Opozorila ob prejemu marčevskih pokojnin: Ne hitite na pošto ali banko
Upokojenci bodo zadnji marčevski dan na svoj račun prejeli pokojnino za marec. Banke in hranilnice jih zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa pozivajo, naj poslovalnice obiščejo le v nujnem primeru.
V nekaterih primerih mogoče enkratno pooblastilo
Objavljeno: 31. marec 2020 ob 09:11
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Tudi Pošta Slovenije je upokojencem predlagala, da obiska pošte ne načrtujejo že prvi dan nakazila ali vsaj ne takoj zjutraj. Foto: BoBo

Tisti z bančno kartico naj dvig raje opravijo na bankomatu, predlagajo. Odsvetujejo pa, da to naredijo, ko bodo bankomati verjetno bolj obiskani. V Novi Ljubljani banki pozivajo tudi svojce, naj staršem in starim staršem pomagajo, da ne bodo po nepotrebnem izpostavljeni zdravstvenim tveganjem in jim bo pot v poslovalnico prihranjena.

Tudi Pošta Slovenije je upokojencem predlagala, da obiska pošte ne načrtujejo že prvi dan nakazila ali vsaj ne takoj zjutraj. Sporoča tudi, da bodo postopki pri izplačilu pokojninskih nakaznic, ki jih pismonoše izplačujejo prejemnikom v dostavi na domovih, prilagojeni. Izplačilo bo namreč potekalo na brezstičen način na primernem mestu na naslovu prejemnika, so pojasnili.

Za nepokretne ali drugače gibalno ovirane, ki pokojnine ne morejo prevzeti na vhodu v stavbo, bo pismonoša osebi, ki takega upokojenca neguje oz. živi z njim v gospodinjstvu, izjemoma pustil enkratno pooblastilo za dvig pokojninske nakaznice za marec na pošti. Pokojnina bo tej osebi na pošti izplačana ob predložitvi izpolnjenega obrazca, pooblastila, ki ga mora podpisati prejemnik pokojnine, in osebnega dokumenta.

Prilagojeni so tudi postopki za izplačilo pokojnin oskrbovancem v domovih za starejše oziroma drugih institucijah. Pokojnine bodo namreč izplačane pooblaščenim osebam.

Ksenja Tratnik
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj