Zdravniki priporočajo, da se moški, ki imajo težave s prostato, o tem pogovarjajo s partnerkami in prijatelji, in se ne zapirajo vase. Foto: Reuters
Zdravniki priporočajo, da se moški, ki imajo težave s prostato, o tem pogovarjajo s partnerkami in prijatelji, in se ne zapirajo vase. Foto: Reuters
Emile Hirsch
V tem mesecu si tudi številni zvezdniki pustijo rasti brke in tako sodelujejo v akciji za ozaveščanje o boju proti raku. Na fotografiji Emile Hirsch. Foto: EPA
Prostata
Povečana prostata ne pomeni, da ima bolnik raka, namreč lahko, da gre za nerakavo povečanje prostate, t.i. benigna hipertrofija prostate (BHP). Zato je pomembno, da v primeru težav, takoj obiščete zdravnika, in se izognete preplahu, da gre za hudo bolezen. Foto: MMC RTV SLO

Moški, ki sodelujejo v akciji, se 1. novembra sveže obrijejo, potem pa britvico oz. brivski aparat za mesec dni postavijo v kot. Beseda MOVEMBER predstavlja združitev besed moustache, kar v angleščini pomeni brki in november. Z brki želijo moški ozaveščati o raku na prostati, v tem mesecu potekajo tudi številna zbiranja sredstev za raziskovanja, predvsem pa je pomembno ozaveščanje o pomenu preventive. Številni moški, ki se spopadajo z zdravstvenimi težavami, namreč ne odidejo pravočasno k zdravniku.

V Sloveniji vsako leto za rakom na prostati zboli 1.350 moških
Rak prostate je eden najpogostejših vrst raka pri moških po 50. letu. Kot piše na spletni strani Društva onkoloških bolnikov Slovenije, je postal rak prostate pri moških v razvitih deželah najpogostejši rak, saj se je v zadnjem desetletju njegovo število več kot podvojilo.

V Sloveniji vsako leto za rakom prostate zboli okoli 1.350 moških, kar je dvakrat več kot pred desetimi leti. V zadnjih letih je rak na prostati postal najpogostejši rak pri moških.

Ne odlašajte z obiskom pri zdravniku
Največja težava je, kot opozarjajo številni urologi, da je bolezen v veliki meri ozdravljiva, a pogosto bolniki ne pridejo k zdravniku. V primerih, ko se bolezen začne pravočasno zdraviti in je omejena na rak prostate, je ozdravljivost zelo visoka, 80 odstotkov bolnikov pozdravijo.

Najpogostejše bolezni prostate so sicer še vnetje prostate ali prostatitis ter benigno povečanje prostate, torej nerakavo povečanje prostate. Zato zdravniki pozivajo moške, ki imajo težave s prostato, da se obrnejo po zdravniško pomoč in o težavah ne molčijo. Kot kaže zdravniška praksa, nekateri moški ne pridejo k zdravniku, ker menijo, da so že v letih, ko je različne težave s prostato pričakovati. Vendar pa, kot opozarjajo zdravniki, to ni nujno res, zato je obisk zdravnika nujen in lahko razreši marsikatero težavo.

Simptomi, na katere je treba biti pazljiv
Najpomembnejša dejavnika tveganja za obolevanje za rakom prostate sta družinska obremenjenost in starost. Najpogostejši znaki, ki kažejo na težave s prostato, v nekaterih primerih pa tudi na raka, so pogosto uriniranje (zlasti ponoči), težave z začetkom uriniranja, šibek ali prekinjen curek, pekoče bolečine pri uriniranju, težave z erekcijo, bolečine pri ejakulaciji ter kri v urinu ali spermi.