Kot opozarjajo društva upokojencev in različne humanitarne organizacije, je velika težava v boju zoper nasilje nad starejšimi to, da starejši primerov nasilja ne prijavljajo. To je tabutema. Foto: BoBo
Kot opozarjajo društva upokojencev in različne humanitarne organizacije, je velika težava v boju zoper nasilje nad starejšimi to, da starejši primerov nasilja ne prijavljajo. To je tabutema. Foto: BoBo

Takšno je bilo sporočilo iz policijske uprave Novo mesto, ki je sovpadlo z mednarodnim dnevom ozaveščanja o nasilju nad starejšimi. Kot so ob tem sporočili iz Zveze društev upokojencev Slovenije, študije kažejo, da so primeri zlorabe starejših zelo razširjene.

Lasanje, klofutanje, kraja denarja ...
Kot kažejo podatki iz preteklih let, so najpogostejše oblike nasilja nad starejšimi zanemarjanje, fizična zloraba, kamor spadajo klofutanje, lasanje in udarci, prav tako pa tudi psihična zloraba, kamor spadajo zmerjanje, poniževanje in odrekanje stikov z ljudmi. Finančna zloraba pa vključuje krajo denarja, zlorabo bančne kartice ter prisilo k podpisu pogodbe in oporoke.

Primer iz Tanzanije kaže, da je bilo v letu 2012 umorjenih 630 starejših ljudi, leto pozneje pa se je to število povečalo na 765, kar kažejo podatki centra za pravne in človekove pravice v Tanzaniji, so zapisali v ZDUS-u.

Podobne zgodbe o zanikanju temeljnih človekovih pravic so tudi na drugih svetovnih območjih. Nedavna raziskava, ki sta jo izvedla HelpAge International in Rdeči križ v Srbiji, je pokazala, da je ekonomska zloraba starejših privedla tako daleč, da starejših tudi institucije ne obravnavajo enako.

O nasilju nad starejšimi je Lucija Fatur na 1. programu Radia Slovenija govorila z Darinko Rozman iz društva SOS-telefon. Oddaji lahko prisluhnete tukaj.

Kot so zapisali v društvu, so bili vladni odzivi na zlorabe starejših neustrezni po vsem svetu. Leta 2014 je Poročilo o preprečevanju nasilja, ki so ga na svetovni ravni izdelali WHO, UNODC in UNDP, je pokazalo, da je od 133 držav, ki so bile zajete v raziskavo, le 17 odstotkov poročalo, da ne zaznavajo zlorab starejših, vendar gre povečini za države z visokimi dohodki.

Brezplačni anonimni telefon za pomoč starejšim, žrtvam nasilja
Lani so v Sloveniji vzpostavili brezplačni anonimni telefon, kjer pomagajo starejšim, ki so žrtve nasilja. Na brezplačni številki 080 51 16 jim omogočijo brezplačno pomoč in svetovanje. Na omenjeni brezplačni številki storitev izvaja Skupnost centrov za socialno delo Slovenije, so dosegljivi vsak dan od 8. do 14. ure, v kombinaciji z interaktivnim odzivnikom pa je storitev na voljo 24 ur na dan. Klicatelji bodo na odzivniku dobili osnovne informacije, lahko bodo pustili tudi svoje sporočilo, svetovalka pa jih bo poklicala.

Eno od perečih vprašanj je povezano z vprašanjem lastnine oz. oporoko. "Vsak nov pravni instrument o pravicah starejših mora zagotoviti pravico do direktiv, oporok in drugih pravno zavezujočih dokumentov, ki določijo posameznikove želje in kaj naj se zgodi z njihovim premoženjem po njihovi smrti," je povedala Bridget Sleap, višja politična svetovalka za pravice pri organizaciji HelpAge International. Ob tem poudarja, da je zloraba starejših lahko nevarno nevidna, saj je večinoma tabutema, starejši ljudje pa pogosto ne želijo prijaviti zlorab, ki so jim izpostavljeni.

15. junij je svetovni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi. Pobudo zanj je dala Mednarodna zveza za preprečevanje nasilja nad starejšimi, ustanovljena leta 1997 v Kanadi.

V organizaciji HelpAge International, ki pomaga starejšim ljudem pri uveljavljanju pravic, v boju zoper diskriminacijo in premagovanje revščine, menijo, da je prišel čas za mednarodno konvencijo o pravicah starejših, da bi zagotovili resnično dostojanstveno življenje in da tudi umremo z dostojanstvom. Med drugim izvajajo kampanjo Starost zahteva ukrepe, s katero v več kot 60 državah opozarjajo na izziv starostne diskriminacije.