Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Ena največjih športno-rekreativnih prireditev v Sloveniji bo po pričakovanjih organizatorjev tudi letos privabila okoli 30.000 udeležencev. Prvi se bodo danes po odsekih zgodovinske poti podali najmlajši iz ljubljanskih vrtcev.

V petek sledi pohod za osnovne in srednje šole, osrednje dogajanje pa bo na sporedu v soboto, ko je pričakovati glavnino pohodnikov, na sporedu pa bodo tudi tekaški dogodki – tek trojk na razdaljah 12,5 in 29 km ter šolski tek trojk.

Tek trojk nima neposrednega tekmovalnega pomena ter niti ne primerjave v evropskem ali svetovnem merilu. Ključno je namreč sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni dosežek trojice.

Največ udeležencev se zbere na pohodu okoli Ljubljane, s tem se obudi spomin na čas, ko je slovensko prestolnico med drugo svetovno vojno obdajala bodeča žica okupatorjev. Pohod poteka vsako leto od četrtka do sobote okrog 9. maja, ko Ljubljana praznuje svojo osvoboditev leta 1945, Evropa pa konec druge svetovne vojne.

Pot poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi trasi, na kateri so italijanski okupatorji skupaj z več kot sto bunkerji postavili ograjo iz bodeče žice. Ministrstvo za kulturo je leta 2016 Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine.

Prireditev je po navedbah Mestne občine Ljubljana od vsega začetka povezana z ohranjanjem spomina na zgodovino Ljubljane in je eden od pomembnih gradnikov identitete mesta. Poleg ohranjanja zgodovinskega spomina vsakoletni pohod ljudi spodbuja, da živijo aktivno in zdravo, da se družijo in da skrbijo za svoje okolje.