Nexus 6P ima naloženo »čisto« obliko operacijskega sistema, brez posebnega uporabniškega vmesnika in brez številnih aplikacij, ki jih dodajajo drugi izdelovalci telefonov. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Nexus 6P ima naloženo »čisto« obliko operacijskega sistema, brez posebnega uporabniškega vmesnika in brez številnih aplikacij, ki jih dodajajo drugi izdelovalci telefonov. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Huawei Nexus
Čeprav imajo kitajska podjetja še vedno nekakšen slab sloves glede kvalitete njihovih izdelkov, pa je Huawei zelo dober primer odločnega napredka v kvaliteti. Njihovi mobilni telefoni se po kvaliteti izdelave brez težav kosajo z izdelki bolj znanih ali uveljavljenih proizvajalcev. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Huawei Nexus
Fotografirano s telefonom Huawei Nexus 6P. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Huawei Nexus
Google je z izbiro Huaweija kot izdelovalca namenskega Android telefona naredil dobro potezo, saj je telefon oblikovno dovršen in kakovostno izdelan. Potrebno pa je izpostaviti, da je to telefon brez posebnega uporabniškega vmesnika in brez številnih aplikacij, ki olajšajo uporabo telefona. Te se sicer da naložiti na telefon, zato je telefon bolj primeren za tiste, ki uporabniški vmesnik radi uredijo po svoje. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Android je morda eden najboljših na trgu v tem cenovnem razredu. Po nekaj napol izdelanih prejšnjih poskusih Nexus 6P obljublja zelo dobro uporabniško izkušnjo. Zanimivo je, da je sočasno na trgu še en Nexus, in sicer LG Nexus 5X.

Ko je Google vstopil na področje mobilne telefonije s svojim operacijskim sistemom Android, si je zastavil za cilj, da bi njihov OS uporabljalo čim več proizvajalcev mobilnih telefonov. Že od začetka so si pri Googlu prizadevali, da bi izdelovalci telefonov čim manj spreminjali njihov operacijski sistem, ki je sicer odprtokodne narave. Ker pa to ni bilo mogoče, so se odločili, da bi vsako leto na trg dali poseben mobilni telefon, ki bi imel nespremenjen uporabniški vmesnik, najnovejšo programsko opremo in bi tudi prvi dobil najnovejše nadgradnje. Od leta 2010 dalje so se kot izdelovalci njihovega mobilnega telefona Nexus zvrstili HTC, Samsung, LG, Motorola in Huawei.

Do prejšnjega nexusa, Motorole Nexus 6, je bilo pri nas teže priti, ker Motorola nima več predstavništva pri nas, zato o tem prenosnem telefonu, vsaj pri nas, niti ni bilo kaj preveč govora. Toda pri Huaweiju so v zadnjih letih močno napredovali v kakovosti svojih telefonov, hkrati pa so tudi močno razširili svojo prodajno mrežo, tako da so se pri Googlu odločili, da bodo tudi njim ponudili priložnost izdelave namenskega mobilnega telefona Andorid.

Kakovostna izdelava
Čeprav imajo kitajska podjetja še vedno nekakšen slab sloves glede kakovosti njihovih izdelkov, pa je Huawei zelo dober primer odločnega napredka v kakovosti. Njihovi prenosni telefoni se po kakovosti izdelave brez težav kosajo z izdelki bolj znanih ali uveljavljenih proizvajalcev. Nexus 6P ima namreč elegantno kovinsko ohišje, lepo zaobljeno na vseh vogalih, le teža telefona je morda malo višja, kot je običajno za tako velikost. Telefon v rokah daje občutek krhkosti, ki se še poveča zaradi gladke površine ohišja. Na sprednji strani sta nad in pod zaslonom reži razmeroma glasnih stereozvočnikov. Zaslon, velik 5,7 palca, tokrat uporablja tehnologijo AMOLED, zaradi česar je slika na zaslonu dobro vidna pod vsemi koti, zaslon se obnese tudi na močnejši svetlobi, kjer je vidljivost slike prav dobra. Po drugi strani pa so prikazane barve, kot je značilno za vse zaslone AMOLED, malo preveč "napihnjene".

Zanimivo je, da ima prenosni telefon vgrajen priključek USB-C, ki se šele uveljavlja v svetu mobilne telefonije. Ker gre za drugače oblikovan priključek, ni mogoče uporabljati klasičnih polnilnikov ali povezati telefona in druge naprave brez primernega vmesnika. Zato so v paket k telefonu dodali vmesnik med tema dvema priključkoma (USB-C/microUSB 2.0), da bi telefon sploh lahko povezali z računalnikom. Na žalost je kabel vmesnika zelo kratek, kar močno otežuje povezavo z računalnikom.

Na zadnji strani telefona pozornost pritegne nenavadna izboklina z lečo fotoaparata. Izboklina je res minimalna, tako da sploh ne vpliva na ravnanje s telefonom. Pod to izboklino je senzor prstnih odtisov, ki je izjemno hiter. Ker je ohišje telefona oblikovano kot enoten kos, baterija ni zamenljiva. Čeprav ima telefon vgrajeno baterijo zmogljivosti 3450 mAh, pa je zdržljivost baterije zgolj povprečna. Ob uporabi, opisani na koncu članka, je telefon zdržal le dober dan, približno 26 ur. Seveda je čas trajanja baterije občutno daljši ob manj zahtevni uporabi oziroma kadar zaslon ni dejaven. Največ k porabi namreč prispevata zaslon in Androidovo nenehno preverjanje in nalaganje posodobitev. Slednje je sicer v zadnji različici operacijskega sistema optimizirano, tako da Android sam izključi preverjanje morebitnih sporočil, če zazna, da telefon dlje časa leži pri miru. Po drugi strani pa je mogoče baterijo razmeroma hitro napolniti (v dobri uri).

Android brez preobleke
Kot je bilo že zgoraj omenjeno, ima Nexus 6P naloženo "čisto" obliko operacijskega sistema, brez posebnega uporabniškega vmesnika in brez številnih aplikacij, ki jih dodajajo drugi izdelovalci telefonov. Po eni strani je zato delovanje sistema hitro in brez težav, po drugi strani pa so, recimo, Googlova galerija, vmesnik fotoaparata, predvajalnik glasbe in videa skoraj brez nastavitev in podpor za različne formate. Prav tako ni podpore za več oken hkrati na zaslonu.
Fotoaparat zmore posneti fotografije do razločljivosti 12,3 MP, uporablja pa Sonyjev senzor in lasersko samodejno izostritev. Fotografije so presenetljivo zelo jasne in ostre. Presenetljivo zato, ker nexusi nikoli niso bili znani po dobrih fotoaparatih. Je pa priporočljivo, če vklopite nastavitev HDR+, ker drugih nastavitev telefon ne ponuja. Videoposnetki razločljivosti 4K so prav tako zelo dobri, le izostritev pri premikajočem se predmetu snemanja je malo nezanesljiva (podobno kot pri Sony Xperia Z5).

Sklepne misli
Google je z izbiro Huaweija kot izdelovalca namenskega androida naredil dobro potezo, saj je telefon oblikovno dovršen in kakovostno izdelan. Treba pa je poudariti, da je to telefon brez posebnega uporabniškega vmesnika in brez številnih aplikacij, ki olajšajo uporabo telefona. Te se sicer da naložiti na telefon, zato je telefon primernejši za tiste, ki uporabniški vmesnik radi uredijo po svoje.

Uporaba modela Huawei Nexus 6P na testu:
Pol ure brskanja po spletu, pol ure poslušanja glasbe, 1 ura ogledovanja videoposnetkov, 2 uri igranja igric (grafično srednje zahtevne), zajem desetih fotografij najvišje razločljivosti, zajem 2-minutnega videoposnetka razločljivosti 4K, nekaj krajših klicev. Telefon je bil ves čas v omrežju LTE in z vklopljeno povezavo WiFi.

Čas trajanja baterije na testu: 26 ur

Vladimir Milovanović