Biblos uporablja tudi Manca Košir. Foto: Biblos
Biblos uporablja tudi Manca Košir. Foto: Biblos
Biblos ponuja okoli 1000 knjižnih naslovov, zbirka pa se ves čas dopolnjuje. Foto: Biblos
Knjige si lahko izposodite in berete kadar koli in kjer koli. Foto: Biblos

omogoča uporabnikom izposojo ali pa nakup knjig, ne da bi zapustili udobje svojega doma, vsebine pa lahko berejo na različnih napravah: računalnikih, tablicah in telefonih.

Sistem je zaradi svojih lastnosti zelo uporaben za slabovidne, starejše in živeče zunaj meja Slovenije. Kot poudarjajo v založbi Beletrina, ki je Biblos razvila, si vseskozi prizadevajo za bogatenje svoje knjižnice, redno pa organizirajo tudi izobraževalne delavnice in se radi odzovejo vabilu, če jih v okviru računalniškega opismenjevanja in tečajev za starejše povabijo k predstavitvi. Trenutno sistem ponuja okoli 1.000 knjig raznolikih vsebin in žanrov, uporablja pa ga okoli 6.000 uporabnikov.

Biblos je namreč sistem, ki je zelo uporaben za starejše, ki radi berejo knjige, predvsem zaradi dejstva, da ni potreben fizičen obisk knjižnice, kar je prednost za tiste, ki so recimo gibalno ovirani. Za tiste, ki imajo težave z vidom, pa je velika prednost, da si lahko na zaslonu povečajo črke, česar običajna knjiga ne omogoča. Oddaljena izposoja e-knjig ima še druge prednosti za uporabnike: knjige si lahko izposojajo kadar koli in kjer koli: z dopusta v tujini, iz toplic, iz savne v nedeljo zvečer, iz prenatrpane zdravniške čakalnice.

E-knjig v slovenščini še pred dvema letoma sploh ni bilo
Kot so pojasnili v Biblosu, se je ideja zanj porodila iz nuje in malo tudi iz jeze, saj e-knjig v slovenščini še pred dvema letoma praktično nikjer ni bilo mogoče kupiti ali jih ponujati, čeprav so si jih bralci želeli. Kot je pojasnila Tina Deu iz Beletrine, veliko ljudi zadnja leta e-knjige bere kar v angleščini, kar še posebej žalosti slovenske založnike, še huje pa je, da predvsem pri mladih to močno siromaši raven njihove slovenščine.

Veliko odprtost za nov projekt so že od začetka pokazale tudi splošne knjižnice, ki zmeraj poskušajo ostati v koraku s časom, zato so se odločili, da Biblos ne bo le trgovina za prodajo e-knjig, temveč predvsem knjižnica, kjer si bodo lahko bralci s svojo že obstoječo knjižnično izkaznico brezplačno izposojali knjige kot člani svoje knjižnice.

Kako deluje Biblos?
"Biblos deluje kot spletna stran (www.biblos.si), kjer zgoraj najprej izberete svojo knjižnico in vpišete svoje geslo, ki vam ga je knjižnica dodelila, nato pa brskate po naslovih, ki jih ima vaša knjižnica za izposojo na voljo, ter si v košarico naberete največ pet e-knjig hkrati. Te boste lahko prebirali 14 dni, nato se bodo avtomatsko vrnile v sistem in ni vam treba skrbeti za vračila, zamudnine, podaljševanje in podobno," je bistvo sistema strnila Tina Deu.

Knjige, ki si jih izposodite, berete v bralni aplikaciji, naloženi na vašo bralno napravo (to je lahko tablica, bralnik, pametni telefon ali kar navadni računalnik), aplikacija Biblos je brezplačno na voljo v Google Play trgovini za androidne naprave in App Storu za Applove naprave. Kot še dodaja, so Biblos zasnovali kolikor se le da intuitivno in do uporabnikov prijazno, na spletni strani pa si lahko uporabniki pred prvo uporabo ogledajo tudi filmček z navodili, lahko pa nas tudi kadar koli pokličejo za hitro pomoč.

Največ e-knjig trenutno ponujajo knjižnice Koper, MK Ljubljana, Kranj, Domžale, Grosuplje ...
V Biblos je trenutno vključenih 48 splošnih knjižnic in nekaj fakultetnih, vključevanje z novim šolskim letom omogočajo tudi šolskim knjižnicam. Ker morajo knjižnice kupovati licence (torej izvode) e-knjig, ki so nato njihovim uporabnikom na voljo, pa je njihova ponudba precej različna. Največ e-knjig trenutno ponujajo knjižnice Koper, MK Ljubljana, Kranj, Domžale, Grosuplje ... v vseh naštetih boste lahko izbirali med več kot 600 naslovi.

Knjižnice prav zaradi Biblosa po novem omogočajo tudi oddaljen vpis (tako da se lahko v knjižnico na primer včlani tudi kdor koli iz tujine). Kdor se v knjižnico včlanjuje na novo, se mu gotovo izplača izbrati tisto, ki ima največji nabor naslovov.

Biblos ima trenutno okoli 6.000 stalnih uporabnikov, kot poudarja Tina Deu, pa je zanimivo, da ne prihajajo le iz Slovenije, temveč tudi iz tujine. "E-knjiga seveda ni nekaj, kar bo izrinilo knjige na papirju, je pa dobrodošla dopolnitev ponudbe, predvsem za tiste, ki imajo težave z vidom. Format e-knjige namreč omogoča, da črke poljubno povečujemo, ne da se nam pri tem razbije struktura strani, še vedno imamo torej občutek, da listamo knjigo," pojasnjuje. Z Biblosom sodeluje tudi knjižnica za slepe in slabovidne in njeni člani so nad uporabo e-knjig navdušeni.

V letu 2015 pripravljajo nekaj novosti, med drugim boljšo preglednost vsebin na portalu, nekatere tehnične nadgradnje ter širšo ponudbo vsebin. Med drugim bodo lahko tako knjižnice po novem svojim uporabnikom v elektronski obliki ponudile tiste knjige in novosti, ki jih bodo dejansko imele na voljo.

Največkrat so si izposodili knjigo Cavazza
Do zdaj je bila največkrat v Biblosu izposojana knjiga Cavazza Vesne Milek, in sicer 902-krat, sledi ji roman Čefurji raus! Gorana Vojnovića. Med najboljšimi petimi pa se je znašla tudi v samozaložbi izdana knjiga Vitezi in čarovniki: Votlina skrivnosti avtorja Bojana Ekselenskija.