Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Domnevno človeške sledi na mastodonovih kosteh
  • Raziskava vzbudila precej kritike
Cerutti
Najdišče Cerutti, poimenovano po arhelologu Richardu Ceruttiju, odkritelju. Ti kamni poleg kosti naj bi služili kot kladivo in nakovalo. Okrogla predmeta sta sicer ostanka stegnenice. Foto: San Diego Natural History Museum
Cerutti
Ostanke so našli med rutinskimi izkopavanji pred gradnjo avtoceste v Kaliforniji leta 1992. Foto: San Diego Natural History Museum
Cerutti
Stegnenica z vzporednimi razpokami, ki so po trditvah raziskovalcev izključno delo človeka. Foto: San Diego Natural History Museum
Cerutti
Model okostja mastodona, ki kaže, katere kosti konkretno so našli. Foto: San Diego Natural History Museum
Cerutti
Dvajset let je bilo potrebnih, da so znanstveniki razbrali zgodbo teh kosti. Foto: San Diego Natural History Museum
Cerutti
Cerutti in Demere med pregledovanjem ostalin. Foto: San Diego Natural History Museum
Cerutti
Lomljenje sodobnih slonjih kosti. Učinek je po trditvah raziskovalcev bil enak kot pri prastarih. Foto: San Diego Natural History Museum
Cerutti
Mastodonovi kočniki. Foto: San Diego Natural History Museum
Cerutti
Za arheologe je bilo nenavadno tudi to, da je bil en okel zapičen v zemljo, in ne v ležečem položaju. Nenavadnosti je bilo še veliko. Foto: San Diego Natural History Museum

Dodaj v

Ameriška zgodovina spisana na novo: ljudje naj bi "novo celino" poselili že pred 130.000 leti

Najdišče Cerutti
29. april 2017 ob 16:01
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ne pred 15.000, temveč najmanj 130.000 leti so ljudje že naselili Severno Ameriko, kaže odmevna znanstvena objava, ki precej trese ustaljen model poselitve sveta. So celino poselili neandertalci ali denisovani?

Skupina ameriških znanstvenikov je kar dve desetletji preučevala eno samo najdišče pri San Diegu (Kalifornija). Tam ni človeških kosti, temveč živalske, a vseeno je prepričana, da je v njem našla prepričljive dokaze za navzočnost ljudi. To ni nič nenavadnega, ljudje so navsezadnje tam navzoči desettisoče let. Presenetljivo pa je datiranje, ki najdišče umešča kar 100.000 let bolj zgodaj v zgodovino od vseh do zdaj znanih človeških ostankov. Raziskava je naletela na precej kritik, a če drži, potem gre za prelomno odkritje, ki zgodovino Severne Amerike piše na novo. Odpira tudi veliko vprašanj. Kdo so ti ljudje, ki naj bi pred sto tisoč leti tlačili "novo celino", če pa je homo sapiens sapiens iz Afrike zares izšel pred šele 60.000 leti?

Stezice prazgodovine
Najbolj uveljavljen model poselitve sodobnega človeka korenine postavlja približno 200.000 let v preteklost v osrednjo Afriko. Nadaljnjih 100.000 let naj bi potreboval za širitev po celotni celini, pred sto tisoč leti naj bi tudi prvič zasadil pete zunaj tega domovanja. A ta domnevni prvi izselitveni val je zakrit v megli zgodovine, sporen in slabo dokazan, predvsem pa očitno ni pustil nikakršne genske zapuščine v sodobni populaciji. Ta je po teoriji Izhod iz Afrike potomka ene same skupine homo sapiens sapiensov, mislečih ljudi, ki so prek Sinajskega polotoka odvandrali nekje pred med 80.000 in 60.000 leti. Poti so zatem manj jasne; v Aziji naj bi se mešal z nekoliko bolj arhaičnimi pokončnimi ljudmi (homo erectus) in denisovani (homo sapiens denisova). Pohod na Evropo naj bi začel nekje pred 40.000 leti, vzhodno Azijo pa dosegel še deset tisoč let pozneje. Šele pred okoli 25.000 leti naj bi prvič prečkal Beringovo ožino in zakorakal v Severno Ameriko.

