Novice - Moja generacija

Gladina morja bi se lahko povišala bolj, kot so pričakovali doslej

Znanstveniki predvidevajo, da bi se lahko gladina morja zaradi pospešenega taljenja ledu na Grenlandiji in Antarktiki do konca stoletja povišala bolj, kot so pričakovali doslej.
28

Umrl je Niki Lauda, legendarni avstrijski dirkač

V starosti 70 let je v ponedeljek umrl nekdanji avstrijski dirkač formule 1 Niki Lauda. S Ferrarijem je bil svetovni prvak v letih 1975 in 1977, leta 1984 pa z McLarnom.
55

Priljubljenost govedine in avokada močno obremenjuje okolje

Pridelava hrane zelo obremenjuje okolje. Analize kažejo, da povprečna letna poraba govedine samo enega Američana prispeva k onesnaženju s toplogrednimi plini toliko kot dobrih dva tisoč kilometrov vožnje z avtomobilom.
27

Zdus: Z zagotovljeno pokojnino v znesku 530 evrov ni mogoče živeti

Na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja je premier Marjan Šarec dejal, da je le medgeneracijsko povezovanje ključ do uspeha, po besedah ministrica za delo Ksenije Klampfer pa je sožitje generacij "plemenito načelo, ki ga moramo negovati".
5

Pred natanko 40 leti sta Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj stopila na vrh sveta

"Tone, na vrhu sva. Sediva pri kitajski piramidi, pa ne veva, kaj bi!" so bile besede, ki sta jih slovenska alpinista ob 13.51 z vrha Mount Everesta ob izjemnem alpinističnem dosežku sporočila vodji jugoslovanske odprave v bazni tabor.
59

"Skoraj vsak nekdanji Jugoslovan ima s fičkom osebno izkušnjo"

Družbena vloga fiča se je korenito spremenila: od motorizatorja države do posmeha vrednega kupa železa, a ta avto ostaja predmet, v katerem se vozijo osebne zgodovine, zgodovine narodov Jugoslavije in kamor se da "spakirati" tudi čustva in pričakovanja.
44

Socialna oskrba starostnikov ne bi smela biti odvisna od javnih del in miloščine

Za kakovost življenja starostnikov je poleg zdravstvene bistvena tudi socialna oskrba, ki pa ne bi smela biti odvisna od trenutne proračunske postavke ali javnih del, so poudarili razpravljalci okrogle mize zavoda Opro o socialni izključenosti starejših.
8

OZS: Rešitev za obrtniške pokojnine je ZPIZ

Skladu obrtnikov in podjetnikov (SOP) v grlo teče voda, saj denar za izplačilo pokojnin iz vzajemnih zavarovanj vedno bolj kopni. Nižanje pokojnin ni sprejemljivo, rešitev je prenos na ZPIZ, opozarjajo na OZS-ju.
62

Teletekst RTV Slovenija praznuje 35 let. Ga še uporabljate?

7. maja 1984 je takratna RTV Ljubljana začela oddajati teletekst, ki je napovedal prihajajočo informacijsko revolucijo in naznanjal transformacijo produkcije, posredovanja in sprejemanja novic.
55

Ne asteroid, človek bo uničil na milijone vrst živali in rastlin

Si predstavljate svet brez čebel, medvedov, slonov? Za množično izumrtje vrst so bili v preteklosti 'krivi' veliki asteroidi ali izbruhi ognjenikov, tokrat bo za izumrtje milijonov vrst živali in rastlin kriv človek.
171

Polovica upokojencev se bori z revščino

Polovica od okoli 620.000 upokojencev prejema pokojnino, nižjo od praga revščine, 26.000 pa jih prejema celo manj kot 300 evrov mesečno.
208

Norvežani našli kita, ki bi bil "lahko rusko orožje"

Pomorski strokovnjaki iz Norveške menijo, da so naleteli na belega kita, ki ga je usposabljala ruska mornarica v sklopu programa, v katerem uporabljajo kite kot enoto za posebne operacije.
125

"Če hočeš pozimi uživati, moraš poleti trpeti"

Manj kot mesec dni po končani zimi so skakalci že začeli priprave na novo. Trenutno se posvečajo bazični pripravi, da naredijo dobro osnovo tako za poletni kot tudi zimski del sezone.
18

SDS bi celotno državno premoženje prenesel v demografski sklad

V odzivu na predlog zakona o demografskem skladu, ki ga je v DZ-ju vložila stranka SDS, je večina strank – tudi večina koalicije - napovedala, da bo predlog preučila in se odzvala vabilu na pogovore.
70

Stoletni izzivi Nase: prve zasnove bivanja človeka na Marsu

Življenje na Marsu se zdi leta 2019 znanstvena fantastika, a ne za Naso. Med izbranci njenega izziva je tudi arhitekturni studio HASSELL, ki je zasnoval bivanje človeka na Marsu z avtonomnim 3D-tiskom in uporabo peska s površine tega rdečega planeta.
149

RTV v živo
17:30 Koda: Pokojnine obrtnikov nižje za 30 odstotkov
18:00 Ernest in Celestinca: Mehanični klavir, risanka, ponovitev
13:40 Pesem Evrovizije 2019, izbor iz Tel Aviva, ponovitev
17:55 Cesarjev kuhar, japonska serija, 1/14, ponovitev
17:05 Studio ob 17.00: Vojaško vadišče Poček, Kakšni so vplivi vadbišča na pitno vodo in okolje?
18:00 Poročila
Facebook