Do poceni morskih sadežev z izkoriščanjem otrok

Tajska je prestolnica suženjskega dela v prehrambeni industriji morskih sadežev. Po 16 ur na dan prisilno delajo tudi otroci.

Raziskava ameriške tiskovne agencije AP je ugotovila, da Američani lahko uživajo v poceni morskih sadežih zaradi suženjskega dela na Tajskem. Pri ribolovu in čiščenju rakcev po 16 ur na dan prisilno delajo tudi otroci, tajski državni uradniki pa so tako skorumpirani, da zasužnjene delavce prodajajo nazaj "lastnikom".

V raziskavi ugotavljajo, da rakci iz Tajske prihajajo v skoraj vse velike trgovske verige v ZDA, kot so Wal-Mart, Kroger, Whole Foods, Target, Dollar General, Petco in druge, pa tudi v verige restavracij, kot sta Red Lobster in Olive Garden. Tajci izkoriščajo predvsem delavce iz Mjanmara, Kambodže in Laosa, ki jih v tujino zvabijo z oglasi o dobro plačanem delu. Nekatere potem zasužnjijo na ribiških ladjah, druge pa zaprejo v barake, kjer od jutra do večera v nemogočih razmerah čistijo morske sadeže. Če komu uspe pobegniti in se zateče po pomoč na policijo, jih zaprejo kot nezakonite priseljence in jih potem prodajo nazaj izkoriščevalcem.

Raven korupcije je ogromna

Tajska je šele po pritisku raziskave AP skupaj z organizacijami za človekove pravice začela spreminjati zakonodajo. Kljub temu se izkoriščevalcem ponavadi ne zgodi nič hujšega in nadaljujejo s svojo prakso. Ameriški State Department Tajsko že dve leti zapored uvršča med najhujše kršiteljice človekovih pravic na svetu, ker pa gre za zavezniško državo, sankcij ni. EU je doslej potrojila carine na uvožene morske sadeže, januarja pa bo odločala o popolni prepovedi uvoza. Američani na leto použijejo 600 milijonov kilogramov rakcev oziroma okrog dva kilograma na osebo. Po odmevnih razkritjih trgovske verige in restavracije napovedujejo ukrepe, za spremembo jedilnikov pa se odločajo tudi potrošniki.

Foto: Reuters

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Previdno pri nakupu rabljenega avtomobila iz Nemčije

  • Kako visoka bo vaša pokojnina?

  • Obrtnikov za 30 odstokov nižje pokojnine

  • Mineva eno leto od uveljavitve GDPR

  • Znana višina regresa za javne uslužbence

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter