Novice - Moja generacija

Zapleti pri gradnji doma starejših v Markovcih

V občini Markovci se že več kot desetletje pogovarjajo o gradnji doma za starejše občane. Zemljišče, ki je v občinskih prostorskih načrtih opredeljeno za gradnjo, je občina pred leti kupila s soglasjem svetnikov.

Mesta na jugu Evrope se spopadajo z visokimi koncentracijami smoga

V Italiji, Srbiji in Bosni in Hercegovini se v več mestih kopljejo v visokih koncentracijah smoga. Prebivalci ponekod že protestirajo in zahtevajo ukrepanje oblasti.
77

Kje končajo protokolarna darila? V vitrinah, depojih in tudi na dražbah

Kristalni, srebrni in porcelanski čajniki, marmorne vaze, dekorativna miniatura arabske jadrnice so le del daril, ki jih je v svojem mandatu prejela slovenska komisarka Violeta Bulc in jih je bila primorana zapustiti v Bruslju.
14

Umrla kitajska ikona, prva ženska traktoristka

V 90. letu starosti je umrla Liang Jun, prva ženska traktoristka na Kitajskem. Zaradi tega postala prava narodna ikona.
2

Ministrica odredila izredni nadzor nad vlogami za izredno uskladitev oskrbnine

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je, potem ko je skupnost socialnih zavodov napovedala podražitev domov za starejše, odredila izredni nadzor nad vlogami za izredno uskladitev oskrbnine v domovih. Za dvig cen je potrebno soglasje ministrstva.

Odkrili najstarejši material na Zemlji, star 7,5 milijarde let

Meteorit, ki je padel na Zemljo v 60. letih prejšnjega stoletja, vsebuje najstarejši do zdaj znani material, saj ga sestavljajo prašni delci, ki so stari kar 7,5 milijarde let.
38

Brezplačni prevozi za starejše tudi v Šentjurju in Žalcu

Po Šmarju pri Jelšah in Zrečah, ki s pomočjo prostovoljcev in projekta Prostofer občanom od lani omogočajo brezplačne prevoze po različnih opravkih, so se za uvedbo brezplačnih prevozov za starejše letos odločili tudi v Šentjurju in Žalcu.

Zaživel portal za preglednejšo porabo državnega denarja

Finančno ministrstvo je vzpostavilo spletno mesto, ki omogoča dostop do ključnih podatkov državnega proračuna. Vsak, ki ga to zanima, lahko preveri, kako se denar steka v državni proračun in za katere namene se ga porablja.
21

Neuspeh prve medvladne organizacije Društva narodov je lekcija za sodobni čas

Da bi se izognili vojnam, so pred 100 leti ustanovili prvo naddržavno Društvo narodov. "Na žalost pri zagotavljanju miru ni bilo uspešno, a mednarodni skupnosti je prineslo izkušnje o tem, kaj ne deluje," razmišlja pravnica Janja Hojnik.
18

Domovi za starejše z januarjem dvignili cene

Ta mesec so se v nekaterih domovih za starejše oskrbnine zvišale zaradi spremembe načina obračunavanja in dviga minimalne plače januarja 2020. Skupnost socialnih zavodov je decembra napovedala, da se bodo cene dvignile za 0,5 do 2 odstotka.
63

117 svečk najstarejše živeče Zemljanke

V domu starejših v Fukuoki je bilo danes veselo – priredili so veliko zabavo za njihovo oskrbovanko, ki pa ni le najstarejša oseba v domu ali na Japonskem, pač pa kar na celem svetu.

Tudi slovenska policija uporablja avtomatsko prepoznavo obrazov

Slovenska policija od leta 2014 naprej uporablja tehnologijo računalniške prepoznave obrazov. Uporaba je sicer precej ožja kot v tujini in je (za zdaj) ne nameravajo širiti, a nekaj nejasnosti ostaja.
82

Zgodba o dobrosr(e)čni Zdenki Gustinčič in njeni zapuščini

V teh dneh se veliko pogovarjamo o dobrodelnosti, o ljudeh odprtih rok in src, o ljudeh, ki ne živijo le za lastno blagostanje, temveč so sočutni tudi do drugih. Takšna je bila Zdenka Gustinčič, že pokojna notarka iz Nove Gorice.

Upokojenci bodo prejeli poldrugi odstotek višje pokojnine

Zaradi novoletnih praznikov bodo upokojencem decembrske pokojnine izplačali že v petek in ne šele zadnji dan v mesecu kot običajno. Zaradi izredne decembrske uskladitve bodo 1,5 odstotka višje.
51

"Vroče" v letu 2019: vseprisotna Greta, ustavna obtožba Trumpa in ljudstvo na ulicah

Leto 2019 se je začelo "zunajzemeljsko" ‒ sonda Nova obzorja je preletela najbolj oddaljeno nebesno telo, kar jih je človeštvo preučevalo, od Zemlje oddaljeno 6,4 milijarde kilometrov. A sledile so običajne "tuzemske" težave.
47

RTV v živo
20:05 Film tedna: Filmske zvezde ne umirajo v Liverpoolu, britanski film
21:50 Kulturne miniature: Veliki semenj, ponovitev
21:15 Moje mnenje: Medijski boj
22:05 Deklina zgodba (I.), ameriška nadaljevanka, 3/10, ponovitev
21:30 Sami naši: Sami naši - zgodbe od tu in tam, O poteku programa socialne aktivacije albanskih žensk
22:00 Zrcalo dneva
Facebook