Factor banka in Probanka bosta ugasnili sredi februarja

V skladu z načrtom sta banki pospešeno prodali večino svojega premoženja.

Probanka in Factor banka, ki sta v postopku nadzorovane likvidacije, bosta bančno licenco vrnili prihodnji teden. Nato ju bo vlada pripojila k Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), je na seji komisije DZ za nadzor javnih financ povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja.

Banki bosta najprej vrnili bančno licenco, nato bodo podpisali pogodbo o pripojitvi, je pojasnil Metod Dragonja in dodal, da bo nato vlada kot skupščina obeh bank in DUTB izvedla vse potrebne sklepe in postopke za vpis pripojitve v sodni register in banki bosta prenehali delovati. Poenostavljena pripojitev je po ocenah vlade najprimernejši način, da banki nadzorovano prenehata obstajati in da to ne bo imelo nekih dodatnih negativnih posledic ali za DUTB ali za javne finance. V skladu z načrtom sta banki pospešeno prodali večino svojega premoženja. Kar ga je ostalo, po njegovih besedah predstavlja manj likvidno premoženje, katerega unovčevanje je vezano na daljši rok. Če bi ga morali prodati do konca leta, ko se izteče rok, ki ga je Evropska komisija postavila za dokončanje vseh postopkov v zameno za dovoljeno državno pomoč, bi ga zaradi časovnega pritiska morali prodati po znatno nižjih cenah.

Obveznosti poravnane

"Obe banki bosta na dan pripojitve imeli pozitivni kapital," je zagotovil državni sekretar. S tem po njegovih besedah ne bo prišlo do dodatnih negativnih učinkih na poslovanje DUTB in bo ta lahko prevzete obveznosti v rokih iz pogodb v celoti poravnala. Gre za obveznosti do države oziroma ministrstva za finance na osnovi likvidnostnih posojil ter do SID banke. Obveznosti do ostalih upnikov sta banki poravnali, prav tako so vsi depoziti vrnjeni deponentom, razen tisti, ki nastopajo kot zavarovanje za garancije ali druge obveznosti, je povedal Dragonja. Glede obveznosti do SID banke pa je pričakovati, da jih bosta banki oziroma nato DUTB lahko poplačali v razmeroma kratkem času na podlagi odprodaje premoženja.

Pomisleki komisije za nadzor javnih financ

Pripojitev Probanke in Factor banke k DUBT je včeraj obravnavala tudi komisija za nadzor javnih financ. Člane je zmotilo, da se je država v postopku poenostavljene pripojitve odpovedala uporabi določenih členov zakona o gospodarskih družbah, zaradi česar ne bo treba pripraviti poročila poslovodstva o pripojitvi, revizije pripojitve in izvesti skupščine. Dragonja je zagotovil, da bo vlada še enkrat preučila vse njihove pomisleke. Ob tem je poudaril, da je pri tej odločitvi skušala "postopke peljati racionalno". S čim hitrejšo vrnitvijo bančne licence obeh bank, ki naj bi se zgodila prihodnji teden, bodo po njegovem znižali fiksne stroške in omogočili sinergije. "Še enkrat bomo preverili, kaj bi lahko bila težava," je dejal in sklenil, da obstaja "vrsta razlogov, ki narekujejo, da se postopki transparentno zaključijo v nekih razumnih rokih".

Foto: BoBo

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 0

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
  • Zlom roke pri 92-letni stanovalki odkrili šele po več kot 24 urah

  • Do konca leta bo pripravljen Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi

  • Obiskali smo dom za starejše na Dunaju

  • Kako varna je voda, ki teče po azbestnih ceveh?

  • Zaradi opioidov vsak dan umre 130 Američanov

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter