Na volitvah bo velika izbira razlilčnih kandidatov. Foto: BoBo
Na volitvah bo velika izbira razlilčnih kandidatov. Foto: BoBo
Matjaž Hanžek in Manca Košir
TRS je zaradi napake izpadel iz boja v Ljubljani - center, s tem pa tudi iz vseh soočenj na RTVS, ker so namenjena strankam, ki nastopijo v vseh enotah. Foto: BoBo
Sem-Si
Tudi v stranki Sem - Si se ne strinjajo z odločitvijo volilne komisije, da jim odvzame eno listo. Foto: BoBo
Protest Zelenih Slovenije
Zeleni SLovenije pripravljajo ustavno pritožbo na zakon o volitvah. Foto: MMC RTV SLO
Volitve
Za vstop v parlament je treba dobiti 4 odstotke glasov. Foto: BoBo

4. decembra se bo za glasove volivcev in za vstop v parlament potegovalo 20 strank. V vseh osmih volilnih enotah bodo ob do zdajšnjih parlamentarnih nastopile še Pozitivna Slovenija, Državljanska lista Gregorja Viranta, NSi, SMS-Zeleni, Gibanje za Slovenijo in Demokratična stranka dela.

Na MMC-ju smo pripravili predstavitve strank, ki imajo kandidate v vseh volilnih enotah.
Oglejte si jih tukaj.

Medtem pa je v igri še sedem strank, ki jim volilna komisija ni potrdila kandidatnih list v vseh enotah ali pa so jih sami vložili le v nekaterih.

Trajnostni razvoj namesto ideologije denarja
Tako je zaradi napake pri vložitvi kandidatur brez liste v tretji enoti Ljubljana Center ostala Stranka za trajnostni razvoj Slovenije, ki se je še pred dobrim mesecem kazala kot edina alternativa obstoječim uveljavljenim političnim igralcem. Svojim volivcem obljubljajo program, ki temelji na "sodelovanju različnih za skupno vizijo sveta". Trdijo pa tudi, da Slovenija potrebuje umno gospodarjenje z vsemi viri in okoljem ter ozelenelo razvojno pot za vse slovenske pokrajine. Po njihovem mnenju je ključna gospodarska naravnanost v smeri do okolja prijaznih proizvodov in storitev, zato nasprotujejo gradnji bloka TEŠ-a 6. Menijo, da je treba omejiti mandat v državnem zboru le na dva, sočasno pa zagovarjajo trajni mandat sodnikov. Nasprotujejo prodaji vse državne lastnine, še posebno pa privatizaciji javnega sektorja.

Zeleni Slovenije bi rešili državo
Tudi Zeleni Slovenije so izgubili listo v tretji volilni enoti. Kljub temu pa poudarjajo, da so pripravljeni in da se na volitve odpravljajo s programom za rešitev Slovenije. Napovedujejo tehnološko modernizacijo gospodarstva in spodbuditev razvoja zelenih tehnologij in zelenih delovnih mest. V ustavo bi vnesli pravico do zdrave, pitne vode in verjamejo, da mora država svoje naravne vire obdržati v svoji posesti. Na področju pravosodja bodo zahtevali izločitev vseh sodnikov, ki imajo v prvem dednem redu med sorodniki odvetnike, tožilce ali pravobranilce. Zagotovili bi pokojnine, ki pokrijejo osnovne življenjske stroške, začetna plača delavcev pa ne sme biti nižja od 720 evrov.

Sem - Si za cilje, ki so skupni vsem ljudem
Stranka enakih možnosti Slovenije pa je izgubila listo v četrti enoti. V programu sicer poudarjajo cilje, ki so skupni vsem ljudem: blaginja, primerno okolje za bivanje in mir. Da bi te cilje dosegli, morajo biti po njihovem prepričanju vse gospodarske dejavnosti skladne tako s področjem ekologije kot etike oziroma družbene pravičnosti. Poleg določanja najnižjih dohodkov državljanov je po njihovem dohodke treba omejiti tudi navzgor, davčni sistem pa bi moral biti progresiven, z visoko obdavčitvijo premožnih in nizko obdavčitvijo revnejšega sloja. Zato zagovarjajo tudi uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka državljanov. Procese privatizacije javnih dobrin in storitev je treba ustaviti, so prepričani.

Stranka slovenskega naroda za ohranitev ozemlja
Stranka slovenskega naroda pa ima kandidate v petih volilnih enotah, in sicer v Ljubljani Bežigrad, Mariboru, Postojni, Kranju in na Ptuju. Med svojimi prioritetami izpostavlja postavitev zdravega in optimističnega podjetniškega okolja. Zavzemajo se tudi za ohranitev zgodovinsko in mednarodnopravno nespornega slovenskega ozemlja in morja ter korenito reformo pravosodnega sistema. Uvedli bi licenciranje sodnikov in javnih tožilcev, ki bi omogočala prekinitev mandata sodni ali tožilski funkciji, so zapisali. Na tokratnih volitvah Stranka slovenskega naroda nastopa s podporo stranke Glas žensk Slovenije in civilnega gibanja Civilna družba za vse.

Naprej Slovenija bi znižala plače v javni upravi
Tudi Stranka Naprej Slovenija ne bo kandidirala v vseh volilnih enotah, ampak le v tretji, četrti in sedmi volilni enoti, torej v obeh volilnih enotah s sedeži v Ljubljani in v eni s sedežem v Mariboru. Zavzemajo se za 20-odstotno zmanjšanje stroškov za upravljanje države in znižanje plač zaposlenih v javnem sektorju. Menijo, da bi se moralo vzpostaviti stanje, ko bi bili najnižja plača v državi in najvišja plača v javnem sektorju v razmerju 1:4. Bi pa tudi "podržavili volitve, tako da Slovenija postane ena volilna enota".

V Humani Sloveniji za temeljni dohodek za vse
Stranka Humana Slovenija ima potrjene kandidatne liste v v Postojni in Mariboru. Zavzemajo za dvig minimalne plače in minimalne pokojnine na 700 evrov ter postopno znižanje splošne davčne stopnje z dvajset na deset odstotkov. Kot enega izmed ciljev v okviru svojega programa navajajo tudi, da bi za vsakega državljana iz proračuna zagotovili določeno vsoto univerzalnega temeljnega dohodka, ki bi nadomestil zdajšnje denarne socialne pomoči, štipendije, otroške dodatke in druge oblike denarne pomoči države. Starostno mejo za upokojitev bi znižali tako za moške kot za ženske. Uvedli pa bi tudi sistem neposredne demokracije, ko bi ljudstvo svoje želje izražalo na referendumih, strankarski sistem vodenja države pa bi ukinili.

Akacija gre v boj le v eni enoti
Stranka Akacije kandidira le v drugi volilni enoti, ki ima sedež v Postojni. Kot prednostne naloge v prihodnjem mandatu med drugim poudarjajo izstop Slovenije iz Nata in volilno pravico za vse, starejše od 12 let v Sloveniji in EU-ju. Kot glavna cilja v okviru svojega programa navajajo tudi nenasilno razstavitev neoliberalnega kapitalizma ter vključitev vseh državljank in državljanov v odločanje namesto sedanje navidezne vključenosti.