Letalo je ponoči poletelo iz kitajskega mesta Nandžing proti Havajem. Foto: Reuters
Letalo je ponoči poletelo iz kitajskega mesta Nandžing proti Havajem. Foto: Reuters

Letalo na sončno energijo se je moralo zaradi slabega vremena v noči na 2. junij na poti iz Nandžinga na Kitajskem proti Havajem ustaviti na Japonskem. Pot je nato nameravalo nadaljevati že pretekli teden, a so morali namero zaradi slabega vremena začasno opustiti. Zdaj so bile vremenske razmere ugodne in Solar Impulse je lahko nadaljeval svojo pot.

Švicarski pilot Andre Borschberg, ki je tudi soustanovitelj solarnega letala, bo zdaj od Japonske do Havajev prepotoval 7.900 kilometrov, pot pa bo trajala pet dni in pet noči. Kot so zapisali na spletni strani Solar Impulsea, je pilot zdaj na "poti brez vrnitve in mora zdaj preživeti teh pet dni in pet noči poleta", saj se letalo v primeru neugodnih vremenskih razmer ne more več vrniti na Japonsko.

Osma etapa najzahtevnejša
Tokratni del poti, ki je že osma etapa letala Solar Impulse na poti okoli sveta, je najzahtevnejši in najbolj ambiciozen del prizadevanj, da bi s solarnim letalom okoli sveta prepotovali izključno na sončni pogon. Letalo Solar Impulse je svojo pot začelo marca v Abu Dabiju, skupaj pa naj bi pot okoli sveta opravilo v 12 etapah oziroma okoli 25 dneh in se avgusta vrnilo na začetno točko.