Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 43 glasov Ocenite to novico!
ICAN
ICAN sestavljajo nevladne organizacije iz okoli sto držav. Foto: Reuters
Eksplozija atomske bombe
Julija letos je 122 držav sprejelo pogodbo o prepovedi jedrskega orožja, a med podpisnicami ni nobene izmed držav z jedrskim orožjem, prav tako je niso podpisale članice Nata, vključno s Slovenijo. Foto: EPA
ICAN
Izvršna direktorica ICAN-a Beatrice Fihn po razglasitvi Nobelove nagrade. Foto: Reuters
Berit Reiss-Andersen
Dobitnika je razglasila Berit Reiss-Andersen, predsednica norveškega Nobelovega odbora. Foto: Reuters
Raketa
Nobelov odbor je pozval jedrske države k pogajanjem, na katerih bi se dogovorili za postopno uničenje 15.000 jedrskih konic, ki obstajajo na svetu. Foto: EPA
VIDEO
Nobelova nagrada za mir a...
VIDEO
Nobelova nagrada Mednarod...

Dodaj v

Nobelova nagrada za mir kampanji za jedrsko razoroževanje ICAN

Lani je nagrado prejel kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos
6. oktober 2017 ob 11:07,
zadnji poseg: 6. oktober 2017 ob 17:00
Oslo - MMC RTV SLO, STA, Reuters

Nobelova nagrada za mir gre letos v roke Mednarodni kampanji za jedrsko razoroževanje (ICAN), ki jo sestavlja skupnost nevladnih organizacij iz okoli sto držav.

Petčlanski norveški Nobelov odbor, ki ga imenuje norveški parlament, je odločitev pojasnil z besedami, da ICAN predstavlja vodilnega igralca civilne družbe v prizadevanjih za prepoved jedrskega orožja. "ICAN-ova prizadevanja za svet brez jedrskega orožja so v preteklih letih dobila nov zagon in novo moč. ICAN si močno prizadeva tudi za ozaveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe tega orožja," je sporočil odbor, ki je ob razglasitvi tudi poudaril, da so nujni koraki k postopnemu uničenju 15.000 jedrskih konic, kolikor jih obstaja na svetu. "Živimo v svetu, v katerem strah pred uporabo jedrskega orožja že dolgo ni bil tako velik," je dodala predsednica Nobelovega odbora Berit Reiss-Andersen.

ICAN je vzniknil v Avstraliji, uradno pa je začel delovati na Dunaju leta 2007. Danes ima sedež v Ženevi. Izvršna direktorica kampanje Beatrice Fihn je v prvem odzivu dejala, da je "vzhičena". "Nobelova nagrada pomeni priznanje za naše dolgoletno delo. Posebej moram omeniti "hibakuše", Japonce, ki so preživeli jedrski bombi leta 1945. Nagrado bomo izkoristili za pritisk na države, naj končno podpišejo in ratificirajo pogodbo o prepovedi jedrskega orožja." Med partnerskimi organizacijami ICAN-a ni nobene iz Slovenije.

Nobelovo nagrado je v preteklosti prejelo že 19 posameznikov in organizacij, ki so bili povezani za omejitev uporabe orožja oziroma njegov nadzor. Julija letos je 122 držav sprejelo pogodbo o prepovedi jedrskega orožja, a med podpisnicami ni nobene izmed držav, ki uradno posedujejo jedrsko orožje, torej stalnih članic Varnostnega sveta ZN-a ZDA, Rusije, Kitajske, Velike Britanije in Francije, pa tudi Indije, Pakistana in Severne Koreje. Med državami, ki imajo jedrsko orožje, je tudi Izrael, ki pa tega uradno ne priznava, kot tudi niti ne zanika. Med državami podpisnicami pogodbe o prepovedi jedrskega orožja prav tako ni članic zveze Nato, vključno s Slovenijo. Celo Japonska je bojkotirala pogajanja o sporazumu.

ZN: Dobro znamenje
Tiskovna predstavnica ZN-a Alessandra Vellucci je v Ženevi dejala, da je podelitev nagrade ICAN-u "dobro znamenje, da bo pogodbo o prepovedi jedrskega orožja podpisalo še več držav in da bo ratificirana", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

EU: Zavezani svetu brez jedrskega orožja
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherini je po dodelitvi nagrade izpostavila zavezanost Unije svetu brez jedrskega orožja. Dodala je, da si EU stalno prizadeva za polno uresničevanje pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT), za uveljavitev pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT) in za mirno politično rešitev za dosego denuklearizacije Korejskega polotoka. Velika večina držav EU-ja je sicer nasprotovala sporazumu o prepovedi jedrskega orožja.

Tudi EU je prejemnik Nobelove nagrade za mir. Prejel jo je leta 2012, in sicer za spodbujanje miru, demokracije in človekovih pravic v Evropi.

Rusija in Nato hladna
Rusija se je na odločitev o Nobelovem nagrajencu odzvala zadržano. Tiskovni predstavnik Kremlja je v odzivu poudaril, da je Rusija "odgovorna članica jedrskega kluba", in ponovil stališče ruskega predsednika Vladimirja Putina, da je jedrsko ravnovesje pomembno za mednarodno varnost.

Kot medtem poročajo tuje tiskovne agencije, je odziv zveze Nato, ki ima tri članice z jedrskim orožjem (ZDA, Velika Britanija, Francija), leden. Kot je poudarilo zavezništvo, je treba v prizadevanjih za odpravo jedrskega orožja upoštevati "realne okoliščine" svetovne varnosti.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je sicer pozdravil pozornost, ki jo je Nobelov odbor z nagrado posvetil jedrskemu razoroževanju, a je za julijski sporazum o prepovedi jedrskega orožja dejal, da ogroža dolgoleten napredek na področju neširjenja jedrskega orožja.

MZZ: Za postopno jedrsko razoroževanje
V odzivu na podelitev nagrade je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) poudarilo, da ceni prizadevanja kampanje za svet brez jedrskega orožja. Z ministrstva so sporočili, da se Slovenija tako kot ICAN zavzema za svet brez jedrskega orožja, a za postopno razoroževanje na podlagi izvajanja pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT).

"V postopnem procesu jedrskega razoroževanja identificiramo konkretne, praktične, transparentne ukrepe (kot npr. prepoved jedrskih poskusov, zagotovitev načina verifikacije jedrskega razoroževanja, dogovor o omejitvi proizvodnje cepljivih snovi za jedrsko orožje), ki bi pomagali graditi zaupanje in postopno omogočali jedrsko razoroževanje, ki bo učinkovito, nepovratno, preverljivo in univerzalno," so sporočil na MZZ-ju.

Cerar: Sporazum je populistično všečen
Spomnimo, premier Miro Cerar je na pozive Levice, naj vlada pristopi k sporazumu o prepovedi jedrskega orožja, septembra odgovoril, da je sporazum morda populistično všečen, vendar ne more imeti nekih realnih posledic.

Današnja dodelitev Nobelove nagrade po mnenju Levice dokazuje, da je bil Cerarjev odziv neprimeren. "V Levici smo prepričani, da bi morala Slovenija spremeniti stališče in k sporazumu pristopiti nemudoma. S tem bi podprla prizadevanja več kot polovice svetovnega prebivalstva za ustavitev širjenja jedrskega orožja, po drugi strani bi se zavezala, da Natovo jedrsko orožje ne bo nikoli nameščeno na našem ozemlju ali uporabljeno v našem imenu," so zapisali v sporočilu za javnost.

V stranki so za prihodnji ponedeljek sklicali nujno sejo odbora DZ-ja za zunanjo politiko, glede katere pričakujejo, da se je bo udeležil tudi premier in pojasnil, ali ima Slovenija samostojno stališče do uporabe jedrskega orožja.

Nagrada kot odsev časa
"Gre za odsev časa, v katerem živimo. Verjetnost jedrskega spopada prvič po koncu hladne vojne ponovno narašča in v tem kontekstu se je Nobelov odbor odločil, da temu posveti pozornost," je dejal obramboslovec Klemen Grošelj. Nobelov odbor je po njegovem mnenju s to potezo za nekaj časa preusmeril pozornost svetovne javnosti na vprašanje jedrskega oboroževanja oziroma razorožitve.

Glede na to, da je aktualno vprašanje severnokorejskega jedrskega programa, da je intenzivnost modernizacije jedrskih arzenalov po svetu velika in da je z jedrskim orožjem in jedrsko proliferacijo povezanega veliko dogajanja po svetu, odločitev odbora ni presenetljiva. Grošelj je omenil tudi pobude, da bi tudi Nemčija postala jedrska sila.

Miroslav Gregorič kritičen do slovenske vlade
Strokovnjak za jedrsko varnost Miroslav Gregorič je v prvem odzivu na novico o letošnjem Nobelovem nagrajencu za mir izrazil navdušenje. "Bravo, bravo, bravo," je zapisal na družbenem omrežju Twitter.

Kritičen je bil do Slovenije, ki ni podpisala omenjene pogodbe o prepovedi jedrskega orožja. "Kakšen izgovor bo zdaj našla naša vlada, da ne podpiše pogodbe o prepovedi jedrskega orožja? Da so podporniki sami populisti, kot 122 držav, ki so 7. 7. 2017 izglasovale pogodbo in papež z Vatikanom in komite za Nobelove nagrade," je vprašal.

Pester nabor kandidatov
Odbor je letos prejel 318 nominacij, za 215 posameznikov in 103 organizacije. Med nominiranimi so bili med drugim sirske Bele čelade, kongovski zdravnik Denis Mukwege, zaprti savdski bloger Raif Badavi ter žvižgača Julian Assange in Edward Snowden. Neimenovani državljan ZDA je nominiral tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki Severni Koreji odkrito grozi z vojaškim posredovanjem, za njegova prizadevanja za mir z "ideologijo moči". Med kandidati so bili tudi nemška kanclerka Angela Merkel, igralec in glasnik varovanja okolja Leonardo DiCaprio, pokojni britanski glasbenik David Bowie in papež Frančišek. Med vidnejšimi kandidati sta bila tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif in visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini.

Lani nagrada v Kolumbijo
Lani je nagrado prejel kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos za prizadevanja za končanje več kot polstoletne državljanske vojne. Do zdaj najmlajša nobelovka za mir je s 17 leti leta 2014 postala pakistanska borka za pravice otrok Malala Jusafzaj, med preteklimi nagrajenci pa so tudi Martin Luther King, mati Terezija, Nelson Mandela, Theodore Roosevelt in Barack Obama. Med 103 posamezniki, ki so postali Nobelovi lavreati, je le 14 žensk.

Teden Nobelovih nagrajencev
Objave letošnjih nobelovcev so se začele v ponedeljek, ko so sporočili imena nagrajencev za medicino. V torek so razglasili nagrado za izjemne dosežke na področju fizike, v sredo pa dobitnika nagrade za kemijo. V četrtek so razglasili ime nagrajenca za književnost, prihodnji ponedeljek pa bo kot zadnja na vrsti Nobelova nagrada za ekonomijo.

Nobelove nagrade podeljujejo od leta 1901 iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade, letos vredne po devet milijonov švedskih kron oziroma 931.000 evrov, prejeli na tradicionalni slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.

