Policija: Če vam bankomat ne izplača denarja, preverite, zakaj!
Policija je spet zaznala več primerov napadov na bankomate s pomočjo pasti za gotovino, ki so znani tudi pod imenom "cash trapping".
Novi pojavi nameščanja ploščic na bankomate
Objavljeno: 7. april 2015 ob 09:47,
zadnji poseg: 7. april 2015 ob 10:09
Murska Sobota - MMC RTV SLO

Cash trapping
Če je stanje na računu po odobreni transakciji zmanjšano, a bankomat ni izplačal denarja, naj uporabniki pokličejo skrbnika bankomata ali telefonsko številko, navedeno na zadnji strani plačilne kartice. Pri tem je pomembno, da ostanejo pri bankomatu, svetuje policija. Foto: Policija
Cash trapping
Kljub nameščeni letvi na režo bankomata za izdajanje denarja, ki je identična originalu, postopek dviga gotovine poteka kot običajno. Ob koncu dviga, ko bankomat uporabnika pozove, naj vzame gotovino, pa zaradi nameščene letve to ni mogoče. Foto: Policija

Policija je spet zaznala več primerov napadov na bankomate s pomočjo pasti za gotovino, ki so znani tudi pod imenom "cash trapping".

Storilci z lepilom ali obojestranskim lepilnim trakom na bankomat namestijo letev na režo za izdajanje denarja. Ob koncu dviga zaradi nameščene letve uporabnik ne more prevzeti gotovine, so pojasnili na Policijski upravi Murska Sobota.

Kljub nameščeni letvi na režo bankomata za izdajanje denarja, ki je identična originalu, postopek dviga gotovine poteka kot običajno. Ob koncu dviga, ko bankomat uporabnika pozove, naj vzame gotovino, pa zaradi nameščene letve to ni mogoče.

Uporabniki običajno sumijo tehnično napako na bankomatu in bankomat zapustijo. V tem času pa storilci pristopijo do bankomata, odstranijo letev z zagozdenim denarjem in si na škodo uporabnikov nezakonito prilastijo denar, ki ga je dvignil uporabnik.

Ostanite pri bankomatu
Policija zato opozarja uporabnike na previdnost pri dvigovanju gotovine na bankomatu. Ob tem svetuje, da pred dvigom preverijo režo za izdajo gotovine. Ta mora biti prosto dostopna in se ob uspešnem dvigu gotovine pomakne navznoter. Kadar je reža prirejena z letvijo, ostane negibna, prav tako se letev običajno zlahka odstrani, pojasnjujejo na policiji.

Policija svetuje uporabnikom, naj - če bankomat po odobrenem dvigu ne izplača gotovine - preverijo stanje na svojem računu. Če je bila transakcija stornirana, stanje na računu ostane nespremenjeno - v tem primeru lahko ponovno poskusijo z dvigom.

Če pa je stanje po odobreni transakciji zmanjšano, a bankomat ni izplačal denarja, naj uporabniki pokličejo skrbnika bankomata ali telefonsko številko, navedeno na zadnji strani plačilne kartice. Pri tem je pomembno, da ostanejo pri bankomatu, še opozarjajo policisti.

Ob sumu na manipulacijo obvestite policijo
Uporabnikom bankomatov še svetujejo, naj bodo pozorni na morebitne neznance v bližini bankomata, saj storilci običajno spremljajo potek dogajanja na bankomatu. Prav tako je mogoče, da poskušajo uporabnika zavesti z informacijami, da bankomat ne deluje, da ga ta zapusti. Če uporabnik na bankomatu odkrije omenjeno nameščeno letev ali pa sumi, da je bankomat manipuliran na ta način, naj o tem obvesti policijo.

Policija je lani obravnavala več kot 10 primerov takšnih napadov, pri čemer so bili ti večinoma izvršeni v zadnjih treh mesecih, večkrat na območju Ljubljane, nekaj pa tudi v Kopru, Mariboru, na Ptuju in v Murski Soboti, še navajajo na policiji.

T. H.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj