Pitna voda kot temeljna človekova pravica

Ob svetovnem dnevu voda je evropski poslanec Igor Šoltes Evropski komisiji predal posebno poslanico za vnos pravice do čiste pitne vode v dokumente EU kot temeljne človekove pravice.

Ob 22. marcu, svetovnem dnevu voda, je evropski poslanec Igor Šoltes Evropski komisiji pisno predal posebno poslanico, s katero jo poziva, da se odzove na številne pobude za vnos pravice do čiste pitne vode v dokumente EU kot temeljne človekove pravice. "Želim prave ukrepe, da ne bo ostalo le pri besedah," je pojasnil Šoltes in dodal, da je skrajni čas, da se cilji, ki jih je opredelila že evropska državljanska pobuda Right2Water in z resolucijo podprl tudi Evropski parlament, končno udejanijo tudi v praksi.

"Vsekakor mora svoje opraviti tudi Evropska komisija. Ta mora predlagati ustrezen zakonodajni predlog, ki bo priznal dostop do čiste pitne vode kot temeljne človekove pravice, ki mora biti dostopna vsem," meni Igor Šoltes, ki je komisijo ob tem vprašal, kdaj bo podala zakonodajni predlog, s katerim bo eksplicitno priznala dostop do vode in sanitarnih storitev ter katere konkretne ukrepe bo sprejela za zagotovitev trajne oskrbo s čisto vodo kot temeljne javne dobrine, ki je dostopna vsem in ni predmet notranjega trga EU in trgovinskih pogajanj. Prepričan je, da ne smemo dovoliti, da se takšne iniciative pometa pod preprogo, kot se je to že zgodilo v drugih primerih, tudi pri pobudi proti Čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu (TTIP). "Ko govorimo o vodi, govorimo o naši prihodnosti, prihodnosti naših otrok in vnukov, blaginji in razvoju, položaju, ki ga bomo imeli v svetu. Smo na prelomni točki, ko se odloča o tem, ali želimo v prihodnosti biti še vedno suverena država, ki bo sama odločala o upravljanju z veliko količino vode ali pa bomo to edinstveno naravno danost in priložnost, ki nam jo je dala narava, zapravili zaradi ugajanja drugim in prepustili prihodnost naših zanamcev v roke zasebnega kapitala," je še opozoril Šoltes.

Strah pred privatizacijo vodnih virov

V zadnjih mesecih se je tako v Evropi kot v Sloveniji okrepil strah pred privatizacijo vodnih virov, ki bi se jih želele polastiti multinacionalke. Tako je na evropski ravni vzniknila peticija Right2Water, ki je pozivala Evropsko komisijo k predlogu zakonodaje za implementacijo človekove pravice do vode in sanitarij ter okrepitvi položaja zagotavljanja vode in sanitarij kot ključnih javnih storitev za vse. Peticijo je podprlo skoraj 1,9 milijona ljudi. V Sloveniji se je podobnih aktivnosti lotila civilna iniciativa Za Slovenijo in svobodo, ki se zavzema za vpis neodtujljive pravice do vode in sanitarnih storitev kot temeljne človekove pravice v slovensko ustavo. Njihova spletna pobuda je zbrala že več kot 53.000 podpisov. Predstavniki iniciative so se tako obrnili tudi na Šoltesa, ki je prav danes na slovensko pobudo v Bruslju opozoril Evropsko komisijo in jo pozval k čimprejšnjemu ukrepanju.

Zdrave vode nosilna tema slovenskega turizma

Pomen zdrave vode izpostavljajo tudi v Slovenski turistični organizaciji (STO), zato so to tematiko izbrali za rdečo nit svojih tržno-komunikacijskih aktivnosti in orodij v tem in prihodnjem letu. V svojih aktivnostih tako izpostavljajo dejstvo, da je Slovenija z vodo bogata dežela tako po količini in kakovosti, kot tudi po raznovrstnosti vodnega in obvodnega sveta. Danes so ohranjeni vodni viri izjemen razvojni potencial in s tem velika priložnost za gospodarstvo, še posebej za turizem, so zapisali v sporočilu za javnost. "Letos smo se v barvah zdravih voda že predstavili na turističnem sejmu v Beogradu in v Berlinu, ta teden sledi nastop v Moskvi, tematiko pa vpeljujemo tudi v specializirane delavnice, digitalne in klasične marketinške kampanje, družbene medije, publikacije," je pojasnila v. d. direktorice STO Maja Pak. Voda ima v Sloveniji najrazličnejše prispodobe. Nudi številne možnosti za aktiven oddih, po drugi strani pa predstavlja zdravilne učinke naših termo-mineralnih vod, ki so temeljni adut slovenskih naravnih zdravilišč. To potrjuje tudi direktor Skupnosti naravnih zdravilišč Iztok Altbauer, ki je pozval, naj "bo svetovni dan voda priložnost za nas vse, da se zavedamo pomena voda - pa naj bo to pitna voda kot temeljna dobrina ali pa zdrave vode Slovenije kot prinašalke zdravja, danes tako pomembne vrednote".

Foto: Reuters

Spremljajte nas tudi na in !

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 1

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor
 • padalec64 23. marec 2016 ob 16:25
  zakaj se moramo o tem sploh pogovarjati.
  Rad bi videl, če je tisti ki nam krati pravico do vode, narejen iz mesa.
  0
  0
Zadnja oddaja
Arhiv oddaj
NE PREZRITE
Več
 • Previdno pri nakupu rabljenega avtomobila iz Nemčije

 • Kako visoka bo vaša pokojnina?

 • Obrtnikov za 30 odstokov nižje pokojnine

 • Mineva eno leto od uveljavitve GDPR

 • Znana višina regresa za javne uslužbence

Facebook

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družbena omrežja (Twitter, Facebook, Scribble, ...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikov.

S pritiskom se strinjate z uporabo piškotkov!

Twitter