Novinarska konferenca PU-ja Koper, na kateri so pojasnili primer umorjenega domačina v Kobjeglavi. Foto: PU Koper
Novinarska konferenca PU-ja Koper, na kateri so pojasnili primer umorjenega domačina v Kobjeglavi. Foto: PU Koper

2. aprila ob 14.31 je koprske policiste poklicala občanka in naznanila, da je v vasi Kobjeglava našla mrtvega 57-letnega domačina. Na kraj so se nato nemudoma odpravili policisti in kriminalisti, ki so v stanovanjski hiši našli mrtvega moškega. Zdravnica je smrt potrdila. Obveščeni sta bili tudi koprska dežurna okrožna državna tožilka in preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Kopru, ki sta opravili ogled kraja dogodka, so na novinarski konferenci pojasnili na Policijski upravi Koper.

Preiskovalna sodnica je odredila sodno obdukcijo, ki je potrdila, da je pokojni umrl zaradi več vbodnih ran in ureznin, povzročenih z ostrim predmetom.

Kriminalisti so na kraju zavarovali več sledi in jih poslali na forenzične preiskave v Nacionalni forenzični laboratorij v Ljubljani. Prav tako so našli in zavarovali tudi različne snovi, za katere je bilo z analizami ugotovljeno, da gre za različne vrste prepovedanih drog, in sicer kokain, heroin, konopljo in konopljine proizvode.

Sorodna novica Policija potrdila nasilno smrt 57-letnega moškega v Kobjeglavi

Izvedli so obsežno kriminalistično preiskavo v Kobjeglavi kot tudi v sosednjih vaseh, izvedli pa so tudi več iskalnih akcij v bližini kraja dejanja. Na podlagi zbranih informacij so ugotovili, da se je 57-letnik aktivno ukvarjal s preprodajo prepovedanih drog, predvsem državljanom Italije. Med odjemalci je bil tudi 59-letni Italijan, ki je zaradi preteklih nakupov in drugih poslov s prepovedanimi drogami pokojnemu Kobjeglavcu dolgoval večji znesek denarja.

Izkoristil zaupanje pokojnika

Policisti so potrdili utemeljen sum, da je 59-letni Italijan izkoristil zaupanje pokojnika, ki ga je tako kot v preteklosti že večkrat tudi 1. aprila 2022 spustil v notranjost stanovanjske hiše. V notranjosti je nato očitno izbruhnil spor med žrtvijo in osumljencem, ki se je končal z umorom. Po dejanju je osumljenec v kuhinji zanetil požar, ki se sicer ni razširil, nato pa zapustil prostore stanovanjske hiše in se po dejanju vrnil na domači naslov na območju Italije, so v sporočilu za javnost pojasnili na PU-ju Koper.

Osumljenec je bil prijet 20. 6. 2022, ko je bilo ugotovljeno, da se zadržuje na območju Slovenije. Še isti dan je bil priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru, ki je na predlog državne tožilke odredila pripor.

Za kaznivo dejanje umora iz koristoljubja je predpisana kazen zapora najmanj 15 let.

Slovenskim kriminalistom so pri preiskavi pomagali karabinjerji iz Nabrežine in italijanska lokalna tržaška policija, ki se jim za izjemno hiter odziv in veliko pomoč prav posebej zahvaljujejo. Odlično sodelovanje pa je potekalo tudi med Okrožnim državnim tožilstvom iz Kopra, ki je od samega začetka preiskave usmerjalo predkazenski postopek, in pristojnim državnim tožilstvom iz Trsta.