Krvavec je eno izmed najbolj priljubljenih smučišč. Foto: BoBo
Krvavec je eno izmed najbolj priljubljenih smučišč. Foto: BoBo

Predvsem je pomembna priprava na smučanje, poudarja Roman Šturm s Smučarske zveze Slovenije in doda: "Smučarji bi se morali že pred sezono pripravljati na prvi smučarski dan. Vsak naj izbere svojemu znanju najbolj primerno smučarsko progo, tako da pogleda postavljene table smučarskih prog, kjer dobi informacije o obratovanju in zahtevnosti prog. Odgovoren smučar je tisti, ki smuča v skladu z navedenimi vedenjskimi pravili in upošteva navodila upravljavca."

Šturm svetuje, da se zaradi sodobnih smuči in posledično novih tehnik, prvih korakov smučanja učite pri strokovnjaku. Ta bo tako otroke kot starejše opremil z znanjem, kako uporabljati nove smuči, izbrati primeren teren ter izkoristiti ponudbo, ki jo ponujajo proizvajalci. Z ustrezno strokovno pomočjo izboljšate kvaliteto smučanja in s tem poskrbite za večjo varnost ter manj poškodb. Poleg smuči je pomembna tudi izbira opreme in dobra fizična pripravljenost.

Čelada vas lahko obvaruje pred hujšimi poškodbami glave
Tomislav Omejec, vodja sektorja Splošne policije, priporoča nakup opreme, ki ustreza vašemu smučarskemu znanju z vidika varnosti in kvalitete znanja smučanja. Imeti morate smučarsko čelado ustrezne velikosti, da vas zaščiti v primeru padca. "Ne kupujte opreme v skladu z željami, ampak glede na znanje, ki ga imate, in varnost. Otroci do 14. leta morajo nositi čelado. Med posledicami padcev je še vedno največ poškodb glave, kar pomeni, da smučarji niso uporabljali čelade oziroma so jo v nasprotju s priporočili proizvajalca, ali je bila hitrost takšna, da tudi čelada ni pomagala." Omejec priporoča uporabo čelade vsem smučarjem.

Mlajše smučarje učijo pravil obnašanja ter na kaj vse morajo biti pozorni na smučišču. Predvsem odrasli smučarji bi se morali zavedati, da so na smučišču otroci in mladostniki, ki še niso vešči smučanja. Večina nesreč se zgodi v prvi tretjini smučarskega dne. Razloga sta slaba priprava in ocena okoliščin ali neustrezna izbira proge, opaža vodja smučišča Vogel Igor Sodja. Na splošno pa ugotavljajo, da so slovenski smučarji bolje pripravljeni v primerjavi s tujimi.

Ob sklenitvi dodatnega zavarovanja za tujino natančno preberite vsebino zavarovalne police
Obvezno in dopolnilno zavarovanje krijeta stroške reševanja in zdravljenja, če pride do nesreče na slovenskih smučiščih, je pojasnil Matjaž Jakin z Zveze potrošnikov Slovenije. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja v primeru poškodbe v tujini ne krije stroškov prevoza iz tujine v domovino, in v večini držav niti stroškov prevoza s smučišča v zdravstvene ustanove.

"Helikoptersko reševanje ni krito v Italiji, Franciji in Avstriji, ki so priljubljene destinacije za smučanje. Zato bi bilo v tem primeru smiselno razmisliti o dodatnem oziroma turističnem zavarovanju, da se izognete visokim stroškom zdravljenja," svetuje Jakin. Nekatera smučišča v tujini sama nudijo prevoz do prve zdravstvene ustanove, v večini primerov ga morate kriti sami, če nimate dodatnega zavarovanja.

Ravno tako z dodatnim zavarovanjem nimate absolutnega jamstva, da bo zavarovalnica krila vse stroške zdravljenja v tujini, še posebej v primerih, če smučate pod vplivom alkohola ali izven dovoljenih smučišč. Jakopin svetuje, da pred sklenitvijo zavarovanja natančno preberete, kaj to obsega. Na nekaterih smučiščih v tujini lahko ob nakupu smučarske vozovnice kupite še dodatno zavarovanje, vendar preverite, kaj takšno zavarovanje krije.

Z gosti se je v oddaji Studio ob 17: Varnost na smučiščih in kakšno naj bo zavarovanje v tujini pogovarjala