"Dolgo pričakovani projekt je vendarle zaživel tudi v kranjski občini," je v sporočilu za javnost zapisal kranjski župan Matjaž Rakovec. Prepričan je, da bodo s Prostoferjem osrečili mnogo starostnikov in invalidov ter jim olajšali vsakdan. "Vseskozi se ukvarjamo s tem, da bodo ljudje v Kranju živeli še boljše," je poudaril.

V Sloveniji Prostofer deluje že v 70 občinah. Foto: Facebook/Občina Ruše
V Sloveniji Prostofer deluje že v 70 občinah. Foto: Facebook/Občina Ruše

Trenutno je v kranjski občini sedem voznikov prostovoljcev. Med njimi je tudi poklicni voznik v pokoju Ludvik Zavec. "Vožnja me izredno veseli, zelo rad sedem za volan. Ker mi je doma kar malo dolgčas, sem se odločil, da postanem voznik pri projektu Prostofer, da izkoristim take priložnosti tudi kot izraz solidarnosti," je poudaril 76-letnik, stric nekdanjega boksarskega šampiona Dejana Zavca.

Kot je pojasnil Rakovec, s projektom uspešno združujejo dva pomembna koncepta, in sicer skrb za starostnike ter trajnostno naravnanost v obliki e-mobilnosti. Prevoze bodo namreč opravljali z električnim vozilom, ki ga je v ta namen priskrbela občina. "Proizvedena elektrika pa je dejansko na občinski strehi," je še povedal župan.

Prostofer je namenjen starejšim občanom, ki ne vozijo sami, imajo slabše povezave z javnim prevozom, so prejemniki socialne pomoči, imajo nizke pokojnine in nimajo sorodnikov, ki bi jim lahko zagotovili prevoz.

Prostofer bo primarno namenjen prevozu občanov do zdravstvenih in javnih ustanov, ki so na območju občine, pa tudi do Splošne bolnišnice Jesenice in Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Če bosta na razpolago tako vozilo kot prostovoljec in če ne bo povpraševanja po prevozih do zdravstvenih in javnih ustanov, se bodo lahko opravili tudi prevozi za nujni obisk trgovine in druge storitvene dejavnosti ter za namene družabnega življenja, na primer za obisk dnevnih centrov za starejše in invalide ter drugih medgeneracijskih središč in tovrstnih programov.

Mestna občina Kranj je 70. občina in četrta mestna občina, ki se je vključila v projekt Prostofer. "Na eni od občin so mi povedali lepo misel, ki bi jo rad delil z vami: Veličina človeka se ne meri v denarju in moči, temveč v srčnosti in dobroti. Zato je naš slogan: S srcem na poti," je ob zagonu projekta v Kranju poudaril direktor izvajalca projekta Zavoda Zlata mreža Miha Bogataj.