Ob vsem tem naštetem je jasno, kako veliko je neskladje med svežo objavo in dozdajšnjimi prepričanji. Je morda ta domnevni prvi izhod homo sapiensa iz Afrike pred več kot 100.000 leti postavil precej trdnejše temelje, predvsem na Kitajskem, kot radi trdijo tamkajšnji znanstveniki, in se obenem še malo raztegnil čez Aljasko? Se je morebiti človek v Severni Ameriki razvijal vzporedno in je resnično domoroden, kot radi trdijo v krogih avtohtonih Američanov oz. Indijancev? Ali pa je čez Beringovo ožino odšel celo neandertalec, denisovan?

24 let za en članek
Ko so leta 1992 arheologi rutinsko brskali po gradbišču avtoceste v Kaliforniji, niso pričakovali najdbe, ki bi lahko vse to zatresla. V nekaj metrov globoki plasti sedimentov so naleteli na kosti in okle mastodona, ledenodobnega slona, ki je živel v Ameriki vse do pred 13.000 leti, nato so ga iztrebili lovci in podnebne spremembe skupaj. Tako so zapisali v Naravoslovnem muzeju San Diega, instituciji, ki je izvajala dvajsetletno raziskavo.

Prizorišče je bilo nenavadno. Ostanki so nakazovali, da se je z njimi nekaj zgodilo; da mamut ni zgolj poginil in pustil ležeče kosti, prej to, da se je z njimi nekaj poigralo. Nekateri deli okostja so manjkali, drugi so bili nalomljeni. Nekaj kosti in zob je ležalo nekoliko stran, skupaj z več obilnimi kamni, ki geološko niso spadali v to plast. "Videti je bilo kot arheološko najdišče, torej ohranjeni ostanki človeških dejavnosti. Ampak arheološko najdišče to ni moglo biti," so opisali v sporočilu za javnost.

Zaobjeto je bilo namreč v precej stari plasti finih sedimentov, nastali v eri, ko ljudi na celini še ni bilo. Leta 1992 so bili najstarejši znani ostanki izpred 14.000 let. Zagonetka je pritegnila pozornost nekaj ameriških strokovnjakov za kameno dobo. "Že takoj ob odkritju je v oči udarilo nekaj močnih dokazov za človeški obstoj vštric s paleolitsko megafavno," je zatrdil Tom Deméré, vodja oddelka za paleolitik v omenjenem muzeju. A kot so se izrazili: za izjemne trditve morajo biti tudi dokazi res izjemni.

Objava v reviji Nature
Zato so se z najdbo od leta 1992 naprej ukvarjali "vrhunski znanstveniki", da bi jo preučili z vseh potrebnih vidikov z najprimernejšo metodologijo. To jim je tudi uspelo, trdijo v muzeju: na prizorišču je bil človek, ki je kamne uporabljal kot orodje, strl mastodonove kosti, da bi trske uporabil na druge načine in iz njih jedel mozeg, vse druge razlage pa so nezadostne. Končni izidi so leta 2017 objavljeni v prestižni znanstveni publikaciji Nature.

Kaj so ugotovili
Starost so izmerili z radiometrično metodo; iščoč količino urana in produktov njegovega razpada (torij) v kosteh. Pokazala je 130.000 let starosti z možno napako +- 9.400 let. Raziskovalci zagotavljajo, da je v tem primeru metoda najnatančnejša mogoča.

Nato so se lotili alternativnih razlag. Kaj če so kosti poškodovale in raznesle zveri ali pa geološke sile skozi zgodovino?

V ta namen so pridobili stegnenice sveže poginulih slonov iz Tanzanije in jih podvrgli poskusu (video spodaj). Tolkli so jih s kamni, kakršni so bili na najdišču, in primerjali učinek. Vzorci lomljenja so bili v obeh primerih enaki, zatrjujejo avtorji, in noben naravni - biološki ali geološki - dejavnik ne povzroča prav takšnih.

Kdo je raznesel nakovala in kladiva
V korist hipotezi je nato kazala razporeditev predmetov. Kosti so bile v dveh gručah. Pri vsaki je bil večji kamen, ki bi lahko bil trda podlaga oz. "nakovalo", pa še nekaj manjših kamnov, ki bi lahko bili "kladiva".

Kosti in "kladiva" je pregledal arheološki strokovnjak za kamenodobna orodja in podal mnenje, da so na vseh vidni ustrezni znaki obrabe. Takšni, ki nastanejo le ob ponavljajočih se udarcih.

Razporeditev sta pregledala še geomorfolog in paleontolog, ki sta se prej ukvarjala s poplavnimi najdišči (skupaj je v raziskavi sodelovalo 11 strokovnjakov). Strinjala sta se, da dokazi ne podpirajo scenarija, da je mastodonove ostanke premeščala voda. Če bi bilo tako, bi jih našli razporejene po velikosti in gostoti.

"Sam nimam več nobenega dvoma, da gre res za arheološko najdišče. Na kosteh in zobeh so jasno vidne posledice človeške dejavnosti, namenskega, spretnega trenja. Prav takšne je najti tudi pri fosilih mamutov v Kansasu in Nebraski, kjer jim je prav tako uspelo ovreči možnost geološkega preoblikovanja ali glodanja zveri," je izjavil Steve Holen, prvi avtor objave.

Holen priznava, da raziskava odpira več vprašanj, kot ponuja odgovorov. Kdo so bili ti ljudje; so bili morda del zgodnjega in propadlega poskusa poselitve? Ali pa je res šlo za starejšo, daljšo, nam še nepoznano navzočnost ljudi?

So nas prehiteli?
Morda res drži teorija, ki jo kitajska znanstvena srenja navdušeno podpira: da se je homo sapiens prvič iz Afrike podal pred več kot 100.000 leti, se stalno naselil na Daljnem vzhodu in pri tem "pljusknil" še čez Beringov preliv. A ta je še preveč majava, da bi se lahko nanjo zanašali brez dodatnih najdb in genskih analiz, ki bi pokazale primerne sledi v mitohondrijski dednini. O teh ne duha ne sluha.

Mogoče sodobni ljudje niso bili prvi ameriški naseljenci. Neandertalci in denisovani, človeški vrsti, ki sta živeli vzporedno z mislečim človekom, sta (nas) morda prehiteli.

Kritike
A številni strokovnjaki so za različne svetovne medije že izrazili dvome o trdnosti raziskave. Nikjer po ZDA ni najti čisto ničesar podobnega, to pa bi pričakovali, če je človek res tlačil ameriško zemljo dodatnih 100.000 let. Avtorji bi morali najti nedvoumno kamnito orodje v bližini najdišča in tamkajšnji kamni v kategorijo nedvoumno ne spadajo, je za BBC povedal ameriški strokovnjak. Spet drugi je izrazil dvom o trditvi, da so kosti na tak način lahko uničili le ljudje. Avtorji raziskave bi morali dokazati, da jih narava nikakor ne bi mogla, in tega niso storili. Britanski arheolog pa je za medij Ars Technica povedal, da najdišče res dreza v prevladujoči pogled na preteklost, a "nekaj zlomljenih kosti skupaj s petimi kamni ni izjemno trden dokaz" za izjemno trditev.

Video 1: Poskus z lomljenjem slonje stegnenice

Video 2: Posnetki izkopavanj najdišča Carutti

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
Navadvip
# 29.04.2017 ob 16:06
Dosedaj je bilo tako, da so bili tako ekstremni rezultati pomedeni pod preprogo, ker pač to kao ni možno. Arheolog pa ob kariero. Očitno resnica enkrat pride na plano. Me veseli, da išče kaj je res in ne samo "dokaze" za ustaljene teorije.
Gepard007
# 29.04.2017 ob 16:47
Lahko še prebrskate koliko arheologom je bila vzeta licenca zaradi tega, ker so to trdili že davno nazaj? Očitno se zgodovina ne sme spreminjat kljub dokazom. Za to poskrbijo določeni elitisti vključno s Smithsonian muzejem na čelu...
DrMinistr
# 29.04.2017 ob 18:15
Važno, da v šoli še zmerej učijo, da je Ameriko "odkril" Kolumb...
alcatraz
# 29.04.2017 ob 18:13
Ah ja američani kot so šli na luno pa je bilo vse posneto v studiju zdaj pa še tole. smeh

smeh indeed.
na tale tvoj komentar.
Shalabayzer
# 29.04.2017 ob 18:18
Ironično, da vedno tisti, ki ne verjamejo da smo bili na luni itd., govorijo o pranju možganov.
Ori
# 29.04.2017 ob 16:33
Kdo bo odgovarjal za sistematično uničevanje arheoloških najdišč, ki niso bila v skladu s cilji mainstream znanosti?
gozdar1
# 29.04.2017 ob 16:53
Katera najdišča so bila uničana?
bad brains
# 29.04.2017 ob 18:39
Ne vem in ne razumem, zakaj so znanstveniki tako zabetonirani s trenutno uveljavljeno hipotezo zgodovine. Marsikaj se najde na planetu, ki to hipotezo z lahkoto izpodbija, pa o tem nič..... No, vsaj nič "uradnega".
pjandura
# 29.04.2017 ob 19:15
Ne 15.000, temveč najmanj 130.000 let nazaj so že ljudje naselili Severno Ameriko

Nemogoče, a ni Zemlja stara 6000 let?
BojanD
# 29.04.2017 ob 19:04
steiermark, Cremo sploh nima nobene znanstvene izobrazbe, torej si se že zlagal s tem, da je antropolog.
anny22
# 29.04.2017 ob 17:41
Zgodovina, kot jo poznamo, ni zgodovina, kot je dejansko bila, ampak precej subjektiven konstrukt iz pisnih, ustnih in v najboljšem primeru materialnih virov. Tu in tam se pojavi odkritje, ki se ne ujema z do tedaj znanimi ugotovitvami ali celo grozi, da bo postavilo do tedaj lepo popredalčkan sistem na glavo...takrat celotna srenja skoči na noge in skuša vse skupaj zatuškati, iz praktičnih in ideoloških razlogov. Politična in splošna korektnost je vedno na delu, še kako...
V Severni Ameriki je bilo najbrž več zaporednih poselitev več različnih skupin ljudi. Čeprav 130.000 let nazaj je vseeno malo kruta teza.
anity
# 29.04.2017 ob 16:23
Res je, v zgodovini marsikaj ne ustreza. Znanost, ki trenutno prevladuje pa deluje po sistemu, ce nekaj ne ustreza pac skrijes v "omaro" ali klet.
Ali imajo ti Americani prav? Morda, saj z nekimi razlogi tudi Kitajci govorijo neko drugo zgodovino. Seveda si zelimo se vec dokazov, vendar, ce nam nekaj ni vsec ne smemo napasti z vsemi topovi, da to pa ze ni res ker je tam samo 5 kamnov in nekaj premesanih kosti....

Tezava se pojavi, ker je znanost na vecih podrocjih zasla v enake vode. Za znanost predstavijo samo stvari, ki ustrezajo zejnenim ciljem. Taksne znanosti se moramo znebiti!!
Vanek
# 29.04.2017 ob 18:41
Ne 15.000, temveč najmanj 130.000 let nazaj so že ljudje naselili Severno Ameriko

Ni panike. Kriza bo takrat, ko bo ZDA uradno trdila, da so jo naselili šele pred 525 leti.
QUENDI
# 29.04.2017 ob 18:16
......zanimivo.....a prevajalski h. sapiens sapiens nima pojma o slovnici.....
Lešnik
# 29.04.2017 ob 18:12
Ameriška zgodovina spisana na novo

Bo ob tem izbrisan temačni del, genocid nad indijanci in taborišča- rezervati kamor so jih strpali, preostanek katerih se opija, zadeva in siromaši še danes?
DrMinistr
# 29.04.2017 ob 21:07
He he he,... jaz sem tudi prepričan, da je vesolju veliko življenja,...

