Osrednji namen pobude Podarimo obisk je tako ozavestiti potrebo po zbliževanju in druženju s starejšimi generacijami. Foto: Youtube
Osrednji namen pobude Podarimo obisk je tako ozavestiti potrebo po zbliževanju in druženju s starejšimi generacijami. Foto: Youtube

"Podatki kažejo, da so starejši vse prepogosto odrinjeni na rob družbe. Praznični čas je čas, ko vsi razmišljamo, kaj bomo komu podarili. Letos, tik pred novim letom, želimo s pozivom ljudi spodbuditi k premisleku in dejanjem, s katerimi lahko v teh dneh starejšim in tudi vsem drugim damo nekaj resnično vrednega – toplino, iskreno bližino in delček svojega časa," je namen pobude povzela Tereza Novak, izvršna direktorica Slovenske filantropije.

Prav s tem razlogom se je rodila iniciativa “Podarimo obisk”, ki jo organizirata Slovenska filantropija in Skupina Futura. Kot so sporočili iz filantropije, je pobuda usmerjena predvsem k mlajši, aktivni populaciji oziroma k tistim, ki si v natrpanem delovniku redko odtrgajo čas za obisk starejših. Za slednje je veliko več kot le prijetno presenečenje, temveč občutek ljubljenosti, spoštovanja, "vrednosti" oziroma koristnosti.

Osrednji namen pobude Podarimo obisk je tako ozavestiti potrebo po zbliževanju in druženju s starejšimi generacijami, vse dejavnosti pa so vezane predvsem na družbena omrežja, ker s kratkim videom spodbujajo k obisku starejših. "Na Facebookovi strani Slovenske filantropije lahko vsi, ki se jih bo akcija dotaknila in bodo letos svojim starejšim sorodnikom, prijateljem in znancem namenili več časa, z uporabo #PodarimoObisk svoja doživetja, utrinke in tudi razmišljanja delijo z vsemi ter tako pripomorejo, da se naša pobuda resnično dotakne vseh nas," je še povedala Tereza Novak.

Po podatkih o indeksu aktivnega staranja za leto 2014 se po zaposlenosti starejših med 55. in 75. letom starosti Slovenija med evropskimi državami nahaja na zadnjem, 28. mestu, po participaciji starejših v družbi pa smo na 17. mestu, opozarjajo v Slovenski filantropiji. Čeprav nas kazalci neodvisnega, zdravega in varnega življenja uvrščajo na 9. mesto, nas možnosti za aktivno staranje spet uvrščajo v spodnjo polovico EU-članic, na 20. mesto, pred nami sta na primer tudi Hrvaška in Bolgarija.