Dragica Čadež. Foto: SOJ RTV SLO/Amir Muratović
Dragica Čadež. Foto: SOJ RTV SLO/Amir Muratović

Nagrado Ivane Kobilca s področja likovne in vizualne umetnosti je letos že tretjič podelilo Društvo likovnih umetnikov Ljubljana (DLUL). Ob nagradi za življenjsko delo so podelili še nagrado za aktualno produkcijo, ki jo je prejela Valerie Wolf Gang, in priznanje za podpornike umetnosti, ki so ga namenili Petji Grafenauer.

Njen umetniški izraz je ekspresiven in poteza odločna. Izjemno ustvarjalno moč Dragice Čadež zaznamuje radovednost, iskreno in sproščeno veselje do umetniškega ustvarjanja pa tudi nesebičnost in neposrednost.

iz obrazložitve nagrade

Leta 1940 v Ljubljani rojena Dragica Čadež ustvarja malo in monumentalno plastiko v lesu in glini. Od leta 1963 je sodelovala na več sto razstavah, umetniških delavnicah in kiparskih simpozijih doma in v mednarodnem prostoru. Je prejemnica številnih nagrad, avtorica treh knjig o kiparstvu ter pobudnica, ustanoviteljica in organizatorka Mednarodnega trienala keramike Unicum.

Poznavanje svojega materiala do obisti
Odbor za podelitev nagrad in priznanja Ivane Kobilca, ki mu je predsedoval akademski slikar Aleksij Kobal, je izmed prispelih predlogov soglasno odločil, da ovenča Dragico Čadež z nagrado Ivane Kobilca za življenjsko. V obrazložitvi so zapisali še, da si je kiparka pri odkrivanju sveta oblik in odnosov ter raziskovanju struktur in vizualnih možnosti za materialno bistvo svojega ustvarjanja izbrala predvsem les, pa tudi glino. "Les pozna do obisti in ga suvereno obdeluje z različnimi orodji, zlasti z motorno žago," so zapisali v obrazložitvi in dodali, da je s svojim delom "trajno obogatila slovensko in mednarodno kulturno zakladnico".

Odzivanje na nevralgične družbene teme
Valerie Wolf Gang so podelili nagrado Ivane Kobilca za aktualno produkcijo, t. j. za izjemne dosežke ali novosti na področju likovne in vizualne umetnosti v obdobju zadnjih petih let. Umetnica se s svojim delom vključuje v aktualna področja umetniške produkcije, ki se povezujejo z znanostjo in najsodobnejšimi tehnološkimi inovacijami. Nagrado je prejela "za kakovostne umetniške projekte, v katerih se intenzivno odziva na aktualna vprašanja in nevralgične družbene teme," beremo v obrazložitvi.

Sorodna novica Avtoportret: 57 sekund z Valerie Wolf Gang

Leta 1990 v Ljubljani rojena Valerie Wolf Gang je magistra medijskih umetnosti in praks, filmska režiserka, videastka, transdisciplinarna umetniška raziskovalka in mentorica. Redno se udeležuje rezidenčnih programov, raziskuje in ustvarja nove projekte, ki jih navdihuje lokalna in mednarodna kulturna scena. Je ustanoviteljica UV Arthouse, ki producira eksperimentalne filme in videoinstalacije ter raziskuje področje uporabe sodobnih tehnologij.

Predanost delu z radovednostjo, zavzetostjo in entuziazmom
Priznanje Ivane Kobilca, namenjeno sopotnikom in podpornikom, ki so pomembno pripomogli k delovanju in kakovosti področja likovne in vizualne umetnosti, so letos podelili Petji Grafenauer za impresiven seznam kuriranih razstav, strokovnih besedil, urednikovanj ter nesebično podporo umetnicam in umetnikom. K vsaki novi nalogi, raziskavi, umetniškemu delu ali opusu pristopa z iskreno radovednostjo, zavzetostjo in entuziazmom, ki so vedno podprti z znanjem, analizo in študijskim pristopom, so zapisali v obrazložitvi priznanja.

Petja Grafenauer. Foto: Radio Prvi/Anže Grabeljšek, VIST
Petja Grafenauer. Foto: Radio Prvi/Anže Grabeljšek, VIST

Leta 1976 v Ljubljani rojena Petja Grafenauer je docentka na Katedri za teorijo UL ALUO. Je specialistka za lokalno in regijsko umetnost po drugi svetovni vojni, predvsem slikarstvo in sodobno umetnost. Od leta 2012 raziskuje tudi preseke ekonomije in umetnosti in zapise redno objavlja v znanstvenih, strokovnih in poljudnih medijih. Napisala in uredila je več knjig o vizualni umetnosti in kurirala številne razstave.

Tretje leto podeljevanja nagrad
Tokratno podelitev so zaradi epidemioloških razmer izvedli brez prisotnosti javnosti, vendar so slavnostni dogodek posneli in si ga bo mogoče kmalu pogledati na spletu. V letu 2018 je sploh prvo nagrado Ivane Kobilca za življenjsko delo prejel slikar Ivo Mršnik, lansko pa slikar Sergej Kapus.

Nagrada Ivane Kobilca je namenjena umetnikom, ki ustvarjajo v osrednji Sloveniji. Nosi ime slikarke Ivane Kobilca, ki se je rodila pred 159 leti in velja za najuspešnejšo slovensko umetnico, ki je bila prepoznana v mednarodnem prostoru. Tukaj je na avtoportretu (detajl), ki je nastal med letoma 1893 in 1895. Foto: Narodna galerija
Nagrada Ivane Kobilca je namenjena umetnikom, ki ustvarjajo v osrednji Sloveniji. Nosi ime slikarke Ivane Kobilca, ki se je rodila pred 159 leti in velja za najuspešnejšo slovensko umetnico, ki je bila prepoznana v mednarodnem prostoru. Tukaj je na avtoportretu (detajl), ki je nastal med letoma 1893 in 1895. Foto: Narodna galerija