A. P. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Ogroženi
# 06.10.2017 ob 11:13
Kakšen smisel sploh še ima ta nagrada.
hepan
# 06.10.2017 ob 11:38
Nobelova nagrada je izgubila veljavo s trenutkom, ko jo je dobil obama
Hik
# 06.10.2017 ob 11:29
In kaj je bil največji dosežek tega ICAN-a? Skupinsko kosilo za nevladnike iz 101 države?
dunbar
# 06.10.2017 ob 11:35
Njih je dr. Miro Cerar označil za utopiste, skregane z realnostjo...
Benji
# 06.10.2017 ob 11:48
Zadnji, ki se je res zaslužil nagrado je bil Mandela, ker po apartheidu ni dal pobiti evropskih kolonizatorjev. Ostali dobivajo nagrade predvsem zato, ker na en ali drugačen način odpirajo trge zahodnemu biznisu.
Ivo Lola
# 06.10.2017 ob 11:19
Jedrsko orožje ohranja mir.
zeus.zeng
# 06.10.2017 ob 11:18
Nobelova nagrada za mir gre letos v roke mednarodni kampanji za jedrsko razoroževanje (ICAN), ki jo sestavlja skupnost nevladnih organizacij iz okoli sto držav.
----------------
zvita izbira , ki daje nagrado nevladnim organizacijam za njihovo promocijo čeprav s tem ni storjen nikakršen učinek . Jedrsko razoroževanje namreč ni stvar gibanj nevladnih organizacij temveč stanja vsesplošnega duha ki vlada na svetu . Po isti maniri kot je bila nagrada podeljena Obami ki je zakuhal največ vojn in belim šlemom ki so samo podaljšana roka ISIL-a ter istočasno z opevanjem produkcijske globalistične demokracije lahko naslednjič dodelimo nagrado za mir tusi Sorošu ...
Korošec
# 06.10.2017 ob 15:47
Največja ironija je, da je v bistvo jedersko orožje največji garant miru na tem svetu. Če nebi bilo jederskega orožja bi že imeli 3. če ne 4. svetovno vojno vmes... Kot zanimivost bi dodal, da je nobelovemo nagrajencu Obami uspel edinstven dosežek, kjer je kot prejemnik nobelove nagrade za mir, zbombadiral drugega nagrajenca nobelove nagrade za mir(zdravnike brez meja), toliko o vrednosti te nagrade.
Lluka
# 06.10.2017 ob 12:29
hhhhhhhhhhhh... kako pa kaj kaže BELIM ČELADAM ? ŽE dva meseca, tri , štiri... ni ne duha ne sluha o njih........... KARMEN ? Kej si ? Alo. Kako gre Belim Čeladam? So še aktivni.... al so padli pod IS zastavo?
tristokosmatih
# 06.10.2017 ob 11:41
Glede na to, da obe velesili pospešeno obnavljata jedrski arsenal in celo povečujeta število konic, bi dejal, da ACN ni bil ravno uspešen. Gledamo ponovno vzpostavljanje hladne vojne in doktrine M.A.D. in morda je v tem celo nekaj logike, kajti tudi znameniti coltov revolver se je ponašal z vzdevkom "Peacemaker".
tristokosmatih
# 06.10.2017 ob 11:56
Sicer pa tudi ta organizacija po nečem nekoliko spominja na Obamo.
Yes, ICAN. :)
Jurčič
# 06.10.2017 ob 11:42
ne samo Obama, še par američanov in izraelcev, ki jih je dobilo, je skregano z realnostjo
balrog
# 06.10.2017 ob 15:09
Pričakoval nagrado papežu Frančišku, zaradi njegovega boja za mir na Kubi in v Kolumbiji ter prizadevanj za obsodbo pedofilskih duhovnikov, ampak očitno norveška akademija nima poguma. No vsaj niso nagradili sirijskih islamskih teroristov iz vrst "belih čelad" .... Drugače pa so Nobelove nagrade izgubile ves smisel, ko sta Nobelovo nagrado za mir dobili "EU" in, ko so jo škandalozno podelili ameriškemu predsedniku Obami, ki je potem brez težav ukazal izvensodne likvidacije Osame bin Ladna in libijskega predsednika Moamerja Gadafija ter zanetil vojne v Siriji, Libiji, Jemnu, ukazal poboje civilistov z droni itd. Ta norveška akademija se lahko tudi razpusti.
firtoh
# 06.10.2017 ob 16:24
Katero državo jim je uspelo prepričati,da se je odpovedala nukicam?
Rasta75
# 06.10.2017 ob 13:16
Julija letos je 122 držav sprejelo pogodbo o prepovedi jedrskega orožja, a med podpisnicami ni nobene izmed petih držav, ki uradno posedujejo jedrsko orožje - ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija.

