V 37-letni rekreativni tekmovalni karieri je 66-letnik osvojil več kot 900 medalj in več kot 300 pokalov ter samo na tekmovanjih s kolesom prevozil 160.000 kilometrov, tako da bi lahko štirikrat prevozil obseg Zemlje.

V domačih vitrinah ima več kot 900 medalj. Foto: TV Slovenija
V domačih vitrinah ima več kot 900 medalj. Foto: TV Slovenija

Zaradi bolezenskih težav se v mladosti ni ukvarjal s športom, k temu pa ga je po treh operacijah spodbudil njegov zdravnik.

"Začel sem pred 37 leti, star sem bil 30 let. Moj prvi maraton je bil Franja in Franjo sem nadaljeval vse do letošnjega leta, upam, da bom še do 40. zdržal," pravi Krčan. Roman je eden od 12 kolesarjev, ki se lahko pohvalijo, da so doslej prevozili vse kolesarske maratone Franja, da številnih drugih niti ne omenjamo. Ob cestnem in gorskem kolesarstvu je tekmoval še v drugih športih, tudi v smučarskem teku.

"Zadnjih osem let sem se začel ukvarjati tudi s triatlonom, to mi je ustrezalo zaradi teka in plavanja in tako naprej, pa tudi duatlon. Veliko sem tekmoval v kajaku in kanuju, nordijski hoji, pet let sem tudi slovenski prvak. V triatlonu sem bil štirikrat državni prvak v različnih panogah," deli del svoje bogate športne zgodovine.

In pri vsem tem je bil zelo uspešen. Zato je njegov dom že premajhen za vse osvojene lovorike in priznanja: "Nabralo se je več kot 300 pokalov. Moram povedati, da sem bil doslej na 1.523 tekmah, nabralo pa se je tudi 923 medalj."

Da je lahko treniral in se udeleževal tekmovanj, je v službi opravil veliko nadur. Zdaj ko je že nekaj let v pokoju, se je odločil, da bo opustil tekmovalni del svoje res bogate športne kariere.
"Zdaj pa ne bo samo mirovanje. Izključil sem samo tekmovalni šport, torej nič več na polno, ampak zdaj lepo rekreativno."

Zadnja leta je začel še kipariti in slikati. Tako bo letos za svoj 67. rojstni dan pripravil tudi prvo samostojno razstavo.

Roman Blatnik je eden izmed naših najuspešnejših rekreativcev