Ko Ramus hoče izpast sarkastičen, pa dejansko pove nekaj pametnega - prvič v zgodovini pod znanstvenim člankom. Tudi slepa kura zrno najde ;)
maliP
# 29.04.2017 ob 20:10
Niso našli nobene žice, kar pomeni da so uporabljali mobitele!
gremyus
# 29.04.2017 ob 17:28
Amerosi nimajo pri tem prav nič. Oni so prišli, videli in zavzeli. t.j. ex imperialisti (ki so prej še de facto spucal teren). Kaj pomeni spucal, pa vemo. Tako da ta zgodovina ni prav nič njihova ampak kvečjem mogoče od nativnih prebivalcev. Pa še to nismo ziher. A kdo ve mogoče, kaj se je dogajalo na celini pred pol milijona let ?
Celt
# 29.04.2017 ob 19:16
Ja pa kaj res mislite, da ljudje pred zadnjo ledeno (13-20 tisoč leti) dobo niso selili sem ter tja. Že logika kaže da so se in da so današnja pojmovanja "zgodnje" zgodovine človeka pravzaprav smešna.
utegurovic
# 29.04.2017 ob 16:19
danes bodo ugotovil, da je bil bog "rojen" v ameriki. indjanci so pac prsli kasneje.... deeeee
luckyss
# 30.04.2017 ob 08:09
Z zanimanjem ugotavljam, da se javno mnenje obrača...
Ko sem pred več kot petimi leti pisal na teh straneh o artefaktih, ki dokazujejo bistveno starejše poreklo "mislečega človeka" od uradno priznanega, sem dobil kakšnih 98 % minusov..
Tokrat bo verjetno za kakšnih deset procentov bolje..
V arheologiji je pač prisotno filtriranje dokazov in njihovo skrivanje po kleteh..
Jamske slikarije in npr.Göbekli Tepe pa ne morejo skriti v skladišča muzejev, zato še naprej "čudijo" znanstvenike..;)
Katalonec
# 29.04.2017 ob 21:44
Zgodovino pisejo zmagovalci... Ce bi nacisti dobili drugo svetovni bi bili sedaj vsi blond in bi se uciki kako so americani in rusi in ostali zavezniki bili slabi in dobro da je prisel Adolf in to vse očistil.

Roko.na srce amerskim znastvenim izsledkom zelo tezko verjamem...
Stajerc
# 29.04.2017 ob 19:14
V šoli sem na to vprašanje nekoč torej jaz odgovoril prav, profesorica pa je dejala, da je odgovor 130.000 let napačen. Zaradi tega sem dobil oceno nižje in nižjo zaključno oceno, kar je vplivalo na končni uspeh in mi je zmanjkala ena točka z vpis na želeno nadaljevanje šolanja. Koga lahko tožim za uničeno kariero in življenje mene in mojih potomcev?
evaevi
# 29.04.2017 ob 19:04
Menda,
takorekoč nič, kar smo se štrebali v gimnaziji pred 50 leti o arheologiji in zgodnji zgodovini človeka, danes več ne drži, kar me prav veseli, že takrat je tole zgledalo bolj vera kot dejstva -
Na primer, da je bil neandertalec pred 30 000leti kosmat človečnjak z dodatno kostjo podjezičnico, zaradi katere tudi ni mogel razviti govora :)...in se seveda ni mešal s sodobnim človekom (to smo seveda mi :) ...
In res ni skrivnost, da so bile zadnje stoletje 'neprimerne' arheološke najdbe izničene in tudi uničene, njihovi najditelji in javni predstavitelji pa strokovno uničeni, kadar najdbe niso 'sedle' v 'znanstveno' dogmo.
mineral
# 29.04.2017 ob 21:46
Ko sem hodil v osnovno šolo so nas učili, sa so slovani
naselili naše kraje pred ala 1500 leti. Ali se je v zadnjih
50 letih že kaj spremenila uradna osnovnošolska zgodovina
katera je osnovana na anglosaški osnovi?
ps: glede radiranja neprimernih arheoloških odkritij
zaenkrat vodijo germanski arheologi, saj menijo, da so
plasti pri izkopavanjih v katerih so slovanski ostanki nesnaga
(po domače povedano - drek) in jo je potrebno zavreč!
Še sreča, da so v zadnjem času iznašli gensko analizo,
katera marsikatero zamolčano (skrito, zakrito) bistvo
zgodovine vrže neizpodbitno na površje!
ps2: germanom ne paše obdobje od leta200-1300
Jezni Smrk
# 30.04.2017 ob 13:52
Sovražim leto 1492, ko je neandartalec prispel v Ameriko.
eMZe
# 30.04.2017 ob 09:59
Odkritje in teorija za njim sicer ne nasprotujeta nobenemu dosedanjemu odkritju.
Na več koncih sveta je bila do sedaj odkrita prisotnost homo habilisa, za katerega je (tudi po genetskih ali fosilnih sledeh) jasno, da ga je pozneje tam zmanjkalo. Pa je prišel drugi, tretji, ... val.

Pomislimo na naše Mostiščarje. Vemo, kje in kdaj so živeli, kaj so jedli, kako so živeli, kaj so delali, ... a pojma nimamo, kako so izgledali in kam so poniknili. Tudi ene same kosti niso pustili za seboj. In tudi nedavna ugotovitev, da kolišča niso stala na vodi pač pa ob obrežju, niso spremenila tega, da o njih samih še vedno ne vemo nič, čeprav ni dvoma, da so tu bili.

Isto je s pra-amerikanci. Lahko domnevamo, da so tam bili. Ta hip ne vemo, ali jih je bilo 100 ali 10.000, ne vemo, homo kdo so bili, koliko časa so tam živeli, od kod so prišli in ali so sploh ostali. Enako kot so ljudje prišli v Polinezijo -- na zelo trhel način in brez povratka -- so lahko prišli v Ameriko. Bolj ali manj resno lahko trdimo samo, da je kosti obdelovalo bitje z nekaj človeku podobne inteligence, ostalo bomo zaenkrat morali še ugibati.
gozdar1
# 30.04.2017 ob 07:51
Delo arheologa mora biti eno bolj dolgočasnih, vsako najdeno črepinjo je potrebno popisat, premerit,.. seveda to ne drži za aternativce, ti samo napišejo knjigo, stvar je ponavadi tako namenjena laikom, in določenim skupinam ki so že tako dovzetnev za razne teorije zarot.
Recimo slavne bosanske piramide,..
ism
# 30.04.2017 ob 05:17
Nimajo pojma. Vsakič druga teorija.
Celt
# 30.04.2017 ob 08:06
Zanimivo bo videti kako hitro bo to postalo dejstvo. Spomnite se kakšne probleme imajo naši znanstveniki ko dokazujejo npr. izvor piščali iz Divjih bab. Se ve kdo piše zgodovino, kajne?

@tim sein
Popolnoma točna ugotovitev, anglo-germanski znanstveniki.
Ostali veljajo bore malo... predvsem slovanski so baje romantiki in natolcevalci, ki nimajo pojma :)
nuLanuLa
# 29.04.2017 ob 20:17
Tole je take vrste odkritje, kot tisto iz vica o bosanskih piramidah - ker niso tam našli nobene kovine ali kablov, je to več kot očiten dokaz, da so tam že zdavnaj uporabljali brezžično tehnologijo :) :)
tim sein
# 29.04.2017 ob 20:01
Zanimivo bo videti kako hitro bo to postalo dejstvo. Spomnite se kakšne probleme imajo naši znanstveniki ko dokazujejo npr. izvor piščali iz Divjih bab. Se ve kdo piše zgodovino, kajne?
evaevi
# 29.04.2017 ob 19:11
steiermark
in zakaj bi ti kritiko zacementirane antropološke stroke vezal zdaj pa še na kreacionalizem?
To nese pa samo do Ramusa.
jo-jo
# 29.04.2017 ob 18:39
No morda pa bomo določene arheološke najdbe- kot na primer spodaj omenjeno, naposled lahko le znali umestili v tok zgodovine, tako s časovnega kot geografskega porekla:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hueyatlaco
Blackbaerd
# 29.04.2017 ob 18:35
Avtorji bi morali najti nedvoumno kamnito orodje v bližini najdišča, in tamkajšnji kamni v kategorijo nedvoumno ne spadajo, je za BBC povedal ameriški strokovnjak.

