Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Modul je razvilo podjetje Bigelow Aerospace
  • paceX uspel s pristankom rakete na ladijski ploščadi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 78 glasov Ocenite to novico!
Falcon 9
Prva stopnja rakete med pristajanjem na ladji. Foto: SpaceX
BEAM Bigelow, ISS
Računalniško ustvarjena podoba BEAM-a, pritrjenega na Mednarodno vesoljsko postajo. To je prototip, v pripravi pa so precej večje inačice. Foto: Bigelow Aerospace LLC
       Vedeti morate, kam gremo. Modul Bigelowa bi lahko bil tista stvar, ki bo jela nadomeščati funkcije Mednarodne vesoljske potaje. Nižja zemeljska orbita pripada gospodarstvu ... če v nižji orbiti ne bomo meli uporabne, živahne infrastrukture z njihovo podporo, potem ne bomo prišli tja [na Mars].       
 Charles Bolden, prvi mož Nase, januarja letos

Bigelow Aerospace, LLC
Simulacija, kako bi Bigelow Aerospace z več moduli B330 sestavil postojanko na Mesecu. Foto: Bigelow Aerospace, LLC
Falcon 9
Vzlet s Cape Canaverala na Floridi. Foto: SpaceX
Falcon 9
Vzlet in polet rakete Falcon 9. Foto: Nasa TV
BEAM, Bigelow
BEAM ima 16 kubičnih metrov prostornine in je brez podpornih sistemov za električno energijo ali vodo. Foto: Bigelow Aerospace, LLC
BEAM, Dragon
BEAM med nameščanjem v vesoljsko plovilo Dragon. Foto: SpaceX
ISS, Cygnus, Sojuz
Gneča na ISS-ju, na fotografiji so tri vesoljske ladje, ki so trenutno pripete nanjo, vključujoč zasebni ATK-jev Cygnus ter Sojuz. Fotografija je bila posneta še pred prihodom svežega Dragona. Foto: ESA/NASA
       V prtljažniku komercialnega vesoljskega plovila je zložena naprava, ki bi lahko naredila revolucijo na področju dela in življenja na vesoljski postaji.       
 Nasa
ISS, Scott Kelly
Tokratna oskrbovalna misija vsebuje ogromno eksperimentov medicinske narave, med drugim za merjenje gostote kosti pri astronavtih. Na fotografiji Scott Kelly med upravljanjem enega takšnih poskusov. Zdaj je sicer že na Zemlji. Foto: Nasa
Elon Musk
Musk je na tiskovni konferenci po pristanku napovedal, da bo letos razkril "nore" načrte glede kolonizacije Marsa. Foto: Nasa TV
       Uspešni bomo, ko bodo ti pristanki postali dolgočasni.       
 Elon Musk, SpaceX
Echo 1
Začetki napihljivega koncepta v vesolju, s kovino prevlečeni satelit Echo 1 iz leta 1960. Velikost? Nekje spodaj je človek. Foto: Nasa
Drugo iz vesolja:
 Satelit Kepler, krivec za veliko večino od tisočih odkritih in potrjenih planetov izven Osončja, je ponovno v težavah. Z Nase so sporočili, da je padel v "krizno stanje". Kepler je že zdaj težko uporaben, pred leti so ga prvič upokojili, ker so mu odpovedali mehanizmi, s katerimi se vzdržuje usmerjenost v prostoru. S pomočjo nekaj prekanjenih rešitev so ga začeli omejeno uporabljati v novi misiji K2, a zdaj kaže, da bo lovec na planete verjetno dokončno končal svojo pot.

Dodaj v

Foto, video: Prvi pristanek rakete na morju, prvi koraki proti lunarni koloniji

Prvi žarki nove paradigme potovanj
9. april 2016 ob 15:05
Ljubljana - MMC RTV SLO

Proti Mednarodni vesoljski postaji leti nov, napihljiv modul, katerega večja različica naj bi čez desetletje soustvarjala postojanko na Mesecu. Raketi, ki ga je ponesla, pa je uspelo izvesti ponoven pristanek.

Ta konec tedna se oblikujejo obrisi prihodnosti raziskovanja vesolja. V sodelovanju z državno vesoljsko agencijo Nasa sta jih začrtali dve zasebni podjetji: SpaceX Elona Muska in Bigelow Aerospace milijarderja Roberta Bigelowa. Vse se je zgodilo naenkrat, z eno raketo, ki je izkristalizirala desetletja razvoja.

Na poti proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) je prav zdaj napihljiv modul, ki bi lahko za pionirjenje po veliki črnini postal to, kar je standardni ladijski zabojnik za vodni transport - in Bigelow je za zdaj edini, ki ima nekaj takega v rokah. "V prtljažniku komercialnega vesoljskega plovila je zložena naprava, ki bi lahko naredila revolucijo na področju dela in življenja na vesoljski postaji," so ob tem zapisali na Nasi.

V nebo je modul dvignila raketa, katere prva stopnja se je vrnila in povsem nepoškodovana pristala na ladji sredi Atlantskega oceana. Dosežek je znanilec (verjetne) precejšnje pocenitve izstrelitev v orbito; nove dobe potovanj v vesolje, kjer bo početje dosegljivo vse širšemu krogu akterjev - a za zdaj je SpaceX na čelu, konkurenca pa daleč zadaj.

Sokol in zmaj
Izstrelitev rakete Falcon 9 se je začela ob 22.43 po našem času s Cape Canaverala na Floridi, ZDA. Deset minut pozneje je Sokol 9 v orbito uspešno dostavil vesoljsko plovilo Dragon. Zmaj je razvil panele s sončnimi celicami in se odpravil proti ISS-ju, središču svetovnega sodelovanja v zemeljski orbiti. Srečanje bo predvidoma v nedeljo ob 13. uri. Na ISS bo prinesel dobre tri tone tovora: kopico opreme za znanstvene poskuse medicinske narave, 250 jih je, in okoli 1,4 tone težak modul BEAM (Bigelow Expandable Activity Module). Ta je brez lastnega pogona, zato ga bo zgrabila velika mehanična roka, moleča z ISS-ja, in ga ponesla k odprtini, kjer se bosta objekta poklopila.

Ne bodo ga nemudoma napihnili, saj gre za prototip, ki mora skozi ustrezne varnostna preverjanja. Pri ISS-ju, najdražjem individualnem objektu človeštva, ravnajo skrajno previdno. Raztezanje pride na vrsto predvidoma čez štiri mesece. Nato bo to še ena soba ISS-ja, kamor se bodo lahko astronavti nekajkrat letno odpravili in preverili, ali je vse v redu. Večkrat ne, varnostna loputa do nje bo večino časa zaprta za primer nevšečnosti, so poudarili na Nasi. V sobi so nameščeni številne kamere in merilna tipala, ki bodo natančno spremljali vedenje materiala. Po dveh letih bodo BEAM odklopili in pustili, da zgori v atmosferi.

Prednosti in slabosti
Vsi drugi moduli, torej večji posamezni deli ISS-ja, so trdni, kovinski. BEAM je prvi v zgodovini orbitalnih postojank, ki ni takšen. Njegova zunanja plast je sešita iz več plasti tkanine, pri čemer vrhnjo sestavlja vectran, kevlarju podoben material, ki naj bi bil še odpornejši. To je prva ključna - domnevna - prednost. BEAM naj bi bil precej bolj odporen proti mikrometeroidom, nekaj milimetrov ali centimetrov velikim delcem marsičesa, tudi vesoljskim smetem. Testi na Zemlji so pokazali, da je večstranska zaščita absorbilala tudi udarce, ki bi zunanjo plast ISS-ja zagotovo prebili. Toda to bo treba dokazati tudi 375 kilometrov nad Zemljinim površjem.

Druga ključna - spet domnevna - prednost naj bi bila zaščita pred sevanjem, pa naj bodo to kozmični žarki ali sončni. Zdaj koriščeno kovinsko ohišje lahko pod vplivom vesoljskega sevanja začne oddajati naprej lastno, sekundarno sevanje - tkanina pa ne. Tudi to bo potrdilo ali ovrglo sledečih 700 dni, pa še, kakšna je toplotna izolacija, kako uspešno zadržuje pline, koliko se obrablja; in ali tehnika za širitev in krčenje deluje, kot mora. BEAM je prototip, zato je razmeroma majhen. Prostorina znaša 16 kubičnih metrov, navajajo pri Bigelowu, torej je dejansko podoben manjši sobi v stanovanju.

Če ima napihljivi pristop takšne prednosti, zakaj ga niso uporabili prej? So, toda z zapleti. Zgodba se začne že v 60. letih prejšnjega stoletja. V časih pionirskega eksperimentiranja je Nasa pripravila prvi pasivni telekomunikacijski satelit Echo 1, ogromen, 30-metrski napihnjen balon, katerega površina je bila prevlečena s kovino. Leta 1960 je v orbiti služil kot ogledalo: vanj so projicirali signal, ki ga je odbijal nekam drugam na površje (zato pasivni). Prvi aktivni telekomunikacijski satelit je sicer bil Telstar dve leti pozneje, ki še danes kroži po orbiti. Prvi model napihljive postaje so razvili vzporedno z Echo 1, iz gume, in že najeli Goodyear za izdelavo. Toda testi so pokazali, da bi ga meteoridi prej ali slej uničili, in idejo so pospravili v predal. Za več desetletij.

Ostanki ugaslih ambicij
Prišlo je leto 1989 in takratni predsednik, prvi George Bush, je dal svoj blagoslov velikopoteznemu programu Space Exploration Initative (Iniciativa za raziskovanje vesolja, SEI). Namen? Nič manj kot postaviti novo vesoljsko postajo (takrat je sicer bil sovjetski Mir še svež), postaviti kolonijo na tleh Meseca in poslati astronavte na Mars.

Video 1: stari promocijski video programa SEI

Nasa se je ukaza takoj lotila in razmišljala, kako rešiti vprašanje prostora za dolgotrajna bivanja in potovanja po vesolju. Pot do Marsa, denimo, traja več let, kar je neudobno preživeti v obstoječih vesoljskih ladjah, ki imajo toliko prostora kot večji terenec. Nazadnje so Američani prišli na dan s konceptom TransHab - Transit Habitat ali prevozno bivališče. Na vesoljsko plovilo bi namestili objekt, ki bi se napihnil in omogočal (razmeroma) ogromno prostora, pa še vzdržljivejši bi bil in bolje ščitil pred ionizirajočim sevanjem. TransHab bi bil uporaben tudi za druga dva cilja: za bivanje na Luni in v orbiti Zemlje.

Ni trajalo dolgo. Le štiri leta za Bushevim ukazom je njegov naslednik, Bill Clinton, program preklical iz več razlogov, še največ denarnih. Dogodek je obenem opomnik za današnjik. Tudi predsednik Barrack Obama je Nasi naložil, naj pripravi načrt, kako človeka spraviti na rdeči planet, in agencija je odgovorila z obsežnim Potovanem proti Marsu oz. z "naslednjim velikom skokom". Tudi ta program potrebuje ogromne količine časa in denarja, predvsem pa politične podpore, zato ni niti približno zagotovljeno, da bo dejansko izveden.

Politika pač odobri ali zavrne načrte Nase, točno tako, kot je ameriški kongres leta 2000 Nasi eksplicitno prepovedal, da bi koncept TranshHab razvijala naprej. Projekt ISS-ja je namreč načrtovani proračun takrat presegel že za skoraj pet milijard dolarjev in kongresniki so postavili mejo.

V igro stopi hotelir
Robert Bigelow, ameriški hotelirski magnat z verigo Budget Suites of America, je leta 1999 ustanovil še svoj vesoljski krak, Bigelow Aerospace. Od Nase je odkupil TransHab, čeprav, kot navajajo na spletni strani podjetja, zaradi prepovedi kongresa ni dobil vsega materiala. Precejšen del projekta je bil posledično prisiljen ponovno razviti ali predelati. Sadovi dela so obrodili šest let pozneje, ko je v orbito poslal prvi zasebni modul v orbiti, Genesis I, in leto pozneje še Genesis II. Oba sta podobne velikosti kot BEAM (4,5 krat 2,5 metra), opremljena z desetinami kamer in merilnih instrumentov. Še vedno sta v orbiti in še vedno delujeta. Na prelomu v zdajšnje desetletje je Bigelow Aerospace zmagal na Nasinem razpisu za razvoj napihljivega habitata za ISS, za to je prejel 17 milijonov dolarjev, kar je kulminiralo ta konec tedna. Vse to kaže, da je zasebnemu podjetju navkljub skozi koncept in projekt steklo veliko javnega denarja.

BEAM bo prihodnji dve leti mala sobica na ISS-ju, "ličinka", ki se bo razvila v precej večje projekte. V izdelavi je že precej razkošnejša različica, B330, ki ima kar 330 kubičnih metrov prostora in bo - po trditvah BA - dom dajala šestim astronavtom. Toliko, kot jih je navadno na celotnem ISS-ju. Z njim namerava Bigelow postaviti čisto lastno, komercialno vesoljsko postajo. B330 je nadgradljiv habitat, načrtovan tako, da se mu lahko priključi vedno več dodatnih modulov. BA zato meni, da bi lahko postal standardna opeka prihodnjega bivanja v vesolju.

Sprva je Bigelow načrtoval, da bo B330 v orbito postavil že prihodnje leto. Toda predpogoj za to so zasebna vesoljska plovila, sposobna transporta ljudi v orbito, nekaj, česar ZDA trenutno nimajo. Državni Orion je v razvoju, prav tako inačica Dragona za posadko, in Boeingov CST-100. Za zadnja dva je Nasa podelila skupno skoraj sedem milijard dolarjev. Prve dostave na ISS naj bi opravila prihodnje leto, toda ta časovni cilj je negotov.

Vesoljski hoteli - a ne le to
Bigelow namerava postati prvi vesoljski hotelir. Svoje komercialne postaje pa ne bi nudil le vesoljskim turistom - navsezadnje je dobrih 40 milijonov evrov za dva meseca "počitnic" kar veliko -, ampak tudi industriji, zasebnikom in državam. Za zdaj je najem kapacitet napovedalo šest držav, po zapisu na Wikipediji sodeč so to Velika Britanija, Nizozemska, Avstralija, Singapur, Japonska in Švedska.

Ne le to. B330 namerava Bigelow že leta 2025 poslati kar na Mesec in tam - kot prvi akter sploh - začeti lunarno postojanko, če ne kolonijo. Za tak podvig je sicer treba razrešiti še veliko tehnoloških vprašanj, pa tudi denarnih, zato je treba napoved jemati z rezervo. Podvig bi lahko stal desetine milijard dolarjev, pri čemer jih Bigelow po lastnih besedah zagotovi do 500 milijonov, preostalo mora pridobiti pri vlagateljih. Ima pa v primerjavi z nizozemsko iniciativo Mars One, ki hoče v podobnem časovnem okvirju postaviti kar kolonijo na Marsu, za seboj že veliko izkušenj in predvsem oprijemljivo opremo. Pa še strateško partnerstvo s SpaceX, in kot kaže, sveže z United Launch Alliance, velikim industrijskim igralcem.

Taisti habitat bi razvil v še večjo različico za potovanje po vesolju. Največji, BA 2100, za zdaj obstaja le na papirju in je tako ogromen, da ga nobena obstoječa raketa ne bi mogla ponesti zunaj zemljine težnostne pasti. Le SLS, ki je še v razvoju, bi lahko zagrabil BA 2100 pri od 70 do 100 tonah teže. 2100 naj bi po poročanju Bloomberga imel prostora za 16 astronavtov, napihnjen naj bi meril kar 2.250 kubičnih metrov. Za primerjavo: ISS jih ima "le" 837.

Po navedbah Space.com namerava Bigelow vesoljski hotel postaviti tudi na sladki gravitacijski točki L1, ki je vedno med Soncem in Zemljo.

Kaj bo po ISS-ju
Nekje v istem časovnem obdobju, do sredine prihodnjega desetletja, se uradno končuje življenjska doba obstoječe Mednarodne vesoljske postaje. Že zdaj akterji iščejo odgovor na vprašanje, kaj potem. ISS je zelo drag projekt in marsikateri kritik meni, da bi bil denar lahko bolje porabljen. Nekateri se zavzemajo za koncept Nautilus X, ki bi bil dejansko zgrajen po vzoru postaje Hermana Potočnika Noordunga z vrtečim se kolutom. V njem bi sredobežna sila telesom ljudi nadomeščala silo Zemljine težnosti. Kot vemo, njeno pomanjkanje uničujoče vpliva na organizem in še več bomo vedeli po odmevni enoletni misiji astronavta Scotta Kellyja na ISS-ju, ki se je pred kratkim končala. Vpliv leta vesolja na njegovo telo bodo primerjali s stanjem pri njegovem bratu dvojčku, prav tako astronavtu, ki je bil ves ta čas na tleh.

Igor Rudajev, "zunanji minister" ruskega Zvezdnega mesta, je v nedavnem intervjuju za MMC namignil na možnost, da bi Rusi lahko skupno postajo gradili skupaj s Kitajci. Teh ni na ISS-ju, v orbiti imajo lastno postojanko Tiangong od leta 2011, ki pa je le sporadično naseljena. Naslednico, Tiangog 2, naj bi po poročanju SpaceDaily.com v nebo izstrelili prav letos, kar spada med najzanimivejše letošnje vesoljske podvige.

Veliko jih je že za na Luno
Medtem se generalni direktor Evropske vesoljske agencije (Esa) Johann-Dietrich Wörner ogreva - in že dalj časa javno propagira - možnost, da bi ISS nadomestila mednarodna postojanka na Mesecu. Esa in ruski ROSCOSMOS delata prve skupne korake v tej smeri, začenši s pristajalnikom Luna 27, in v teoriji s končnim Luna 29, ki naj bi na Mesecu z robotskimi deli pripravil dejanske razmere za prihod ljudi.

Dragi projekt postojanke bi Esa sama le stežka zmogla, toda v mednarodnem sodelovanju bi bil dosegljiv, meni Wörner, predvsem pa bi človeštvu omogočil marsikaj novega. Razvoj kolonizacijskih konceptov, tehnologij za rudarjenje po drugih nebesnih telesih (česar se veseli predvsem Luksemburg) in postojanke za pot globlje v vesolje.

Tudi Musk gleda daleč
Predvsem pri tem delu - potovanju dlje v vesolje - je zelo dejaven drugi tokratni protagonist. Elon Musk, prvi mož Tesle (ki je ravno prejšnji teden na predstavila nov model) in prvi mož SpaceX. Celoten projekt je - po njegovih trditvah - stopničasta pot do kolonije na Marsu, kjer bi rad življenje končal tudi sam, le da "ne ob pristanku". Njegovo podjetje ves ta čas razvija sisteme za takšen podvig, od težkonosilnega Mars Collonial Transporter s temeljnim gradnikom Falcon Heavy do vesoljskega plovila Red Dragon. Do zdaj je pristanek na rdečem planetu napovedoval za 40' leta tega stoletja. Na tiskovni konferenci po sobotnem dosežku pa je razkril, da bo še letos napovedal nekaj, kar bo "zvenelo zelo noro", celo v smislu mesta na Marsu. Za kaj več informacij bo treba počakati na drugo polovico leta.

Skladno z Muskovo filozofijo bodo potovanja na Mars in nazaj smiselna le, če se stroški izstrelitev drastično zmanjšajo. Večkratno uporabnost raket vidi kot temelj. Tudi zato je tokratni pristanek prve stopnje rakete, torej tistega dela, v katerem je motor tako pomemben. Zanj si je dolgo, dolgo prizadeval in kar pet poskusov se je končalo v razbitinah. Lanskega decembra pa mu je končno uspel pristanek Falcona 9 na trdnih tleh, tokrat pa še težje, na vodni ploščadi Of Course I Still Love You sredi Atlantika, pri močnem vetru in valovitem morju, ki je destabiliziralo pristajalno plovilo. Uspeh je pomemben tudi zato, ker je lani Falcon 9 doživel katastrofalno eksplozijo, katere vzroki še niso povsem pojasnjeni.

"Uspešni bomo, ko bo dolgčas"
"Raketa je pristala, ne da bi ladjo prevrtala ali prevrnila, zato smo kar navdušeni," je izjavil na tiskovni konferenci. Zdaj pa ga čaka še povsem enako pomemben korak. Taista prva stopnja mora poleteti nazaj v vesolje, brez tega celotno početje preprosto nima smisla. Decembra uporabljeno stopnjo je poslal v muzej, tokratno pa bo poskušal ponovno uporabiti že junija letos, pri naslednji oskrbi ISS-ja. Predtem bo šel motor Merlin skozi 10 testnih prižigov.

Napovedal je še, da bi lahko isto stopnjo ponovno uporabil do 20-krat, z večjimi zamenjavami pri motorju pa tudi do stokrat. Potencialni prihranek je še vedno velik, saj obnovitvena dela in gorivo stanejo od nekaj sto tisoč do milijona dolarjev, povsem nova raketa pa desetine milijonov. Sčasoma bodo poskušali vračati tudi druge stopnje.

Podjetnik je napovedal, da bodo početje nadaljevali, pri čemer bo zagotovo še veliko eksplozij na ploščadih. Toda upa, da bo to počasi postala rutina. "Uspešni bomo, ko bodo ti pristanki postali dolgočasni," je izjavil.

Bezos ga je prehitel - na neki način
Podjetje Blue Origin, ki ga ima v lasti Amazonov Jeff Bezos in razvija New Sheppard, je sicer pred meseci opravilo prvi polet dela rakete do meje vesolja (približno 100 kilometrov višine) in nato uspešno pristalo. Je pa bil ta postopek precej manj zahteven v primerjavi z razmerami, ki jih je morala obvladovati raketa Falcon 9 pri vnosu satelitov v orbito precej, precej višje. Prvi je tudi to stopnjo, pred kratkim, znova uporabil.

Vsekakor razvoj dogodkov kaže, da namerava Nasa v prihodnjih desetletjih veliko vlagati v to, da se zasebni sektor prebudi in prevzame pobudo. SpaceX in Bigelow Aerospace bosta imeni, o katerih bomo še veliko slišali.

70-letni Bigelow ob izstrelitvi:


Video 2: Posnetek vzleta

Video 3: Posnetek pristanka

Video 4: Raziskujte notranjost ISS-ja

Aljoša Masten
Prijavi napako
Komentarji
generusus
# 09.04.2016 ob 15:42
Izjemen pristanek. Je pa bila ena izmed pristajalnih nog rakete že zelo blizu roba pristajalne ploščadi.
Državljan št.1
# 09.04.2016 ob 16:12
No pa se je našel nekdo, ki verjame da je zemlja ploščata :)
Galaxy
# 09.04.2016 ob 17:37
Senzor

Leta 1995 sem bil v Peruju v Cordilleri Blanci in sem se povzpel na 5752m visok Nevado Pisco. Spali smo v šotorih tako v baznem kampu kot na gori. In imel sem priložnost opazovat južna ozvezdja, ki jih ni mogoče opazovat iz naših krajev. Kako boš to razložil?
Državljan št.1
# 09.04.2016 ob 18:02
"Če bi bili ljudje privezani z varnostnim pasom , bi preživeli hipno ustavitev z 800mph."

Tega sploh ni rekel. Rekel je, če bi se zemlja ustavila in če NE BI bil pripet, bi odletel s hitrostjo 800 milj/uro. Enako kot če bi se v avtu vozil nepripet in bi nekam trčil... momentum bi te vrgel skoz šipo.

Vidiš, zaradi takega nerazumevanja pol verjameš v razne bedarije, ki jih trobijo redneck samoučeni "fiziki".
Državljan št.1
# 09.04.2016 ob 16:54
No Senzor, verjameš da sonce kroži okoli zemlje al ne? Če verjameš samo tistemu kar vidiš z lastnimi očmi, potem moraš verjet da sonce kroži okoli zemlje, ker enkrat je na vzhodu, drugič na jugu in nazadnje na zahodu!
prim00z
# 09.04.2016 ob 15:50
Dober clank
Nikec3
# 09.04.2016 ob 15:58
Nevem, a tehnologija iz Apolla programa je zastarela, da je niso mogli uporabit ... al kaj?

Tehnologija iz Apple programa stane 10 trenutnih nasinih budgetov.
Državljan št.1
# 09.04.2016 ob 17:54
Ne rabiš bit na oddaljenosti nekaj astronomski enot, da ugotoviš, da zemlja kroži okoli sonca. Še več. Če bi se šli to logiko pol v vesolje sploh nikoli ne bi prileteli, ker ne bi nikoli odkrili gravitacije. Sej luna pač lebdi nad zemljo ane..

450 let nazaj so za to odkritje potrebovali primitivni teleskop in nekaj matematike...
Galaxy
# 09.04.2016 ob 17:14
Senzor

Galaxy

Kakšno neresno vprašanje... A si mogoče ti bil v vesolju? Gledam, kaj so posneli drugi, in temu verjamem.


Gledaš kaj so drugi posneli in jim verjameš? Ja? No pa pokaži samo EDEN posnetek IZ VESOLJA oziroma zemljine krožnice kjer je Zemlja ploščata in ne neko youtube nakladanje kvazi znanstvenikov s nekimi kvazi posrednimi dokazi.

Med tem časom pa

tomtom
# 09.04.2016 ob 15:58
Elon Musk je car
Ardweaden
# 09.04.2016 ob 20:50
@ senzor

Ok, to je verjetno moj zadnji komentar namenjen tebi.

Prvič, ne vem, zakaj bi te moral osebno poznati. Tistim, ki verjamejo v plosko Zemljo, pač ne sprejmejo nobenega dokaza, ki bi trdil nasprotno. Govoriti z vami je kot govoriti v zid.

Drugič, to dokažeš že s svojim odgovorom. Jaz se nisem nič "hvalil" s svojim superiornim znanjem. Tisti fant v videu je uporabljal Newtonov model mehanike in jaz sem ti preprosto razložil, da ga uporablja napačno in zato pride do nepravilnih zaključkov. Seveda mi ni treba verjeti na besedo, ne razumem pa, zakaj objavljaš tak video, če še sam ne razumeš vsebine. Drugače pa lahko greš vprašati kakšnega doktorja fizike, če je ta fant pravilno uporabil Newtonov model. Prepričan sem, da to bo povedal isto kot jaz.

Tretjič, očitno ne razumeš principov znastvenega raziskovanja. Govoril bom o fiziki, ker jo najbolje poznam. Glavni namen razvoja fizike je razvoj modelov za opis vesolja. Najbolj osnovni model je Newtonova mehanika, ki opisuje obnašanje makroskopskih predmetov pri nizkih hitrostih. Nihče v principu ne bi smel reči, da je ta model resničen tj. odraža resnico vesolja, a doslej še ni bilo ničesar, ki bi mu nasprotovalo in je zato znanstveni fakt. Iz meni neznanega razloga se večini v vašem gibanju ne ta model ne zdi sporen? Ne razumem pa, zakaj se tebi zdi, da brez razumevanja izvora gravitacije ne moremo opisati kroženja ali pa (posebne in galilejeve) teorije relativnosti?
Naj nadaljujem z relativnostjo. Ne vem točno, o čem tukaj govoriš. Obstaja Galilejeva relativnost. Ta se odraža v Newtonovih zakonih in jo je celo ta tvoj "inženir" uporabil. O splošni teoriji relativnosti ne bom govoril, ker je ne poznam dovolj dobro (zgolj laično). V fiziki ni ta lahko lahko govoriti o modelih, ki jih niti ne poznaš niti ne razumeš, četudi vi mislite, da se da. Iz istega razloga ne bom komentiral na Machov princip. Glede posebne teorije relativnosti pa: absolutno ni krhka teorija! Prvič, je praktično zgolj nadgradnja Newtonove teorije - v limiti, ko je hitrost zelo majhna v primerjavi s svetlobo, splošna teorija relativnosti preide v povsem navadno Newtonovo. Tako kot v N. mehaniki, še ni bilo eksperimenta, ki bi ji nasprotoval, obenem pa so se rezultati opazovanj vedno ujemali z njo. Veš, ta teorija ti pomaga, da se s svojim GPS pripeljšeš tam, kamor hočeš in ne kak kilometer mimo - sateliti se namreč gibajo dovolj hitro, da je treba upoštevati relativistične popravke. In zato je znanstveni fakt - nihče še ni ponudil teorije, ki bi bolje opisala naravo.

Glede postulatov in tega pa: ko znastveniki z eksperimentom odkrijejo neko zanimivo obnašanje, razvijejo hipoteze in še le iz njih sledijo enačbe oz. model za opis obnašanja. Če dobro opiše zadevo, je sprejeta. Če kdo najde boljšo, se jo zamenja z le-to. Poleg tega znanstveni princip pravi, da znanstvenih teorij ni mogoče dokazati - lahko se jih le ovrže z eksperimentom, katerega rezultat nasprotuje predvidenemu. Če pa se teorija brez napake prestane vse preizkušnje, je iz praktičnih razlogov znanstveni fakt.

Glede übermenschev: faks je javen in za vpis v fiziko ne potrebuješ nobenih posebnih pogojev. Naredi faks (pretvarjaj se, da tam poučevane teorije držijo), nato pa lahko raziskuješ kolikor hočeš.

Glede Occamove britve: sem videl dosti problemov, ki jih imate z vašim modelom, vse od Coriolisove sile do gibanja planetov. Drznem si reči, da je okrogla Zemlja dosti bolj elegantna rešitev.

In še mnogo stvari je, na katere se mi ne da odgovarjati, denimo o hruškasti Zemlji.

Le pridno razvijajte svoje teorije o ravni Zemlji. Toda kaj, ko boste stalno zadevali ob pojave, ki ji bodo nasprotovali. Malo dvomišljenja po Orwellu, ščepec falsificiranja in zarote, pa se da vsak problem rešiti. Ti pa zagotavljam - če vam uspe razviti boljši opis sveta od sedanjega in se bo izkazalo, da so astronavti le halucinirali, ga bo znanstvena skupnost definitivno sprejela. Zakaj? Ker si ne meče peska v oči.
vzdev
# 09.04.2016 ob 17:44
Tisti, ki tako verjamete v te teorije zarote in ploščato zemljo. Mi lahko poveste, zakaj bi imel nekdo sploh kakršno koli korist, da bi lagal o tem? Razumem, da verjamete teorijam zarote glede tega, da je bila Amerika na luni, ker tam so bili v igri milijoni. Toda kaj bi imele države od tega, da bi ljudstvu lagale o okrogli ali ploščati zemlji?
generusus
# 09.04.2016 ob 17:22
To, da ne smemu (vedno) zaupati lastnim očem oziroma zdravi pameti, nas prepričuje kvantna mehanika.:-)
Vongobongo
# 09.04.2016 ob 17:02
Senzor


"Gledam, kaj so posneli drugi, in temu verjamem. Zakaj?"


Zakaj pa pol verjames Brianu Mullinsu? Saj se v videu pokaze da nerazume matematike, saj naredi ogromno napak pri izracunih?
bleeeee
# 09.04.2016 ob 16:06
Pot do Marsa, denimo, traja več let, kar je neudobno preživeti v obstoječih vesoljskih ladjah, ki imajo toliko prostora kot večji terenec.

A to je mišljeno tja in nazaj + bivanje? Sicer, kolikor vem, naj bi sama pot v eno smer trajala okrog pol leta?
Državljan št.1
# 09.04.2016 ob 22:19
Tip meša kvantno fiziko z newtonsko fiziko in pravi, da lahko živi z nevednostjo. Ti živiš v totalni ZABLODI, ne pa v nevednosti.
ZZK-1c
# 09.04.2016 ob 19:49
Razvoj Falcon 9 je ocenjen na nekje 3,6 milijarde dolarjev, NASA pa bo s to raketo zmanjšala stroške izstrelitve. Mi smo za 1,4 milijarde zgradili TEŠ 6, ki bo letno prinašal 200 milijonov evrov izgube. :)
Državljan št.1
# 09.04.2016 ob 18:40
po 500 letih ne vemo niti, kaj gravitacija sploh je. Kako lahko potem izračunavamo kroženje in dokazujemo relativnost?

Feynmann je zanjo rekel, da razen matematičnega modela nimamo zanjo nobenega pristnejšega dokaza.

Sam si si odgovoril na vprašanje. :) Ne vemo kaj točno je v smislu kot vemo, da je svetloba elektromagnetno valovanje, čigar glavni akter je foton. Pri gravitaciji vemo, da je to ukrivljen čas-prostor, ne vemo od kod izvira in kaj jo ustvarja. Zelo dobro pa poznamo njene fizikalne zakone...
Ardweaden
# 09.04.2016 ob 17:32
@ senzor

Ponavadi se ne pregovarjam z ljudmi, kot si ti, ker zanje ni pomoči :)

Sem pa iz radovednosti pogledal tisti prvi video od "inženirja". Priznam, gledal sem samo prvih 15 minut, ker je razložena srčika njegovega problema. Po mojem mnenju je povsem napačen. Ko riše kroženje letala, se mu poleg vektorja horizontalne hitrosti, ki ga je ohranil enakega, iz ničesar pojavi še en tangentni vektor, ki naj bi predstavljal hitrost letala v smeri letenja. Ampak letalo bi moralo potem pospešiti, saj je vsota vektorjev glede na Zemljo potem večja od začetne hitrosti letala pri obračanju. Tip očitno ne razume, kako kroženje deluje. Hitrost se ti povečuje v eno smer, v pravokotni pa zmanjšuje. Vsota vektorjev, tj. velikost hitrosti pa ostaja enaka in letalo ne "pade dol" saj ima vedno isto hitrost glede na tla. Pri pravilnem opisu kroženja bi se horizontalna komponenta hitrosti glede na Zemljo zmanjšala na 0.

Mi pa ni jasno, zakaj takšni tipi tako radi omenjajo Einsteina. Saj je pri tem primeru šlo zgolj za navadno Galilejevo transformacijo.
Vongobongo
# 09.04.2016 ob 16:47
Hvala za ta odlicen clanek ;)
dr Strangelove
# 10.04.2016 ob 13:53
@senzor, Foucaultovo nihalo dokazuje, da se Zemlja vrti. Ko nihalo zaniha, nanj ne deluje nobena druga sila več razen gravitacije. Ker se Zemlja vrti, se spreminja položaj črte/ravnine, ki jo nihalo riše. Na severni polobli se vrti v smeri urinega kazalca, na južni v obratni smeri. To je dokaz, da je Zemlja okrogla. Če bi bila ravna, se ravnina nihanja v Avstraliji ne bi vrtela v drugo smer kot v Parizu.

Na ravni Zemlji tudi ne bi videl razlike v ozvezdjih, ki jo vidiš sedaj. Na južni polobli so ozvezdja in zvezde na nebu drugačna kot pri nas.

Tretja zadeva, ki je s ploščato Zemljo sploh ne moreš razložiti, je prehod Venere prek Sonca, ki se ga je dalo videti iz Zemlje leta 2004 in 2012. Mimogrede to dokazuje tudi pravilnost heliocentričnega sistema. Oboje sem opazoval tudi sam tako da bom temu verjel. Razen če so takrat, ko sem gledal v Sonce, mali zeleni ali NASA nastavili črno piko na ploskev Sonca.

Nekaj dokazov, ki ne gredo v prid ravni Zemlji je bilo predstavljenih že prej v komentarjih.

Vongobongo
# 09.04.2016 ob 19:37
Senzor

A poznas "Foucault Pendulum"?
gunigugu
# 09.04.2016 ob 16:30
Čestitke SpaceX!

Zelo spodbudno je brati članke, ki opisujejo napredek in dajo slutiti na skorajšnjo (upam da) prihodnost, ko bo potovanje v vesolje dostopno vsakemu od nas.
bleeeee
# 09.04.2016 ob 16:11
Sicer ja pa, noro. Komaj čakam človeški sprehod po Marsu (če ne bom že pod rušo)...

Hvala za članek!
Ejnštajn
# 09.04.2016 ob 22:26
Zato rakete nimajo izpuha, zato nimajo potisne moči.

Zato, da ima raketa potisk, potrebuješ atmosfero?!?

Pa kaj se sploh ukvarjate z ljudmi, ki nimajo pojma o osnovnošolski fiziki?
Uomo Tigre
# 09.04.2016 ob 20:19
^^
Pristati "na noge" na Luni ali Zemlji je čisto različna pesem. Luna ima nekajkrat manjši težnostni pospešek kot Zemlja.

To da ugotoviš kakšne oblike je Zemlja in kaj kroži okoli česa ne potrebuješ potovati v vesolje. Dovolj je, da spoznaš osnove Newtonove fizike in je vse jasno.
generusus
# 09.04.2016 ob 16:25
V prihodnjih desetletjih lahko pričakujemo raketne motorje, ki bodo delovali po drugačnem principu kot sedanji. Že sedaj tečejo raziskave in preizkušanja pogonov na plazmo in na jedrski pogon, pa tudi na t.i. sončna jadra. Predvsem prva in druga tehnologija sta že realnost, ne zgolj fikcija. Žal pa tudi te tehnologije ne zadoščajo za uspešna medzvezdna potovanja.

So pa na voljo tudi že koncepti še naprednejših oziroma hitrejših načinov potovanja, ki pa so trenutno še bolj špekulativne narave, npr. pogon na antimaterijo, warp pogon (Alcubierre drive), pogon s pomočjo izkoriščanja snovi v jedrih nekaterih asteoridov, potovanje s pomočjo črnih lukenj, potovanje s pomočjo črvin itd.
miroB
# 12.04.2016 ob 09:32
@dobersex
Mojster, kaj si hotel povedati s postom 12.4. ob 8.44uri, predvsem z odstavkom kjer is prilepil link do diplomske naloge in skico vektorjev.
Jaz ta odstavek razumem tako, da kot pristanka nikakor ni mogel biti 30 stopinj in s tretjino trusta...

Hehehe... Razni verniki delujejo po spodnjem principu:
Lepijo linke in dokumente, ter skice o katerih nimajo pojma kaj le-te govorijo. Ostali verniki isto ponavljajo te dokumente(čeprav ne vedo o čem se gre) in potem so vsi pametni, po principu: Haaa, on pa že ve; poglej kakšno znanstveno razlago je tip podal...

In zdaj pa k bistvu mojega posta:
Take imbecile in trole je potrebno zatreti v kali, ker če malce pretiravam, tak način razmišljanja vodi h kriku: DEUS VULT in POBIJTE VSE, BOG BO ŽE IZBRAL SVOJE.
Ceshoot
# 11.04.2016 ob 17:28
Se opravičujem če bo tole off-topic, ampak kaj moremo, nisem jaz začel s tem, poleg tega pa se je zadnje čase tukaj skoraj nemogoče pogovarjat o temi članka, zato mislim, da bila zanimiva debata na to temo.

Danes sem se malo pozanimal o teh flat earth zagovornikih, pogledal kar precej njihovih videov in ugotovil, kaj je razlog takšega čustvenega in gorečega zagovarjanja ploščate zemlje (predvidevam, da zanikanje pristanka na luni izhaja iz podobnih izhodišč, lahko se glede tega seveda motim, me bo že kdo popravil). Ni mi namreč bilo jasno, zakaj bi bilo komurkoli pomembno, če je zemlja ravna ali ne, kakšno vezo s čimerkoli bi naj to sploh imelo.. Ugotovil sem, da tu sploh ne gre za "vprašanje" o obliki zemlje! O znanstvenih vprašanjih se s temi ljudmi res nima smisla prepirat, ker velika večina njih znanstvenih metod niti ne pozna, če pa že, pa jih uporabljajo izrazito selektivno. Ali to počnejo iz znanstvene ignorance ali pa morebiti intelektualne neiskrenosti, ne vem in me niti ne zanima. Stvar je v tem, da je njihovo izhodišče v bistvu religiozno, na kratko pa ga lahko povzamemo takole: Ne samo, da je zemlja ravna, ampak je božja stvaritev in v središču vesolja. Zagovarjanje okrogle zemlje je v njihovih očeh del gromozanske zarote, ki hoče človeka prepričat, da on sam ni božja stvaritev, ampak samo rezultat slepe evolucije, kar sproža individualizem, pohlep, materializem, socialni darwinizem in tako dalje. Tisti, ki jih hočemo prepričat, da je zemlja okrogla, potemtakem v bistvu posredno zanikamo božjo naravo ljudi, in zemljo reduciramo samo na en nepomemben planet izmed neštetih v vesolju, ki je rezultat velikega poka in torej produkt ateistične slučajnosti.

Zdaj mi je malo bolj jasno, od kod taka aroganca in goreče zagovarjanje ploščate zemlje. NASA, ESA in podobne organizacije ter celotna zahodna znanost so v bistvu v očeh zarotnikov sinonim ultimativnega zla, to pa verjetno velja tudi za nas "civiliste", ki jih hočemo prepričat, da je zemlja vendarle okrogla :))
Mislim, da razumnemu človeku kakršen koli nadaljni komentar ni potreben, vsak pa si bo seveda ustvaril svoje mnenje.
Vongobongo
# 10.04.2016 ob 10:37
Dobersex

Cak mal, zakaj pa verjames da obstajajo "cosmic rays"?

Nerazumem zakaj verjames v to znanost uno pa ne.
erru
# 09.04.2016 ob 22:14
Pa dej brišite ta zarotniški spam... vsakič znova koga na novo okuži. Z vsakim linkom, ki ga pustite, samo optimizirate videe in članke v googlu. Če se cenzurira seks, bi se morale tut te neumnosti. Zgleda se ne cenzurira le, če je dobersex.
generusus
# 09.04.2016 ob 21:34
Drži, da (še) ne vemo, kaj povzroča gravitacijo. Za zdaj naj bi bil to hipotetični delec, imenovan gravitron. Gravitacija je tudi sicer največja neznanka in jo še nismo uspeli vključiti v standardni opis Vesolja, kjer so že poenotene preostale tri temeljne sile.

Vendar ena izmed največjih pozitivnih lastnosti človeka je njegova radovednost. To, kar še včeraj nismo vedeli, vemo danes, in to, kar danes ne vemo, bomo morda spoznali jutri.
Uomo Tigre
# 09.04.2016 ob 21:26
^^

Govoriva o stopinjah na Luni. Žal ni tam ostal nobeden, ki bi lahko fotografiral ali jih je odpihnilo, ko je modul odletel.
Ali verjameš v pristanek na luni ali ne, je tvoja osebna izbira. Mislim pa da boš tu težko koga prepričal v svoj prav. Jutub posnetki raznih entuziastov žal niso verodostojen dokaz.
mb128
# 09.04.2016 ob 21:25
In potem meni eni pravijo YouTube, Discovery diplomiranec, trol in celo, da sem vsaj malo čez les?! Huh, huh....
generusus
# 09.04.2016 ob 21:25
Nekatera dejstva o vesolju so poznali že Stari Grki pred več kot 2000 leti, nato pa so za dolgo utonila v pozabo.

Tako so že tedaj nekateri grški učenjaki trdili, da je Zemlja okrogla in da se giblje okoli Sonca. Za potrditev okroglosti Zemlje obstaja kup neodvisnih dokazov, zato še tako velikega nejevernega Tomaža lahko prepriča vsaj eden izmed njih. :-)

Enega izmed preizkusov ali je Zemlja okrogla ali ne, lahko vsak izvede na morju, kjer se pri približajoči ladji najprej vidi dimnik (jambor) šele nato telo ladje. To je mogoče le, če Zemlja ni ravna plošča. Za boljše opazovanje priporočam preprost daljnogled.
janez123
# 09.04.2016 ob 20:26
"Zgodovinski pristanek rakete na morju"

LOL Jezus ima konkurenco... mogoče bi omenili kako pametno ladico :)
Bivši uporabnik
# 09.04.2016 ob 19:20
Pri nas pa TEŠ 6.

