Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Osteoporoza prizadene eno od treh žensk in enega od petih moških po dopolnjenem 50. letu starosti. Zaradi osteoporoze se na svetu vsake tri sekunde zgodi en zlom, letno to pomeni 8,9 milijona zlomov in velike stroške za zdravstvene blagajne držav. V Sloveniji so se stroški za obravnavo zlomov med letoma 2010 in 2019 povzpeli s 56 na 95 milijonov evrov.

Po oceni Mednarodne fundacije za osteoporozo je bilo v Sloveniji leta 2019 100 tisoč bolnic in 25 tisoč bolnikov z osteoporozo. To je 5,4 odstotka vseh prebivalcev v Sloveniji, s staranjem prebivalstva pa se bodo te številke še povečevale, poudarjajo na zvezi.

Svetovni dan osteoporoze, ki vsako leto poteka 20. oktobra, je namenjen ozaveščanju o tej tihi bolezni, ki največkrat ne boli, njene posledice pa lahko močno zmanjšajo kakovost življenja. Bolezen še vedno pogosto ostaja nezdravljena in podcenjena, milijoni ljudi po svetu ostajajo brez prave diagnoze, vse dokler ni prepozno, opozarjajo v Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije.

Tako kot mišice tudi kosti postajajo močnejše

Letošnji svetovni dan osteoporoze poteka pod geslom Zgradite močnejše kosti. Z njim želijo v zvezi opozoriti na vse tiste dejavnike, s katerimi lahko skozi vsa življenjska obdobja posameznik prepreči nastanek bolezni oziroma jo odmakne v pozno starost.

Poleg ustrezne prehrane, redne telesne aktivnosti in zdrave telesne teže so pomembne tudi zadostne količine vitamina D, izogibanje čezmernemu uživanju alkoholnih pijač in odpoved kajenju. "Tako kot mišice tudi kosti postajajo močnejše, če jih uporabljamo," so poudarili.

Osrednji dogodek svetovnega dneva osteoporoze v Sloveniji letos pripravlja Društvo za preprečevanje osteoporoze Zagorje ob Savi v sodelovanju z Zvezo društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. Članice in člani vseh 18 društev bolnikov z osteoporozo se bodo v soboto zbrali na osrednji slovesnosti v Zagorju. Na pomen zgodnjega odkrivanja bolnikov s povečanim tveganjem za nastanek osteoporoznih zlomov bodo strokovnjaki prav tako opozorili na ponedeljkovi novinarski konferenci.