A res? Kaj pa če so uporabljali kaj drugega? Saj ni mus da so vsi neandertalci bili na enaki stopnji razvitosti. Druga možnost je da je pač bil to osamljen človek (mogoče pleme), ki je iskalo boljše podnebne razmere ali pa so šli za lovom.
Ramus
# 29.04.2017 ob 18:29
V njem ni človeških kosti, temveč živalske, a vseeno je prepričana, da je v njem našla prepričljive dokaze za prisotnost ljudi.

He he he,... jaz sem tudi prepričan, da je vesolju veliko življenja,...
phantome
# 01.05.2017 ob 13:03
Kdo pa še verjame Američanom. Lažejo od kar obstajajo.
Nikolaj
# 01.05.2017 ob 08:41
Zelo zanimiv članek.
Seveda pa se bo v prihodnosti, zgodovina še naprej spreminjala, ker se izpopoljnjujejo raziskovalna orodja.
noprou
# 30.04.2017 ob 01:45
malce diši po osebni diskreditaciji, kar je ponavadi znak pomanjkanja argumentov
jaz sem bral prvo tretjino tistega špeha in mi je kot laiku zadeva zanimiva
smeško 562
# 30.04.2017 ob 00:32
Cremo kot resen znanstvenik?ojojojoj ljubi Slovenci komu vse nasedate samo zato ker mislite da je vse teorija zarote.
Bivši uporabnik
# 29.04.2017 ob 20:08
Verjamem, da so bili njihovi voditelji pametnejši od sedanjih.
mb128
# 29.04.2017 ob 19:39
steiermark
Na kaj točno Vi implicirate?
steiermark
# 29.04.2017 ob 19:26
Bojand
Ali ste prebrali kakšno njegovo delo? Če ste, potem lahko debatirava, drugače se nimava kaj pogovarjati. Predaval je na Kraljevskem inštitutu v Londonu pa ruski akademiji. Napisal je več del o antropologiji, ki imajo težo, kot vsi slovenski antropologi skupaj.
evaevi
Kaj natančno naj bi pomenil vaš komentar?
prim00z
# 29.04.2017 ob 17:35
Na vsak nacin bi se radi znebili "potomstva" Evrope..
por
# 01.05.2017 ob 17:26
@seiemark
Posluša se človeka, ki je dejansko znanstvenik in ki je dal skoz splošno sprejeto pot šolanja, da je lahko kompetenten ovreči ali podati dokaze po splošno sprejetih znanstvenih normah, drugače je samo ''rekla - kazala''. Kako pa lahko on ovrže splošno priznano zgodovino, če je ni študiral?

Ali ste prebrali kakšno njegovo delo? Če ste, potem lahko debatirava, drugače se nimava kaj pogovarjati.
Kdo se bo pa potem pogovarjal s človekom, ki ni dal skoz šolanja o zadevi, katero hoče s 'protidokazi' ovreči, če se vi ne boste pogovarjal z nekom, ki ni prebral njegove knjige?

Predaval je na Kraljevskem inštitutu v Londonu pa ruski akademiji.
Jaz sem tudi že žogo podajal v Stožicah... Pa nisem nogometaš.
mb128
# 30.04.2017 ob 10:23
Sicer pa, tako vsaj zgleda, bo počasi zginil čas raznoraznih homo-tov in nastopil čas raznoranih pendek-ov. Žal!
mb128
# 30.04.2017 ob 08:22
Kaj ta članek se je prelevil v nadaljevanje komentarjev v kolumni z naslovom Einstine na plaži mogoče?!
evaevi
# 29.04.2017 ob 21:50
evaevi
Kaj natančno naj bi pomenil vaš komentar?


steiermark, na tole:
Nihče se ne upa drezniti v uradno darwinistično razlago razvoja človeka.

sem odgovorila:

in zakaj bi ti kritiko zacementirane antropološke stroke vezal zdaj pa še na kreacionalizem?
To nese pa samo do Ramusa.


Spoznala sem že drugega slovenskega kreacionalista, v Ameriki imata menda dosti družbe.
nosa
# 29.04.2017 ob 21:14
Vrhunsko izobraženi,.... Dajmo jih vparašat, kje je Evropa, kaj šele Slovenija?????

Oni so sploh in on, kar se širine izobrazbe tiče......
Kazalo