Žiga Lah je na olimpijskih igrah mladih v Nandžingu osvojil srebrno medaljo v zabijanju. Foto: Osebni arhiv
Žiga Lah je na olimpijskih igrah mladih v Nandžingu osvojil srebrno medaljo v zabijanju. Foto: Osebni arhiv
Žiga Lah
Ko je šlo zares, je pozabil na poškodbo gležnja, si med letom žogo podal med nogami in s tem prepričal žirijo. Foto: Osebni arhiv
Michael Jordan
Vzornik iz Lige NBA je Michael Jordan, ki je s svojimi zabijanji tako navduševal, da je kmalu dobil vzdevek 'Air'. Foto: EPA
Žiga Lah
V članski ekipi Heliosa v tej sezoni ne bo dobil priložnosti, bo pa med člani igral pri KK Lastovka. Foto: kkhelios.si
Po mnenju Žige Laha je Slovenija na letošnjem svetovnem prvenstvu igrala dobro, skeli le zadnja četrtina proti Litvi. Če bi Slovenija zmagala, bi ob idealnem scenariju na ZDA naletela šele v polfinalu in bi jo ob porazu čakal dvoboj za 3. mesto. Foto: Aleš Fevžer
Žiga Lah
Če bo šlo vse po sreči, bo naslednje leto odšel na študij v ZDA. In nekoč, kdo ve, oblekel dres NBA-moštva. Foto: Osebni arhiv

Slovenska reprezentanca je nekdanjo prestolnico Kitajske Nandžing konec avgusta zapustila z osmimi medaljami. Med tistimi, ki so osvojili medaljo, je bil tudi 18-letni Žiga Lah (193 cm), ki je bil srebrn v zabijanju. Obetavnega košarkarja Heliosa vam predstavljamo v Uspešni Sloveniji. V intervjuju je med drugim spregovoril o tem, kako je potekalo tekmovanje v zabijanju, koliko je treniral, ali bo lahko kdaj ponovil mojstrovine Marka Miliča in kam želi na študij naslednje leto.

Uspešna Slovenija je projekt za optimizem in spodbudo. V MMC-ju želimo z njim predstaviti posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju pred kratkim prejeli priznanje ali nagrado. Uspešni učenci, inovatorji, podjetniki, kmetje, zdravniki, umetniki, znanstveniki, športniki ... Njihovi dosežki vzbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe. Svoje predloge pošljite na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si.