Juhej, naj se kadi in smodi. Micka, hitr žgance pa klobaso na mizo.
luckyss
# 09.04.2016 ob 16:42
Za vesoljske projekte porabijo manj kot 1% vsote, ki je namenjena oborožitvi, to pove vse..
Pot človeka do Marsa in bivanja na njem (samooskrbno) ob takšnih pogojih je še zeloooo dolga...
Sramota od človeštva, da za projekte, ki lahko pomenijo ohranitev človeške vrste, potiskajo na stranski tir..
Ko bomo imeli pred vrati resnični "Armagedon" pa bo panika in bežanje elit v podzemna mesta, ki pa ne bodo nujno "preživela"
Res neresno in amatersko obnašanje s strani tistih, ki vodijo človeštvo - razen, če navadni smrtniki še ne vemo vsega ;)
miroB
# 14.04.2016 ob 13:03
Dve strani, komentarjev sta minili, dobersex, pa še vedno ni dokazal, da razume materijo, ki jo lepi v forum... :D Tako da lahko povzamemo, da ne razume....
miroB
# 12.04.2016 ob 11:27
@admin:
Ne vem zakaj je en moj komentar bil brisan, saj po mojem mnenju v njem ni bilo nič žaljivega.
Še enkrat bom napisal kaj sem hotel povedati, ampak malo bolj diplomatsko - bistvo misli je pa enako.

Po mojem mnenju z moon hoaxerji ne moreš konstruktivno debatirati, ker so slepo prepričani v svoj prav, kot vsi teoretiki zarot in ostali verniki. Zato jih noben argument in enačba, ter dokaz ne prepriča v nasprotno.

Na moon hoax poste jaz repliciram samo zato, da ne bi kakšen mlad uporabnik ali uporabnica začel verjeti, v moon hoax in ostale nesmisle, ki jih dostikrat postajo ljudje tukaj.
miroB
# 12.04.2016 ob 10:50
@dobersex:
še enkrat glede radiacije: na linkih, ki si jih prilepil TI, je jasno razvidno, da je doza sevanja, ki so jo fasali astronavti na lunarnih misijah zanemarljivo majhna....
Prosim repliciraj zgornjo trditev. Pa najdi še kakšen fake video, da se malo nasmejemo...
miroB
# 12.04.2016 ob 10:44
Spodaj je dokumentarec iz katerega so izrezani ''predsednikovi možje'':
http://www.dailymotion.com/video/x14imad
_secrets-d-etat-les-hommes-de-la-maison-blanche-e01-de-truman-aux-annees-kennedy_tech

Eve Kendall(kao Nixonova tajnica) je fiktiven lik v Hitchcockovem filmu Sever - severozahod iz leta 1959.

Imaš še kakšne hipoteze o fake moon landingu, če ne prosim utihni in ne trolaj....
mb128
# 12.04.2016 ob 08:35
Zakaj bi tisti laserski reflektor sploh prišel tja?!
Zato, da je človeštvo ugotovilo, da se zemljin naravni satelit oddaljuje od Zemlje.
mb128
# 11.04.2016 ob 19:02
No naj zapišem zakaj je ta pristanek tako pomemben.
Pomemben je zato ker bo zaradi tega prevoz tovora v orbito cenejši. Sama raketa stane 60. mil. $ dočim stane gorivo "samo" 200.000. $.
Torej, strošek transporta tovora v orbito se bo zelo zelo zmanjšal. To je trenutna beneficija, ki se bo v prihodnosti še povečala.
Vongobongo
# 10.04.2016 ob 13:37
Senzor

Haha kaki dokazi da te srat stisne haha A to je ta vrli dokaz ,ki spodbija Foucaultovo nihalo? Haha pouci se prvo kaj je to nihalo ;p
Vongobongo
# 10.04.2016 ob 11:47
Dobersex

Nerazumem tvoje formule, keri znanosti verjet in keri ne. A ce so USA pol ni res, vse ostalo pa je, al kako to deluje?
Vongobongo
# 10.04.2016 ob 11:03
Dobersex

"V nižji zemljini orbiti je bil že Jurij Gagarin,"

A Rusom pa verjames? Ampak sj je Kubrick tudi z njimi delal! Oni tudi delajo "politicno korektno"!
erru
# 10.04.2016 ob 00:38
dobersex
# 09.04.2016 ob 23:25

Raje priznaj, da si prvič slišal za Dunning-Kruger-ja.. in tudi raje prej preberi kar si zgooglal na hitro preden limaš linke kao sebi v prid, ki te v bistvu diskreditirajo. In ne limaj parcialnih citatov izven konteksta.

S prejšnjim postom te nisem želel žalit, upal sem, da boš razumel.

Lej, razumem te. Resnica je pač trdovratna in ne moreš se upreti, da ji ne bi nasprotoval, ker pač bi rad vsaj na nekem področju zvenel pomemben, kot nekdo, ki ve veliko - ker pač čutiš, da na področju resnih znanostih nimaš šans iščeš potrditev drugje. Nič hudega.

Svoboda mnenj pač. Demokracija. Si pač prva stopnja med 0 in 24 na tej lestvici spodaj. To je normalno, nič takega, mnogi so. Ne sekiraj se. Samo povemo ti, da se raje loti česa bolj produktivnega. Morda celo družbeno koristnega. Ali celo prostovoljnega dela.

[img]http://image.slidesharecdn.com/lear
ning-130802021916-phpapp02/95/learning-7-638.jpg[img]

P.s.: Za druge bralce: Zakaj se z njim ukvarjam? Ker res ne maram, da potem berejo to mladi intelektualno še neizoblikovani najstniki, ki poberejo te teorije in jih širijo
med svoje sovrstnike, ki še manj berejo in so takoj dovzetni za karkoli. Tukaj se dela nam nezavedna družbena škoda glede intelektualnega kapitala za prihodnost.
Vongobongo
# 09.04.2016 ob 23:47
Dobersex

"Zato, ker imamo v vesolju radiacijo in ne samo v pasu Van Allen.
"

Kako ves da imamo v vesolju radiacijo?
Vongobongo
# 09.04.2016 ob 21:21
Dobersex

Nehi svinjat forum, smo ze stokrat obdelal to temo. Pac neverjames kj cmo, ni nas pa treba posiljvat z to ze stokrat zatrto teorijo. ;) now move on :p
Kazalo