Uredniški izbor
122 držav članic OZN-a je letos 7. julija sprejelo Pogodbo o prepovedi jedrskega orožja (PPJO), s katero štiri petine članic OZN-a želijo dati nov zagon procesu odpravljanja jedrskega orožja. Foto: Reuters
Papež Frančišek je drugače od slovenskih politikov glasovanje v OZN-u označil za zgodovinsko. Foto: Reuters
       Slovenija ne bo pristopila k Pogodbi o prepovedi jedrskega orožja, ker njeno besedilo ni skladno z našimi mednarodnimi zavezami (Pogodba o neširjenju jedrskega orožja (NPT) in zavezniškimi povezavami. Poleg tega spodkopava NPT kot temeljno pogodbo na tem področju, ki v svojem 6. členu predvideva pogajanja v dobri veri o ukrepih za razoroževanje in njegovo prepoved pod učinkovitim mednarodnim nadzorom. Če bi bili besedili v neskladju, naj bi se upoštevala Pogodba o prepovedi, ne NPT, katere pogodbenica je Slovenija.       
 Pojasnilo MZZ, zakaj Slovenija ni med podpisnicami pogodbe o prepovedi jedrskega orožja.

Dodaj v

Zakaj Slovenija (še) ni za prepoved jedrskega orožja?

Med glavnimi promotorji pogodbe o prepovedi jedrskega orožja je Vatikan
21. november 2017 ob 10:49
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zaradi prizadevanj za prepoved jedrskega orožja je organizacija ICAN prejela Nobelovo nagrado za mir. Slovenska politika pa na drugi strani še naprej ni naklonjena pogodbi o prepovedi jedrskega orožja, ki so jo letos poleti podprle štiri petine članic OZN-a.

122 držav članic OZN-a je letos 7. julija sprejelo Pogodbo o prepovedi jedrskega orožja (PPJO), s katero štiri petine članic OZN-a želijo dati nov zagon procesu odpravljanja jedrskega orožja, ki je na mednarodni ravni ustavljen že skoraj 20 let. Slovenija se je tako kot druge članice zavezništva Nato odločila, da pogodbe ne podpre oz. niti ne glasuje o njej.

Velik del slovenske javnosti je bil ob tem presenečen ali celo ogorčen zaradi takšne slovenske zunanjepolitične usmeritve. Prizadevanja za prepoved jedrskega orožja pa so doživela priznanje s podelitvijo Nobelove nagrade za mir organizaciji ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), ki si je deset let prizadevala za sprejetje te pogodbe na ravni OZN-a.

Skoraj sočasno s podelitvijo Nobelove nagrade aktivistom za prepoved jedrskega orožja se je v Sloveniji začelo podpisovanje peticije, pobudo je dal Mirovni Inštitut, za pristop Slovenije k pogodbi o prepovedi jedrskega orožja.

Neža Kogovšek Šalamon z Mirovnega inštituta je za MMC pojasnila, da je peticijo do zdaj podpisalo nekaj več kot 1.300 posameznikov, predsedniku vlade Miru Cerarju pa jo nameravajo predati v prihodnjih mesecih.

Tudi predsednik Pahor ni za prepoved
Zakaj Slovenija ne želi podpreti prizadevanj za prepoved jedrskega orožja, so nekateri slovenski politiki pojasnjevali v preteklih mesecih. Novi stari predsednik republike Borut Pahor je tako na soočenju pred drugim krogom volitev na TV Slovenija povedal, da sam ni za podpis pogodbe o prepovedi jedrskega orožja, ker je Slovenija članica zveze Nato in ker nobena država zveze Nato ni podpisala pogodbe o prepovedi. "Ker ostaja jedrska doktrina del te alianse," je dejal.

Premier Miro Cerar je ob gostovanju na 72. zasedanju Generalne skupščine ZN-a v New Yorku po takratnem poročanju medijev dejal, da vlada in tudi sam podpirata jedrsko razorožitev. Toda omenjena pogodba je v določenih vsebinah preveč "radikalna in nerealna." "Mi si prizadevamo za odstranjevanje jedrskega orožja, za razorožitev jedrskih velesil, ker je to huda grožnja človeštvu. Slovenija bo na tej poti vztrajala, seveda pa moramo to delati premišljeno in ne z nekimi ad hoc akcijami, ki so vnaprej obsojene na neuspeh in pri katerih gre bolj za neko promocijo stališč," je tedaj pojasnil Cerar in dodal, da je pogodba nesmiselna, če pri tem ne sodelujejo nosilke jedrskega oboroževanja.

Kakšno je uradno stališče Slovenije?
Na MZZ-ju pojasnjujejo, da je Slovenija zavezana vsem sklenjenim neširitvenim in razorožitvenim pogodbam in konvencijam s področja jedrske oborožitve ter spodbuja njihovo univerzalizacijo. "Svet brez jedrskega orožja je skupni cilj večine držav, razlike med stališči so v načinu, kako doseči ta cilj," so zapisali na MZZ-ju.

Slovenija se po njihovih navedbah zavzema za postopno razoroževanje na podlagi izvajanja pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT), "saj je treba pred prepovedjo jedrskega orožja zagotoviti ustrezne tehnične pogoje." "Pri tem gre primarno za zagotovitev prepovedi jedrskih poskusov, vzpostavitev načina verifikacije jedrskega razoroževanja in doseg dogovora o omejitvi proizvodnje cepljivih snovi za jedrsko orožje. Ravno tako pomembna je zagotovitev ustreznih varnostnih pogojev, npr. ustavitev jedrskega in balističnega programa v Severni Koreji ter onemogočenje prehoda delov za jedrsko orožje v roke nedržavnih akterjev, teroristov," dodajajo.

Jedrsko orožje namenjeno obrambi
Slovenija je tudi članica Nata, jedrsko orožje pa je v Natovem strateškem konceptu del zmogljivosti za odvračanje in obrambo. "Nato je zavezan vzpostavitvi pogojev, ki bodo omogočili svet brez jedrskega orožja skladno z NPT na način, ki bo v podporo mednarodni stabilnosti in po principu nezmanjšane varnosti za vse," poudarjajo na MZZ-ju.

Slovenija ne bo pristopila k pogodbi
Slovenija ne bo pristopila k Pogodbi o prepovedi jedrskega orožja, ker njeno besedilo, kot pravijo na MZZ-ju ni skladno z našimi mednarodnimi zavezami (NPT) in zavezniškimi povezavami: "Poleg tega spodkopava NPT kot temeljno pogodbo na tem področju, ki v svojem 6. členu predvideva pogajanja v dobri veri o ukrepih za razoroževanje in njegovo prepoved pod učinkovitim mednarodnim nadzorom. Če bi bili besedili v neskladju, naj bi se upoštevala Pogodba o prepovedi, ne NPT, katere pogodbenica je Slovenija."

Pogodba o prepovedi jedrskega orožja prav tako ne upošteva postopnega pristopa k jedrskemu razoroževanju, ki ga zagovarja Slovenija in ki bi pomagal zagotoviti tehnično podlago za razorožitev. "Pogodba ne vzpostavlja verifikacijskega režima, kar je predvideno že v NPT-ju. Ravno tako pogodba ne upošteva trenutne varnostne situacije (Severna Koreja, terorizem) ter ne upošteva stališč držav, ki posedujejo jedrsko orožje," še pojasnjujejo.

Najbolj aktiven je Vatikan
Pogodbo o prepovedi jedrskega orožja so do zdaj ratificirale le tri države, Gvajana, Tajska in Vatikan, ki ni polnopravni član Združenih narodov, temveč ima status "stalnega opazovalca s širšimi pooblastili." To pomeni, da lahko sodeluje pri pogajanjih o pogodbah, vendar po navadi nima pravice glasovati.