Med njimi tudi ni hlapčevske Slovenije, saj so nam podpis prepovedali ZDA in NATO.
Neue Ekspres
# 06.10.2017 ob 12:55
Najbolj bi jo zaslužila Kim in Donald:
Ker se krčevito držita nazaj, da ne pritisneta na kak gumb.
... Obama jo je dobil kar vnaprej...
kolibri123
# 06.10.2017 ob 12:35
Jojjojjoj vsakič ko dodelijo nagrado proti nečemu, se ravno tisto zgodi!!!
Nha Trang
# 06.10.2017 ob 11:49
In kaj so naredili? Jedrsko orožje se povečuje in ne zmanjšuje.
jure-janzekovic
# 06.10.2017 ob 14:42
Nobelova nagrada je postala popolnoma nesmiselna že skoraj na začetku, ko so spregledali Nikolo Teslo (ki je izumil 20. stoletje), namesto njega pa jo podelili Marconiju, ki je v bistvu samo združil Teslove patente. Za mir so spregledali Gandhija, podelili pa Obami (nimam pojma za kaj???)... Zdaj jo morajo podeliti samo še Trumpu, pa lahko ugasnejo luč in se zaprejo v klet... Verjamem, da si ICAN zelo prizadeva za jedersko razorožitev, toda marsikdo si prizadeva za marsikaj, mi pa smo trenutnoi strašno blizu jederskega obračuna, tako da je malce smešno vse skupaj, saj niso razorožili niti ene same jedrske velesile, ampak smo dobili eno novo...
J@st
# 06.10.2017 ob 12:41
Med nominiranimi so bili med drugim sirske Bele čelade, kongovski zdravnik Denis Mukwege, zaprti savdski bloger Raif Badavi ter žvižgača Julian Assange in Edward Snowden.
-------------------
Zakaj ne bi nominirali kar ISIS?....
čofotalček
# 06.10.2017 ob 11:59
"...uradno posedujejo jedrsko orožje - ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija. "

Še seznam neuradnih posedovalcev:
Pakistan, Indija, Izrael, Severna Korea.

Na posoji od nata pa jih imajo še:
Italija, Turčija, Nemčija in Belgija.

Morda sem koga spustil...
uiophjk
# 06.10.2017 ob 12:09
Ali prav vidim, da Slovenija nima svojega predstavnika pri organizacji? Škoda, ker smo zamudili priložnost, da bi dobili še enega "nobelovega nagrajenca". Po "nobelovki" Lučki Kajfež - Bogataj, 2M državljanih EU in 2M članov OZN.
SF-SN
# 06.10.2017 ob 17:50
Ravno jedrsko orožje je razlog, da hladna vojna ni postala tretja svetovna vojna.
Ampak jaa, dajmo uničiti jedrsko orožje, da bomo imeli pptem v petih letih tretjo svetovno
neutrino
# 06.10.2017 ob 16:25
Ja zadnje časa je tale nobelova nagrada za mir bolj nagrada za sodelovanje ali pa za to, da poskusiš ... ali pa da še boš poskusil. Tako je dobil Obama, da bo kao zmanjšal jedrski arsenal. Kar tako vnaprej. Pa tile jaz-pločevinka (i-can) tudi niso čisto nič dosegli, pa so vseeno dobili.

Predlagam, da naslednje leto dobijo vse misice sveta! One se že desetletja zavzemajo za mir na svetu in so proti lačnim otrokom. To si garant zasluži nobelovo nagrado za mir!
Mr.Bong
# 06.10.2017 ob 15:45
ICAN-ova prizadevanja za svet brez jedrskega orožja so v preteklih letih dobila nov zagon in novo moč.

Jao, tile živijo v nekem drugem vesolju.
Nov zagon in novo moč dobiva predvsem vojaška industrija. Tele nobelove nagrade 'za mir' so postale prava parodija.

