Na enem poglavitnih virov, AnonNews, so takšen napad že zdavnaj zanikali. Kot kaže, bo le še en v nizu lažnih operacij. Foto: Anon
Na enem poglavitnih virov, AnonNews, so takšen napad že zdavnaj zanikali. Kot kaže, bo le še en v nizu lažnih operacij. Foto: Anon

Sredi februarja je zaokrožila informacija, da organizacija Anonymous načrtuje operacijo Global Blackout, ki naj bi 31. marca z napadom na 13 glavnih DNS-strežnikov na internetu povzročila ohromitev delovanja omrežja oziroma, kot nakazuje samo ime operacije, kar popoln izpad interneta.

Več pomembnih virov v Anonymousu je sicer kmalu po napovedi napada to informacijo zanikalo, vendar pa so bila izdana navodila za napad in v nepregledni množici anonimnežev se jih lahko drži, kdor želi.
V SI-CERT-u pripravljeni
V slovenskem SI-CERT-u, omrežju za posredovanje ob medmrežnih incidentih, bodo pripravljeni. Slovenski ponudniki internetnega dostopa se lahko za dodatne informacije obrnejo na elektronski naslov cert@cert.si ali jih pokličejo po telefonu na 01 479 88 22. V centru sicer pojasnjujejo, da sistem DNS na internetu - poenostavljeno rečeno - skrbi za preslikavo med imeni (recimo www.cert.si) in IP-naslovi (v tem primeru 193.2.1.87).

Gre za porazdeljen imenik interneta, glavni DNS-strežniki pa vsebujejo informacije o vseh glavnih domenah. Tako vsebujejo tudi podatke o avtoritativnih strežnikih za domeno .si.

Glavnih strežnikov je navidezno le 13, vendar pa je vsak izmed njih pomnožen na različnih koncih sveta prek tako imenovanega "anycast" usmerjanja prometa - zemljevid je na voljo na naslovu www.root-servers.org.

Napad naj bi bil uperjen na vrh DNS-sistema, vendar pa je zaradi porazdeljenosti strukture, začasnega hranjenja podatkov na strežnikih ponudnikov in filtrov, ki pri ponudnikih preprečujejo potvarjanje izvornega IP-naslova komunikacije, tak napad malo verjeten. Še manj verjetno pa je, da bi tak napad imel načrtovani učinek, pravijo v SI-CERT-u.
Anonimneži so v preteklosti sicer že velikokrat napovedali akcije, ki so bile ali lažne ali pa enostavno niso pridobile dovolj podpornikov. Ena izmed lažnih akcij oz. nesporazumov v tem ohlapnem gibanju je bil "veliki napad na Facebook". Ta naj bi se zgodil lani. V Anonymousu so ga večkrat zanikali, a je kljub temu povzročil veliko razburjenje na svetovnem spletu. Seveda se ni zgodil.