Zaradi aktivnega sodelovanja pri pogajanjih o omenjeni pogodbi so Vatikanu prvič dopustili, da glasuje kot polnopravni član OZN-a, kar so v Vatikanu označili kot svojevrsten mejnik. Vatikan pa nadaljuje svoja prizadevanja za promocijo pogodbe in je pred dobrim tednom celo gostil dvodnevno konferenco o možnostih za svet brez jedrskega orožja, ki so se je udeležili tudi predstavniki ZDA in Rusije, med govorniki pa je bila tudi namestnica generalnega sekretarja zveze Nato Rose Gottemoeller, ki je po poročanju tiskovne agencije CNA povedala, da imajo Nato in njegove zaveznice dolgo zgodovino naporov za zmanjšanje količin jedrskega orožja po svetu in da so od konca hladne vojne Nato zaveznice zmanjšale skupen arzenal jedrskega orožja za kar devetdeset odstotkov.

Udeležence konference je nagovoril tudi papež Frančišek, ki je med drugim dejal, da "zdravi realizem še naprej sveti z lučjo upanja na naš nemirni svet." "V zadnjem času, na primer v zgodovinskem glasovanju pri Združenih narodih, je večina članov mednarodne skupnosti ugotovila, da jedrsko orožje ni samo nemoralno, temveč ga je treba obravnavati tudi kot nezakonito sredstvo vojskovanja. Ta sklep je zapolnil pomembno pravno praznino, tako kot mednarodne konvencije izrecno prepovedujejo kemično orožje, biološko orožje, protipehotne mine in kasetne bombe. Še pomembnejše je dejstvo, da je to predvsem rezultat 'človekoljubne pobude', ki jo podpira pomembno zavezništvo med civilno družbo, državami, mednarodnimi organizacijami, cerkvami, akademijami in skupinami strokovnjakov," je sodelujočim na konferenci še pojasnil papež Frančišek.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
Taktobo
# 21.11.2017 ob 10:58
Zatoker smo v NAtu in moramo slediti njegovi doktrini iz sredine prejšnjega stoletja.
Bivši uporabnik
# 21.11.2017 ob 11:01
Te poskusi prepovedi jedrskega orožja so kot da bi Indijanci imeli debato o tem ali naj prepovejo puške. Države, ki orožje imajo, bodo pač vedno proti in ostale države OZN ne moremo narediti prav nič.
Prismuknjen
# 21.11.2017 ob 10:56
Nimamo jajc.
opat
# 21.11.2017 ob 11:05
Nekomu lezemo nekam.
Yeah sure
# 21.11.2017 ob 11:08
Jedrsko orožje je edini garant globalnega miru. Zakaj hladna vojna ni izbruhnila v vročo (spopad med vzhodom in zahodom s klasičnim orožjem bi bil daleč največji pokol v zgodovini človeka, v primerjavi s katerim bi druga svetovna vojna izgledala kot otroško kreganje za igračo)? Zakaj? Ker so se šefi na obeh straneh bali edinega, kar jih lahko ogrozi - jedrskega napada nase z druge strani. Samo zato.

Zakaj med Indijo in Pakistanom ni več vojn (po tem, ko sta obe pridobili jedrsko orožje)?
Zakaj Izraela Arabci več ne napadajo (odkar ima nuke)?
5tane
# 21.11.2017 ob 11:05
Ker ga nimamo in tudi če bi rekli svetu, da se ga morajo odreči, itak ne bi bilo nobenega efekta.
johndeer
# 21.11.2017 ob 10:54
Pozabili so nam prišepnit...
junkmail
# 21.11.2017 ob 11:05
Prepoved jedrskega orožja je nemogoč dogodek.
Ramus
# 21.11.2017 ob 11:19
Zakaj Slovenija (še) ni za prepoved jedrskega orožja?

Ker hlapci ne smejo imeti mnenja,...
hexen
# 21.11.2017 ob 11:24
Ven iz NATO!
Bivši uporabnik
# 21.11.2017 ob 12:12
Kakšno je uradno stališče Slovenije?

Tako, kot ukažejo Američani, NATO in EU.
Menda, da ne bomo imeli lastnega?!
KovacevaKobila
# 21.11.2017 ob 11:21
Te poskusi prepovedi jedrskega orožja so kot da bi Indijanci imeli debato o tem ali naj prepovejo puške. Države, ki orožje imajo, bodo pač vedno proti in ostale države OZN ne moremo narediti prav nič.