Ivo Lola
# 06.10.2017 ob 13:06
Nobelova nagrada je izgubila veljavo s trenutkom, ko jo je dobil obama

Še prej pa izraelski terorist in pozneje premier Menahem Begin.
Bivši uporabnik
# 06.10.2017 ob 11:45
"Jedrsko orožje ohranja mir." .... Se absolutno strinjam... Brez njega bi bili sedaj že nekje vsaj pri WWVI....
audiac
# 06.10.2017 ob 19:30
Med nominiranimi so bili med drugim sirske Bele čelade,

Dobra,dobra... :))
Hik
# 06.10.2017 ob 19:23
radenm
"Billion" je ameriška milijarda, "trillion" pa tisoč le-teh. Po našem štetju je amreiški "trillion" seveda "bilijon", torej, spet, tisoč milijard.

Mešaš jabolka in hruške. Po našem štetju je naš trilijon našo milijardo naših milijard, ameriški trilijon pa je tisoč ameriških bilijonov.
Chimsky
# 06.10.2017 ob 16:46
Jedrsko orožje in podnebne spremembe sta dve bolezni, ki ogrožata celotno človeštvo. Premalo se o tem govori, kaj šele naredi. Zbudimo se!!
jackm8
# 06.10.2017 ob 14:23
Severna Koreja uspešno postane država z jedrskim orožjem. Iran potiho gradi svojega. Izrael ga ima že celo v večnost, pa nihče niti govoriti ne sme o njem. V Pakistanu in Indiji nič novega. Rusija in Amerika neumorno delata na ta malih... Pa koga briga, dajmo eni xy organizaciji nobelovo zato, ker se tako trudijo. Edino važno, da je kašen Snowden ne dobi, saj bi ga znal kdo še posnemati, kaj ne.
Atomsk
# 06.10.2017 ob 13:12
Prejšnji Nobelov nagrajenec za mir, Barack Obama, je izvedel triljn dolarjev (tisoč milijard) vreden program posodabljanja jedrskega arzenala Združenih Držav Amerike. Rezultat je sistem, ki je približno trikrat bolj nevaren in namerno ruši krhko stabilnost med jedrskimi velesilami. Dejansko se ZDA obnašajo natanko tako, kot bi se država, ki namerava izvesti t.i. prvi udar (first strike).

Nočna mora jedrskega holokavsta živi dalje. In morda, ker smo običajni ljudje takorekoč pozabili na ta strah in se raje ukvarjamo s peščico islamskih fundamentalistov, je ta grožnja večja kot kdaj koli prej.
patriot1970
# 06.10.2017 ob 12:47
.....Neimenovani državljan ZDA je nominiral tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki Severni Koreji odkrito grozi z vojaškim posredovanjem,.....

Bravo MMC,.....le ob Trumpu ste napisali zakaj naj bi (ne) dobil nagrade,.....lahko bi tudi pri Merklovi napisali da je leta 2015 povabila vse begunce sveta v Nemčijo,......nato pa zahtevala da ji goste oskrbujejo ostale Evropske države,.......medtem pa se še strinjala da podpira nadzor na notranjih mejah schengena!
Pri Belih čeladah bi lahko tudi bili malce detajlnejši,......po končanju vojne v Allepu so se skupaj z "zmernimi uporniki" evakuirali v "svobodno? sekularno?" pokrajino Idlib! Le kdo so te bele čelade?

http://21stcenturywire.com/2016/09/15/video-netflix-and-the-white-helmets-hand-in-hand-with-al-qaeda/

