Samsungova športna zapestnica ima tudi GPS sprejemnik in s pomočjo googlovih zemljevidov je moč spremljati opravljeno pot. Foto: MMC RTV SLO
Samsungova športna zapestnica ima tudi GPS sprejemnik in s pomočjo googlovih zemljevidov je moč spremljati opravljeno pot. Foto: MMC RTV SLO
false
Med funkcijami je tudi neprestano spremljanje srčnega utripa. Foto: MMC RTV SLO
false
Številčnico ure je mogoče poljubno spreminjati. Foto: MMC RTV SLO

Športna zapestnica Samsung Gear Fit 2 je v bistvu nadgradnja in precej izboljšana verzija zapestnice, ki je luč sveta ugledala pred dobrima dvema letoma. Korejski velikan se je tedaj hvalisal, da gre za prvo pametno uro ali športno zapestnico z ukrivljenim AMOLED zaslonom. Prva samsungova zapestnica je omogočala merjenje srčnega utripa, štetje korakov, kakovost in dolžino spanja, kar pa dandanes že omogočajo tudi cenene športne zapestnice, ki jih trgovci vrednotijo na le nekaj deset evrov.

Samsungu, ki želi biti eden najpomembnejših igralcev tudi pri t.i. nosljivih napravah, ni preostalo drugega, kot da konkurenci pokaže, kaj vse je mogoče stlačiti na tako majhno in lahko napravico, kot so športne zapestnice. Samsung Gear Fit 2 v bistvu ni le športna zapestnica, saj vsebuje večino funkcij, ki jih ponuja večina pametnih ur. Najbrž edini razlog, da pač ne sodi v ta segment, je dejstvo, da je pač oblikovan kot športna zapestnica in ne kot ura ter je namenjen tistim, ki del svojega prostega časa namenijo rekreaciji, tako na prostem ali v fitnessu.

Novejši verziji samsungove športne zapestnice so dodali kar nekaj novih merilnikov. Napravica je opremljena z merilcem pospeška, z GPS sprejemnikom, merilcem srčnega utripa, barometrom in giroskopom. Vse to naj bi omogočalo natančne meritve uporabnikove aktivnosti, še posebej med tekom in kolesarjenjem, kot tudi na fitness napravah, denimo na tekalni stezi.

Zapestnica deluje lahko povsem avtonomno ali pa v sodelovanju z mobilnim telefonom, na katerem so naložene aplikacije, ki podrobneje prikažejo meritve "fizkulturne“ dejavnosti. Dodatni posladek je možnost tekmovanja (glede meritev) z enim od prijateljev.

Množica meritev, toda ali so res natančne?
Samsung Gear Fit 2 ponuja v primerjavi z drugimi športnimi zapestnicami res veliko funkcij. Vse je bilo v našem nekaj dnevnem testu težko preveriti, ali so res verodostojne. Več pozornosti je bilo namenjenih merjenju kolesarskih dejavnosti. Samsung se namreč hvali, da zapestnica lahko sama spozna, da se uporabnik ukvarja z določno telesno aktivnostjo. Vendar to le deloma drži oz. je boljša alternativa, da si uporabnik sam na zapestnici nastavi, s čim se bo ukvarjal. Zapestnica je na našem testu sicer nekajkrat zaznala, da se vozimo s kolesom. Vendar je bilo to večinoma v popoldanskih urah. Medtem, ko jo je bilo potrebno v zgodnejših urah spodbuditi s klikom na funkcijo kolesarjenje.

Samsungova zapestnica sicer ponuja vse in še celo več, kot vsi kolesarski števci. Na majhnem zaslonu lahko na podlagi googlovih zemljevidov izrisuje tudi prevoženo pot. Prav tako je moč neprestano spremljati hitrost vožnje, število srčnih utripov...Toda na drugi strani je že neprestano pogledovanje na zapestje precej moteče, še posebej pa premikanje funkcij. Čeprav je zaslon na dotik zelo aktiven, je morda bolje za trenutek sestopiti s kolesa in namestiti na želeno funkcijo.

Največje vprašanje je natančnost meritev. Medtem, ko je bilo denimo merjenje hitrosti še kar primerljivo z odčitavanjem drugih naprav, (števci, aplikacije na mobilnih telefonih), je bilo odčitavanje srčnega utripa pri malo večjih obremenitvah že deležno nekoliko večjih medsebojnih odstopanj. Največji dvom v natančnost pa pri tovrstnih "pametnih" napravah vzbuja merjenje porabljenih kalorij.

Samsung ima najbrž svoj algoritem za izračunavanje porabljenih kalorij, toda vsekakor se zdi precej dvomljiv. Pri vožnji v klanec, pri kateri je bilo narejenih približno 400 višinskih metrov, so bile porabljene kalorije na enaki razdalji skorajda enake kot pri lagodnemu ravninskemu transportu od doma do delovnega mesta.

Hoja, počepi, trebušnjaki....
Med množico meritev aktivnosti, ki jih ponuja zapestnica, je kar nekaj malce neverjetnih, kot denimo hoja po stopnicah, štetje počepov in trebušnih zgibov. Sicer se je pri tem izkazala za kar verodostojno, vendar je, čeprav zamudno, potrebno nastaviti napravico na želeno funkcijo. Pri funkciji merjenja "trebušnjakov“ se je štetje izkazalo skoraj za natančno, morda kakšen odstotek ali dva odklona. Toda najvišja vrednost je omejena le na 100.

Ob boku pametnim uram
Samsung je s svojo športno zapestnico prodrl tudi na področje pametnih ur. Ima namreč kar 4 GB prostora in tako se lahko na njo naloži različno vsebino, poleg aplikacij tudi precej glasbe, ki jo je moč poslušati s pomočjo bluetootha povezanih zvočnikov ali slušalk. Prav tako zapestnici ni moč očitati neuporabnosti, kar se tiče opozoril in prikaza telefonskih klicev, sms-ov in sporočil preko družbenih omrežij.

Epilog
Samsung Gear Fit 2 je vsekakor zanimiva napravica, ki nudi veliko (na napravico je moč naložiti tudi številne aplikacije) in jo je potrebno potrpežljivo spoznavati. Vendar ima še vedno nekaj pomanjkljivosti. Na prvem mestu je baterija in njen polnilnik. Z uporabo GPS-a se denimo delovanje zapestnice precej skrči in že po osmih, devetih urah aktivne uporabe si želi polnitve. Ta pa je omogočena le na posebej prirejenem polnilcu, kar pomeni, da ga je dobro imeti vselej pri roki. Nekoliko moteča je tudi vodotesnost napravice, saj je zaščitena le pred škropljenjem oz. dežjem (IP68 ). Plavanje in celo tuširanje (zaradi močnega curka vode) pa je že odsvetovano. Napravice tudi ne morejo uporabljati lastniki applovih mobilnih telefonov, saj je zaenkrat kompatibilna le z novejšimi androidnimi mobilniki (operacijski sistem Android 4.4), ki premorejo vsaj 1,5 RAM-a.