S tem ste lepo povedali, kdo je v resnici tisti, ki se noče razorožit ... oz. kdo je tisti, ki predstavlja dejansko varnostno grožnjo za svet. Naši 'zavezniki'.

Pa še to: grem stavit, da je v preteklosti kar nekaj ljudi reklo: 'Tisti, ki furajo suženjstvo, bodo vedno pač proti ukinitivi slednjega in mi ne moremo narediti prav nič' ... ali: 'Tisti, ki ženskam ne dovolijo volit, bodo vedno pač proti in mi ne moremo narediti prav nič'.

Ta vaša 'tako pač je' mentaliteta je točno to, na kar oblastniki računajo.
damjannoo
# 21.11.2017 ob 12:02
Hlapci smo
kolkrkaplc
# 21.11.2017 ob 11:08
Ker je Slovenija članica Nata, ne more prepovedati jedrskega orožja, ker Nato ga ima.
Tako ga lahko Nato prepelje čez slovensko ozemlje oz. ga iz Slovenije lahko izstreli.
oliva
# 21.11.2017 ob 11:42
Pa čeprav se nas ne bo oz. ne bi slišalo, je prav zavzeti stališče proti.
ZA mir.

Da za takšno ni jajc...

In kot so eni že napisali: če mora bit in je garant za obrambo in celo mir, čemu ga potem eni pa ne smejo imet? In kot da prav ti najbolj ogrožajo svet in svetovni mir...

Jaz sem proti.
"Moji" neizvoljeni poslanci so za, jaz Oseba sem pa proti.
fritaja
# 21.11.2017 ob 11:29
Jedrsko orožje služi za obrambo

Torej S. Koreja nima pravice do obrambe?
gesan
# 21.11.2017 ob 11:23
junkmail
# 21.11.2017 ob 11:05
Prepoved jedrskega orožja je nemogoč dogodek.
...................................
Zakaj ga potem prepovedujejo "drugim"?
SamoRes
# 21.11.2017 ob 11:20
Kar tesno je pri srcu Slovencu, ki mora prenašat ta hlapčevska ponižanja. Pahor je pa še izvoljen za taka stališča.
Manjšina tistih, ki nasprotujemo Natu in klečeplazenju ima sicer čisto vest, ni nas pa še dovolj, da kaj spremenimo.
zeus.zeng
# 21.11.2017 ob 12:03
RJslo
V Belem mestu komaj čakajo na podobne predloge...
---------------------
v ,,Prusklju,, pa komaj čakajo na tebi podobne , da bodo za nekaj ,, ravnih kumaric,, prodali celotno ozemlje bivše Juge . Izdajalcev tukaj res kar mrgoli kot ščurkov ...
šurda
# 21.11.2017 ob 11:27
ZAKAJ ?? zato, ker to ne dovoli " gazda" to pa so
seveda ZDA država, ki je EDINA do sedaj uporabila
jedrsko orožje na Japonskem, Hirošima in Nagasaki !
Atomsk
# 21.11.2017 ob 11:25
Za začetek bi lahko začeli npr. z Bližnjim Vzhodom in ga razglasili za "jedrskega orožja prosto ozemlje" - kar, mimogrede, predlaga tudi Iran (medtem ko ZDA ter Izrael odločno nasprotujeta temu predlogu).
el CARTEL
# 21.11.2017 ob 11:24
zakaj ni za prepoved?
ker je članica NATA. in gospodarji niso za prepoved.
enostavno

Jedrsko orožje namenjeno obrambi

a koreja ga alahko iam za obrambo? pa je manj držav bombardirala kot NATO v zadnjih 50 letih
gesan
# 21.11.2017 ob 11:21
in na ukaz!
gesan
# 21.11.2017 ob 11:21
Zakaj Slovenija (še) ni za prepoved jedrskega orožja?
........................................
ZA to ker je pod diktatom vplivnejših in bogatih!
Naši so pa njihovi hišni ljubljenčki, po potrebi seveda!
KovacevaKobila
# 21.11.2017 ob 11:50
...kako bomo pa vesoljce potolkli, ko nas napadejo? Z žegnano vodo?