https://www.rt.com/news/378695-oscar-white-helmets-win/

Le Trump ima vso vašo pozornost!!!!.....Le zakaj?
gesan
# 06.10.2017 ob 11:54
"Hipijski" znak uporabljajo tisti, ki so proti vojnam ne glede na to, na kateri strani se znajdejo!
Vsi drugi ga samo zlorabljajo!
Jurčič
# 06.10.2017 ob 11:13
Gospod Trump se po požvižgal na vse vas nagrajenci, Janez pa bo rekel, da gre za kup levičarjev, ki jih financira Soros
Plavica1
# 06.10.2017 ob 20:41
C/P: Na svetu je 194 suverenih držav, od tega jih je 122 podpisalo deklaracijo o prepovedi jedrskega orožja. Torej več kot polovica je za prepoved, kar pomeni da je deklaracija sprejeta. Pričkujem, da bo na ceremoniji ob podelitvi predsednica te države prebrala listo predsednikov držav, ki še imajo jedrsko orožje in jo predala Interpolu, da vse aretira in pripelje na mednarodno sodišče v Haag. Če tega ne bo storila, je "nabijanje" te in podobnih organizacij popoln nesmisel in podelitev Nobelovih nagrad za mir totalni nonsens.
brkotas
# 06.10.2017 ob 16:28
Izo
Ce bi se Rusi razorozili bi ze vidli davno 3 svetovno vojno malo pazi kaj govoris.
Radenm
# 06.10.2017 ob 14:55
Hik

Trilijon ni tisoč milijard ne po evropskem in ne po ameriškem štetju. Vsaj malo se potrudi, razen če ti je ambicija biti trol.


"Billion" je ameriška milijarda, "trillion" pa tisoč le-teh.

Po našem štetju je amreiški "trillion" seveda "bilijon", torej, spet, tisoč milijard.
anny22
# 06.10.2017 ob 12:58
Napaka! Šele zavedanje, da imamo toliko jedrskega orožja, da lahko večkrat uničimo celoten planet, je prineslo malo razuma v pregrete glave in vzpostavilo ravnotežje. Tej organizaciji Nobelova nagrada ne pripada.
HOR
# 06.10.2017 ob 12:21
Nobelova nagrada za mir se je degradirala ze precej prej preden se je posledicno podelila Obami, EU in Al Goru skupaj z IPCC...
LINK
https://siol.net/novice/svet/najbolj-kontroverzni-dobitniki-nobelove-nagrade-20948
ajvard
# 06.10.2017 ob 11:54
ali kot bi rekel Miro Cerar, sami utopisti!
gesan
# 06.10.2017 ob 11:42
Preveč zrihtano porihtani za resnico!
Greznica!
smukač
# 06.10.2017 ob 14:20
Ko prebiraš vse možne kandidate se ti pomrači um ali se kdo resnično dela norca iz Nobelove nagrade. Pa tudi odbor za podelitev nagrad je že večkrat tako vsekal mimo, da se ga bog usmili.
tupamaross
# 06.10.2017 ob 12:18
A so kaj dosegli?
tristokosmatih
# 06.10.2017 ob 11:42
*ICAN
izo
# 06.10.2017 ob 14:30
edini, ki so se kaj bolj konkretno razorožili, so rusi, kolikor vem. in od takrat je mir na svetu..
J@st
# 06.10.2017 ob 14:18
hipijski znak je polomljen kriz omejen z krogom in obrnjen na glavo!
kdo ga uporablja in kaj sledi? (vede ali nevede)
odgovor se skriva v prvi vrstici.
-----------------------
Ta znak je obrnjena nordijska runa Algiz, kaj pomeni nemoc, stanje brez energije. In zapiranje v krogu pomeni zapiranje v tem stanju. Kot bi bil zvezan ali kakorkoli omejen..
Nic dobrega, imas prav.
Lukos
# 06.10.2017 ob 14:15
Od kar je Obama dobil nagrado samo zato, ker je bil črnec je nobelova nagrada za mir ničvredna, naj jo dajo Kimu.....
neprilagojen
# 06.10.2017 ob 13:18
@gesan
# 06.10.2017 ob 11:54
"Hipijski" znak uporabljajo tisti, ki so proti vojnam ne glede na to, na kateri strani se znajdejo!
Vsi drugi ga samo zlorabljajo!
---------------------------------------------
hipijski znak je polomljen kriz omejen z krogom in obrnjen na glavo!
kdo ga uporablja in kaj sledi? (vede ali nevede)
odgovor se skriva v prvi vrstici
Tetameta
# 06.10.2017 ob 13:03
Spet je Merklova zvisela? Bo drugo leto uvozila še kak milijonček "beguncev"?
Kazalo