtevaš, da gledam na človeško plat stvari, sam pa označuješ masovne morilce za heroje.
-------------
saj ne zahtevam...
samo pravim ,da 'enkrat' poglej...

in katere 'masovne morilce' sem označil za heroje?
zeus-zengg
# 09.09.2018 ob 14:59
Nikolaj
Kim Džon Un je oseba, ki ima krvave roke.
--------------
in kje si se to na pamet naučil ?
Kazalo