Dvakrat na teden obiskuje telovadbo, redno plava v bazenu, se udeležuje lažjih pohodov, kuha in peče potico. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Dvakrat na teden obiskuje telovadbo, redno plava v bazenu, se udeležuje lažjih pohodov, kuha in peče potico. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Velikokrat slišimo, da je gibanje pomembno za zdravje. To velja tudi v starejšem obdobju našega življenja. Zalka Bobek, ki je pred kratkim praznovala 90. rojstni dan, je zelo dejavna. Dvakrat na teden obiskuje telovadbo, redno plava v bazenu, se udeležuje lažjih pohodov, kuha in peče potico. Je oseba, od katere lahko črpamo navdih. Povedala nam je, da se v skupini, kjer redno telovadi že nekaj let, dobro počuti.

"Nič mi ne rečejo, da sem nerodna, nič me ne pokritizirajo, zelo so pozorne do mojih let, vse. Če bi se slučajno kaj zgodilo, bi mi hitro priskočile na pomoč, tako da sem zelo zadovoljna."

Gospa Zalka je zelo dejavna, doma med štirimi stenami pa goji veliko strast.

"Križanke. To je pa po eni strani moja slaba točka, ker zelo veliko časa porabim za to in imam celo vrsto leksikonov in vsega tega. Je pa tudi nekaj, si malo zbistrim svoje možgane. Malo jih prevetrim, imam celo vrsto teh križank. To je resnično tisto, kar me veseli in kar zelo rada počenjam in kar mi tudi koristi, poleg tega da se malo razgibam sem in tja."

Kakšen pa je njen nasvet, tako mlajšim kot starejšim generacijam?
"Jaz vsakemu rečem 'ven iz hiše', jaz ne vem, kdo je to rekel, verjetno nekdo, bolj razgleden človek, je rekel, če si potrt in žalosten, pojdi na velik hrib pa daleč glej. In jaz marsikateri ženski rečem, kadar je tako, pojdi gor na Markovec in poglej proti Benetkam. Da si razbistriš pogled. Daljši pogled kot je, bolj bistra je glava. Ampak probati ni greh, volja mora biti."

Radio Koper