Foto:
Foto:

"Mislim, da to počnejo namenoma. Take izdelke pošiljajo zato, da se poškodovane robe znebijo iz skladišča. To je seveda za naš potrošnike nesprejemljivo," se jezi gledalec iz Velenja, ki je sicer zavrnil predlog podjetja Jysk, da mu za poškodovani omarici ponudijo 10 odstotni popust. "Običajno že za razstavne eksponate ponudijo večji popust. Zato me čudi, da trgovec, ki bi rad imel svoj tržni delež v Sloveniji in se veliko oglašuje, svojim kupcem pošilja blago v takem stanju," ugotavlja gledalec.

V Jysku obžalujejo, da je kupec prejel poškodovane izdelke

Iz Jyska smo prejeli pojasnilo, da v verigi od proizvajalca do kupca obstaja faktor človeške napake, na katerega ni mogoče vedno vplivati. Kupec, ki ni zadovoljen z izdelkom ima dva meseca časa, da ga reklamira in dobil bo vrnjen denar, so še dodali. Glede na to, da gre za precej prodajan izdelek in da doslej niso prejeli pritožb, menijo, da gre za nesrečen splet okoliščin. O nesrečnem spletu okoliščin bi sicer v tem primeru težko govorili, saj so gledalcu iz Jyska kar dvakrat poslali poškodovano blago, poškodbe pa so bile tako očitne, da so jih opazili že v dostavnem podjetju. "Pogosto se zgodi, da pošiljatelj neprimerno zapakira paket in potem se tekom distribucije tak paket tudi poškoduje. V primeru, ko je paket neprimerno zapakiran, ga moramo zavrniti in poslali nazaj pošiljatelju," pravi Borut Zorič iz dostavnega podjetja GLS.

Kako se izogniti neprijetnim izkušnjam

Kje v verigi od proizvajalca do kupca sta se omarici poškodovali, je skorajda nemogoče ugotoviti. Gledalcu so v Jysku, morda tudi zaradi našega posredovanja, na koncu le zmanjšali kupnino za poškodovane omarice za 20 odstotkov, na omaricah so zamenjali vseh šest ročajev, povrnili pa so mu tudi stroške nakupa in dostave za eno omarico. Sicer pa se podobnim neprijetnim izkušnjam najlaže izognemo tako, da pred prevzemom pošiljko dobro pregledamo, svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije. »Ko nam pošiljko dostavijo, jo najprej odpremo, preverimo in šele, ko se prepričamo, da je vse kot mora biti, podpišemo prevzem. V primeru, da je izdelek poškodovan, fotografiramo poškodbe in skupaj z dostavljavcem pripravimo zapisnik. O razlogu za vrnitev pošiljke pa obvestimo tudi spletnega trgovca. Na ta način se izognemo dodatnemu dokazovanju, kdaj je prišlo do napake oziroma do poškodbe na izdelku,« nam je pojasnila Jasmina Bevc iz ZPS. Če pa paket prevzamemo in šele kasneje opazimo napake, bomo morali reklamacijo uveljavljati pri trgovcu.

Foto: Bobo (fotografija je simbolična)