Microsoft je imel kar nekaj težav, da je razvil operacijski sistem za mobilne naprave, ki bi bil uporabnikom všeč. Foto: MMC RTV SLO
Microsoft je imel kar nekaj težav, da je razvil operacijski sistem za mobilne naprave, ki bi bil uporabnikom všeč. Foto: MMC RTV SLO
Microsoft Lumia 950 XL
Microsoftov mobilnik s sistemom Windows 10 Mobile, model Lumia 950 XL je na trgu že pol leta, a je še vedno konkurenčen najboljšim prenosnim telefonom drugih proizvajalcev, vsaj kar se uporabnosti in fotoaparata tiče. Foto: MMC RTV SLO
Microsoft Lumia 950 XL
Ena izmed največjih prednosti telefona Lumia 950 XL je prav gotovo fotoaparat. Foto: MMC RTV SLO
Microsoft Lumia 950 XL
Če so drugi proizvajalci prenosnih telefonov že pred nekaj časa začeli vgrajevati bralnike prstnih odtisov, so pri Microsoftu raje vgradili bralnik mrežnice. Zadeva je sicer dobro zamišljena, a pri uporabnikih, ki nosijo očala, deluje precej nezanesljivo. Foto: MMC RTV SLO

Drugi uporabniki pa so bili veseli, da je Microsoft dobil možnost razvoja operacijskega sistema za mobilne telefone, ki bi lahko pometel s konkurenco. Rezultati so nekje vmes. Nokia je začasno izginila s trga mobilne telefonije, Microsoft pa je imel kar nekaj težav, da je razvil operacijski sistem za mobilne naprave, ki bi bil uporabnikom všeč, oziroma so začeli razvijati skupen operacijski sistem za vse naprave.

To jim je z Windows 10 tudi uspelo, saj gre za sistem, ki poskuša povezati vse naprave, ki ga poganjajo, v eno veliko omrežje. Morda bo uspeh tega operacijskega sistema pripomogel k ponovični oživitvi mobilnih telefonov z windowsi, ki v zadnjih letih zavzemajo zelo majhen odstotek na trgu (trenutno le okoli 2,5 odstotka).

V rubriki Na testu ocenjujemo in predstavljamo nove tehnološke naprave, ki so na voljo na slovenskem trgu. Vabljeni k branju!

Zato smo na testu preizkusili največji Microsoftov mobilnik s sistemom Windows 10 Mobile, model Lumia 950 XL. Čeprav je na trgu že pol leta, pa je še vedno konkurenčen najboljšim telefonom drugih proizvajalcev, vsaj kar se uporabnosti in fotoaparata tiče. Po obliki in izdelavi namreč precej zaostaja, saj so se pri Microsoftu odločili, da je plastično ohišje dovolj dobro za njihove najboljše telefone. Po drugi strani pa je mogoče hitro in enostavno odstraniti zadnjo stranico telefona in po potrebi zamenjati baterijo. Na žalost pa baterija ni dorasla svoji vlogi. Ob uporabi na testu, opisani na koncu članka, se je izpraznila mnogo pred koncem dneva. Baterija se zelo dobro obnese pri ogledovanju videoposnetkov, a precej slabše pri igranju igric in komunikaciji (pogovori, družabna omrežja). Po drugi strani pa se zelo hitro napolni (50 odstotkov v dobre pol ure).

Druga zanimivost pri tem telefonu je način odklepanja – poleg tipk seveda. Če so drugi proizvajalci mobilnih telefonov že nekaj časa začeli vgrajevati bralnike prstnih odtisov, so pri Microsoftu raje vgradili bralnik mrežnice. Zadeva je sicer dobro zamišljena, a pri uporabnikih, ki nosijo očala, deluje precej nezanesljivo. Poleg tega potrebuje bralnik več časa, da zazna uporabnika in odklene zaslon, kot to potrebuje bralnik prstnih odtisov. Zaslon velikosti 14,478 cm (5,7 palca) uporablja tehnologijo AMOLED in lahko prikaže sliko razločljivosti 1440 x 2560 slikovnih točk. Slika je zelo ostra in odlično barvno uravnotežena, morda le malo premalo svetla. Telefon ima vgrajene kar štiri mikrofone, dva spredaj in dva zadaj, ki omogočajo odličen zajem zvoka pri snemanju videoposnetkov oziroma zmanjšanje šumov iz ozadja pri pogovorih.

Fotografije, ki pričarajo nasmeh
Ena izmed največjih prednosti telefona Lumia 950 XL je prav gotovo fotoaparat. Senzor PureView , ki lahko zajame fotografije do razločljivosti 20 MP, optika Carl Zeiss z lečo, ki omogoča zajem širokokotnih posnetkov (približno 26 mm v klasični obliki), optični stabilizator, trojna RGB-bliskavica LED, ki preprečuje rdeče pike v očeh fotografiranih, obljubljajo izjemne posnetke. To se je med testom tudi potrdilo. Fotografije so zelo ostre, z malo šuma tudi v senčnatih prizorih. K temu veliko pripomore funkcija Rich Capture, nekakšna različica funkcije HDR pri drugih mobilnih telefonih. Ta je samodejno vklopljena in omogoča zares dobre posnetke z odlično barvno uravnoteženostjo. Je pa bolje, če to funcijo izklopite ob zajemu fotografij ponoči, saj je optična stabilizacija dovolj dobra, da so tudi nočni posnetki razmeroma ostri. Druga zanimiva funkcija je Live images, kjer fotoaparat zajame še sekundni video pred fotografijo. Ne gre za posebno videodatoteko, ampak za dodatne podatke v sami datoteki JPG. Na žalost si je mogoče te posnetke ogledovati le v aplikacijah/galerijah za Windows 10.

Dodatna vrednost senzorja tega fotoaparata je tudi 2-kratna povečava pri zajemu fotografij razločljivosti 8 MP, kar je znano že pri prejšnjih modelih. Zum se prav tako zelo dobro obnese tudi pri snemanju videoposnetkov 1080p. Kamera sicer lahko posname videoposnetke razločljivosti 4K, ki so zelo dobri, še posebno zvok je odličen, k čemur pripomorejo zgoraj omenjeni štirje mikrofoni.

Potovalni računalnik
Windows 10 je bil zamišljen kot operacijski sistem, ki naj bi deloval na vseh možnih napravah, tako stacionarnih kot mobilnih in bi omogočal preprosto povezljivost ter poenoteno uporabniško izkušnjo. Model Lumia 950 XL uporablja že dobro znani uporabniški vmesnik s ploščicami na osnovnem zaslonu in seznamom aplikacij na sosednjem. Velikost zaslona omogoča številne različne načine postavitve in razporeditve ploščic.

Poteg od vrha zaslona navzdol odpre meni s hitrimi nastavitvami, podobno kot pri Androidu. Meni podrobnih nastavitev deluje tudi v vodoravnem položaju in v dveh stolpcih, podobno kot pri namiznih računalnikih. Delovanje sistema je gladko, integracija aplikacij, znanih z namiznih računalnikov je odlična. Tu je seveda Office (Word, Excel, PowerPoint in OneNote), brskalnik Edge, ki je videti kot IE11, le v nekoliko lažji obliki, storitev v oblaku OneDrive za sinhronizacijo med napravami, Windows Maps ter igričarsko središče Xbox.

Zanimiv dodatek sistemu je Continuum, možnost uporabe mobilnega telefona kot prenosnega računalnika, če ga povežemo z zunanjim zaslonom (monitorjem, televizorjem) in miško ali tipkovnico prek posebnega vmesnika Microsoft Display Dock (ni del paketa). Na zaslonu se pokaže znano Windows omizje, ki pa je brez ikon. Le te se skrivajo v meniju Start, ki je pravzaprav osnovni zaslon mobilnega telefona. Uporabljate lahko le aplikacije, ki so prilagojene za Continuum (večina osnovnih, npr. Office, Edge, Store itd.). Prav tako lahko uporabljate le eno aplikacijo naenkrat, saj ni večopravilnosti.

Sklepne misli
Microsoft Lumia 950 XL je velik telefon za resne uporabnike. Ljubitelji fotografiranja in ljubitelji windowsov si skoraj ne bi mogli želeti še česa več, druge pa bo morda nezanimiva zunanjost in predvsem cena odvrnila od nakupa. Je pa dobro videti, da se operacijski sistem Windows razvija tudi za mobilne naprave.

Uporaba modela Microsoft Lumia 950 XL na testu:
1 ura brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično srednje zahtevne), zajem desetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka najvišje razločljivosti, nekaj krajših klicev in sporočil. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.
Čas trajanja baterije na testu: 20 ur