Dizelski in 95-oktanski bencin od torka cenejša

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da trgovcem prepusti določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ob avtocestah in hitrih cestah, medtem ko bodo drugod po državi cene teh goriv ostale regulirane.

Ceni reguliranih pogonskih goriv, dizelskega goriva in neosvinčenega 95-oktanskega bencina, se bosta opolnoči znižali. Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo pocenil za 1,7 centa na 1,228 evra, dizelsko gorivo pa za 1,6 centa na 1,133 evra za liter, so sporočili iz OMV Slovenija. Vlada pa je danes sklenila, da trgovcem prepusti določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ob avtocestah in hitrih cestah, medtem ko bodo drugod po državi cene teh goriv ostale regulirane.

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da trgovcem prepusti določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ob avtocestah in hitrih cestah, medtem ko bodo drugod po državi cene teh goriv ostale regulirane. Od aprila so že v celoti liberalizirane cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja. V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) današnjo odločitev vlade vidijo kot pomemben korak k popolni liberalizaciji cen pogonskih goriv in s tem k modelu prostega oblikovanja cen na trgu, ki bo primerljiv tudi z ostalimi članicami EU, je dejala predsednica TZS Mariča Lah. Sprostitev cen je po njenih besedah dobra tudi za potrošnike, ki bodo imeli tako "možnosti primerjanja cen med ponudniki in se na podlagi lastnih preferenc odločiti o izbiri ponudnika".

Zbornica pričakuje popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov

Trgovinska zbornica Slovenije navaja izsledke analize vpliva deregulacije cen naftnih derivatov in trošarinske politike v Sloveniji, ki so jo pripravili Igor Masten, Aljoša Feldin in Sašo Polanec, da je "trg v Sloveniji zrel za popolno liberalizacijo". Študija je po navedbah TZS med drugim tudi pokazala, da lahko potencialno novi konkurenti z ustrezno umeščenimi bencinskimi servisi in ustrezen nadzor pristojnih institucij poskrbijo, da maloprodajne cene naftnih derivatov ob ukinitvi njihove regulacije v Sloveniji ne bodo pomembno zrasle. "Liberalizacija cen naftnih derivatov pa bi lahko celo zagotovila višjo prodano količino goriv in posledično višji znesek s tem povezanih pobranih dajatev, kot se je to na primer zgodilo v Italiji in Avstriji, kjer je vstop neodvisnih ponudnikov na trg privedel do znižanja cen," še pravijo v zbornici.

Foto: BoBo

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Vnukinji uporabnice omejili obiske v Domu

  • Goljufa iz Hrvaške slovenske vlagatelje obrala za okoli 200 tisočakov

  • Povprečno gospodinjstvo letno prejme 31 kg reklamnih letakov

  • Sumljive finančne sheme

  • Kako do povračila denarja za neizkoriščene letalske vozovnice?

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter