Foto: Antonio Banderas, vodja procesije na cvetno nedeljo
Španski igralec Antonio Banderas se je v svojem rojstnem kraju Malaga, s katerim še vedno ohranja trdne vezi, že tradicionalno udeležil procesije na cvetno nedeljo - kot običajno je prevzel vlogo spokornika v bratovščini solza in uslug.
Uvod v veliki teden in začetek priprav na veliko noč
Objavljeno: 15. april 2019 ob 10:09
Malaga - MMC RTV SLO

S cvetno nedeljo in obiskom Antonia Banderasa v domači Malagi se začenja neposredna priprava na veliko noč, ki je največji krščanski praznik. Foto: Reuters

58-letni hollywoodski zvezdnik, ki ne zamudi nobene cvetnice v domači cerkvi ‒ zase sicer pravi, da je ateist, a očitno uživa v obredih, povezanih z verskimi prazniki ‒, si je tudi tokrat ogrnil belo haljo, črno kapuco in posebno ogrlico, nato pa pozvonil na veliki srebrni zvon, s katerim je naznanil začetek procesije, ki jo je nato vodil po ulicah andaluzijskega mesta.

Na obisku rojstnega kraja, s katerim ga veže tudi navdušenje nad nogometom in tamkajšnjim nogometnim klubom Malaga CF, je Banderasa, kot je zadnja leta že v navadi, spremljala partnerka Nicole Kimpel, s katero sta skupaj od leta 2014 ‒ le malo predtem se je končal igralčev zakon s stanovsko kolegico Melanie Griffith, s katero imata hčer, 22-letno Stello.

Cvetna (oljčna) nedelja ali nedelja Gospodovega trpljenja je prvi dan velikega tedna, ko bogoslužno dogajanje predstavlja Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem, piše na spletni strani Katoliške cerkve v Sloveniji. Posebnost maše na cvetno nedeljo je začetek obreda z blagoslovom zelenja pred cerkvijo, ki ga v procesiji med petjem slavilnih pesmi odnesejo v cerkev.

A. K.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
copcop
# 15.04.2019 ob 10:48
Posebnost maše na cvetno nedeljo je začetek obreda z blagoslovom zelenja pred cerkvijo...

Lep praznik naših prednikov, ki so v tem času oznanjali in slavili prihod pomladi. Seveda so cerkvenjaki hitro pritaknila svoj piskerček in izmišljena božanstva Bližnjega vzhoda zakamuflirali in podtaknili pod stare obrede, ter prodali kot nekaj novega in edinstvenega.

Jurjevanje in žegnanje je starodavni obred iz naših krajev, saj zelenja, šunke in potice na Bližnjem vzhodu ne poznajo. Palmovi listi in oljčne vejice s katerimi se kitijo cerkvenjaki so v naših krajih tujerodne vrste, tako kot je tuja vera z Bližnjega vzhoda.
balrog
# 15.04.2019 ob 15:17
Sicer Banderas zase trdi, da je ateist ... Zanimiv paradoks. Veroizpoved v 21. stoletju je treba na novo določiti. Nekaj je spoštovanje tradicije, nekaj pa verovanje v ustanovo in njene pripadnike in dogmo. Tonči spoštuje tradicijo, bržkone pa kot velika večina Evropejcev ne verjame v Boga kot bradatega moža, ki sedi na oblakih ... in njegovega "sina", ki ga je spočel "brezmadežno". Pač Banderas verjame v svoje sosede, najstniške prijatelje, v svoje sorodnike in to je najmočnejša vera.
Ajlina
# 15.04.2019 ob 14:05
In si zdaj srečen? Če slučajno nisi, te lahko potolažim, da bomo cerkvenjaki imeli v prihajajočih dneh še veliko praznikov, o katerih bo verjetno še kak članek, tako da boš lahko še kaj pokomentiral :)
Hrestač
# 15.04.2019 ob 13:40
Najbrž je prevod "bratovščina solza in uslug" malce drugačen. Sicer bi bil zanimiv kakšen prispevek o teh tradicionalnih procesijah v Španiji na veliki teden (Semana santa). O naših tradicionalnih praznovanjih v teh dneh (in drugih slovenskih praznikih) pa je potrebno prebrati v knjigi Nika Kureta PRAZNIČNO LETO SLOVENCEV. Da (nekateri) ne nakladate kozlarij in kvazi poznavanja običajev ….
Nadja92
# 15.04.2019 ob 11:39
Vau, nekdo pa je butthurt
prizemljen
# 16.04.2019 ob 09:22
Zanimivo. Tudi jaz ne verjamem v Bog kot bradatega možaka na sedečega na oblakih, pa se imam za kristjana in to takega, ki je zelo blizu razlagam uradne RKC.
Altair
# 15.04.2019 ob 16:20
res je, prav tako so potem te praznike porabili tudi naši sodobniki, ko so z juga privlekli tujerodne čevape, ki se jih roštilja na praznik Jožefa delavca (1.maj), da sv. Miklavž, ki so ga z nizozemske reinkarnirali v Santa Clausa ne omenjam.
Torej vsi uporabljajo iste fore.
Altair
# 15.04.2019 ob 16:16
balrog, ne morem kaj da se ne bi strinjal, da večina ne verjame v Boga kot bradatega moža, ki sedi na oblakih.
Niti v amazonovem oblaku...
mcalis
# 15.04.2019 ob 12:33
oboževalci pa v jok!