Zemljevid z označenimi kraji, kjer bodo 5. aprila potekale različne skupnostne akcije. Foto: BoBo
Zemljevid z označenimi kraji, kjer bodo 5. aprila potekale različne skupnostne akcije. Foto: BoBo

Vseslovenska prostovoljna akcija, v okviru katere bo po vsej državi potekalo več kot 125 aktivnosti, letos v ospredje postavlja medsebojno pomoč v skupnosti. "Težave v lokalnih skupnostih so namreč različne in vsaka skupnost ima svoje specifike, težave in potrebe, zato smo se odločili, da pustimo tako odprt koncept, da si sami izberejo tematike," je v intervjuju za MMC pojasnila Prinčičeva.

Sobotni dan bo tako namenjen čiščenju okolice šol in vrtcev, pomoči starejšim pri različnih opravkih (od obiska trgovine do odnašanja smeti), izmenjavi različnih predmetov, zbiranju starega papirja in še in še. "Na obstoječem igrišču z igrali bomo namestili mizo in dve klopi, odstranili kamenje, zrahljali obstoječo zemljo, navozili novo, povaljali in zatravili površino," je zapisano v opisu dejavnosti, ki jih bodo prostovoljci izvedli na Senovem. Celoten seznam akcij najdete tukaj.

Nekatere akcije potekajo že ves teden, nekatere pa se bodo nadaljevale tudi prihodnji teden. Na lanskem dnevu je po ocenah organizatorjev sodelovalo okoli 4.000 prostovoljcev, ki so se udeležili okoli 80 akcij, letos kaže še bolje.

Organizatorji so pripravili tudi nagradni fotografski natečaj, k sodelovanju pa vabijo tako sodelujoče v akcijah kot opazovalce. Komisija, ki jo sestavljajo trije profesionalci (Saša Despot, Milan Lazarevič in Ceren Drobež), bo izbrala tri najboljše fotografije, narejene z mobilnim telefonom. Fotografije z dogodkov pošljite do ponedeljka, 7. aprila, na mateja.princic@filantropija.org ali po telefonu na 051 654 726!