Ob 1. novembru obiščemo grobove in jih okrasimo s cvetjem. Foto: BoBo
Ob 1. novembru obiščemo grobove in jih okrasimo s cvetjem. Foto: BoBo

V tem času se večina najpogosteje odloči za zasaditve z mačehami različnih barvnih odtenkov v kombinaciji z resami in mahom.

Letos med priljubljenimi vijolični in temno rdeči odtenki
Vsako leto so sicer nove smernice, vendar je nekaj pogojeno s kulturo naroda oziroma države. Razlike so tudi po pokrajinah v Sloveniji, na primer v Pomurju imajo raje bolj pisane okrasitve, medtem ko so v osrednji Sloveniji bolj tradicionalni, na primer kamen je v sivih odtenkih, zato so tudi zasaditve bolj umirjene, je povedal krajinski arhitekt Rock Finale. Letos so zelo priljubljeni temno vijolični, temno rdeči odtenki in zeleni, saj se v zasaditvah pojavljajo nizko rastoči listavci in iglavci.

Strokovnjaki priporočajo trajnice, ki so najboljša možnost za daljše obdobje, čeprav se tudi eno- oziroma dvoletnicam težko izognete, ki dajo grobovom barvo. Najpogosteje se ljudje še vedno odločajo za različne barve mačeh.

Za trajne zasaditve izberite nizko rastoče rastline
Na grob sodijo tudi nizke drevnine, med katerimi so pogostejši iglavci kot listavci. Na grobove naj ne bi sadili rastline nižje rasti, kot so brini, ruševja različnih sort idr. Izbirati morate nizko rastoče rastline, ki dobro prenašajo obrezovanje. Večina pokopališč je na sončni legi, zato morajo biti rastline odporne na močno sončno pripeko in pomanjkanje vode. Primerne rastline za grobove so še navaden bršljan, panešpljica, iglavci, manjši listavci do 120 cm višine. Pri izboru se posvetujte tudi z vrtnarji.

Čiščenje spomenikov
Kamnoseki v primeru politega voska marmorno ploščo dobro segrejejo in skušajo čim bolj popivnati vosek z raznimi krpami in papirjem. Strokovnjaki svetujejo, da takoj po postavitvi kamen zaščitite z zaščitnimi sredstvi, po katerih vosek enostavno spolzi oziroma ga je lažje odstraniti. Pri povešenih okvirjih ali ploščah pa se obrnite ljudje na kamnoseke, ki poznajo struktur kamna.

"Bela barva peska je najbolj občutljiva, čeprav tudi najpogosteje uporabljena, tako v lomljencu kot v prodnikih. Priporočam, da daste med zemljo in kakršnokoli zastirko (pesek) filc, lahko tudi kopreno proti plevelom, saj boste tako pesek lažje odstranili in oprali, če bo potrebno. Tudi pred mahom ali lišaji je dobro zaščititi kamen s pripravki, ki so na trgu ali se glede tega posvetovati s kamnosekom." Če se je že pojavil, ga dobro podrgnite s krtačo, da ga odstranite iz kamna. Gnile in zasušene rastline pa s spomenika čim prej odstranite.

Oddajo lahko poslušate na spodnji povezavi.