Kako je potekalo tekmovanje v zabijanju? Kako ste se kvalificirali? Je nastopil še kakšen Slovenec?
V tekmovanju v zabijanju so sodniki dajali točke glede na kreativnost, moč in višino skoka pri zabijanju. Bili so trije krogi in v vsakem krogu po dve rundi. Prijavil se je lahko vsakdo, od Slovencev pa sem nastopil samo jaz.
Imeli ste težave s poškodbo. Vas gleženj ni nič oviral?
Bolečine sem čutil samo pri ogrevanju, kasneje pa sem bil tako osredotočen na zabijanje, da sem na bolečino popolnoma pozabil.
Kakšno zabijanje vam je prineslo medaljo?
Verjetno zabijanje med nogami, kar mislim, da je bilo tudi najtežje zabijanje na tekmovanju.
Ste se posebej pripravljali na to tekmovanje? Ste se morda dolgo učili kakšnega posebnega trika?
V bistvu se nisem pripravljal prav za to tekmovanje, temveč sem si vedno želel nastopiti v tekmovanju v zabijanju, zato sem poleti tudi vsak dan treniral s prijatelji. Mislim, da nisem nobenemu triku posvetil prav veliko časa, saj sem določen trik preizkusil, ko sem vedel, da sem nanj pripravljen.
Menite, da bi morali tudi na pravih olimpijskih igrah uvesti to disciplino?
Da, mislim, da bi res. Če se ne motim, se bo to tudi zgodilo.
Kako ste se sicer imeli na igrah v Nandžingu? Kaj vas je presenetilo, kaj razočaralo?
V Nandžingu sem se imel super, saj sem spoznal veliko tujcev in s tem tudi veliko tujih kultur. Presenetilo me je, kako so Kitajci prijazni in zelo delavni, vse so imeli radi in jih spoštovali. Razočaral me je naš poraz proti Romunom, zaradi katerega smo se morali tudi posloviti od nadaljevanja turnirja 3 x 3.
Niti rojeni še niste bili, ko je (leta 1995) Marko Milič na dnevu slovenske košarke skočil čez avto in zabil. Vsa naslednja tekmovanja v zabijanju so bila vedno v senci tega dogodka. Ste na posnetku kdaj videli to Miličevo mojstrovino? Menite, da boste tudi vi nekoč sposobni tega?
Seveda sem videl to mojstrovino in menim, da bom nekega dne tudi jaz sposoben česa takega.
Ali veliko trenirate? Ste pripravljeni, tako kot nekoč Dražen Petrović, ostati ure in ure v telovadnici in metati na koš?
Mislim, da treniram kar veliko in tudi letos si bom poskušal zagotoviti več individualnih treningov, saj želim čim bolj napredovati. Seveda sem pripravljen ostati v telovadnici ure in ure, vendar je to zelo težko zaradi šole in terminov telovadnice.
Kdo je v Sloveniji in v Ligi NBA po vašem mnenju najboljši v zabijanju?
Mislim, da sta v Sloveniji najboljša Tijan Milič (ulična košarka) in Marko Milič. V Ligi NBA pa je po mojem mnenju najbolši zabijalec Gerald Green.
Koliko spremljate Ligo NBA? Za kateri klub navijate, kdo je vaš vzornik?
Ligo NBA še najbolj spremljam od vseh preostalih lig. Navijam za Miami Heat in moj vzornik je Michael Jordan, od aktivnih košarkarjev pa Dwyane Wade.
Si med tekmo zelo želite, da bi dobili priložnost za zabijanje?
Vsako tekmo si želim, da bi lahko zabil, saj me to še dodatno motivira in "napali". Trener oziroma soigralci mi včasih tudi pripravijo akcijo, po kateri bi lahko zabil. Pogosto poskušam kreniti v protinapad in ga končati z zabijanjem.
Kakšno je zdaj stanje pri Helios Sunsih? Grozilo je, da bo klub ostal brez pokrovitelja ...
Mislim, da se stanje močno izboljšuje, saj so Avstrijci pripeljali še štiri nove okrepitve, s katerimi bodo po mojem mnnju konkurirali vsem preostalim ekipam.
Boste letos v članski ekipi Heliosa že dobili kaj priložnosti?
Ne, letos bom morda nastopal za člane KK Lastovke in upam, da dokažem, da sem sposoben igrati na visoki ravni. Mislim, da trener računa name oziroma na mojo dobro igro.
Se vam zdi odločitev, da Helios ne bo igral v Ligi ABA, pametna?
Ne, saj si s tem onemogočijo, da bi lahko igrali košarko na višji ravni.
Kako ocenjujete igre Slovenije na letošnjem svetovnem prvenstvu?
Mislim, da so vse tekme odigrali kar korektno, razen zadnje četrtine proti Litvi, ki je ne bom mogel pozabiti. Rad bi čestital našim "junakom" za uvrstitev med osem.
Kako je z vašim šolanjem? Kakšne so želje?
Letos bom končal gimnazijo. Kasneje si želim iti študirat v Ameriko in tam igrati tudi košarko na visoki ravni. Naredil bom vse, da bi šel. Trenutno pošiljam posnetke in videl bom odziv šol.

In najbrž kot vsi mladi tudi vi sanjate o Ligi NBA?
Seveda upam sanjati o Ligi NBA in teh sanj tudi ne bom opustil.

Kakšni so po vašem mnenju pogoji za uspešno Slovenijo?
Glede športa mislim, da bi morali delati več na mladih športnikih. Na splošno pa je treba čim bolj zmanjšati število brezposelnih.

.