30 odstotkov starostnikov nad 65 let je primerno telesno dejavnih, kar pomeni, da vadijo vsaj pol ure na dan. Foto: RTV SLO
30 odstotkov starostnikov nad 65 let je primerno telesno dejavnih, kar pomeni, da vadijo vsaj pol ure na dan. Foto: RTV SLO
V okviru projekta potekajo tudi plesne vaje. Foto: RTV SLO

Vedran Hadžić, profesor na fakulteti za šport, je v Poročilih povedal, da je vadba nujno potrebna tudi v starosti: "Na vadbo pozabimo v aktivnih let, ko smo vsi v službah, potem pa se vrnemo h gibanju, enemu najpomembnejših kazalnikov zdravja."

Dodal je, da je kakršno koli gibanje boljše od negibanja. Ko govorimo o organiziranih oblikah vadbe pa kot najpriljubljenejše izpostavi hojo in hitro hojo ter nordijsko hojo, pa še kolesarjenje, plavanje, jogo ... Ali obstajajo kakšne omejitve pri starejših glede vadbe? "Praktično jih ni. Je pa precej odvisno od tega, koliko je bila oseba aktivna pred tem, pomembno je, da se posvetujete, kaj vam je všeč. Najslabša je namreč izbira, da se ukvarjate z nečim, kar vam ni všeč. Šport mora biti prijeten dogodek za posameznika."

Dodal je še, da je 30 odstotkov starostnikov nad 65 let primerno telesno dejavnih, kar pomeni, da vadijo vsaj pol ure na dan.

Telovadba in ples v Brežicah V Brežicah želijo starostnike spodbuditi k vadbi s pomočjo enoletnega projekta Šport za zdravo starost, ki ga financira Evropska komisija. Namenjen je starejšim od 65 let, ki se lahko udeležujejo brezplačnih športnih vadb in svetovanj o zdravi prehrani.

79-letna Josipa Bostič obiskuje športne vaje za starejše mesec dni. Čeprav se z jogo ukvarja že 15 let, je nad vadbami, ki jih organizira občine Brežice, navdušena: "Zelo zadovoljna sem z njimi. Sem pridemo dvakrat na teden, v torek in četrtek, telovadimo eno uro: najprej tečemo, se razgibavamo, na stadionu tečemo ..."

Dvajset let mlajša Marjeta Lesar se s športom, ko je še hodila v službo, ni ukvarjala: "Zdaj, ko sem v pokoju že dve leti, se ukvarjam s športom. Ta program je zelo dobrodošel." "Te vaje so zelo intenzivne za določen sklop mišic, vedno razgibavamo drug sklop mišic. Je treba storiti nekaj za svoje telo, da bi v starosti funkcioniralo približno tako kot zdaj," pa je povedal 55-letni Vladko Cizelj.

Vadbe se lahko udeležijo tudi otroci in mlajši, a je program prilagojen starejšim: "Tukaj prilagajamo zadeve njihovi starosti, žoge so lažje, pripomočki so drugih oblik, vse je prilagojeno njim," je povedala trenerka Vladka Lopatič.

Tisti, ki pa imajo raje ples, se lahko udeležijo plesnih vaj. Brežičani in drugi ljubitelji športa se bodo lahko brezplačnih vadb, ki so del projekta Šport za zdravo starost, udeležili do konca septembra. V Brežicah pa bodo že kmalu na voljo tudi zunanje športne površine, ki bodo prav tako prilagojene starejšim.