Organizacijska ekipa Simbioze. Foto:
Organizacijska ekipa Simbioze. Foto:
Sklepne slovesnosti se je udeležil tudi minister za izobraževanje, šolstvo in kulturo Jernej Pikalo. Foto: MMC RTV SLO
Prvi koraki v svet e-pismenosti.
Generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli je izrazil veliko zadovoljstvo s potekom projekta, v katerega so bili vpleteni tudi različni programi nacionalne medijske hiše. Foto: MMC RTV SLO

Na 326 lokacijah so s pomočjo 89 lokalnih koordinatorjev in 12 regionalnih koordinatorjev pisali novo poglavje uspešne knjige o povezanosti med generacijami.

"Vem, da ste po tem tednu tudi vi izgubili strah pred računalniki. Če ne drugega, je vedno tam tipka reset," se je v uvodu svojega nagovora ob koncu Simbioze pošalil minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Ob tem je poudaril, da je pri Simbiozi ključen dialog med generacijami. "Letos je to uspelo v najširši možni meri: še nikoli ni bilo toliko tistih, ki so se tečaja udeležili, in na drugi strani toliko prostovoljcev.”

"Ne gre samo za to, da se vi učite, in da so na drugi strani prostovoljci dali svoj čas in delali z vami. Gre za mnogo več. Gre za to, da to družbo skušamo pripeljati bolj skupaj, jo bolj povezati, zato da med nami ni generacijskega prepada, oziroma da bi ga bilo čim manj in da bi se vsi počutili vključene," je še poudaril Pikalo.

Za Simbiozo so ključne tri ideje: e-pismenost med starejšimi, spodbujanja prostovoljstva med mlajšimi in tisto najpomembnejše - medgeneracijsko sodelovanje, je ob koncu projekta dejala vodja projekta Ana Pleško. "Za nami je teden sodelovanja, teden povezovanja, teden medgeneracijskega sodelovanja, iskrenih nasmehov, toplih stiskov rok, iskric v očeh, veselja, navdušenja, izmenjave znanje.”

Odlična promocija za Slovenijo
Letos so idejo Simbioze predstavili tudi v Šanghaju, tokratne delavnice v Ljubljani pa je obiskalo tudi več delegacij, med drugim iz Venezuele, Irske, Nemčije in Kitajske. Želimo si, da bi bila Simbioza ena od tistih zgodb, ki nese ime Slovenije širše, mednarodno. Upam, da nas boste še naprej pri tem podpirali. Hkrati smo veseli, da Simboza tke različna sodelovanja in pozitivne korake naprej. Simbioza je mnogo več kot številke, je mnogo zgodb, je to, da dokazujemo, da je možno, da prepletamo pozitivno energijo v teh oblačnih časih. Simbioza dokazuje, da zmoremo,” je dejal pobudnik projekta Žiga Vavpotič.

Moja generacija začenja svojo pot
Val 202, naš najprodornejši radijski program, že vsa leta podpira Simbiozo. Letos smo programsko podporo razširili še na druge programe, tako da smo v tem tednu temu projektu res posvetili veliko pozornosti, je dejal generalni direktor RTV Marko Filli. "Še posebno se je temu zdaj približal naš Multimedijski center, in sicer s tem, da smo vzpostavili novo spletno stran Moja generacija, ki bo preprostejša za uporabo, hkrati pa bo ponudila veliko vsebin, prilagojenih našim generacijam."