Poslali bomo Donalda, da izvede 'the art of the deal'. V petih minutah bodo vesoljci kriče zapustili planet. Legenda o pomarančni glavi, ki je strla superiorno inteligenco z rafali presunljivo nesmiselnih izjav, pa se bo razširila po galaksiji.
oliva
# 21.11.2017 ob 11:49
@KovačevaKobila:
"[...]
Pa še to: grem stavit, da je v preteklosti kar nekaj ljudi reklo: 'Tisti, ki furajo suženjstvo, bodo vedno pač proti ukinitivi slednjega in mi ne moremo narediti prav nič' ... ali: 'Tisti, ki ženskam ne dovolijo volit, bodo vedno pač proti in mi ne moremo narediti prav nič'.

Ta vaša 'tako pač je' mentaliteta je točno to, na kar oblastniki računajo."

Točno tako.
generacija56
# 21.11.2017 ob 11:46
Hlapci NIKOLI ne glasujejo proti svojemu gospodarju!
Malo si poglejte oguljena kolena naših politikov in raziščite v kateri ambasadi se parket najbolj sveti...
GORILA
# 21.11.2017 ob 11:32
Zakaj med Indijo in Pakistanom ni več vojn (po tem, ko sta obe pridobili jedrsko orožje)?
Zakaj Izraela Arabci več ne napadajo (odkar ima nuke)?


Logično! Zato se pa tudi ZDA in S. Koreja ne napadata več!
KLIPAN
# 21.11.2017 ob 11:29
Zato, ker nismo neodvisni in samostojni.
tone7
# 21.11.2017 ob 11:20
Nismo kredibilna in samostojna država, da bi sami sprejemali odločitve. Za nas velja le to kar nam dovolijo gospodarji v NATU ali Bruslu. Tako pač je v praksi in se nehajmo sprenevedati. Sami smo to želeli
zeus.zeng
# 21.11.2017 ob 11:59
122 držav članic OZN-a je letos 7. julija sprejelo Pogodbo o prepovedi jedrskega orožja (PPJO), s katero štiri petine članic OZN-a želijo dati nov zagon procesu odpravljanja jedrskega orožja. Slovenija se je tako kot druge članice zavezništva Nato odločila, da pogodbe ne podpre oz. niti ne glasuje o njej.
-----------------
slovenci smo od trenutka ko smo zbežali z juge izgubljali del po del samostojnosti . Odprli smo meje , odpravili carine , SDK , ukinili svojo valuto se včlanili v agresivni NATO , ter razprodali svoje premoženje . Jasno je seveda da bomo glasovali za tisto kar se nam naroči - koga to sploh še čudi ... niti sliučajno pa ne bomo posnemali upornike recimo v Judenburgu ....
GORILA
# 21.11.2017 ob 11:54
@generacija56
Malo si poglejte oguljena kolena naših politikov in raziščite v kateri ambasadi se parket najbolj sveti...
...pred desetimi leti se je najbolj svetil finski parket!
Bivši uporabnik
# 21.11.2017 ob 11:09
Novi stari predsednik republike Borut Pahor... se, kot vemo, zelo zavzema za suverenost Slovenije. Novi stari :))
nonparel
# 21.11.2017 ob 11:20
Brez jedrskega orožja se v vojnah človeštvo ne bi nikoli popolnoma iztrebilo. Z jedrskim orožjem se enkrat sigurno bo. To je samo še vprašanje časa.
Skrbi pa me za zdravje tistih, ki trdite da je jedrsko orožje, orožje miru.
crtomirjansa
# 21.11.2017 ob 11:06
Ker nam ne dovolijo?
luckyss
# 21.11.2017 ob 17:14
Brezvezen članek in naši odzivi nanj...
Smo hlapčki...kot je Cankar povedal..Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan
O naših politikih pa tokrat ne bom izgubljal besed, da ne bom spet kazensko ovaden...
sempetrc
# 21.11.2017 ob 15:42
ker ga neke nam prijateljske države "izvažajo" po svetu.
Ave Me!
# 21.11.2017 ob 13:35
Zato ker...."Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje!".
ala-persk
# 21.11.2017 ob 12:44
A to nas je kdo prašal,če ga lahko imajo?
AM
# 21.11.2017 ob 11:37
NAši politi so čisto zatajili !
bob
# 21.11.2017 ob 11:16
Zakaj Slovenija (še) ni za prepoved jedrskega orožja?

Moramo ga najprej razvit, nato preizkusit, potem pa še malo grozit z njim. Šele nato podpišemo in zmanjšamo količino zastarelega arzenala in povečamo rahlo število novejših konic.
Butale.press
# 21.11.2017 ob 17:58
Slovenija se je tako kot druge članice zavezništva Nato odločila, da pogodbe ne podpre oz. niti ne glasuje o njej.

Ha ha ha ha.... Seveda mi o čem sami odločamo, razen o barvi wc papirja.... Smo le Vazali Američanom, od tega pa nimamo popolnoma 0... Narod je proti, nekdo pa glasuje drugače, kako to pojasnit nam občanom,ki imamo drugačne zahteve, kot Gringosi preko luže...
Hud Hren
# 21.11.2017 ob 16:11
50. let programa Fulbright med Slovenijo in ZDA
http://janezplatise.blogspot.si/2015/06/veleposlanik-zda-v-sloveniji-brent.html

United States and Allies Protest U.N. Talks to Ban Nuclear Weapons
https://www.nytimes.com/2017/03/27/world/americas/un-nuclear-weapons-talks.html

EU's Infowar On Russia - Putting In Place A Totalitarian Media Regime And Speech Control
http://blogengine.hellevig.net/post/2016/12/16/EUs-Infowar-On-Russia-Putting-In-Place-A-Totalitarian-Media-Regime-And-Speech-Control.aspx#_edn1
Hud Hren
# 21.11.2017 ob 15:54
Kakšno je uradno stališče Slovenije?[

Takšno kot stališče ZDA !
United States and Allies Protest U.N. Talks to Ban Nuclear Weapons
Obrazi pete kolone.
Iz [b]50. let programa Fulbright med Slovenijo in ZDA
"Med njimi so sedanji predsednik RS in nekdanji predsednik vlade Borut Pahor, sedanji predsednik vlade dr. Miro Cerar, dr. Janez Potočnik, Franc Bogovič in Ivo Vajgl."

EU je vedno bila projekt Ameriške CIA.
The European Union always was a CIA project, as Brexiteers discover
KovacevaKobila
# 21.11.2017 ob 12:57
V sosednji novici beremo, da je Rusija zaznala 986-krat višjo radioaktivnost, a zanika nesrečo. Višjo radioktivnost so že zaznali v celi Evropi.

Še malo ‘varnosti’, ki ga prinaša kopičenje nuklearnih kapacitet.
GORILA
# 21.11.2017 ob 11:39
...kako bomo pa vesoljce potolkli, ko nas napadejo? Z žegnano vodo?
Adder
# 21.11.2017 ob 11:35
Prepovedovanje jedrskega orožja je približno tako kot pri Butalcih, ki so ob cesti v Butale postavili tablo z napisom "Vstop Turkom strogo prepovedan!"
mirror
# 21.11.2017 ob 11:00
Zakaj še ni? Smešno vprašanje. Koliko opominov smo že dobili, ker naša država po treh ali več letih ni uvedla v svojo zakonodajo tiste sklepe iz evropskega parlamenta. Ali je naša država proti jedrskem oboroževanju ali ne, sploh ni pomembno za cel svet. Samo premajhni in brez vpliva.
nonparel
# 21.11.2017 ob 13:27
@Homer
Killaryinega besa? Verjetno si mislil Trumpovega.
Bivši uporabnik
# 21.11.2017 ob 13:10
Ker smo pudeljčki Združenih držav Amerike in nas je strah Killaryinega besa, ki se nam lahko dogodi, če ne bomo pridni.
Kazalo